Povežimo se

Gradnja

Najljepša napuštena mjesta svijeta

Različite prirodne katastrofe ili pak potreba za kreativnošču ljude su kroz povijest natjerali na stvaranje velebnih građevina koje često služe kao podsjetnik na neka prošla vremena. Donosimo vam popis napuštenih lokacija koje danas služe kao mjesto okupljanja radoznalih turista i neiscrpan izvor legendi.

Kolmanskop je nekada bio jedna od najatraktivnijih lokacija za sve one željne bogatstva, no danas je on oronuli grad u kojem vladaju neprestana previranja Nambijske pustinje. Naime, 1908. godine na ovom su mjestu nađene velike količine dijamanata i brojni su se ljudi uputili u potragu za boljim životom. Dijamanti su se tada doslovno mogli naći na samoj površini pustinjskog pijeska. Danas ovaj grad duhova predstavlja neobično odredište radoznalih turista, te zaštićenu zonu dijamanata za ulazak u koju je potrebno kupiti dozvolu.

Christ of the Abyss, potopljeni brončani kip na talijanskoj rivijeri, točnije u morskom plavetnilu iznad kojeg se proteže gradić San Fruttuoso budi strahopoštovanje, koliko zbog svoje veličine, toliko iz zbog samog položaja na 17 metara dubine. Kip je na dotično mjesto položen 22. kolovoza 1954., a na kopno je prvi put izvađen 2003. godine zbog restauracije, nakon čega je ponovno vraćen u more.

Takozvani Gradski hram (Angkor Wat) poznat je kao najveća vjerska građevina na svijetu koja se prostire na čak 2 kvadratna kilometra. Hram je prvenstveno bio posvećen Bogu Višnu, to jest, bio je hinduistički hram, no tijekom 14. i 15. stoljeća postao je budistički i to ostaje i do današnjeg dana. Vanjski zid je dugačak 1.025 m, širok 805 m i visok 4.5 metra, a oko njega se nalazi 30 m otvorenog polja, ograničenog kanalom koji je širok 190 metara.

Kuća bugarske komunističke partije izgrađena je davnih dana, no već dugi niz godina predstavlja mjesto na kojem su nekadašnje velike i revolucionarne političke ideje zamijenjene pustoši. Nakon pada željezne zavjese 1989. građevinski gorostas i utjelovljenje političkih ideja ostao je prazan i izložen utjecaju vremena.

Tequen dama vodopadi (Salto de Tequendama) glavna su kolumbijska turistička atrakcija koji se nalazi 30 km jugozapadno od Bogote. Tisuće turista koji posjete ovo mjesto da bi se divili 157 metara visokim vodopadima i okolnoj prirodi, zastanu na znamenitosti poznatijoj kao Hotel De Salto. Luksuzni Hotel de Salto otvoren je 1928. godine da bi dočekivao bogate goste koji su dolazi obilaziti područje vodopada. Smješten na suprotnoj strani, na samom rubu litice, svojim gostima je omogućavao pogled koji oduzima dah.

 

Oglas
Kliknite kako biste komentirali

You must be logged in to post a comment Login

Ostavi komentar

Gradnja

Koji se zidovi smiju rušiti kod renovacije? Evo kako prepoznati nosivi zid

Važno za savjet upitati stručnjake!

Kada se stan renovira, ponekad je potrebno i pomicati zidovi kako bismo stvorili dodatan prostor. Ipak nisu svi zidovi podatni za rušenje. Morate prije svega saznati koji je zid nosiv. Ako se radi upravo o nosivom zidu kojeg želite dirati, mora se provjeriti struktura zgrade kako bi se osiguralo da sam utjecaj na nosivi zid neće utjecati na cijeli objekt.

Inače, postoji veliki rizik od strukturalnih problema koji čak mogu dovesti i do rušenja zgrade. To nije, naravno, često ali se može dogoditi. Posebno, kada govorimo o starim zgradama, često su tu male sobe kojima ništa ne možemo što napraviti.

Prvo kontaktirajte profesionalca koji ima znanje o statici kuće i može procijeniti što možete a što ne napraviti.

Obično su nosive (glavne) konstrukcije vanjski zidovi i oni koji se nalaze između stanova ili blokova i štite od hladnoće i zvukova. Ostali nosivi zidovi se mogu identificirati prema blizini vanjskih zidova ili poveznicom sa strukturalnim komponentama kao što su grede.

Kako identificirati nosivi zid?

Ako zgrada ima nekoliko katova, možemo krenuti od podruma pa do vrha kako bismo  otkrili kapacitet nosivosti zidova. U takvim je zgradama uobičajeno da su zidovi tanji što je viši kat, a važno je i da su nosivi zidovi na istoj lokaciji u svakom stanu kako bi se težina prenosila s vrha na dno.

Svi koraci renovacije 

Širina zida

debljina zida nam može otkriti radi li se o nosivom ili ne, ali ona može ovisiti o materijalima od kojih je napravljen. Najčešće se u zgradama koristi beton ili ojačani beton, cigle ili cigle od pješčanog vapna. Od čega god da su napravljeni, sigurno su deblji od zidova koji ih okružuju. Često se radi o širini od 17.5 centimetara i po tome možemo prepoznati da je u pitanju nosivi zid.

Kako u zgradi ili kući od cigle otkriti nosivi zid?

Nosivi zidovi od cigle obično stoje samostalno i njihova debljina je oko 25 centimetara. Nisu toliko dobra izolacija ali štite od buke i vatre.

Grede i čelični nosači

Strukture koje će pomoći zidu da nosi težinu služe i kao struktura za izgradnju objekta. Čelični nosači i grede imaju horizontalnu orijentaciju i  strukturnu funkciju. Drvene grede često viđamo i predivno izgledaju kada su izložene pogledu. U modernim građevinama, često se ne skrivaju niti čelični nosači, ali mogu služiti i samo kao dio dizajna.

Zašto je višeslojni parket dobar odabir? Ovo su osobine i prednosti dvoslojnih i troslojnih parketa

Što kada se struktura pomakne?

Često se događa da će se nosači u starim ili loše konstruiranim zgradama pomaknuti, što će utjecati na horizontalnu strukturu zgrade. Ako su u pitanju i loši temelji, može se pomicanje očekivati češće.

Općenito govoreći, takvi su objekti i dalje sigurni, ali to se ne bi trebalo događati s novim zgradama. Za kraj je važno reći da je potrebno u radove uključiti profesionalce, od samog početka pa do kraja izvedbe radova.

Nastavite čitati

Gradnja

Ako želite lijepu fasadu, izbjegavajte ove boje

Neke boje jednostavno nije pametno odabrati…

Koji god razlog stajao iza vaše odluke da mijenjate boju fasade, neke boje jednostavno mogu učiniti da ona izgleda jeftino, a ne lijepo. Boja fasade je sigurno nešto o čemu puno razmišljate ali neka pravila treba slijediti. Ružičasta fasada ili zelena možda izgledaju dobro na Bahamima, ali to ne znači da će izgledati dobro u vašem gradu.

Stručnjaci za uređenje ističu koje boje nikada ne biste trebali odabrati za fasadu.

Ružičasta

Poznata dizajnerica Halle Porter, navodi kako većina nijansi ružičaste, poput lososa ili breskve, nisu dobar odabir za boju fasade. Postoje naravno iznimka za ova pravila pa ako živite u nekom pitoresknom mjestu gdje se boje slave, samo se prepustite.

Menta zelena

Iako je ovo jedna od najdražih nijansi zelene ljudima diljem svijeta, dizajnerica navodi kako jednostavno ne izgleda lijepo kao ukras kuće –  daje retro štih ali ne na profinjen način. Ako volite zelenu boju, onda radije odaberite neku koja ima maslinaste podtonove.

Dobar primjer energetske obnove višestambenih zgrada

Narančasta

Ovo je sigurno boja koja se jako teško kombinira s ostalima, Porter navodi kako će posebno loše izgledati uz neutralne boje, kao što je boja drveta, cigle ili metala, koje obično viđaju u eksterijeru doma.

Svijetlo plava

Svijetlo ili pastelno plava je stvarno zastarjela boja kada su u pitanju fasade, a uz nju će eksterijer izgledati posebno jeftino. Ako ste u blizini mora ona će odlično izgledati na vratima ili okvirima prozora, ali nije ju jednostavno uklopiti.

Otporne, postojane, lako se održavaju… Evo dobrih razloga zašto odabrati keramičke pločice

Hladno siva

Porter navodi kako nijanse sive često okućnicu mogu ućiniti “sterilnom”, a često podsjećaju i na ratne brodove… Ako vam je siva boja želja, onda se poigrajte s podtonovima tako da joj date malo dubine i sofisticiranosti.

Bež

Nijanse vanilije su dosadne, navodi dizajnerica, te dodaje kako u njoj nema ničega osvježavajućeg i posebnog i trebali biste tu boju izbjegavati.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice