Povežimo se

Gradnja

Odaberite vrstu krova koji najviše odgovara vašem domu

Najtrajnije vrste krovova su škriljevci i glinene pločice, ali su skuplji od materijala poput metala ili drva. Funkcionalne krovne alternative poput zelenih krovova i solarnih ploča među najskupljim su vrstama.

Zamjena starog krova jedan je od najboljih i najunosnijih načina ulaganja u dom. Odaberite vrstu krova koja odgovara vašem domu, klimi i proračunu i pobrinite se da instalirate novi krov koji vam savršeno odgovara.

Metalni krov

Metal roofing

Metalni krovovi izgledaju kao moderan izbor, no zanimljivo je da postoje od 1800-ih. Metalne ploče i crijepovi i danas su popularan izbor jer su materijali poput aluminija i cinka pristupačni, laki za transport, ne zahtijevaju mnogo održavanja i lijepi su – čak i s godinama.

Postoje dvije vrste koje možete izabrati: crijepovi i limovi (koji se također nazivaju paneli), a povezani su “stojećim šavom”. Također, metal možete prethodno dati obraditi brtvilima. Dok metalni krovovi mogu biti u raznim bojama, neke stilove možete i obojiti.

Drveni krov

wood roofing

Drveni krovovi dobro se slažu sa šarmantnim kućicama u prirodi. S godinama postaju pješčano smeđe i srebrne boje. Drveni krovovi mogu izdržati 50 godina u suhim klimatskim uvjetima, ali ih je potrebno tretirati u područjima izloženim vatri kao što je Dalmacija. Vlažna klima brže prolazi kroz drvene krovove zbog oštećenja vodom.

Glineni crijepovi

Clay tile roof

Glineni crijepovi jedan su od najpopularnijih krovnih materijala na svijetu i datiraju prije 5000 godina od glaziranih zemljanih krovova u Kini. Traju 50 do 100 godina ili čak i više, a možete birati između raznih stilova kao što su španjolski, francuski, Scania i drugi.

Iako su skupi za postavljanje i popravak, glineni crijepovi traju dulje od gotovo svih drugih vrsta krovova. Može izdržati vjetrove do 250 milja na sat i nevjerojatno su otporni na vatru.

Krov od škriljevca

slate tile roof

Škriljevac je jedna od najizdržljivijih vrsta krovnog materijala, a cijena je slična glinenim crijepovima. Ovaj materijal može trajati 50 do 200 godina. Osim što je vatrootporan i otporan na jake vjetrove i ekstremne temperature, otporan je i na udarce tuče i sitnih grana.

Možete birati između prirodnog škriljevca iz kamenoloma ili sintetičkih alternativa poput škriljevca od vlaknastog cementa ili bitumenskih stilova. Sintetički škriljevac je mnogo pristupačniji i ima mnoge iste prednosti kao prirodni.

Zeleni krov

green, living roof

Zeleni krovovi (ili živi krovovi) pokrivaju vaš dom vegetacijom poput trave ili autohtonog divljeg cvijeća koje podržava oprašivače. Imaju mnoge prednosti kao što je borba protiv prekomjerne topline izvan kuće i smanjenje otjecanja kišnice. Zeleni krovovi često traju od 30 do 50 godina.

Solarne ploče

solar shingles

Solarne ploče jedna je od najnovijih vrsta krovnih materijala. Morat ćete unajmiti krovopokrivača koji je specijaliziran za fotonaponske sustave integrirane u zgrade (BIPV) da ga instalirate.

Iako solarne ploče mogu učinkovito raditi 20 do 30 godina, ovo rješenje za obnovljivu energiju skupa je investicija.

Rolani krov

type of roof rolled roofing

Obično jedan od najpristupačnijih tipova krovišta, valjani ili rolani krov je vrlo popularan među vlasnicima kuća i graditeljima s ograničenim proračunom. Svi instalacijski materijali su pristupačni, a radna snaga je također isplativa, no i trajanje samog krova je ograničeno ispod 20 godina. Najbolji za krovove s manjim nagibom, ovaj valjani materijal može se lako zakucati na svoje mjesto. Međutim, ne bi se trebao zabijati na ravne krovove. To može uzrokovati curenje vode.

Oglas

Gradnja

Modularne kuće iz Hrvatske

Modularna gradnja nije i montažna. Ne izrađuju se pojedinačni elementi već se proizvode čitave prostorije, a onda se na terenu spajaju. Jedna od prvih takvih tvrtki u Hrvatskoj je Modular living čije kuće mogu biti baš po vašem ukusu.

Prvi u Hrvatskoj

Zbog sve bolje kvalitete i brojnih arhitektonskih opcija, modularna gradnja postaje sve zanimljivija. Jedna od najvećih koncertnih dvorana u Europi, Munchenski Gasteig izrađena je modularnom tehnikom. Hrvatski proizvođač Modular living krenuo je u osvajanje tržišta još prije osam godina.

“Mi najviše što radimo, radimo obiteljske objekte. Sama modularna gradnja je još gotovo pa nepoznata u Hrvatskoj, mi smo neka vrsta pionira te gradnje u Hrvatskoj, a da je budućnost svijetla, jako je svijetla”, optimističan je Tonči Viljac iz Modular livinga.

Nadodaje da su njihove kuće poznate po tome što su jedini proizvođač modularne gradnje u Hrvatskoj. To je jedan od razloga, a drugi je razlog taj što jedini koriste čeličnu konstrukciju u proizvodnji i nemaju limit u gradnji. 

Ispunjavaju želje klijenata

Modular living ne proizvodi tipske kuće već personalizirane, po mjeri korisnika, a zbog korištenja čelika za izradu konstrukcije nema ograničenja te se objekti mogu raditi do veličine devet katova. Jedna od prednosti modularne gradnje je kontrola troškova i rokova.

“Budući da mi radimo po narudžbi dovoljno je da dođete sa jednom skicom na komadu papira i onda napravimo jedan sastanak. Nakon toga sastanka svi manje-više znamo što bi to moglo biti i koliko bi vas to moglo koštati. Kad napravimo projekt i troškovnik, onda zaista znate koliko će to koštati i naravno kad znate koliko će to koštati, onda znate i koliko će vremena za to trebati i šta dobijete za tu cijenu.”

Fleksibilna i moderna arhitektura

Većina građevinskih radova odvija se u tvornici što onemogućava utjecaj lošeg vremena na gradnju. Projekt modularne gradnje sadrži arhitektonske specifikacije i unaprijed utvrđene materijale, koje korisnik sam bira, a gotov objekt minimalno se razlikuje od objekta klasične gradnje.

Modularna gradnja je fleksibilna i moderna arhitektura, prilagođena korisnicima s visoko postavljenim zahtjevima energetske učinkovitosti.

“Mi radimo i termoizolaciju i hidroizolaciju. Dakle, radimo kompletan objekt. Što se tiče termoizolacije mi u 80 centimetara imamo ekvivalent 35 centimetara termo vune. To je sloj naših materijala koje koristimo u proizvodnji.”

Velika ušteda za klijente

Modularni objekti također zahtijevaju građevinsku dozvolu, osim ako lokacijska ne nalaže drugačije, a nakon svih dobivenih dozvola treba pripremiti i zemljište za postavljanje kuće.

“Priprema zemljišta je naravno potrebna, ali za naše objekte nije potrebna ravna betonska ploča što je velika ušteda klijentima. Z objekt od pedeset kvadrata treba između šest i sedam tisuća eura betonskih radova što je dobra ušteda za sam namještaj u objektu, tako da za naše objekte, budući da ne treba betonska ploča, radimo natakarske stope i objekti konstantno stoje u zraku”, objašnjava Tonči.

Sve su popularnije

Individualni pristup svakom projektu i maksimalna posvećenost omogućuju dodatne korekcije na objektu sve do završetka čelične konstrukcije i spajanja na terenu. Modularne kuće hrvatske proizvodnje sve su traženije na tržištu. 

Modular living objekti smatraju se mobilnima, bez obzira što nemaju kolica, no način postavljanja omogućuje prenošenje na drugu lokaciju. Korištenjem održivih materijala i postizanjem visoke razine energetske učinkovitosti čini ih poželjnim objektima za stanovanje. 

Nastavite čitati

Gradnja

Visina i veličina prostora određuju jačinu klima uređaja

Porast žive u termometru podsjeća nas da je idealno vrijeme za kupnju klima uređaja. Potražili smo savjete stručnjaka o najboljem odabiru i mjestu postavljanja vanjske i unutarnje jedinice kao i rješenja za apartmane.

O čemu treba voditi računa pri odabiru klima uređaja?

Svi klima uređaji rade na istom principu – uklanjaju toplinu i vlagu iz zraka u interijeru i vraćaju ohlađeni zrak. Većina klimatskih jedinica to radi korištenjem plina za hlađenje, kompresorom te zavojnicom kondenzatora i isparivača koji zajedno isporučuju hladan zrak.

Kad odabira klima uređaja razmislite o svom budžetu, klimi u kojoj živite te veličini i rasporedu svog doma.

“Klima uređaj je najbitnije odabrati prema veličini prostora koji se misli hladiti ili i dodatno i grijati, jer o snazi klime ovisi učinak samog hlađenja ili eventualno grijanja. Najbitnije je napomenuti da se kod klima uređaja gleda kvadratura prostora, ali je jako bitno napomenuti da utječe i visina samog stropa, a općenito i izolacija prostora”, objašnjava Igor Maričić iz Pevexa.

“Kroz staklo, pogotovo ako su vani visoke temperature, topli zrak jače prodire u prostoriju, te ju treba jače hladiti. Zato je bitno znati kod odabira klima uređaja kakav je prostor”, nadodaje Igor.

Snaga klima uređaja ovisi o veličini prostora

Klima od tri i pol kilovata je namijenjena za prostor od otprilike 35 kvadrata sa nekakvom normalnom izolacijom, normalnom visinom stropa.

Koristite li klimu redovito, odaberite onu s antibakterijskim filterima i filterima za prašinu. Bolje hlađenje i veću energetsku učinkovitost imaju klime s inverter tehnologijom. Inverter će održavati zadanu temperaturu i raditi minimalnom snagom te tako znatno uštedjeti na struji.

Osim učinkovitosti, treba uzeti u obzir i trošak instalacije

“Kod montaže klima uređaja u cijenu montaže ulazi tri metra cijevi. Od vanjske do unutarnje jedinice. Može biti i deset metara, ali automatski klima gubi na plinu. Zašto? Jer ona mora deset metara gurati plin iz jedinice, što bi značilo da treba napraviti dodatno punjenje plinom”, objašnjava Igor.

Kupnjom klima uređaja u Pevexu osigurana je montaža od ovlaštenih i stručnih osoba te samim time automatski i garancija koja može biti dvije do pet godina ovisno o modelu klima uređaja.

Svaka klima ima svoju vanjsku i unutarnju jedinicu, a ako nema prostora za postavljanje više vanjskih jedinica na raspolaganju su split sistemi vrhunskih performansi i odličnih značajki.

Mono i split sistemi

“Mono sistem je znači jedna vanjska jedinica jedna unutarnja klime, a multi split sistem je kad je jedna vanjska jedinica, a više unutarnjih. Znači, to može biti tri, četiri, pet klima uređaja u različitim prostorijama.

Prednosti split sistema klima su bolja učinkovitost hlađenja i grijanja, manja razina buke u unutarnjem prostoru i bolja energetska učinkovitost.

Svaka unutarnja jedinica unutar multi split sistema ima svoj upravljač i potpuno je neovisna o drugim unutarnjim jedinicama. Snaga vanjske jedinice automatski se raspoređuje na sve unutarnje, a korisnik ne osjeća nikakvu razliku u korištenju. Ako ne postoji opcija postavljanja vanjske jedinice klime, treća je opcija prijenosna klima.

Prijenosne klime – prednosti i mane

Prednost prijenosnih klima je što se može koristiti u više prostorija jer je prenosiva, dok je mana je to što je kompresor u samom prostoru pa je malo bučnije. Buka prijenosne klime je oko 50 decibela otprilike, ovisno o jačini i mora imati odvod zraka spojeno negdje van, bio to dimnjak, kroz prozor.

Prijenosne klime se u prosjeku kreću maksimalno do nekakvih tri i pol otprilike kilovata, to je za prostor maksimalno trideset do trideset pet kvadrata.

Održavanje odgovarajuće temperature interijera energetski je izazovan proces, zato prema navedenim parametrima izaberite najbolju opciju za sebe.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Oglas

Izbor urednice