Povežimo se

Gradnja

O čemu ovisi učinkovitost dizalice topline?

Naselje Green Village izgrađeno u Velikoj Mlaki izdvaja se odabirom ekološki prihvatljivih materijala gradnje, što stanovnicima omogućava lakše gospodarenje energijom i očuvanjem topline te pruža zdravije interijere. U ove su objekte ugrađene Bosch zrak voda dizalice topline u split izvedbi. One preuzimanjem energije iz zraka pružaju korisnicima grijanje, hlađenje i toplu vodu. 

Uređaj koji odgovara uvjetima

Boris Varivoda iz Boscha rekao je da se radi jako dobro izoliranim objektima, gdje nije velika potreba za toplinom. Prednost uz to da su dizalice Compres 3000 kompaktnije dizalice gdje vanjska jedinica nije gabaritno velika. Imamo freonsku vezu između unutrašnje i vanjske jedinice, što ne zahtjeva posebnu izolaciju samih cjevovoda, to jest, nemamo straha u zimskim režimima uvjeta da će nam cjevovod smrznuti. 

Razmišljate li o ugradnji sustava za grijanje koji koristi obnovljive izvore energije, nekoliko je  ključnih čimbenika koji će osigurati maksimalnu uštedu.

Kako maksimalno uštedjeti

Split dizalicu topline kao i svaku drugu dizalicu topline se isplati kupit ako je objekt za nju pripremljen. Prvenstveno tu govorim da je objekt dobro izoliran, da imamo dobru stolariju, dobru fasadu i da je sustav grijanja predviđen za dizalicu topline. Tu mislim na sustav podnog grijanja gdje temperatura polaznog voda nije toliko visoka, objasnio je Varivoda. 

U ovom naselju ugrađene su Bosch Compress 3000 dizalice topline s reverzibilnom tehnologijom grijanja i hlađenja, a različite veličine spremnika potrošne vode čine ih višestruko primjenjivim. 

U kuće u Green Village-u ugrađene su unutarnje jedinice s integriranim spremnikom sanitarne vode od 190 litara. Svaka jedinica ima elektro grijač koji služi za dogrijavanje u slučaju ekstremnih vanjskih uvjeta ili visokih zahtjeva za temperaturom sanitarne vode, rekao je Varivoda. 

Kompaktne dimenzije i mala težina Boschovih dizalica topline omogućavaju brzu i jednostavnu instalaciju, a mogu se postavit i na postojeće objekte. 

Ugradnja dizalica topline u postojeće objekte

Dizalice topline se mogu isto tako ugraditi na postojeće objekte gdje jedan stari sustav, tipa kotlovi na kruto gorivo, ali treba pozvati stručnjaka da točno odredi koje kapacitete dizalice topline će biti najučinkovitije, izjavio je Varivoda. 

Primjerice, ako predimenzionirate dizalicu ona će biti prejaka, proizvodit će previše energije i tu energiju neće imati kamo predati i takva dizalica će se stalno gasiti i paliti. Ako pak poddimenzionirate dizalicu ona će stalno raditi na visokoj razini zato što ne može proizvodit energiju koju objekt traži i takva dizalica sigurno neće radit optimalno, dodao je Mario Širić iz Boscha.  

Ušteda na računima bez smanjenja komfora

Dizalice topline jednostavne su za korištenje i ekološki prihvatljive, a dosadašnja iskustva pokazuju visoke uštede. 

Iskustva su jako dobra. Naime, naši krajnji korisnici su jako smanjili troškove, a pri tome nisu smanjili komfor grijanja i pripreme tople vode te su uz to dobili sustav koji je ekološki održiv jer je CO2 neutralan. 

OFF Dizalice topline efikasno su rješenje za smanjenje troškova pri čemu se ne odričemo ugodne topline životnih prostora. 

Oglas

Gradnja

Želite uštedjeti na energentima? Ovo su stvari na koje morate obratiti pažnju

Procjenjuje se da kućanski uređaji troše 20 posto ukupne električne energije potrebne za jedno kućanstvo, a najveći potrošači su hladnjaci i perilice rublja.

Procjenjuje se da kućanski uređaji troše najviše električne energije u jednom kućanstvu, a smanjiti ih možemo, a i uštedjeti, malim promjenama u svakodnevnim navikama. 

U vrijeme kad se suočavamo s izazovima održivosti, često tražimo način kako smanjiti potrošnju energenata, što pomaže u očuvanju okoliša i omogućuje znatne uštede u kućanstvu.

Energetska obnova

Razmišljate li o energetskoj obnovi, sad je idealno vrijeme za prikupljanje potrebne dokumentacije za dobivanje bespovratnih sredstava od države, jer natječaj će biti raspisan već idući mjesec. Ovakva je investicija dugoročno isplativa i donosi značajne financijske uštede. 

No, želite li smanjiti režije, to možete učiniti minimalnim promjenama životnih navika. 

Potrošnja kućanskih uređaja

Procjenjuje se da kućanski uređaji troše 20 posto ukupne električne energije potrebne za jedno kućanstvo, a najveći potrošači su hladnjaci i perilice rublja. Zato prilikom kupnje, pripazite na energetski razred. 

Viši energetski razredi su skuplji, ali učinkovitiji i troše čak 50 posto manje energije od onih starije proizvodnje. 

Kako do uštede?

Perilicu rublja punite do dopuštene količine, ne manje i koristite ekonomične programe. 

Odlučite li glačati samo jednom tjedno, umjesto svaki dan manje količine rublja, smanjit ćete potrošnju električne energije. A kad ste završili, svakako isključite glačalo iz struje. 

Hladnjak držite dalje od izvora topline, održavajte čistoću unutrašnjosti, a na potrošnju električne energije utjecat će i prevelika količina namirnica. 

Isključivanjem uređaja koji nisu u upotrebi, poput punjača za mobitel, televizora ili računala možete spriječiti potrošnju u takozvanom stanju pripravnosti. 

Temperatura u domu

Racionalnije upravljanje temperaturom u dom može značajno utjecati na potrošnju energenata. Programibilni termostati olakšavaju prilagodbu temperature, a sustavi za pametno upravljanje kućom koji će automatski zatvarati prozore kad se uključi grijanje, omogućiti će još veće uštede. 

Svjesne promjene u ponašanju uz praktične savjete doprinose globalnom naporu za očuvanje energije, ali i vlastitim financijama. 

Nastavite čitati

Gradnja

Svi koraci renovacije 

Renovacija stana je izazovan proces koji zahtjeva pažljivo planiranje ciljeva i budžeta. Ako obuhvaća i konstruktivne radove, onda iziskuje i  usklađivanje glavnog projekta. 

S čim krenuti kod renovacije doma

Kada sam proučila situaciju postojeću, ako vidim da zakonski ostajemo u gabaritima, onda dalje nastavljamo sa izradom planova, u slučaju da više nije samo renovacija ili adaptacija, nego da se radi o rekonstrukciji, onda uključujem i svoje kolege, projektante drugih struka, zato što moramo ići na potvrde glavnih projekata, objasnila je Anđela Mijić, mag. ing. aedif.

Idejno rješenje uključuje dizajn interijera i strukturne promjene poput proširenja prostora koje pak ovise o stanju građevine. 

U starim, ovakvim objektima, ne može se postupati kao u novogradnji. Zato što ovi zidovi, iako su tanji, oni imaju svoju funkciju, oni su takozvani ukrutni zidovi. Tako da se ne smiju uklanjati tek tako, potrebno je na proračunati otvor, naravno, koji će se napraviti u njemu i adekvatno ga ojačati, najčešće nosivom gredom po statičkom proračunu, rekla je Mijić.  

Prije početka radova, obavijestite susjede o potencijalnoj buci i neugodnostima, osobito u starijim zgradama. 

I uz temeljito planiranje nailazimo na probleme

Ovo su osjetljive konstrukcije i treba drugačije pristupati njima nego armirano betonskim konstrukcijama pa se znalo na primjer dogoditi da u donjem stanu pri jačim vibracijama, pošto je ovo gore trstika i na njoj samo boja, da otpadne strop, odnosno ta trstika s bojom, ispričala je Mijić za Dom na kvadrat. 

Dobro planiranje pak ne može utjecati na nepredviđene situacije koje se događaju na terenu. 

Ne možete predvidjeti dosta toga, zato se i znaju radovi i odužiti. Tako da se na primjer, pretpostavi se da imamo, jednu situaciju u podu, nekakve slojeve, pa kada se krene sa demontažom, shvatite da zapravo nije dovoljno čvrsta možda međukatna konstrukcija, pa treba ići na ojačanje, treba izolaciju i to će odužiti radove i dodati novi trošak, rekla je Mijić. 

Zato je posao planiranja i vođenja renovacija najbolje prepustiti stručnjacima koji će okupiti sve potrebne izvođače radova i nadzirati tijek izvođenja. 

Tako je i u ovom slučaju, gdje će se renovacija izvoditi u dvije faze. Prvi kat pa potkrovlje koji će na kraju biti povezani u jedan prostor. 

Renovacija stana na zagrebačkoj Trešnjevci

Veličina ovog stana je 65 kvadrata i imamo na tavanu još 67 i odlučio sam se za stan jer mi se Trešnjevka sviđa, a renovacija je počela u travnju 2023. i nadam se da će do ljeta ove godine biti gotova, rekao je investitor Josip Horvat. 

Investitoru nije odgovaralo zatečeno stanje pa su srušeni pregradni zidovi, zatim će se raditi konstrukcija za knauf, postavljati nove instalacije i nakon toga počinju završni radovi; obloge poda, zidova i zatim opremanje, rekla je Mijić. 

Najzahtjevniji dio renovacije je to sve planiranje i da kao manje-više stranac  shvatim kakav je sistem ovdje, pogotovo papirologija jer što nisam znao, ono što stoji u gruntovnici ne vrijedi onako kako na primjer vrijedi u Njemačkoj ili u Americi. I tu imamo još nekakve probleme, pa ne možemo nastaviti sa gradnjom i to me već gnjavi, da tako kažem, godinu dana, rekao je Horvat. 

Cilj renovacije obično je poboljšanje funkcionalnosti prostora. Zato prvo razmislite o promjenama koje želite vidjeti u svakoj prostoriji, a savjet stručnjaka pomoći će vam da dobijete baš onakav prostor kakav trebate.  

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice