Povežimo se

Gradnja

Prednosti ventiliranih fasada

Ventilirane fasade sustav su gradnje vanjskog zida kuće koji se sastoji od više slojeva – nosive metalne konstrukcije na koju se montiraju fasadni paneli, toplinske izolacije i prostora za ventilaciju.

Snježana Ivkanec  iz J. u A. Frischeis objasnila nam je da nosiva konstrukcija nosi tu cjelokupnu fasadu koja je montirana na zid kuće, odnosno zgrade, a toplinska izolacija služi da bi bila stabilna temperatura unutar prostora, zbog čega je prostor za ventilaciju najvažniji i po kojemu je ventilirana fasada i dobila naziv, a služi za reguliranje prijenosa topline na zidove.

Primjerena vlažnost zraka

Prostor za ventilaciju regulira prijenos topline na zidove i omogućava brzo isparavanje vode, zbog čega izolacija ostaje suha i optimalno učinkovita.

Tijekom dana isprava i do 15 litara vodene pare u naše prostore za koje je vrlo važno da izađe iz tih našim stambenih prostora. Nekakva primjerena vlažnost zraka je 30 do 40 posto u stambenim prostorima. Kad vlažnost pređe 70 posto, zidovi postaju vlažni i pljesnivi, što znamo da nije zdravo za život, zato je vrlo važno da ta vlažnost ostane u razmjeru od 40 do 60 posto vlažnosti, izjavila je Ivkanec.

Snježana Ivkanec, J. u A. Frischeis

Otpornost na vremenske uvjete

Zbog utjecaja visokih temperatura ljeti i povećane vlažnosti zraka i niske temperature zimi, ploče prikladne za fasadu moraju biti otporne na vremenske uvjete i atmosferilije.

Kompakt ploče proizvođač Fundermaxx vrlo su prikladne za postav na fasadu, to su visoko laminatne ploče koje su izrađene od celuloze oplemenjene fenolnim smolama i na taj način  je dobivena dugovječna ploča otporna na vremenske utjecaje i vlagu, rekla je Snježana Ivkanec.

Debljina Kompakt ploče je 6 do 8 milimetara, a dolaze u četiri različite veličine – 4 x 10 metara 1,85 x 4,10 metara, 1,30 x 280 metara te 1,85 x 1,30 metara, a dolaze u različitim dekorima i bojama.

Od nekakvih standardnih dekora Fundermaxx kolekcije, jednobojnih dekora, imitacije drveta, betona, imitacije kamena, postoji mogućnost izrade individualnih dekora gdje se mogu izraditi sve kreativne želje projektanta, investitora, bilo da se radi o fasadi, dvorišnoj ili balkonskoj ogradi, izjavila je Ivkanec za Dom na kvadrat.

Kompaktne ploče jednostavno se održavaju, imaju antigrafitno svojstvo, a mogu se montirati na novogradnju kao i na postojeće fasade i to lijepljenjem vijcima ili nitnama.

Najvažnije je pridržavati se propisanog ventilacijskog prostora između termoizolacije i same ploče.

Arhitekt Armin Sovar za jedan je stambeni objekt koristio lijepljenje za pričvršćivanje kompaktnih ploča na aluminijsku potkonstrukciju. Građevinu odlikuje odlična funkcionalnost i atraktivan eksterijer u kojem se ističu kosi čelični nosivi stupovi te vertikalna polja s kompaktnim pločama.

Oglas

Gradnja

Pametna zaštita doma – ove je tri ključne stvari pametno ugraditi

Razmotrite ove sigurnosne značajke za dodatnu sigurnost u vašem domu…

Vaš dom je vaše utočište, a mir koji dolazi s dodatnim sigurnosnim značajkama apsolutno je neophodan kako biste se osjećali ugodno i sigurno u svom prostoru.

Srećom, značajke pametnog doma i nove tehnologije čine zaštitu vašeg doma i vaših dragocjenosti lakšom nego ikad. Ovaj članak će pogledati nekoliko ključnih kategorija sigurnosnih značajki koje biste mogli uzeti u obzir za dodatni osjećaj sigurnosti.

1. Sigurnosne kamere i video zvona

Sigurnosne kamere i video zvona danas su u modi, a Joe Maxwell, imenovani broker za Better Homes and Gardens Real Estate Pacific Commons, kaže da su sve popularniji među vlasnicima kuća.

Sigurnosne kamere bilježe aktivnosti oko vašeg doma i šalju vam obavijesti kada se otkrije kretanje ili su prisutni ljudi. Video zvona na vratima idu korak dalje i omogućuju vam da komunicirate sa svakim tko vas zove, bez otvaranja vrata.

Savršen primjer pasivne kuće

Ali sigurnosne kamere ne trebaju se koristiti samo za sigurnost. Oni su također jednostavan način da pripazite na pakete, vidite kada članovi obitelji dolaze i odlaze iz vašeg doma, pa čak i da vam pokažu dnevne aktivnosti vaših kućnih ljubimaca ili divljih životinja.

