Povežimo se

Gradnja

Odaberite vrstu krova koji najviše odgovara vašem domu

Najtrajnije vrste krovova su škriljevci i glinene pločice, ali su skuplji od materijala poput metala ili drva. Funkcionalne krovne alternative poput zelenih krovova i solarnih ploča među najskupljim su vrstama.

Zamjena starog krova jedan je od najboljih i najunosnijih načina ulaganja u dom. Odaberite vrstu krova koja odgovara vašem domu, klimi i proračunu i pobrinite se da instalirate novi krov koji vam savršeno odgovara.

Metalni krov

Metal roofing

Metalni krovovi izgledaju kao moderan izbor, no zanimljivo je da postoje od 1800-ih. Metalne ploče i crijepovi i danas su popularan izbor jer su materijali poput aluminija i cinka pristupačni, laki za transport, ne zahtijevaju mnogo održavanja i lijepi su – čak i s godinama.

Postoje dvije vrste koje možete izabrati: crijepovi i limovi (koji se također nazivaju paneli), a povezani su “stojećim šavom”. Također, metal možete prethodno dati obraditi brtvilima. Dok metalni krovovi mogu biti u raznim bojama, neke stilove možete i obojiti.

Drveni krov

wood roofing

Drveni krovovi dobro se slažu sa šarmantnim kućicama u prirodi. S godinama postaju pješčano smeđe i srebrne boje. Drveni krovovi mogu izdržati 50 godina u suhim klimatskim uvjetima, ali ih je potrebno tretirati u područjima izloženim vatri kao što je Dalmacija. Vlažna klima brže prolazi kroz drvene krovove zbog oštećenja vodom.

Glineni crijepovi

Clay tile roof

Glineni crijepovi jedan su od najpopularnijih krovnih materijala na svijetu i datiraju prije 5000 godina od glaziranih zemljanih krovova u Kini. Traju 50 do 100 godina ili čak i više, a možete birati između raznih stilova kao što su španjolski, francuski, Scania i drugi.

Iako su skupi za postavljanje i popravak, glineni crijepovi traju dulje od gotovo svih drugih vrsta krovova. Može izdržati vjetrove do 250 milja na sat i nevjerojatno su otporni na vatru.

Krov od škriljevca

slate tile roof

Škriljevac je jedna od najizdržljivijih vrsta krovnog materijala, a cijena je slična glinenim crijepovima. Ovaj materijal može trajati 50 do 200 godina. Osim što je vatrootporan i otporan na jake vjetrove i ekstremne temperature, otporan je i na udarce tuče i sitnih grana.

Možete birati između prirodnog škriljevca iz kamenoloma ili sintetičkih alternativa poput škriljevca od vlaknastog cementa ili bitumenskih stilova. Sintetički škriljevac je mnogo pristupačniji i ima mnoge iste prednosti kao prirodni.

Zeleni krov

green, living roof

Zeleni krovovi (ili živi krovovi) pokrivaju vaš dom vegetacijom poput trave ili autohtonog divljeg cvijeća koje podržava oprašivače. Imaju mnoge prednosti kao što je borba protiv prekomjerne topline izvan kuće i smanjenje otjecanja kišnice. Zeleni krovovi često traju od 30 do 50 godina.

Solarne ploče

solar shingles

Solarne ploče jedna je od najnovijih vrsta krovnih materijala. Morat ćete unajmiti krovopokrivača koji je specijaliziran za fotonaponske sustave integrirane u zgrade (BIPV) da ga instalirate.

Iako solarne ploče mogu učinkovito raditi 20 do 30 godina, ovo rješenje za obnovljivu energiju skupa je investicija.

Rolani krov

type of roof rolled roofing

Obično jedan od najpristupačnijih tipova krovišta, valjani ili rolani krov je vrlo popularan među vlasnicima kuća i graditeljima s ograničenim proračunom. Svi instalacijski materijali su pristupačni, a radna snaga je također isplativa, no i trajanje samog krova je ograničeno ispod 20 godina. Najbolji za krovove s manjim nagibom, ovaj valjani materijal može se lako zakucati na svoje mjesto. Međutim, ne bi se trebao zabijati na ravne krovove. To može uzrokovati curenje vode.

Oglas

Gradnja

Koliki je vijek trajanja električnog bojlera? Odgovor bi vas mogao spasiti od skupih kvarova

Zamjena bojlera prije nego što se pokvari ključna je, a uz ove savjete možete povećati njegov životni vijek i učinkovitost

Razumijevanje životnog vijeka vaše električne grijalice (bojlera) i prepoznavanje znakova njegovog pada ključno je za proaktivno održavanje. Čineći to, možete se pripremiti za zamjenu prije nego što se pokvari.

Iako postoje općenite procjene životnog vijeka bojlera, imajte na umu da na to utječu različiti čimbenici, poput vrste, održavanja, kvalitete vode i načina korištenja. Izračunavanjem specifičnog vremenskog okvira vašeg bojlera možete bolje predvidjeti kada će zamjena biti potrebna.

Trikovi za opremanje kupaonice

Koliko dugo traje električni bojler?

“Životni vijek bojlera nije uklesan u kamen i može varirati ovisno o nekoliko ključnih čimbenika,” objašnjava Mehdi Khachani, izvršni direktor JMK Plumbing. Prvo, značajnu ulogu igra vrsta bojlera koju imate:

Tradicionalni bojleri obično traju između 8 i 12 godina, pod pretpostavkom da se pravilno održavaju. Grijači vode bez spremnika, s druge strane, obično imaju dulji životni vijek, u prosjeku između 10 i 20 godina. To je zahvaljujući njihovom inovativnom dizajnu, koji eliminira potrebu za spremnikom.

Čimbenici koji utječu na trajnost bojlera

  1. Održavanje – jedna od najvećih stvari koje utječu na stvarni životni vijek bojlera je održavanje. Osnovno održavanje grijača vode uključuje saznanje koliko često trebate isprazniti grijač vode i ispiranje spremnika u skladu s tim, provjeru curenja ili korozije, provjeru ventila za smanjenje tlaka i održavanje odgovarajuće temperature.
  2. Kvaliteta vode – tvrda voda s visokim sadržajem minerala može ubrzati koroziju i nakupljanje taloga, skraćujući životni vijek bojlera. Ugradnja omekšivača vode ili korištenje redovitih tretmana za uklanjanje kamenca može pomoći u izbjegavanju nakupljanja kamenca zbog tvrde vode, a povremeno ispiranje može ublažiti ovaj problem i produžiti vijek trajanja vaše jedinice.
  3. Korištenje – teška uporaba, kao što su česti zahtjevi za toplom vodom ili prekomjerni rad grijača vode izvan njegovog kapaciteta, može opteretiti sustav i dovesti do preranog kvara.
  4. Okolišni čimbenici – okruženje u kojem bojler radi također može utjecati na njegov vijek trajanja. Na primjer, izloženost ekstremnim temperaturama, visokoj vlažnosti ili korozivnim kemikalijama može utjecati na njegovu trajnost.
  5. Kvaliteta same električne grijalice vode
  6. Kvaliteta postavljanja bojlera

Zaključak

Ako je moguće, povremeno bi ste trebali dati svoj grijač vode na pregled kvalificiranom vodoinstalateru. To će omogućiti pravovremene popravke ili zamjene i može produžiti ukupni vijek bojlera. Osim toga, povremeno testiranje kvalitete vode može pomoći u otkrivanju problema koji mogu ubrzati koroziju ili nakupljanje taloga u bojleru. Brzo rješavanje problema sa kvalitetom vode može produžiti vijek vašeg električnog grijača vode.

Zašto je mint boja izvrsna opcija za modernu kupaonicu?

Nastavite čitati

Gradnja

Stanovanje – osnovna ljudska potreba i stambena politika RH

Praćenjem stanja u stanogradnji utvrđena je potreba za izradom Nacionalnog plana stambene politike do 2030. godine. 

Mi govorimo u ovom trenutku o konceptu stambene politike, to nije dokument koji je od strane Vlade prihvaćen. To su prijedlozi koji proizlaze iz naših iskustva, iz naših analiza. Modeli kako se može aktivirati te stotine tisuća praznih stanova u jednoj državi, nismo mi jedini koji imamo taj problem, su financijsko porezni. Vlada mora odlučit u kom smjeru će ići. Dakle, mi nudimo rješenja, ali konačni smjer mora odlučit vlada, rekao je Željko Uhlir, državni tajnik Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine.

Ciljevi stambene politike

Stambena politika imati će za cilj stambeno zbrinjavanje mladih obitelji te neposredno  utjecati na smanjenje iseljavanja, aktiviranjem praznih stambenih jedinica kojih je između 400 i 600 tisuća te kroz četiri osnovne poluge.

Željko Uhlir, državni tajnik Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine

To je financijska poluga, porezna poluga, zemljišna i ekološko energetska. U ovom segmentu aktiviranja praznih stambenih jedinica, jesu li to obiteljske kuće ili su stanovi, imamo dvije poluge s kojima možemo varirati, koja će biti jače upotrjebljena, koja slabije. Hoće li to biti poticaj vlasniku stana da stavi svoj stan u priuštivi najam ili će biti porezna represija ili će biti i jedno i drugo kombinirano, to sad ovisi na odluci Vlade, dodao je Uhlir.

Ove mjere ciljaju na mlade obitelji do 40. godina starosti kojima bi se osigurao jednostavniji put do nekretnine po pristupačnijim cijenama.

Priuštivo stanovanje će omogućiti građanima koji u ovome trenutku na tržištu ne mogu kupit riješit stan ili stambeno pitanje, da li izgradit obiteljsku kuću, kupit stan ili ući u najam, potpuno je svejedno od ta tri modela, imamo dosta građana koji ne mogu riješit stambeno pitanje. Upravo zato se radi stambena politika, da kroz djelovanje ove četiri poluge koje država ima na raspolaganju omogući djelu građana priuštivo stanovanje. Kako? Povećanje ponude, odnosno aktiviranjem ovih praznih stanova ili omogućavanju neprofitnim stambenim zadrugama da više djeluju da se građani mogu samoorganizirati prema svojim potrebama ili treća situacija ili treća opcija je klasična gradnja za prodaju i kupnju stanova, izjavio je Uhlir za Dom na kvadrat.

Moderne montažne kuće su hit

Naglasak na montažnu i modularnu gradnju

Državni tajnik Uhlir istaknuo je kako će se poticati održiva gradnja što uključuje montažnu i modularnu gradnju.

Montažna gradnja kao jedno unaprjeđenje klasične gradnje je ima svoje poglavlje kroz tehničko tehnološki razvoj općenito gradnje u Hrvatskoj, kada moramo poraditi na tome da unaprijedimo razinu naše gradnje sa ekološkog stanovišta i sa stanovišta kružnog gospodarenja, građevinskim materijalima, prostorom i to podrazumijeva isto tako i modularno montažnu gradnju koja ima te karakteristike da se industrijski proizvode građevinski elementi, a čim je uključena industrija to znači veća razina zaštite okoliša, bolja uporaba materijala i to je zapravo smjer koji želimo više potaknut, istaknuo je.

Modularna gradnja pokazala vrhunsku arhitekturu

Stanovanje je osnovna ljudska potreba, a stanogradnja utječe na gospodarstvo države, zato će se stambenom politikom pokušati intervenirati na više razina.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice