Povežimo se

Gradnja

Uz TECElogo instalacijski sustav dovoljne su vam samo ruke

Ne trebate više alat za prešanje

Foto: TECE

TECElogo – sustav utičnog spoja je instalacijski sustav za profesionalce. S ovim sustavom imate na raspolaganju sve potrebno za instalaciju pitke vode i grijanja; u svim uobičajenim kao i velikim dimenzijama cijevi od 16 do 63 mm. Pored uobičajenih izvedbi fitinga, kod TECElogo sustava moguća je i upotreba predmontiranih rješenja, kao npr. instalacija umivaonika ili priključak grijaćih tijela.

TCB logo cijevne instalacije dom2
Foto: TECE

TECElogo kompozitna cijev izrađena je od najmodernijih materijala uz upotrebu strojeva s visokim stupnjem tehnologije. Cijev objedinjuje najbolja svojstva metalnih i plastični cijevi. Zahvaljujući stabilnom unutarnjem sloju (inlineru) i vanjskom tupo zavarenom aluminijskom sloju, cijev se odlikuje izvrsnim svojstvima savijanja i postavljanja:

          Idealna za primjenu kod instalacija pitke vode i grijanja

          Linearno istezanje isto kao i kod metalnih cijevi

          S tupo zavarenim aluminijskim slojem

          U potpunosti difuzijski nepropusna

          Zahvaljujući vanjskom bijelom sloju moguća je upotreba u vidljivim predjelima

TECElogo fiting plijeni svojom konstrukcijom prilagođenom potrebama gradilišta i kompaktnom izvedbom. Svoju visoku otpornost na udarce zahvaljuje kombinaciji visoko učinkovite plastike PPSU® i poliamida s pojačanim vlaknima. Ovaj potonji se koristi u autoindustriji, npr. za dijelove voznog mehanizma. Kod navojnih fitinga koristi se bronca, koja je posebno prikladna za primjenu kod instalacija pitke vode. TECElogo fitinge i cijevi ispitala je Njemačka stručna udruga za plin i vodu [DVGW] i odobreni su za upotrebu kod instalacija pitke vode.

Prednosti kod ugradnje:

Brza, jednostavna montaža
Tamo gdje više ne moramo prešati nego samo utaknuti, štedimo vrijeme. I to mnogo vremena. Prema jednoj studiji Visoke stručne škole u Münsteru anketirani su instalateri postigli vremensku prednost do 30 % u odnosu na ranije korištene sustave.

Montaža profesionalnog sustava TECElogo je jednostavna i brza: skratiti na potrebnu dužinu, kalibrirati, utaknuti i spoj je gotov.

TCMI logo profesionalni sustav spajanja cijevi dom2
Foto: TECE

Rastavljivi spojevi
Moguće samo s TECElogo sustavom: neispravno sastavljen spoj moguće je uz pomoć posebnog alata ponovo rastaviti. Cijev i spojnica pri tom ostaju neoštećeni i moguće ih je ponovo koristiti

TCB logo spaja cijevi instalacije dom2
Foto: TECE


Manjak mjesta nije nikakav problem
I tamo gdje je malo mjesta, rad sa sustavom TECElogo je udoban. Bez napora ćete i bez alata za prešanje doći do teško dostupnih mjesta.

Rad iznad glave? Nije problem!
Što je teže: alat za prešanje ili Vaše ruke? Jasna stvar: lakše je onome komu su za instalaciju potrebne samo vlastite ruke. Osobito kod radova koji se izvode iznad visine glave.

TCB logo spajanje iznad glave dom2
Foto: TECE

Predizolacija štedi vrijeme

Za instalaciju pitke vode i grijanja u privatnom i javnom sektoru, obavezno je pridržavanje važećih propisa i smjernica za toplinsku i zvučnu izolaciju.

Za korisnike cijevnih sustava TECEflex i TECElogo od sada je dostupan asortiman tvornički predizoliranih cijevi, sa izolacijama od 6 mm, 9 mm i 13 mm. Profesionalci će ovdje za svaku primjenu pronaći prikladnu dimenziju cijevi s odgovarajućom izolacijom.

Kod naknadno navučenih izolacija, pojedinačni komadi izolacijske spužve ručno se navlače na cijev i zatim lijepe. Naporan i prije svega dugotrajan postupak!

Upotreba tvornički predizoliranih cijevi u velikoj mjeri olakšava ugradnju, a omogućava uštedu vremena ugradnje i do 50 %.

Za više informacija o TECE proizvodima, posjetite web stranicu www.tece.hr.

Oglas
Kliknite kako biste komentirali

You must be logged in to post a comment Login

Ostavi komentar

Gradnja

Zelena obnova doma: Ako vam je prioritet održiva gradnja, slijedite ove savjete

Puno je stvari koje se moraju uzeti u obzir kada planirate renovaciju

Osim estetskog dijela, važno je odrediti budžet, vremenski rok i tim stručnjaka koji će i odraditi sav posao. Danas se smatra prioritetom razmišljati i tome kako dom učiniti zelenim.

Ekološki prihvatljivi projekti označavaju održivost i korištenje eko-prijateljskih resursa, kako bi se smanjio utjecaj na okoliš, što može uključivati i adekvatnu potrošnju energije te adekvatan odabir materijala za izgradnju, pojasnio je stručnjak za uređenje interijera Diedre Gaddy. Za takve se projekte iskorištavaju prirodni resursi, kao što su sunce i vjetar. Toplinska izolacija, potrošnja električne energije te mali završni radovi, važan su dio projekta.

Ne gradite novo, renovirajte

Ako možete, uvijek se odlučite za renovaciju umjesto sasvim novog projekta, a i stručnjaci smatraju da je puno bolje nečem starom vratiti puni sjaj umjesto izgradnje velikog broja novih objekata. Ono što možete očekivati je puno posla, jer stare kuće imaju puno nedostataka i zahtijevaju brojne radove.

Ugradite pametne sustave u kuću

Tehnološki proizvodi su uvijek dobro došli i omogućavaju da pazite na svoj dom i izdaleka, pa tako možete sve kontrolirati bez straha da ste zaboravili ugasiti grijanje ili rasvjetu.

Koji se zidovi smiju rušiti kod renovacije? Evo kako prepoznati nosivi zid

Važnost dobre izolacije

Izolacija je osiguranje da će se energija koristiti efikasno. Provjerite sve otvore i moguće pukotine u prozorima, vratima ili zidovima i posvetite pažnju dobroj izolaciji. Ovaj će korak osigurati manju potrebu za zagrijavanjem prostora i smanjiti troškove.

Ugradite prozore koji su energetski učinkoviti

Stari i slabi prozori mogu uzrokovati veliki gubitak energije, pa je potrebno zamijeniti ih učinkovitijim kako biste zadržali toplinu u prostoru i smanjili potrošnju grijanja.

Dobar primjer energetske obnove višestambenih zgrada

Dodajte solarne panele

Dugoročno, ovo se smatra jako isplativim potezom, iako će u prvi mah opteretiti budžet. Oni će sunce iskoristiti za proizvodnju energije, što za vas znači puno manji trošak.

Koristite prirodne materijale

Pri odabiru materijala za podove, zidove i namještaj razmislite o upotrebi prirodnih i održivih materijala kao što su bambus, drvo iz održivih izvora, kamen i prirodne tkanine. Ovi materijali su ekološki prihvatljiviji od sintetičkih alternativa i obično su dugotrajniji.

Oslonite se na stručnjake

Kakav god vam je projekt na umu, najvažnije je savjet da koristite znanje i iskustvo stručnjaka koji će vas voditi kroz cijelu avanturu i pomoći vam da donosite pravilne odluke.

Nastavite čitati

Gradnja

Koji se zidovi smiju rušiti kod renovacije? Evo kako prepoznati nosivi zid

Važno za savjet upitati stručnjake!

Kada se stan renovira, ponekad je potrebno i pomicati zidovi kako bismo stvorili dodatan prostor. Ipak nisu svi zidovi podatni za rušenje. Morate prije svega saznati koji je zid nosiv. Ako se radi upravo o nosivom zidu kojeg želite dirati, mora se provjeriti struktura zgrade kako bi se osiguralo da sam utjecaj na nosivi zid neće utjecati na cijeli objekt.

Inače, postoji veliki rizik od strukturalnih problema koji čak mogu dovesti i do rušenja zgrade. To nije, naravno, često ali se može dogoditi. Posebno, kada govorimo o starim zgradama, često su tu male sobe kojima ništa ne možemo što napraviti.

Prvo kontaktirajte profesionalca koji ima znanje o statici kuće i može procijeniti što možete a što ne napraviti.

Obično su nosive (glavne) konstrukcije vanjski zidovi i oni koji se nalaze između stanova ili blokova i štite od hladnoće i zvukova. Ostali nosivi zidovi se mogu identificirati prema blizini vanjskih zidova ili poveznicom sa strukturalnim komponentama kao što su grede.

Kako identificirati nosivi zid?

Ako zgrada ima nekoliko katova, možemo krenuti od podruma pa do vrha kako bismo  otkrili kapacitet nosivosti zidova. U takvim je zgradama uobičajeno da su zidovi tanji što je viši kat, a važno je i da su nosivi zidovi na istoj lokaciji u svakom stanu kako bi se težina prenosila s vrha na dno.

Svi koraci renovacije 

Širina zida

debljina zida nam može otkriti radi li se o nosivom ili ne, ali ona može ovisiti o materijalima od kojih je napravljen. Najčešće se u zgradama koristi beton ili ojačani beton, cigle ili cigle od pješčanog vapna. Od čega god da su napravljeni, sigurno su deblji od zidova koji ih okružuju. Često se radi o širini od 17.5 centimetara i po tome možemo prepoznati da je u pitanju nosivi zid.

Kako u zgradi ili kući od cigle otkriti nosivi zid?

Nosivi zidovi od cigle obično stoje samostalno i njihova debljina je oko 25 centimetara. Nisu toliko dobra izolacija ali štite od buke i vatre.

Grede i čelični nosači

Strukture koje će pomoći zidu da nosi težinu služe i kao struktura za izgradnju objekta. Čelični nosači i grede imaju horizontalnu orijentaciju i  strukturnu funkciju. Drvene grede često viđamo i predivno izgledaju kada su izložene pogledu. U modernim građevinama, često se ne skrivaju niti čelični nosači, ali mogu služiti i samo kao dio dizajna.

Zašto je višeslojni parket dobar odabir? Ovo su osobine i prednosti dvoslojnih i troslojnih parketa

Što kada se struktura pomakne?

Često se događa da će se nosači u starim ili loše konstruiranim zgradama pomaknuti, što će utjecati na horizontalnu strukturu zgrade. Ako su u pitanju i loši temelji, može se pomicanje očekivati češće.

Općenito govoreći, takvi su objekti i dalje sigurni, ali to se ne bi trebalo događati s novim zgradama. Za kraj je važno reći da je potrebno u radove uključiti profesionalce, od samog početka pa do kraja izvedbe radova.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice