Povežimo se

Gradnja

Kako uštedjeti na rasvjeti: Savjeti za smanjenje računa za struju

Rasvjeta je neizostavan dio svakodnevnog života u domu, no njezina potrošnja energije može znatno opteretiti kućni budžet. Međutim, postoje načini da uštedite na rasvjeti i smanjite troškove za struju, a da pritom ne žrtvujete funkcionalnost i estetiku. Evo nekoliko savjeta koji vam mogu pomoći da uštedite novac na računima za struju.

Upotrijebite žarulje s manjom potrošnjom energije

Jedan od najjednostavnijih načina za smanjenje potrošnje energije je upotreba žarulja s manjom potrošnjom. LED žarulje, na primjer, troše manje energije i traju dulje od klasičnih žarulja. Iako su možda skuplje za kupiti, dugoročno će vam uštedjeti novac na računima za struju.

Isključite svjetla kada ih ne koristite

Ovo možda zvuči očito, ali mnogi ljudi ostavljaju svjetla uključenima kada ih ne koriste, što povećava potrošnju energije. Stoga, uvijek isključujte svjetla kada ih ne koristite, a naročito pri napuštanju kuće ili odlasku na spavanje.

Ugradite senzore pokreta

Ugradnja senzora pokreta u vašoj kući može biti učinkovit način za smanjenje potrošnje energije. Senzori će uključiti svjetlo kada uđete u prostoriju, a automatski ga isključiti nakon što se prostorija isprazni. Ovo je osobito korisno u prostorijama kao što su hodnici, kupaonice i ostave.

Razmotrite upotrebu solarnih svjetiljki

Ako imate vrt ili dvorište, razmislite o upotrebi solarnih svjetiljki umjesto klasičnih svjetiljki na struju. Solarni svjetiljke koriste sunčevu energiju za napajanje, što znači da ne troše električnu energiju. Ovo je ne samo ekološki prihvatljivo, već će vam i uštedjeti novac na računima za struju.

Koristite prirodnu svjetlost

Prirodna svjetlost je najbolja moguća rasvjeta, stoga iskoristite prirodno svjetlo koliko god je to moguće. Koristite svijetle zavjese ili ih nemojte uopće koristiti kako biste propustili što više sunčeve svjetlosti u svoj dom. Na taj način možete smanjiti svoju ovisnost o umjetnoj rasvjeti i uštedjeti na računima za struju. Ako želite još bolje iskoristiti prirodnu svjetlost, razmislite o ugradnji prozora ili proširenju postojećih.

Uklonite zastarjele svjetiljke

Ako vaša kuća sadrži zastarjele svjetiljke, razmislite o njihovoj zamjeni novijim, energetski učinkovitijim modelima. Danas su dostupni mnogi moderni i elegantni modeli svjetiljki koji štede energiju. Pri odabiru novih svjetiljki razmotrite njihovu efikasnost, a ne samo estetiku.

Smanjite osvjetljenje u nekim prostorijama

U nekim prostorijama kao što su spavaće sobe, dnevne sobe i blagovaonice, ne morate uvijek koristiti intenzivno osvjetljenje. Umjesto toga, razmislite o korištenju nekoliko manjih svjetiljki ili svijeća za stvaranje ugodne i opuštajuće atmosfere.

Redovito održavajte rasvjetu

Redovito održavanje rasvjete, poput čišćenja svjetiljki i zamjene starih žarulja, može pomoći u smanjenju potrošnje energije. Prljave svjetiljke mogu emitirati manje svjetlosti, što može zahtijevati veće osvjetljenje kako bi se postigla željena razina osvjetljenja. Stoga, održavanje rasvjete može pomoći u održavanju rasvjete efikasnijom i smanjenju računa za struju.

Ušteda novca na računima za struju ne mora značiti žrtvovanje kvalitete osvjetljenja u vašem domu. Korištenjem ovih jednostavnih savjeta možete smanjiti potrošnju energije, a istovremeno zadržati funkcionalnost i estetiku vašeg osvjetljenja. Slijedeći ove savjete, možete smanjiti svoj račun za struju i doprinijeti zaštiti okoliša.

Oglas

Gradnja

Koji se zidovi smiju rušiti kod renovacije? Evo kako prepoznati nosivi zid

Važno za savjet upitati stručnjake!

Kada se stan renovira, ponekad je potrebno i pomicati zidovi kako bismo stvorili dodatan prostor. Ipak nisu svi zidovi podatni za rušenje. Morate prije svega saznati koji je zid nosiv. Ako se radi upravo o nosivom zidu kojeg želite dirati, mora se provjeriti struktura zgrade kako bi se osiguralo da sam utjecaj na nosivi zid neće utjecati na cijeli objekt.

Inače, postoji veliki rizik od strukturalnih problema koji čak mogu dovesti i do rušenja zgrade. To nije, naravno, često ali se može dogoditi. Posebno, kada govorimo o starim zgradama, često su tu male sobe kojima ništa ne možemo što napraviti.

Prvo kontaktirajte profesionalca koji ima znanje o statici kuće i može procijeniti što možete a što ne napraviti.

Obično su nosive (glavne) konstrukcije vanjski zidovi i oni koji se nalaze između stanova ili blokova i štite od hladnoće i zvukova. Ostali nosivi zidovi se mogu identificirati prema blizini vanjskih zidova ili poveznicom sa strukturalnim komponentama kao što su grede.

Kako identificirati nosivi zid?

Ako zgrada ima nekoliko katova, možemo krenuti od podruma pa do vrha kako bismo  otkrili kapacitet nosivosti zidova. U takvim je zgradama uobičajeno da su zidovi tanji što je viši kat, a važno je i da su nosivi zidovi na istoj lokaciji u svakom stanu kako bi se težina prenosila s vrha na dno.

Svi koraci renovacije 

Širina zida

debljina zida nam može otkriti radi li se o nosivom ili ne, ali ona može ovisiti o materijalima od kojih je napravljen. Najčešće se u zgradama koristi beton ili ojačani beton, cigle ili cigle od pješčanog vapna. Od čega god da su napravljeni, sigurno su deblji od zidova koji ih okružuju. Često se radi o širini od 17.5 centimetara i po tome možemo prepoznati da je u pitanju nosivi zid.

Kako u zgradi ili kući od cigle otkriti nosivi zid?

Nosivi zidovi od cigle obično stoje samostalno i njihova debljina je oko 25 centimetara. Nisu toliko dobra izolacija ali štite od buke i vatre.

Grede i čelični nosači

Strukture koje će pomoći zidu da nosi težinu služe i kao struktura za izgradnju objekta. Čelični nosači i grede imaju horizontalnu orijentaciju i  strukturnu funkciju. Drvene grede često viđamo i predivno izgledaju kada su izložene pogledu. U modernim građevinama, često se ne skrivaju niti čelični nosači, ali mogu služiti i samo kao dio dizajna.

Zašto je višeslojni parket dobar odabir? Ovo su osobine i prednosti dvoslojnih i troslojnih parketa

Što kada se struktura pomakne?

Često se događa da će se nosači u starim ili loše konstruiranim zgradama pomaknuti, što će utjecati na horizontalnu strukturu zgrade. Ako su u pitanju i loši temelji, može se pomicanje očekivati češće.

Općenito govoreći, takvi su objekti i dalje sigurni, ali to se ne bi trebalo događati s novim zgradama. Za kraj je važno reći da je potrebno u radove uključiti profesionalce, od samog početka pa do kraja izvedbe radova.

Nastavite čitati

Gradnja

Ako želite lijepu fasadu, izbjegavajte ove boje

Neke boje jednostavno nije pametno odabrati…

Koji god razlog stajao iza vaše odluke da mijenjate boju fasade, neke boje jednostavno mogu učiniti da ona izgleda jeftino, a ne lijepo. Boja fasade je sigurno nešto o čemu puno razmišljate ali neka pravila treba slijediti. Ružičasta fasada ili zelena možda izgledaju dobro na Bahamima, ali to ne znači da će izgledati dobro u vašem gradu.

Stručnjaci za uređenje ističu koje boje nikada ne biste trebali odabrati za fasadu.

Ružičasta

Poznata dizajnerica Halle Porter, navodi kako većina nijansi ružičaste, poput lososa ili breskve, nisu dobar odabir za boju fasade. Postoje naravno iznimka za ova pravila pa ako živite u nekom pitoresknom mjestu gdje se boje slave, samo se prepustite.

Menta zelena

Iako je ovo jedna od najdražih nijansi zelene ljudima diljem svijeta, dizajnerica navodi kako jednostavno ne izgleda lijepo kao ukras kuće –  daje retro štih ali ne na profinjen način. Ako volite zelenu boju, onda radije odaberite neku koja ima maslinaste podtonove.

Dobar primjer energetske obnove višestambenih zgrada

Narančasta

Ovo je sigurno boja koja se jako teško kombinira s ostalima, Porter navodi kako će posebno loše izgledati uz neutralne boje, kao što je boja drveta, cigle ili metala, koje obično viđaju u eksterijeru doma.

Svijetlo plava

Svijetlo ili pastelno plava je stvarno zastarjela boja kada su u pitanju fasade, a uz nju će eksterijer izgledati posebno jeftino. Ako ste u blizini mora ona će odlično izgledati na vratima ili okvirima prozora, ali nije ju jednostavno uklopiti.

Otporne, postojane, lako se održavaju… Evo dobrih razloga zašto odabrati keramičke pločice

Hladno siva

Porter navodi kako nijanse sive često okućnicu mogu ućiniti “sterilnom”, a često podsjećaju i na ratne brodove… Ako vam je siva boja želja, onda se poigrajte s podtonovima tako da joj date malo dubine i sofisticiranosti.

Bež

Nijanse vanilije su dosadne, navodi dizajnerica, te dodaje kako u njoj nema ničega osvježavajućeg i posebnog i trebali biste tu boju izbjegavati.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice