Povežimo se

Gradnja

Kako uštedjeti na rasvjeti: Savjeti za smanjenje računa za struju

Rasvjeta je neizostavan dio svakodnevnog života u domu, no njezina potrošnja energije može znatno opteretiti kućni budžet. Međutim, postoje načini da uštedite na rasvjeti i smanjite troškove za struju, a da pritom ne žrtvujete funkcionalnost i estetiku. Evo nekoliko savjeta koji vam mogu pomoći da uštedite novac na računima za struju.

Upotrijebite žarulje s manjom potrošnjom energije

Jedan od najjednostavnijih načina za smanjenje potrošnje energije je upotreba žarulja s manjom potrošnjom. LED žarulje, na primjer, troše manje energije i traju dulje od klasičnih žarulja. Iako su možda skuplje za kupiti, dugoročno će vam uštedjeti novac na računima za struju.

Isključite svjetla kada ih ne koristite

Ovo možda zvuči očito, ali mnogi ljudi ostavljaju svjetla uključenima kada ih ne koriste, što povećava potrošnju energije. Stoga, uvijek isključujte svjetla kada ih ne koristite, a naročito pri napuštanju kuće ili odlasku na spavanje.

Ugradite senzore pokreta

Ugradnja senzora pokreta u vašoj kući može biti učinkovit način za smanjenje potrošnje energije. Senzori će uključiti svjetlo kada uđete u prostoriju, a automatski ga isključiti nakon što se prostorija isprazni. Ovo je osobito korisno u prostorijama kao što su hodnici, kupaonice i ostave.

Razmotrite upotrebu solarnih svjetiljki

Ako imate vrt ili dvorište, razmislite o upotrebi solarnih svjetiljki umjesto klasičnih svjetiljki na struju. Solarni svjetiljke koriste sunčevu energiju za napajanje, što znači da ne troše električnu energiju. Ovo je ne samo ekološki prihvatljivo, već će vam i uštedjeti novac na računima za struju.

Koristite prirodnu svjetlost

Prirodna svjetlost je najbolja moguća rasvjeta, stoga iskoristite prirodno svjetlo koliko god je to moguće. Koristite svijetle zavjese ili ih nemojte uopće koristiti kako biste propustili što više sunčeve svjetlosti u svoj dom. Na taj način možete smanjiti svoju ovisnost o umjetnoj rasvjeti i uštedjeti na računima za struju. Ako želite još bolje iskoristiti prirodnu svjetlost, razmislite o ugradnji prozora ili proširenju postojećih.

Uklonite zastarjele svjetiljke

Ako vaša kuća sadrži zastarjele svjetiljke, razmislite o njihovoj zamjeni novijim, energetski učinkovitijim modelima. Danas su dostupni mnogi moderni i elegantni modeli svjetiljki koji štede energiju. Pri odabiru novih svjetiljki razmotrite njihovu efikasnost, a ne samo estetiku.

Smanjite osvjetljenje u nekim prostorijama

U nekim prostorijama kao što su spavaće sobe, dnevne sobe i blagovaonice, ne morate uvijek koristiti intenzivno osvjetljenje. Umjesto toga, razmislite o korištenju nekoliko manjih svjetiljki ili svijeća za stvaranje ugodne i opuštajuće atmosfere.

Redovito održavajte rasvjetu

Redovito održavanje rasvjete, poput čišćenja svjetiljki i zamjene starih žarulja, može pomoći u smanjenju potrošnje energije. Prljave svjetiljke mogu emitirati manje svjetlosti, što može zahtijevati veće osvjetljenje kako bi se postigla željena razina osvjetljenja. Stoga, održavanje rasvjete može pomoći u održavanju rasvjete efikasnijom i smanjenju računa za struju.

Ušteda novca na računima za struju ne mora značiti žrtvovanje kvalitete osvjetljenja u vašem domu. Korištenjem ovih jednostavnih savjeta možete smanjiti potrošnju energije, a istovremeno zadržati funkcionalnost i estetiku vašeg osvjetljenja. Slijedeći ove savjete, možete smanjiti svoj račun za struju i doprinijeti zaštiti okoliša.

Oglas

Gradnja

Modularne kuće iz Hrvatske

Modularna gradnja nije i montažna. Ne izrađuju se pojedinačni elementi već se proizvode čitave prostorije, a onda se na terenu spajaju. Jedna od prvih takvih tvrtki u Hrvatskoj je Modular living čije kuće mogu biti baš po vašem ukusu.

Prvi u Hrvatskoj

Zbog sve bolje kvalitete i brojnih arhitektonskih opcija, modularna gradnja postaje sve zanimljivija. Jedna od najvećih koncertnih dvorana u Europi, Munchenski Gasteig izrađena je modularnom tehnikom. Hrvatski proizvođač Modular living krenuo je u osvajanje tržišta još prije osam godina.

“Mi najviše što radimo, radimo obiteljske objekte. Sama modularna gradnja je još gotovo pa nepoznata u Hrvatskoj, mi smo neka vrsta pionira te gradnje u Hrvatskoj, a da je budućnost svijetla, jako je svijetla”, optimističan je Tonči Viljac iz Modular livinga.

Nadodaje da su njihove kuće poznate po tome što su jedini proizvođač modularne gradnje u Hrvatskoj. To je jedan od razloga, a drugi je razlog taj što jedini koriste čeličnu konstrukciju u proizvodnji i nemaju limit u gradnji. 

Ispunjavaju želje klijenata

Modular living ne proizvodi tipske kuće već personalizirane, po mjeri korisnika, a zbog korištenja čelika za izradu konstrukcije nema ograničenja te se objekti mogu raditi do veličine devet katova. Jedna od prednosti modularne gradnje je kontrola troškova i rokova.

“Budući da mi radimo po narudžbi dovoljno je da dođete sa jednom skicom na komadu papira i onda napravimo jedan sastanak. Nakon toga sastanka svi manje-više znamo što bi to moglo biti i koliko bi vas to moglo koštati. Kad napravimo projekt i troškovnik, onda zaista znate koliko će to koštati i naravno kad znate koliko će to koštati, onda znate i koliko će vremena za to trebati i šta dobijete za tu cijenu.”

Fleksibilna i moderna arhitektura

Većina građevinskih radova odvija se u tvornici što onemogućava utjecaj lošeg vremena na gradnju. Projekt modularne gradnje sadrži arhitektonske specifikacije i unaprijed utvrđene materijale, koje korisnik sam bira, a gotov objekt minimalno se razlikuje od objekta klasične gradnje.

Modularna gradnja je fleksibilna i moderna arhitektura, prilagođena korisnicima s visoko postavljenim zahtjevima energetske učinkovitosti.

“Mi radimo i termoizolaciju i hidroizolaciju. Dakle, radimo kompletan objekt. Što se tiče termoizolacije mi u 80 centimetara imamo ekvivalent 35 centimetara termo vune. To je sloj naših materijala koje koristimo u proizvodnji.”

Velika ušteda za klijente

Modularni objekti također zahtijevaju građevinsku dozvolu, osim ako lokacijska ne nalaže drugačije, a nakon svih dobivenih dozvola treba pripremiti i zemljište za postavljanje kuće.

“Priprema zemljišta je naravno potrebna, ali za naše objekte nije potrebna ravna betonska ploča što je velika ušteda klijentima. Z objekt od pedeset kvadrata treba između šest i sedam tisuća eura betonskih radova što je dobra ušteda za sam namještaj u objektu, tako da za naše objekte, budući da ne treba betonska ploča, radimo natakarske stope i objekti konstantno stoje u zraku”, objašnjava Tonči.

Sve su popularnije

Individualni pristup svakom projektu i maksimalna posvećenost omogućuju dodatne korekcije na objektu sve do završetka čelične konstrukcije i spajanja na terenu. Modularne kuće hrvatske proizvodnje sve su traženije na tržištu. 

Modular living objekti smatraju se mobilnima, bez obzira što nemaju kolica, no način postavljanja omogućuje prenošenje na drugu lokaciju. Korištenjem održivih materijala i postizanjem visoke razine energetske učinkovitosti čini ih poželjnim objektima za stanovanje. 

Nastavite čitati

Gradnja

Visina i veličina prostora određuju jačinu klima uređaja

Porast žive u termometru podsjeća nas da je idealno vrijeme za kupnju klima uređaja. Potražili smo savjete stručnjaka o najboljem odabiru i mjestu postavljanja vanjske i unutarnje jedinice kao i rješenja za apartmane.

O čemu treba voditi računa pri odabiru klima uređaja?

Svi klima uređaji rade na istom principu – uklanjaju toplinu i vlagu iz zraka u interijeru i vraćaju ohlađeni zrak. Većina klimatskih jedinica to radi korištenjem plina za hlađenje, kompresorom te zavojnicom kondenzatora i isparivača koji zajedno isporučuju hladan zrak.

Kad odabira klima uređaja razmislite o svom budžetu, klimi u kojoj živite te veličini i rasporedu svog doma.

“Klima uređaj je najbitnije odabrati prema veličini prostora koji se misli hladiti ili i dodatno i grijati, jer o snazi klime ovisi učinak samog hlađenja ili eventualno grijanja. Najbitnije je napomenuti da se kod klima uređaja gleda kvadratura prostora, ali je jako bitno napomenuti da utječe i visina samog stropa, a općenito i izolacija prostora”, objašnjava Igor Maričić iz Pevexa.

“Kroz staklo, pogotovo ako su vani visoke temperature, topli zrak jače prodire u prostoriju, te ju treba jače hladiti. Zato je bitno znati kod odabira klima uređaja kakav je prostor”, nadodaje Igor.

Snaga klima uređaja ovisi o veličini prostora

Klima od tri i pol kilovata je namijenjena za prostor od otprilike 35 kvadrata sa nekakvom normalnom izolacijom, normalnom visinom stropa.

Koristite li klimu redovito, odaberite onu s antibakterijskim filterima i filterima za prašinu. Bolje hlađenje i veću energetsku učinkovitost imaju klime s inverter tehnologijom. Inverter će održavati zadanu temperaturu i raditi minimalnom snagom te tako znatno uštedjeti na struji.

Osim učinkovitosti, treba uzeti u obzir i trošak instalacije

“Kod montaže klima uređaja u cijenu montaže ulazi tri metra cijevi. Od vanjske do unutarnje jedinice. Može biti i deset metara, ali automatski klima gubi na plinu. Zašto? Jer ona mora deset metara gurati plin iz jedinice, što bi značilo da treba napraviti dodatno punjenje plinom”, objašnjava Igor.

Kupnjom klima uređaja u Pevexu osigurana je montaža od ovlaštenih i stručnih osoba te samim time automatski i garancija koja može biti dvije do pet godina ovisno o modelu klima uređaja.

Svaka klima ima svoju vanjsku i unutarnju jedinicu, a ako nema prostora za postavljanje više vanjskih jedinica na raspolaganju su split sistemi vrhunskih performansi i odličnih značajki.

Mono i split sistemi

“Mono sistem je znači jedna vanjska jedinica jedna unutarnja klime, a multi split sistem je kad je jedna vanjska jedinica, a više unutarnjih. Znači, to može biti tri, četiri, pet klima uređaja u različitim prostorijama.

Prednosti split sistema klima su bolja učinkovitost hlađenja i grijanja, manja razina buke u unutarnjem prostoru i bolja energetska učinkovitost.

Svaka unutarnja jedinica unutar multi split sistema ima svoj upravljač i potpuno je neovisna o drugim unutarnjim jedinicama. Snaga vanjske jedinice automatski se raspoređuje na sve unutarnje, a korisnik ne osjeća nikakvu razliku u korištenju. Ako ne postoji opcija postavljanja vanjske jedinice klime, treća je opcija prijenosna klima.

Prijenosne klime – prednosti i mane

Prednost prijenosnih klima je što se može koristiti u više prostorija jer je prenosiva, dok je mana je to što je kompresor u samom prostoru pa je malo bučnije. Buka prijenosne klime je oko 50 decibela otprilike, ovisno o jačini i mora imati odvod zraka spojeno negdje van, bio to dimnjak, kroz prozor.

Prijenosne klime se u prosjeku kreću maksimalno do nekakvih tri i pol otprilike kilovata, to je za prostor maksimalno trideset do trideset pet kvadrata.

Održavanje odgovarajuće temperature interijera energetski je izazovan proces, zato prema navedenim parametrima izaberite najbolju opciju za sebe.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Oglas

Izbor urednice