Povežimo se

Gradnja

Uz TECElogo instalacijski sustav dovoljne su vam samo ruke

Ne trebate više alat za prešanje

Foto: TECE

TECElogo – sustav utičnog spoja je instalacijski sustav za profesionalce. S ovim sustavom imate na raspolaganju sve potrebno za instalaciju pitke vode i grijanja; u svim uobičajenim kao i velikim dimenzijama cijevi od 16 do 63 mm. Pored uobičajenih izvedbi fitinga, kod TECElogo sustava moguća je i upotreba predmontiranih rješenja, kao npr. instalacija umivaonika ili priključak grijaćih tijela.

TCB logo cijevne instalacije dom2
Foto: TECE

TECElogo kompozitna cijev izrađena je od najmodernijih materijala uz upotrebu strojeva s visokim stupnjem tehnologije. Cijev objedinjuje najbolja svojstva metalnih i plastični cijevi. Zahvaljujući stabilnom unutarnjem sloju (inlineru) i vanjskom tupo zavarenom aluminijskom sloju, cijev se odlikuje izvrsnim svojstvima savijanja i postavljanja:

          Idealna za primjenu kod instalacija pitke vode i grijanja

          Linearno istezanje isto kao i kod metalnih cijevi

          S tupo zavarenim aluminijskim slojem

          U potpunosti difuzijski nepropusna

          Zahvaljujući vanjskom bijelom sloju moguća je upotreba u vidljivim predjelima

TECElogo fiting plijeni svojom konstrukcijom prilagođenom potrebama gradilišta i kompaktnom izvedbom. Svoju visoku otpornost na udarce zahvaljuje kombinaciji visoko učinkovite plastike PPSU® i poliamida s pojačanim vlaknima. Ovaj potonji se koristi u autoindustriji, npr. za dijelove voznog mehanizma. Kod navojnih fitinga koristi se bronca, koja je posebno prikladna za primjenu kod instalacija pitke vode. TECElogo fitinge i cijevi ispitala je Njemačka stručna udruga za plin i vodu [DVGW] i odobreni su za upotrebu kod instalacija pitke vode.

Prednosti kod ugradnje:

Brza, jednostavna montaža
Tamo gdje više ne moramo prešati nego samo utaknuti, štedimo vrijeme. I to mnogo vremena. Prema jednoj studiji Visoke stručne škole u Münsteru anketirani su instalateri postigli vremensku prednost do 30 % u odnosu na ranije korištene sustave.

Montaža profesionalnog sustava TECElogo je jednostavna i brza: skratiti na potrebnu dužinu, kalibrirati, utaknuti i spoj je gotov.

TCMI logo profesionalni sustav spajanja cijevi dom2
Foto: TECE

Rastavljivi spojevi
Moguće samo s TECElogo sustavom: neispravno sastavljen spoj moguće je uz pomoć posebnog alata ponovo rastaviti. Cijev i spojnica pri tom ostaju neoštećeni i moguće ih je ponovo koristiti

TCB logo spaja cijevi instalacije dom2
Foto: TECE


Manjak mjesta nije nikakav problem
I tamo gdje je malo mjesta, rad sa sustavom TECElogo je udoban. Bez napora ćete i bez alata za prešanje doći do teško dostupnih mjesta.

Rad iznad glave? Nije problem!
Što je teže: alat za prešanje ili Vaše ruke? Jasna stvar: lakše je onome komu su za instalaciju potrebne samo vlastite ruke. Osobito kod radova koji se izvode iznad visine glave.

TCB logo spajanje iznad glave dom2
Foto: TECE

Predizolacija štedi vrijeme

Za instalaciju pitke vode i grijanja u privatnom i javnom sektoru, obavezno je pridržavanje važećih propisa i smjernica za toplinsku i zvučnu izolaciju.

Za korisnike cijevnih sustava TECEflex i TECElogo od sada je dostupan asortiman tvornički predizoliranih cijevi, sa izolacijama od 6 mm, 9 mm i 13 mm. Profesionalci će ovdje za svaku primjenu pronaći prikladnu dimenziju cijevi s odgovarajućom izolacijom.

Kod naknadno navučenih izolacija, pojedinačni komadi izolacijske spužve ručno se navlače na cijev i zatim lijepe. Naporan i prije svega dugotrajan postupak!

Upotreba tvornički predizoliranih cijevi u velikoj mjeri olakšava ugradnju, a omogućava uštedu vremena ugradnje i do 50 %.

Za više informacija o TECE proizvodima, posjetite web stranicu www.tece.hr.

Oglas
Kliknite kako biste komentirali

You must be logged in to post a comment Login

Ostavi komentar

Gradnja

Modularne kuće iz Hrvatske

Modularna gradnja nije i montažna. Ne izrađuju se pojedinačni elementi već se proizvode čitave prostorije, a onda se na terenu spajaju. Jedna od prvih takvih tvrtki u Hrvatskoj je Modular living čije kuće mogu biti baš po vašem ukusu.

Prvi u Hrvatskoj

Zbog sve bolje kvalitete i brojnih arhitektonskih opcija, modularna gradnja postaje sve zanimljivija. Jedna od najvećih koncertnih dvorana u Europi, Munchenski Gasteig izrađena je modularnom tehnikom. Hrvatski proizvođač Modular living krenuo je u osvajanje tržišta još prije osam godina.

“Mi najviše što radimo, radimo obiteljske objekte. Sama modularna gradnja je još gotovo pa nepoznata u Hrvatskoj, mi smo neka vrsta pionira te gradnje u Hrvatskoj, a da je budućnost svijetla, jako je svijetla”, optimističan je Tonči Viljac iz Modular livinga.

Nadodaje da su njihove kuće poznate po tome što su jedini proizvođač modularne gradnje u Hrvatskoj. To je jedan od razloga, a drugi je razlog taj što jedini koriste čeličnu konstrukciju u proizvodnji i nemaju limit u gradnji. 

Ispunjavaju želje klijenata

Modular living ne proizvodi tipske kuće već personalizirane, po mjeri korisnika, a zbog korištenja čelika za izradu konstrukcije nema ograničenja te se objekti mogu raditi do veličine devet katova. Jedna od prednosti modularne gradnje je kontrola troškova i rokova.

“Budući da mi radimo po narudžbi dovoljno je da dođete sa jednom skicom na komadu papira i onda napravimo jedan sastanak. Nakon toga sastanka svi manje-više znamo što bi to moglo biti i koliko bi vas to moglo koštati. Kad napravimo projekt i troškovnik, onda zaista znate koliko će to koštati i naravno kad znate koliko će to koštati, onda znate i koliko će vremena za to trebati i šta dobijete za tu cijenu.”

Fleksibilna i moderna arhitektura

Većina građevinskih radova odvija se u tvornici što onemogućava utjecaj lošeg vremena na gradnju. Projekt modularne gradnje sadrži arhitektonske specifikacije i unaprijed utvrđene materijale, koje korisnik sam bira, a gotov objekt minimalno se razlikuje od objekta klasične gradnje.

Modularna gradnja je fleksibilna i moderna arhitektura, prilagođena korisnicima s visoko postavljenim zahtjevima energetske učinkovitosti.

“Mi radimo i termoizolaciju i hidroizolaciju. Dakle, radimo kompletan objekt. Što se tiče termoizolacije mi u 80 centimetara imamo ekvivalent 35 centimetara termo vune. To je sloj naših materijala koje koristimo u proizvodnji.”

Velika ušteda za klijente

Modularni objekti također zahtijevaju građevinsku dozvolu, osim ako lokacijska ne nalaže drugačije, a nakon svih dobivenih dozvola treba pripremiti i zemljište za postavljanje kuće.

“Priprema zemljišta je naravno potrebna, ali za naše objekte nije potrebna ravna betonska ploča što je velika ušteda klijentima. Z objekt od pedeset kvadrata treba između šest i sedam tisuća eura betonskih radova što je dobra ušteda za sam namještaj u objektu, tako da za naše objekte, budući da ne treba betonska ploča, radimo natakarske stope i objekti konstantno stoje u zraku”, objašnjava Tonči.

Sve su popularnije

Individualni pristup svakom projektu i maksimalna posvećenost omogućuju dodatne korekcije na objektu sve do završetka čelične konstrukcije i spajanja na terenu. Modularne kuće hrvatske proizvodnje sve su traženije na tržištu. 

Modular living objekti smatraju se mobilnima, bez obzira što nemaju kolica, no način postavljanja omogućuje prenošenje na drugu lokaciju. Korištenjem održivih materijala i postizanjem visoke razine energetske učinkovitosti čini ih poželjnim objektima za stanovanje. 

Nastavite čitati

Gradnja

Visina i veličina prostora određuju jačinu klima uređaja

Porast žive u termometru podsjeća nas da je idealno vrijeme za kupnju klima uređaja. Potražili smo savjete stručnjaka o najboljem odabiru i mjestu postavljanja vanjske i unutarnje jedinice kao i rješenja za apartmane.

O čemu treba voditi računa pri odabiru klima uređaja?

Svi klima uređaji rade na istom principu – uklanjaju toplinu i vlagu iz zraka u interijeru i vraćaju ohlađeni zrak. Većina klimatskih jedinica to radi korištenjem plina za hlađenje, kompresorom te zavojnicom kondenzatora i isparivača koji zajedno isporučuju hladan zrak.

Kad odabira klima uređaja razmislite o svom budžetu, klimi u kojoj živite te veličini i rasporedu svog doma.

“Klima uređaj je najbitnije odabrati prema veličini prostora koji se misli hladiti ili i dodatno i grijati, jer o snazi klime ovisi učinak samog hlađenja ili eventualno grijanja. Najbitnije je napomenuti da se kod klima uređaja gleda kvadratura prostora, ali je jako bitno napomenuti da utječe i visina samog stropa, a općenito i izolacija prostora”, objašnjava Igor Maričić iz Pevexa.

“Kroz staklo, pogotovo ako su vani visoke temperature, topli zrak jače prodire u prostoriju, te ju treba jače hladiti. Zato je bitno znati kod odabira klima uređaja kakav je prostor”, nadodaje Igor.

Snaga klima uređaja ovisi o veličini prostora

Klima od tri i pol kilovata je namijenjena za prostor od otprilike 35 kvadrata sa nekakvom normalnom izolacijom, normalnom visinom stropa.

Koristite li klimu redovito, odaberite onu s antibakterijskim filterima i filterima za prašinu. Bolje hlađenje i veću energetsku učinkovitost imaju klime s inverter tehnologijom. Inverter će održavati zadanu temperaturu i raditi minimalnom snagom te tako znatno uštedjeti na struji.

Osim učinkovitosti, treba uzeti u obzir i trošak instalacije

“Kod montaže klima uređaja u cijenu montaže ulazi tri metra cijevi. Od vanjske do unutarnje jedinice. Može biti i deset metara, ali automatski klima gubi na plinu. Zašto? Jer ona mora deset metara gurati plin iz jedinice, što bi značilo da treba napraviti dodatno punjenje plinom”, objašnjava Igor.

Kupnjom klima uređaja u Pevexu osigurana je montaža od ovlaštenih i stručnih osoba te samim time automatski i garancija koja može biti dvije do pet godina ovisno o modelu klima uređaja.

Svaka klima ima svoju vanjsku i unutarnju jedinicu, a ako nema prostora za postavljanje više vanjskih jedinica na raspolaganju su split sistemi vrhunskih performansi i odličnih značajki.

Mono i split sistemi

“Mono sistem je znači jedna vanjska jedinica jedna unutarnja klime, a multi split sistem je kad je jedna vanjska jedinica, a više unutarnjih. Znači, to može biti tri, četiri, pet klima uređaja u različitim prostorijama.

Prednosti split sistema klima su bolja učinkovitost hlađenja i grijanja, manja razina buke u unutarnjem prostoru i bolja energetska učinkovitost.

Svaka unutarnja jedinica unutar multi split sistema ima svoj upravljač i potpuno je neovisna o drugim unutarnjim jedinicama. Snaga vanjske jedinice automatski se raspoređuje na sve unutarnje, a korisnik ne osjeća nikakvu razliku u korištenju. Ako ne postoji opcija postavljanja vanjske jedinice klime, treća je opcija prijenosna klima.

Prijenosne klime – prednosti i mane

Prednost prijenosnih klima je što se može koristiti u više prostorija jer je prenosiva, dok je mana je to što je kompresor u samom prostoru pa je malo bučnije. Buka prijenosne klime je oko 50 decibela otprilike, ovisno o jačini i mora imati odvod zraka spojeno negdje van, bio to dimnjak, kroz prozor.

Prijenosne klime se u prosjeku kreću maksimalno do nekakvih tri i pol otprilike kilovata, to je za prostor maksimalno trideset do trideset pet kvadrata.

Održavanje odgovarajuće temperature interijera energetski je izazovan proces, zato prema navedenim parametrima izaberite najbolju opciju za sebe.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Oglas

Izbor urednice