2. Pametni utikači

Pametni utikači jednostavan su način za održavanje svjetla, napajanje određenih kućnih uređaja u određeno vrijeme tijekom dana ili napajanje drugih sigurnosnih značajki.

Također su izvrsni za radne kuhinjske aparate, alate za toplinsko oblikovanje vaše kose i prijenosne grijače. Priključivanje ovih uređaja na pametni utikač znači da možete kontrolirati kada su uključeni ili isključeni, a to možete učiniti čak i daljinski putem aplikacije na svom pametnom telefonu.

Pametna kuća budućnosti

Mogućnost uključivanja i isključivanja ovih uređaja pritiskom na tipku može osigurati bezbrižnost i zaštititi od potencijalnih opasnosti od požara.

3. Pametne brave

Umjesto da brinu o gubitku fizičkog ključa, mnogi se vlasnici okreću unosima putem tipkovnice za svoje domove. Danas je vrlo popularno instalirati čitače za otključavanje vrata ili čak tipkovnice s otiskom palca na ulaznim vratima.

Ovakve brave omogućuju vlasniku kuće da postavi ulaznu kombinaciju za otvaranje vrata. Broj se može promijeniti u bilo kojem trenutku, a često se mogu kupiti i modeli koji omogućuju da svaka osoba u kućanstvu ima svoju kombinaciju broja.

Ovo je posebno korisno ako imate čistača ili čuvara kućnih ljubimaca koji moraju imati pristup vašem domu jer oni ne zahtijevaju da svima date svoj ključ.

Nastavite čitati

Gradnja

Koliki je vijek trajanja električnog bojlera? Odgovor bi vas mogao spasiti od skupih kvarova

Zamjena bojlera prije nego što se pokvari ključna je, a uz ove savjete možete povećati njegov životni vijek i učinkovitost

Razumijevanje životnog vijeka vaše električne grijalice (bojlera) i prepoznavanje znakova njegovog pada ključno je za proaktivno održavanje. Čineći to, možete se pripremiti za zamjenu prije nego što se pokvari.

Iako postoje općenite procjene životnog vijeka bojlera, imajte na umu da na to utječu različiti čimbenici, poput vrste, održavanja, kvalitete vode i načina korištenja. Izračunavanjem specifičnog vremenskog okvira vašeg bojlera možete bolje predvidjeti kada će zamjena biti potrebna.

Trikovi za opremanje kupaonice

Koliko dugo traje električni bojler?

“Životni vijek bojlera nije uklesan u kamen i može varirati ovisno o nekoliko ključnih čimbenika,” objašnjava Mehdi Khachani, izvršni direktor JMK Plumbing. Prvo, značajnu ulogu igra vrsta bojlera koju imate:

Tradicionalni bojleri obično traju između 8 i 12 godina, pod pretpostavkom da se pravilno održavaju. Grijači vode bez spremnika, s druge strane, obično imaju dulji životni vijek, u prosjeku između 10 i 20 godina. To je zahvaljujući njihovom inovativnom dizajnu, koji eliminira potrebu za spremnikom.

Čimbenici koji utječu na trajnost bojlera

  1. Održavanje – jedna od najvećih stvari koje utječu na stvarni životni vijek bojlera je održavanje. Osnovno održavanje grijača vode uključuje saznanje koliko često trebate isprazniti grijač vode i ispiranje spremnika u skladu s tim, provjeru curenja ili korozije, provjeru ventila za smanjenje tlaka i održavanje odgovarajuće temperature.
  2. Kvaliteta vode – tvrda voda s visokim sadržajem minerala može ubrzati koroziju i nakupljanje taloga, skraćujući životni vijek bojlera. Ugradnja omekšivača vode ili korištenje redovitih tretmana za uklanjanje kamenca može pomoći u izbjegavanju nakupljanja kamenca zbog tvrde vode, a povremeno ispiranje može ublažiti ovaj problem i produžiti vijek trajanja vaše jedinice.
  3. Korištenje – teška uporaba, kao što su česti zahtjevi za toplom vodom ili prekomjerni rad grijača vode izvan njegovog kapaciteta, može opteretiti sustav i dovesti do preranog kvara.
  4. Okolišni čimbenici – okruženje u kojem bojler radi također može utjecati na njegov vijek trajanja. Na primjer, izloženost ekstremnim temperaturama, visokoj vlažnosti ili korozivnim kemikalijama može utjecati na njegovu trajnost.
  5. Kvaliteta same električne grijalice vode
  6. Kvaliteta postavljanja bojlera

Zaključak

Ako je moguće, povremeno bi ste trebali dati svoj grijač vode na pregled kvalificiranom vodoinstalateru. To će omogućiti pravovremene popravke ili zamjene i može produžiti ukupni vijek bojlera. Osim toga, povremeno testiranje kvalitete vode može pomoći u otkrivanju problema koji mogu ubrzati koroziju ili nakupljanje taloga u bojleru. Brzo rješavanje problema sa kvalitetom vode može produžiti vijek vašeg električnog grijača vode.

Zašto je mint boja izvrsna opcija za modernu kupaonicu?

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice