Povežimo se

Gradnja

Pametno i pravovremeno ulaganje

Ideja da se maknu iz grada dugo je sazrijevala. Brzorastuće cijene nekretnina, prevelika prometna zagušenost i vreva Matu Mijića i njegovu suprugu, inače gradsku djecu, navela je da svoju djecu odgoje u nešto mirnijoj atmosferi. Zagrebački asfalt odlučili su zamijeniti onim u obližnjoj Svetoj Nedjelji. Međutim, Mate je uspio savladati sve izazove. U godinu dana od prvog iskopa došao je do faze uređenja interijera i to u planiranom budžetu.

Gradnja kuće – izazovna i velika investicija

‘Nismo previše izašli izvan budžeta, dobro planiranje je zapravo ključ svega, dobar troškovnik, i biti discipliniran. Kad imate ovakav jedan projekt koji je vaše srce i duša, to je, pogotovo nama očevima, to je krov nad glavom za našu obitelj, za suprugu, za djecu i sve bi dali, a jednostavno, koji put se ne može sve i treba znati izabrati prioritete i treba se disciplinirati što se tiče potrošnje i ono na što mislim da uvijek možete računati je da su naši ljudi dobri i rado će izići u susret’, kaže Mate Mijić, investitor.

‘On je izabrao jako dobro vrijeme jer je roh bau kuće napravio u vrijeme kad nisu još tako divljale cijene. Mi kao tvrtka radimo u BIM softverima tako da znamo već u idejnoj fazi točno koliko ima kvadrata zidova i ostalih površina još dok nije troškovnik ni izbačen, tako da možemo investitoru kvalitetno preporučiti, reći nekakve količine, a on je upravo to i radio’, kaže Filip Foretić projektant i nadzorni inženjer.

Unaprijed je kupovao cigle, krov, armaturu i tako izbjegao današnje visoke cijene materijala. Mate ističe dobru suradnju s trgovcima i izvođačima, te mu je drago da je poslušao njihove savjete, pogotovo za produljenje kuće i terase.

Gerardov metalni krov s kamenim granulatom

A ono što zaista poboljšava kvalitetu života zasigurno je dobra izolacija, pogotovo kad je riječ o krovu. Mate je za svoju kuću izabrao Gerardov metalni krov s kamenim granulatom. Prva funkcija granulata je estetska, ali ujedno neutralizira topot kiše. Model dijamant izvrsno se uklopio u modernu arhitekturu kuće.

Najveća prednost sustava Gerard općenito je način na koji se on montira na krov. Ploče inače dolaze točno u ovakvim komadima kakve vidimo na eksponatu, to je jedinična mjera jedan komad, one se preklapaju jedna preko druge, za razliku od drugih metalnih pokrova koji se učvršćuju sa gornje strane, pokrov Gerard se učvršćuje sa čela, kaže Saša Jurišić, Millenium Metal.

Takva montaža onemogućava dizanje krova za jakih vjetrova jer vjetar, kad puše, zapravo pritišće dio gdje je krov učvršćen. Uz to, krov ima i inventivno rješenje za postavljanje danas neizostavnih solarnih panela.

Gerard ima razvijen sustav nosača za solarne kolektore, oni se zbog modularnosti samih krovnih ploča mogu postaviti bilo gdje na krovu, a prednost je i to što se ploče neće nigdje morati probušiti.

Termotop sustav

Ne treba zanemariti ni toplinsku izolaciju krova. Termotop sustav montira se s gornje strane objekta i mijenja daščanu oplatu.

Sustav montaže termotop ploče je vrlo jednostavan. One se polažu direktno na krovnu konstrukciju. Slaže se preko cijele površine krova čime se postiže njegova toplinska stabilnost. Mate je svjestan toga da većina kuću gradi samo jednom u životu te upravo zato treba misliti na odabir materijala.

‘Mi smo htjeli da to budu kvalitetni materijali, naravno, uvijek postoji ona premium klasa koju ćete onda i jako skupo platiti, uvijek smo se vodili nekakvim razmišljanjem da ta nekretnina na lokaciji na kojoj je, mora imati neku vrijednost koja je njezina približno tržišna vrijednost da se ne dogodi da puno previše novca se uloži u nešto što na tržištu toliko ne vrijedi pa zlu ne trebalo sutra morate prodati, jednostavno ne možete dobiti povrat onoga što ste uložili’, kaže Mate Mijić, investitor.

A to je definitivno misao kojom bi se trebali voditi svi koji se upuštaju u avanturu gradnje kuće.

Oglas

Gradnja

Želite uštedjeti na energentima? Ovo su stvari na koje morate obratiti pažnju

Procjenjuje se da kućanski uređaji troše 20 posto ukupne električne energije potrebne za jedno kućanstvo, a najveći potrošači su hladnjaci i perilice rublja.

Procjenjuje se da kućanski uređaji troše najviše električne energije u jednom kućanstvu, a smanjiti ih možemo, a i uštedjeti, malim promjenama u svakodnevnim navikama. 

U vrijeme kad se suočavamo s izazovima održivosti, često tražimo način kako smanjiti potrošnju energenata, što pomaže u očuvanju okoliša i omogućuje znatne uštede u kućanstvu.

Energetska obnova

Razmišljate li o energetskoj obnovi, sad je idealno vrijeme za prikupljanje potrebne dokumentacije za dobivanje bespovratnih sredstava od države, jer natječaj će biti raspisan već idući mjesec. Ovakva je investicija dugoročno isplativa i donosi značajne financijske uštede. 

No, želite li smanjiti režije, to možete učiniti minimalnim promjenama životnih navika. 

