Povežimo se

Gradnja

Klima uređaji u domu

Rijetki su oni koji će se s vrtoglavim ljetnim vrućinama suočiti bez klima uređaja u svom domu. No što je pritom važno znati?

Prije 20-tak godina rashladne uređaje bilo je moguće vidjeti tek u većim poslovnim prostorima, no u suvremeno doba svakodnevni život bez klime gotovo je nezamisliv. Raspitali smo se prema kojim kriterijima birati ove aparate koji će stvoriti poželjnu atmosferu u životnom prostoru i omogućiti nam zdrav i ugodan život.

Tipovi klima uređaja

Klima uređaje dijelimo na fix-speed te inverterske. Potonji brže postižu željenu temperaturu, emitiraju manju količinu ugljičnog dioksida u atmosferu te smanjuju potrošnju elekrične energije. Valja imati na umu i da Europska unija propisuje stroge direktive koje ograničavaju utrošak električne energije za klimatizacijsku opremu, prema kojima već za koju godinu na tržištu neće smjeti biti fix-speed uređaja.

Rashladni sustav Dom2

Osim toga, dokazano je da će nešto skuplji inverterski uređaj, kroz uštedu na troškovima za električnu energiju sam sebe isplatiti već za pet godina. Početni troškovi dakle ne bi smjeli biti odlučujući faktor pri kupnji klime.

Pravo rješenje za Vaš dom

Prilikom odabira klima uređaja bitno je uvažiti specifičnosti i karakteristike prostora – broj i veličinu prostorija, da li su one međusobno povezane ili odvojene, kakva je izolacija objekta, koliko osoba živi u kućanstvu te kakva mu je namjena. Naposljetku, ništa manje važno pitanje je da li će se klimatizacijski uređaj koristiti samo za hlađenje ili i za dogrijavanje zimi.

Kod donošenja odluke o kupnji klima uređaja nije se dobro pouzdati u informacije koje su nam lako dostupne putem interneta, već treba potražiti savjet stručnjaka te usporediti nekoliko uređaja različitih proizvođača.

klima Dom2

Održavanje zdravlja

Filter je jedan od najvažnijih dijelova klima uređaja, jer pročišćava svu nečistoću koju vanjska jedinica povuče iz okoliša. Kvalitetniji uređaji opremljeni su plazma filterima koji zaustavljaju do 99% štetnih čestica poput bakterija, virusa, alergena i raznih prljavština. Filtrirani zrak koji ulazi u interijer tako je visoke kvalitete što osobito pogoduje osobama koje boluju od respiratornih bolesti.

Kako klima uređaj ne bi naškodio zdravlju potrebno je jednom godišnje na njemu obaviti manji servis, a svake druge godine veći.

Pri korištenju uređaja preporučuje se da temperatura u prostoru bude maksimalno 7 do 8 stupnjava niža od vanjske, kako bi izbjegli potencijalni toplinski šok. Stariji ljudi, kao i srčani bolesnici vrlo su osjetljivi na nagle temperaturne promjene, pa bi sva veća odstupanja mogla imati posljedice opasne po zdravlje.

Osim visokih standarda u kvaliteti, suvremeni klima uređaji moraju zadovoljiti i određene estetske kriterije. Štoviše, propisano je da vanjske jedinice ne smiju biti vidljive na pročelju zgrada kako svojim robusnim izgledom ne bi narušile vizuru objekta. Stoga ih se nastoji uklopiti u okoliš čime postaju poželjan element opremanja svakog doma.

Oglas
Kliknite kako biste komentirali

You must be logged in to post a comment Login

Ostavi komentar

Gradnja

Ako želite lijepu fasadu, izbjegavajte ove boje

Neke boje jednostavno nije pametno odabrati…

Koji god razlog stajao iza vaše odluke da mijenjate boju fasade, neke boje jednostavno mogu učiniti da ona izgleda jeftino, a ne lijepo. Boja fasade je sigurno nešto o čemu puno razmišljate ali neka pravila treba slijediti. Ružičasta fasada ili zelena možda izgledaju dobro na Bahamima, ali to ne znači da će izgledati dobro u vašem gradu.

Stručnjaci za uređenje ističu koje boje nikada ne biste trebali odabrati za fasadu.

Ružičasta

Poznata dizajnerica Halle Porter, navodi kako većina nijansi ružičaste, poput lososa ili breskve, nisu dobar odabir za boju fasade. Postoje naravno iznimka za ova pravila pa ako živite u nekom pitoresknom mjestu gdje se boje slave, samo se prepustite.

Menta zelena

Iako je ovo jedna od najdražih nijansi zelene ljudima diljem svijeta, dizajnerica navodi kako jednostavno ne izgleda lijepo kao ukras kuće –  daje retro štih ali ne na profinjen način. Ako volite zelenu boju, onda radije odaberite neku koja ima maslinaste podtonove.

Dobar primjer energetske obnove višestambenih zgrada

Narančasta

Ovo je sigurno boja koja se jako teško kombinira s ostalima, Porter navodi kako će posebno loše izgledati uz neutralne boje, kao što je boja drveta, cigle ili metala, koje obično viđaju u eksterijeru doma.

Svijetlo plava

Svijetlo ili pastelno plava je stvarno zastarjela boja kada su u pitanju fasade, a uz nju će eksterijer izgledati posebno jeftino. Ako ste u blizini mora ona će odlično izgledati na vratima ili okvirima prozora, ali nije ju jednostavno uklopiti.

Otporne, postojane, lako se održavaju… Evo dobrih razloga zašto odabrati keramičke pločice

Hladno siva

Porter navodi kako nijanse sive često okućnicu mogu ućiniti “sterilnom”, a često podsjećaju i na ratne brodove… Ako vam je siva boja želja, onda se poigrajte s podtonovima tako da joj date malo dubine i sofisticiranosti.

Bež

Nijanse vanilije su dosadne, navodi dizajnerica, te dodaje kako u njoj nema ničega osvježavajućeg i posebnog i trebali biste tu boju izbjegavati.

Nastavite čitati

Gradnja

Dobar primjer energetske obnove višestambenih zgrada

Skupocjeni popravci nisu bilo trajno rješenje, zato su suvlasnici na čelu sa svojom predstavnicom, 2020. krenuli u izradu energetskog certifikata i glavnog projekta za energetsku obnovu kako bi se prijavili na natječaj. 

Financiranje sa strane Europske unije

2022. nam je bila najzahtjevnija na način da smo tada odlučili da idemo u dubinsku obnovu. 80 posto sufinanciranja dobivamo od strane Europske unije, a 20 posto sufinanciraju suvlasnici. Trebali smo dignuti kredit, trebali smo uvjerit suvlasnike da je definitivno to za nas najbolje rješenje. Objašnjavali smo koji su benefiti – toplinska energija i ušteda zbog toplinske izolacije, ljeti naravno ušteda zbog klimatizacije, ljepši izgled zgrade, viši energetski certifikat, odnosno razred u energetskom certifikatu i ono što je možda izuzetno bitno, a to je zaustavljanje propadanja zgrade, ispričala je predstavnica suvlasnika Marina Glokević.  

Marina Glokević, predstavnica stanara

Ukupna vrijednost projekta iznosila je 14 milijuna kuna. 80 posto je sufinancirano bespovratnim sredstvima, dok je ostatak financiran kreditom banke. 

Energetska obnova: Koje su ovlasti predstavnika suvlasnika zgrade?

Energetska obnova – benefiti

80 posto vam se praktički poklanja, ali smo svejedno morali uzeti kredit od banke, zbog čega gdje nam se pričuva povećala za 4 kune, što je bilo skoro 100 posto povećanje, međutim s obzirom na sve benefite koje smo iskazali i rekli kako je najbolje za našu zgradu, suvlasnici su to prepoznali, dobili smo 86 posto potpisa, što je zaista jako puno i to je bilo dovoljno za krenuti u obnovu, dodala je. 

Tijekom energetske obnove zgrade posvetilo se najviše vanjskoj ovojnici. Toplinski su izolirani vanjski zidovi slojevima kamene vune debljine 14 centimetara, toplinski su izolirani ravni krovovi na terasama debljinom toplinske izolacije 20 centimetara, zamijenjene su pumpe u toplinskoj podstanici i ugrađene su dvije fotonaponske elektrane na ravni krov zgrade za zajedničku potrošnju električne energije, rekao je Darko Cobović, Član Odbora suvlasnika. 

Darko Cobović, Član odbora suvlasnika

Realizacija projekta

Nakon osiguranih bespovratnih sredstava te dodatnog financiranja banke, krenuli su u radove koji su trajali godinu dana. 

Marina kao predstavnica suvlasnika pokušavala je udovoljiti želje svih 175 suvlasnika. 

Moram naglasiti da smo svaki tjedan imali sastanke koordinacija gdje je bio prisutan nadzor za zgradu, izvođač predstavnik i ja, oni su rekli šta trebaju i šta rade, a ja sam naravno od suvlasnika dobivala prigovore, primjedbe, probleme i to smo sve rješavali u tih tjedan dana. Znači, bilo je to odmah šta se mora napraviti, prisjetila se Glokević. 

Prirodni materijali za energetsku obnovu

Imajući na umu ciljeve koje žele postići, članovi Odbora izabrali su materijale za obnovu. 

Htjeli smo postići čim veće uštede, koristeći koliko je to moguće prirodnije materijale, da bi se ostvarili što bolji mikroklimatski uvjeti u prostoru i za boravak ljudi koji žive i rade u tim prostorima, ispričao je Cobović te dodao da su radovi završeni prije gotovo 2 mjeseca, a prvi rezultati već su pomalo vidljivi. 

Nekakvih boljih pokazatelja stvarnih ostvarenih ušteda je teško vidjeti nakon mjesec dana radova. Smanjenje računa za utrošenu toplinsku energiju su više od 30 posto, a ono što je pokazao izračun kroz energetski certifikat da bi se trebao kretat oko više od 50 posto uštede prije svega toplinske energije za grijanje zgrade, rekao je. 

Zašto se okrećemo održivoj gradnji?

Energetskom obnovom postižu se značajne uštede, ali i zdraviji te ugodniji interijeri za stanare. Želite li obnoviti svoju zgradu, tražite stručnu pomoć i hrabro zakoračite u taj projekt. 

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice