Povežimo se

Gradnja

Otkrijte kako se ispituje zrakopropusnost doma

Znate li što je zrakopropusnost doma? I da nju trebate ispitati kod gradnje novih zgrada? Saznajte o čemu se radi.

Od početka ove godine sve nove zgrade i kuće koje se projektiraju, a nakon toga i grade trebaju biti zgrade gotovo nulte energije. Osim tog noviteta, za takve je zgrade uvedeno i obavezno testiranje zrakopropusnosti doma. Upitali smo stručnjake sa zagrebačkog Građevinskog fakulteta o čemu je riječ.

Blower door testiranje

blower-door-testiranje-domnakvadrat

“Blower door testiranje je zapravo ispitivanje zrakopropusnosti vanjske ovojnice zgrade. Zanima nas i koliko zraka prolazi kroz zatvorene prozore, zatvorena vrata, krovove, zidove. Koliko zraka prolazi iznutra prema van, odnosno izvana prema unutra”, pojasnio je Bojan Milovanović, docent na Građevinskom fakultetu.

Ispitivanje zrakopropusnosti zgrade obavezno je za sve zgrade koje su energetskog razreda B u kontinentalnoj Hrvatskoj, odnosno A u primorskoj Hrvatskoj prije tehničkog pregleda zgrade. Međutim, na njega ne treba gledati kao na zakonsku obvezu, već kao na nešto što će biti korisno. Zato se preporučuje napraviti ga u visokoj roh bau fazi.

“Ispitivanje se provodi kada ugradite prozore, mehaničke sustave ventilacije, ugradite vrata, parnu branu. Uređaj se ugrađuje u vanjska vrata i zatvara se ovojnica zgrade, zatvarate prozore, brtvite kamin, i pokrećete sustav. Sustav stvara razliku tlaka unutarnjeg i vanjskog zraka, stvara se razlika otprilike 50 pascala. “Kada je razlika 50 pascala, mi gledamo koliko zraka ulazi u zgradu, ili izlazi iz zgrade van”, navodi profesor Milovanović.

Loša zrakopropusnost

Ako zrak ulazi kroz ovojnicu zgrade, mjesta koja propuštaju treba zabrtviti. To se radi specijalnim trakama za brtvljenje. Naime, zrakopropusnost zgrade povećat će potrošnju energije, odnosno veći će biti troškovi grijanja i hlađenja. Ako se vodena para infiltrira u zidove, može doći do građevinske štete. Neučinkoviti sustavi ventilacije pogoršat će kvalitetu zraka u prostoru, a pukotine na ovojnici uzrokovat će više buke.

infracrvena-kamera-domnakvadrat

Za pronalazak mjesta gdje curi zrak, možete se poslužiti i infracrvenom kamerom. Međutim, iako izgleda jednostavno i brzo, treba biti na oprezu. Može se dogoditi da se krivo interpretira ono što infracrvena termografija pokazuje. Iz tog razloga taj bi postupak trebali obavljati stručni i certificirani ljudi.

Blower door ili jednostavniji način?

anemometar-testiranje-domnakvadrat

Puno jednostavniji instrument za mjerenje zrakopropusnosti je anemometar koji vam prilično brzo pokaže kojom vam brzinom puše kroz zidove i prozore.

Možda ova testiranja jesu jednostavnija i brža, ali zakon kaže od ove godine treba provoditi blower door testiranje. Testira se svaka stambena jedinica posebno i to traje oko sat vremena. Važno je da instrument kojim se radi bude umjeren, a ispitivači educirani za rukovanje njime. I pazite da to testiranje napravite na vrijeme kako biste uz manje troškove ispravili greške, odnosno pokrpali rupe. Jer, ako vam građevina ne prođe test, za nju nema uporabne dozvole.

Oglas
Kliknite kako biste komentirali

You must be logged in to post a comment Login

Ostavi komentar

Gradnja

Koji se zidovi smiju rušiti kod renovacije? Evo kako prepoznati nosivi zid

Važno za savjet upitati stručnjake!

Kada se stan renovira, ponekad je potrebno i pomicati zidovi kako bismo stvorili dodatan prostor. Ipak nisu svi zidovi podatni za rušenje. Morate prije svega saznati koji je zid nosiv. Ako se radi upravo o nosivom zidu kojeg želite dirati, mora se provjeriti struktura zgrade kako bi se osiguralo da sam utjecaj na nosivi zid neće utjecati na cijeli objekt.

Inače, postoji veliki rizik od strukturalnih problema koji čak mogu dovesti i do rušenja zgrade. To nije, naravno, često ali se može dogoditi. Posebno, kada govorimo o starim zgradama, često su tu male sobe kojima ništa ne možemo što napraviti.

Prvo kontaktirajte profesionalca koji ima znanje o statici kuće i može procijeniti što možete a što ne napraviti.

Obično su nosive (glavne) konstrukcije vanjski zidovi i oni koji se nalaze između stanova ili blokova i štite od hladnoće i zvukova. Ostali nosivi zidovi se mogu identificirati prema blizini vanjskih zidova ili poveznicom sa strukturalnim komponentama kao što su grede.

Kako identificirati nosivi zid?

Ako zgrada ima nekoliko katova, možemo krenuti od podruma pa do vrha kako bismo  otkrili kapacitet nosivosti zidova. U takvim je zgradama uobičajeno da su zidovi tanji što je viši kat, a važno je i da su nosivi zidovi na istoj lokaciji u svakom stanu kako bi se težina prenosila s vrha na dno.

Svi koraci renovacije 

Širina zida

debljina zida nam može otkriti radi li se o nosivom ili ne, ali ona može ovisiti o materijalima od kojih je napravljen. Najčešće se u zgradama koristi beton ili ojačani beton, cigle ili cigle od pješčanog vapna. Od čega god da su napravljeni, sigurno su deblji od zidova koji ih okružuju. Često se radi o širini od 17.5 centimetara i po tome možemo prepoznati da je u pitanju nosivi zid.

Kako u zgradi ili kući od cigle otkriti nosivi zid?

Nosivi zidovi od cigle obično stoje samostalno i njihova debljina je oko 25 centimetara. Nisu toliko dobra izolacija ali štite od buke i vatre.

Grede i čelični nosači

Strukture koje će pomoći zidu da nosi težinu služe i kao struktura za izgradnju objekta. Čelični nosači i grede imaju horizontalnu orijentaciju i  strukturnu funkciju. Drvene grede često viđamo i predivno izgledaju kada su izložene pogledu. U modernim građevinama, često se ne skrivaju niti čelični nosači, ali mogu služiti i samo kao dio dizajna.

Zašto je višeslojni parket dobar odabir? Ovo su osobine i prednosti dvoslojnih i troslojnih parketa

Što kada se struktura pomakne?

Često se događa da će se nosači u starim ili loše konstruiranim zgradama pomaknuti, što će utjecati na horizontalnu strukturu zgrade. Ako su u pitanju i loši temelji, može se pomicanje očekivati češće.

Općenito govoreći, takvi su objekti i dalje sigurni, ali to se ne bi trebalo događati s novim zgradama. Za kraj je važno reći da je potrebno u radove uključiti profesionalce, od samog početka pa do kraja izvedbe radova.

Nastavite čitati

Gradnja

Ako želite lijepu fasadu, izbjegavajte ove boje

Neke boje jednostavno nije pametno odabrati…

Koji god razlog stajao iza vaše odluke da mijenjate boju fasade, neke boje jednostavno mogu učiniti da ona izgleda jeftino, a ne lijepo. Boja fasade je sigurno nešto o čemu puno razmišljate ali neka pravila treba slijediti. Ružičasta fasada ili zelena možda izgledaju dobro na Bahamima, ali to ne znači da će izgledati dobro u vašem gradu.

Stručnjaci za uređenje ističu koje boje nikada ne biste trebali odabrati za fasadu.

Ružičasta

Poznata dizajnerica Halle Porter, navodi kako većina nijansi ružičaste, poput lososa ili breskve, nisu dobar odabir za boju fasade. Postoje naravno iznimka za ova pravila pa ako živite u nekom pitoresknom mjestu gdje se boje slave, samo se prepustite.

Menta zelena

Iako je ovo jedna od najdražih nijansi zelene ljudima diljem svijeta, dizajnerica navodi kako jednostavno ne izgleda lijepo kao ukras kuće –  daje retro štih ali ne na profinjen način. Ako volite zelenu boju, onda radije odaberite neku koja ima maslinaste podtonove.

Dobar primjer energetske obnove višestambenih zgrada

Narančasta

Ovo je sigurno boja koja se jako teško kombinira s ostalima, Porter navodi kako će posebno loše izgledati uz neutralne boje, kao što je boja drveta, cigle ili metala, koje obično viđaju u eksterijeru doma.

Svijetlo plava

Svijetlo ili pastelno plava je stvarno zastarjela boja kada su u pitanju fasade, a uz nju će eksterijer izgledati posebno jeftino. Ako ste u blizini mora ona će odlično izgledati na vratima ili okvirima prozora, ali nije ju jednostavno uklopiti.

Otporne, postojane, lako se održavaju… Evo dobrih razloga zašto odabrati keramičke pločice

Hladno siva

Porter navodi kako nijanse sive često okućnicu mogu ućiniti “sterilnom”, a često podsjećaju i na ratne brodove… Ako vam je siva boja želja, onda se poigrajte s podtonovima tako da joj date malo dubine i sofisticiranosti.

Bež

Nijanse vanilije su dosadne, navodi dizajnerica, te dodaje kako u njoj nema ničega osvježavajućeg i posebnog i trebali biste tu boju izbjegavati.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice