Povežimo se

Gradnja

Predstavljena zelena linija MAPEI proizvoda

Tijekom BAU sajma u Munchenu, predstavljeni su brojni inovativni proizvodi za gradnju. Jedan od izlagača bio je i MAPEI koji je predstavio ekološki prihvatljivu liniju proizvoda koja odgovara novim zahtjevima tržišta.

Ekološko održivi proizvodi

MAPEI je inovativna kompanija kemijskih proizvoda za građevinsku industriju, koja ulaže u istraživanje i razvoj rješenja s ekološki održivim načelima. Takvi su proizvodi predstavljali jednu od ključnih tema ovogodišnjeg BAU sajma.

“Četiri ključne teme na ovogodišnjem sajmu BAU bile su digitalizacija, resursi i recikliranje materijala, montažna gradnja i budućnost u samim objektima. Smanjenje i kompenzacija CO2 je jedan od bitnih čimbenika kao i prezentacija inovativnih rješenja i proizvoda kako bi to sve ukomponirali”, govori Danijel Arki.

Održavanje keramičkih i kamenih podova

MAPEI u svom širokom asortimanu nudi proizvode sa smanjenim odnosno kompenziranim utjecajem na klimatske promjene, a na sajmu je predstavljena Ultra care linija za čišćenje i zaštitu te održavanje površina.

Jedan od noviteta je Ultra care linija koja je vezana za zaštitu i održavanje podova od keramike i kamena. To uključuje i ostale dijelove i sustave koje imaju u svom asortimanu kao što je ljepilo za tip podne obloge te ostale sustave za hidroizolaciju, cjelokupnu liniju keramike, hidroizolacija podzemnih dijelova, nadzemnih dijelova i samih krovova.

Ultra care lako i jednostavno uklanja ostatke cementa i epoksida te tvrdokornih nečistoća na velikim i malim površinama.

“Kod same Ultra care linije proizvoda imamo posebne proizvode koji se koriste tijekom ugradnje keramike i kamena odnosno fugiranja, te imamo liniju proizvoda koja se koristi nakon fugiranja i uklanjanja ostataka fugirne mase i nečistoća koje ostanu nakon fugiranja”, ističe Danijel.

Univerzalno ljepilo

Na sajmu je predstavljeno i novo univerzalno Ultrabond Eco V4 Evolution ljepilo koja se može primijeniti za lijepljenje različitih tipova elastičnih podova i zidnih obloga. Ljepilo sa iznimnim mehaničkim karakteristikama omogućava korištenje prostorija već nakon 24 do 48 sati.

Osim što imaju posebne mehaničke karakteristike koje odskaču od nekih općenitih vrsta materijala, tako imaju i neke druge karakteristike kao što je smanjenje ugljikova dioksida tijekom proizvodnje, dok se kod nekih proizvoda neposredno prije miješanja materijala smanjuje prašenje i slično vodeći računa o zdravlju izvođača radova, investitora te korisnika prostora.

Vodootporna ploča

Novitet je i sustav za niveliranje prilikom polaganja keramike i kamena te Mapeguard board, višenamjenska vodootoporna ploča koja služi kao podloga za polaganje. Zbog svojih vodonepropusnih svojstava, sigurna je za korištenje u kupaonicama i vlažnim okruženjima. Dostupna je u različitim veličinama i debljinama te se može prilagoditi brojnim uvjetima primjene. Prilikom razvoja MAPEI pažnju posvećuje utjecaju njihovih proizvoda na okoliš.

Jedan od bitnih čimbenika jest smanjiti utjecaj ugljikova dioksida u proizvodnji tokom cijelog proizvodnog procesa.

Predstavljena Ultra care linija veže se na postojeće proizvode koji su postali standard za lijepljenje i fugiranje, a unaprijeđena sredstva upotpunila su liniju za zaštitu i održavanje.

Oglas

Gradnja

Modularne kuće iz Hrvatske

Modularna gradnja nije i montažna. Ne izrađuju se pojedinačni elementi već se proizvode čitave prostorije, a onda se na terenu spajaju. Jedna od prvih takvih tvrtki u Hrvatskoj je Modular living čije kuće mogu biti baš po vašem ukusu.

Prvi u Hrvatskoj

Zbog sve bolje kvalitete i brojnih arhitektonskih opcija, modularna gradnja postaje sve zanimljivija. Jedna od najvećih koncertnih dvorana u Europi, Munchenski Gasteig izrađena je modularnom tehnikom. Hrvatski proizvođač Modular living krenuo je u osvajanje tržišta još prije osam godina.

“Mi najviše što radimo, radimo obiteljske objekte. Sama modularna gradnja je još gotovo pa nepoznata u Hrvatskoj, mi smo neka vrsta pionira te gradnje u Hrvatskoj, a da je budućnost svijetla, jako je svijetla”, optimističan je Tonči Viljac iz Modular livinga.

Nadodaje da su njihove kuće poznate po tome što su jedini proizvođač modularne gradnje u Hrvatskoj. To je jedan od razloga, a drugi je razlog taj što jedini koriste čeličnu konstrukciju u proizvodnji i nemaju limit u gradnji. 

Ispunjavaju želje klijenata

Modular living ne proizvodi tipske kuće već personalizirane, po mjeri korisnika, a zbog korištenja čelika za izradu konstrukcije nema ograničenja te se objekti mogu raditi do veličine devet katova. Jedna od prednosti modularne gradnje je kontrola troškova i rokova.

“Budući da mi radimo po narudžbi dovoljno je da dođete sa jednom skicom na komadu papira i onda napravimo jedan sastanak. Nakon toga sastanka svi manje-više znamo što bi to moglo biti i koliko bi vas to moglo koštati. Kad napravimo projekt i troškovnik, onda zaista znate koliko će to koštati i naravno kad znate koliko će to koštati, onda znate i koliko će vremena za to trebati i šta dobijete za tu cijenu.”

Fleksibilna i moderna arhitektura

Većina građevinskih radova odvija se u tvornici što onemogućava utjecaj lošeg vremena na gradnju. Projekt modularne gradnje sadrži arhitektonske specifikacije i unaprijed utvrđene materijale, koje korisnik sam bira, a gotov objekt minimalno se razlikuje od objekta klasične gradnje.

Modularna gradnja je fleksibilna i moderna arhitektura, prilagođena korisnicima s visoko postavljenim zahtjevima energetske učinkovitosti.

“Mi radimo i termoizolaciju i hidroizolaciju. Dakle, radimo kompletan objekt. Što se tiče termoizolacije mi u 80 centimetara imamo ekvivalent 35 centimetara termo vune. To je sloj naših materijala koje koristimo u proizvodnji.”

Velika ušteda za klijente

Modularni objekti također zahtijevaju građevinsku dozvolu, osim ako lokacijska ne nalaže drugačije, a nakon svih dobivenih dozvola treba pripremiti i zemljište za postavljanje kuće.

“Priprema zemljišta je naravno potrebna, ali za naše objekte nije potrebna ravna betonska ploča što je velika ušteda klijentima. Z objekt od pedeset kvadrata treba između šest i sedam tisuća eura betonskih radova što je dobra ušteda za sam namještaj u objektu, tako da za naše objekte, budući da ne treba betonska ploča, radimo natakarske stope i objekti konstantno stoje u zraku”, objašnjava Tonči.

Sve su popularnije

Individualni pristup svakom projektu i maksimalna posvećenost omogućuju dodatne korekcije na objektu sve do završetka čelične konstrukcije i spajanja na terenu. Modularne kuće hrvatske proizvodnje sve su traženije na tržištu. 

Modular living objekti smatraju se mobilnima, bez obzira što nemaju kolica, no način postavljanja omogućuje prenošenje na drugu lokaciju. Korištenjem održivih materijala i postizanjem visoke razine energetske učinkovitosti čini ih poželjnim objektima za stanovanje. 

Nastavite čitati

Gradnja

Visina i veličina prostora određuju jačinu klima uređaja

Porast žive u termometru podsjeća nas da je idealno vrijeme za kupnju klima uređaja. Potražili smo savjete stručnjaka o najboljem odabiru i mjestu postavljanja vanjske i unutarnje jedinice kao i rješenja za apartmane.

O čemu treba voditi računa pri odabiru klima uređaja?

Svi klima uređaji rade na istom principu – uklanjaju toplinu i vlagu iz zraka u interijeru i vraćaju ohlađeni zrak. Većina klimatskih jedinica to radi korištenjem plina za hlađenje, kompresorom te zavojnicom kondenzatora i isparivača koji zajedno isporučuju hladan zrak.

Kad odabira klima uređaja razmislite o svom budžetu, klimi u kojoj živite te veličini i rasporedu svog doma.

“Klima uređaj je najbitnije odabrati prema veličini prostora koji se misli hladiti ili i dodatno i grijati, jer o snazi klime ovisi učinak samog hlađenja ili eventualno grijanja. Najbitnije je napomenuti da se kod klima uređaja gleda kvadratura prostora, ali je jako bitno napomenuti da utječe i visina samog stropa, a općenito i izolacija prostora”, objašnjava Igor Maričić iz Pevexa.

“Kroz staklo, pogotovo ako su vani visoke temperature, topli zrak jače prodire u prostoriju, te ju treba jače hladiti. Zato je bitno znati kod odabira klima uređaja kakav je prostor”, nadodaje Igor.

Snaga klima uređaja ovisi o veličini prostora

Klima od tri i pol kilovata je namijenjena za prostor od otprilike 35 kvadrata sa nekakvom normalnom izolacijom, normalnom visinom stropa.

Koristite li klimu redovito, odaberite onu s antibakterijskim filterima i filterima za prašinu. Bolje hlađenje i veću energetsku učinkovitost imaju klime s inverter tehnologijom. Inverter će održavati zadanu temperaturu i raditi minimalnom snagom te tako znatno uštedjeti na struji.

Osim učinkovitosti, treba uzeti u obzir i trošak instalacije

“Kod montaže klima uređaja u cijenu montaže ulazi tri metra cijevi. Od vanjske do unutarnje jedinice. Može biti i deset metara, ali automatski klima gubi na plinu. Zašto? Jer ona mora deset metara gurati plin iz jedinice, što bi značilo da treba napraviti dodatno punjenje plinom”, objašnjava Igor.

Kupnjom klima uređaja u Pevexu osigurana je montaža od ovlaštenih i stručnih osoba te samim time automatski i garancija koja može biti dvije do pet godina ovisno o modelu klima uređaja.

Svaka klima ima svoju vanjsku i unutarnju jedinicu, a ako nema prostora za postavljanje više vanjskih jedinica na raspolaganju su split sistemi vrhunskih performansi i odličnih značajki.

Mono i split sistemi

“Mono sistem je znači jedna vanjska jedinica jedna unutarnja klime, a multi split sistem je kad je jedna vanjska jedinica, a više unutarnjih. Znači, to može biti tri, četiri, pet klima uređaja u različitim prostorijama.

Prednosti split sistema klima su bolja učinkovitost hlađenja i grijanja, manja razina buke u unutarnjem prostoru i bolja energetska učinkovitost.

Svaka unutarnja jedinica unutar multi split sistema ima svoj upravljač i potpuno je neovisna o drugim unutarnjim jedinicama. Snaga vanjske jedinice automatski se raspoređuje na sve unutarnje, a korisnik ne osjeća nikakvu razliku u korištenju. Ako ne postoji opcija postavljanja vanjske jedinice klime, treća je opcija prijenosna klima.

Prijenosne klime – prednosti i mane

Prednost prijenosnih klima je što se može koristiti u više prostorija jer je prenosiva, dok je mana je to što je kompresor u samom prostoru pa je malo bučnije. Buka prijenosne klime je oko 50 decibela otprilike, ovisno o jačini i mora imati odvod zraka spojeno negdje van, bio to dimnjak, kroz prozor.

Prijenosne klime se u prosjeku kreću maksimalno do nekakvih tri i pol otprilike kilovata, to je za prostor maksimalno trideset do trideset pet kvadrata.

Održavanje odgovarajuće temperature interijera energetski je izazovan proces, zato prema navedenim parametrima izaberite najbolju opciju za sebe.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Oglas

Izbor urednice