Potrošnja kućanskih uređaja

Procjenjuje se da kućanski uređaji troše 20 posto ukupne električne energije potrebne za jedno kućanstvo, a najveći potrošači su hladnjaci i perilice rublja. Zato prilikom kupnje, pripazite na energetski razred. 

Viši energetski razredi su skuplji, ali učinkovitiji i troše čak 50 posto manje energije od onih starije proizvodnje. 

Kako do uštede?

Perilicu rublja punite do dopuštene količine, ne manje i koristite ekonomične programe. 

Odlučite li glačati samo jednom tjedno, umjesto svaki dan manje količine rublja, smanjit ćete potrošnju električne energije. A kad ste završili, svakako isključite glačalo iz struje. 

Hladnjak držite dalje od izvora topline, održavajte čistoću unutrašnjosti, a na potrošnju električne energije utjecat će i prevelika količina namirnica. 

Isključivanjem uređaja koji nisu u upotrebi, poput punjača za mobitel, televizora ili računala možete spriječiti potrošnju u takozvanom stanju pripravnosti. 

Temperatura u domu

Racionalnije upravljanje temperaturom u dom može značajno utjecati na potrošnju energenata. Programibilni termostati olakšavaju prilagodbu temperature, a sustavi za pametno upravljanje kućom koji će automatski zatvarati prozore kad se uključi grijanje, omogućiti će još veće uštede. 

Svjesne promjene u ponašanju uz praktične savjete doprinose globalnom naporu za očuvanje energije, ali i vlastitim financijama. 

Nastavite čitati

Gradnja

Svi koraci renovacije 

Renovacija stana je izazovan proces koji zahtjeva pažljivo planiranje ciljeva i budžeta. Ako obuhvaća i konstruktivne radove, onda iziskuje i  usklađivanje glavnog projekta. 

S čim krenuti kod renovacije doma

Kada sam proučila situaciju postojeću, ako vidim da zakonski ostajemo u gabaritima, onda dalje nastavljamo sa izradom planova, u slučaju da više nije samo renovacija ili adaptacija, nego da se radi o rekonstrukciji, onda uključujem i svoje kolege, projektante drugih struka, zato što moramo ići na potvrde glavnih projekata, objasnila je Anđela Mijić, mag. ing. aedif.

Idejno rješenje uključuje dizajn interijera i strukturne promjene poput proširenja prostora koje pak ovise o stanju građevine. 

U starim, ovakvim objektima, ne može se postupati kao u novogradnji. Zato što ovi zidovi, iako su tanji, oni imaju svoju funkciju, oni su takozvani ukrutni zidovi. Tako da se ne smiju uklanjati tek tako, potrebno je na proračunati otvor, naravno, koji će se napraviti u njemu i adekvatno ga ojačati, najčešće nosivom gredom po statičkom proračunu, rekla je Mijić.  

Prije početka radova, obavijestite susjede o potencijalnoj buci i neugodnostima, osobito u starijim zgradama. 

I uz temeljito planiranje nailazimo na probleme

Ovo su osjetljive konstrukcije i treba drugačije pristupati njima nego armirano betonskim konstrukcijama pa se znalo na primjer dogoditi da u donjem stanu pri jačim vibracijama, pošto je ovo gore trstika i na njoj samo boja, da otpadne strop, odnosno ta trstika s bojom, ispričala je Mijić za Dom na kvadrat. 

Dobro planiranje pak ne može utjecati na nepredviđene situacije koje se događaju na terenu. 

Ne možete predvidjeti dosta toga, zato se i znaju radovi i odužiti. Tako da se na primjer, pretpostavi se da imamo, jednu situaciju u podu, nekakve slojeve, pa kada se krene sa demontažom, shvatite da zapravo nije dovoljno čvrsta možda međukatna konstrukcija, pa treba ići na ojačanje, treba izolaciju i to će odužiti radove i dodati novi trošak, rekla je Mijić. 

Zato je posao planiranja i vođenja renovacija najbolje prepustiti stručnjacima koji će okupiti sve potrebne izvođače radova i nadzirati tijek izvođenja. 

Tako je i u ovom slučaju, gdje će se renovacija izvoditi u dvije faze. Prvi kat pa potkrovlje koji će na kraju biti povezani u jedan prostor. 

Renovacija stana na zagrebačkoj Trešnjevci

Veličina ovog stana je 65 kvadrata i imamo na tavanu još 67 i odlučio sam se za stan jer mi se Trešnjevka sviđa, a renovacija je počela u travnju 2023. i nadam se da će do ljeta ove godine biti gotova, rekao je investitor Josip Horvat. 

Investitoru nije odgovaralo zatečeno stanje pa su srušeni pregradni zidovi, zatim će se raditi konstrukcija za knauf, postavljati nove instalacije i nakon toga počinju završni radovi; obloge poda, zidova i zatim opremanje, rekla je Mijić. 

Najzahtjevniji dio renovacije je to sve planiranje i da kao manje-više stranac  shvatim kakav je sistem ovdje, pogotovo papirologija jer što nisam znao, ono što stoji u gruntovnici ne vrijedi onako kako na primjer vrijedi u Njemačkoj ili u Americi. I tu imamo još nekakve probleme, pa ne možemo nastaviti sa gradnjom i to me već gnjavi, da tako kažem, godinu dana, rekao je Horvat. 

Cilj renovacije obično je poboljšanje funkcionalnosti prostora. Zato prvo razmislite o promjenama koje želite vidjeti u svakoj prostoriji, a savjet stručnjaka pomoći će vam da dobijete baš onakav prostor kakav trebate.  

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice