Povežimo se

Gradnja

Kako odabrati idealnu jačinu solarne elektrane i gdje je montirati

Korištenjem dizalice topline rješava se problem osnovnih troškova kućanstva

Globalna zabrinutost zbog klimatskih promjena i potrebe za smanjenjem emisija stakleničkih plinova, dovela je do povećanog interesa za obnovljive izvore energije, osobito za sunčane elektrane.

Izračun za optimalnu solarnu elektranu ovisi o nekoliko parametara – potrebi kućanstva za električnom energijom, dimenzijama krova i vrsta pokrova te o položaju kuće.

“Najidealniji položaj je južna strana, a u slučaju da je kuća orijentirana istok – zapad, nije neka velika razlika. Radi se o postocima, a tada se elektrana montira i na istok i na zapad, po 50 posto, tako da elektrana ima cijeli dan dovoljno sunca. Ako kuća ima dizalicu topline koja je osnovni potrošač električne energije, to su onda elektrane od 8 kilovata pa na više ili ako je niskoenergetska kuća, tad može i 6 kilovata zadovoljit tu potrošnju. Ako kuća nema dizalicu topline, znači ako je nekakva prosječna potrošnja, to je elektrana od 5 kilovata. Pet kilovata u principu može zadovoljit ono što prosječno kućanstvo troši na godišnjoj razini.”, pojasnio je
Tomislav Jurčić, Direktor u Solar visionu.

Smanjenje režija uz vlastitu proizvodnju električne energije

Korištenjem dizalice topline rješava se problem osnovnih troškova kućanstva – grijanja i struje, a vlastita proizvodnja električne energije iz obnovljivih izvora posebno je zanimljiva kućanstvima s visokim režijama.

“Elektrana od 5 kilovata, što je oko 6 megavata proizvodnje godišnje ili ako to prevedemo u financijski jezik – radi se o računu od 60 – 70 eura mjesečno u prosjeku. Ljeti će ta elektrana radit puno bolje, zimi će ona radit slabije, ali kad se povuče crta na osnovi 12 mjeseci, dobit ćemo neki prosjek koji bi trebao anulirat te račune od 60, 70 eura.”, pojasnio je Jurčić.

Ivan Sirovica solarne panele postavio je na krov garaže zbog povoljnijeg položaja iako napajaju obližnju kuću.

“Veličina elektrane je 8 kilovata, odlučio sam se postaviti zato jer sam imao dosta veliku ratu struje, ono mjesečno, 150 eura, prvenstveno zbog toga i zato što sam htio dio grijanja s elektranom riješit. Računi su se smanjili rapidno, tijekom godine uopće nemam nikakve rate, recimo, ne pokrijem se 12, 1, i 2 mjesec, no, međutim kroz godinu imam viška, tako da skoro skroz.”, navodi Sirovica, vlasnik sunčane elektrane.

Pažljivo planiranje prije postavljanje solarne elektrane

Postavljanje sunčanih elektrana zahtijeva pažljivo planiranje svih segmenata tog sustava.

“Najvažniji parametar bio bi inverter, ja uvijek kažem da je to mozak elektrane. To je elektronički uređaj koji upravlja strujom, znači on raspoređuje iskorištavanje struje, od panela šalje struju u kuću, višak šalje u mrežu, isto tako i obrnuto. Upravlja sa, kad ima manjka struje, struju koju vuče iz mreže raspoređuje po kući. Znači, i tu je dosta bitno da su to kvalitetni uređaji, da su to uređaji koji su duže vrijeme na tržištu.”, otkriva Jurčić te dodaje kako su drugi najvažniji parametar upravo solarni paneli;

“Imamo desetak poznatijih proizvođača, ukupno ih ima možda i pedeset. Svaki dan se pojavljuju novi i mislim da su to osnovni parametri na koje treba obratiti pozornost jer oni daju nekakvu iskoristivost sunca koja može biti razlika i 10 i 15 posto, tako da razlika u cijeni od 5 -10 posto jeftinija – oprema se vrlo brzo pogubi i dugoročno se ne isplati.”

Iako se u startu može činiti kao velika investicija, isplativost solarne elektrane nije upitna. Ivan Sirovica je posjeduje već godinu i pol dana te navodi kako će se investicija u njegovom slučaju investicija isplatiti, kako vjeruje kroz 5 godina.

Uz tehnološki napredak i smanjenje troškova, očekuje se da će solarna energija biti sve primamljivija opcija, a tvrtka Solar vision nudi solarne elektrane po sistemu „ključ u ruke“.

Oglas

Gradnja

Porez na promet nekretnina – koliko iznosi, tko ga je i kada dužan platiti?

Kupnja nekretnine jedna je od najvažnijih odluka u životu

Bez obzira jeste li prvi put kupac ili već iskusni investitor, pravilno informiranje i planiranje ključnih koraka najbolji su put do uspješne kupovine. edno od pitanja na koje sigurno želite točan odgovor je ono o plaćanju poreza na promet na nekretnina. Kako biste sve odgovore pronašli na jednom mjestu, pomoć smo potražili od stručnjakinje, mag.jur. Martine Naletilić, vlasnice Agencije Sky nekretnine.

Tko, kada i koliko plaća porez na promet nekretnina?

Obveznik poreza na promet nekretnina je stjecatelj nekretnine. Porezna obveza nastaje u trenutku sklapanja ugovora ili drugog pravnog posla na temelju kojeg se stječe nekretnina, bez obzira stječe li se nekretnina naplatnim pravnim poslom, nasljeđivanjem, darovanjem ili na drugi način. U slučaju da je prodavatelj u sustavu PDV-a, umjesto poreza na promet nekretnina stjecatelj nekretnine plaća PDV u visini od 25% koji je već uračunat u kupoprodajnu cijenu oglašenu na tržištu.

Mag. jur. Martina Naletilić

Tko je ipak oslobođen plaćanja poreza na nekretnine?

Zakonom o porezu na promet nekretnina regulirana su porezna oslobođenja koja su podijeljena u tri skupine: opća oslobođenja, oslobođenja pri unosu nekretnine u trgovačko društvo te oslobođenja pri nasljeđivanju, darovanju i drugom stjecanju bez naknade. Kao primjer poreznog oslobođenja možemo navesti slučaj kad bračni drug daruje nekretninu svom bračnom drugu, kada roditelj daruje nekretninu djetetu ili dijete roditelju.

Može li se plaćati na rate?

Porez na promet nekretnina plaća se na temelju rješenja Porezne uprave i to u roku od 15 dana od dana primitka rješenja. Porezna uprava daje mogućnost da se porez na promet nekretnina plati u obrocima (do maksimalno 24 obroka), ali uz zakonsku zateznu kamatu.

Kako pametno urediti apartman s četiri zvjezdice? Ove je savjete dobro slijediti

Porez na promet nekretnina, porez na nekretnine i porez na dodanu vrijednost (PDV) – što znače ovi pojmovi?

Porez na promet nekretnina obračunava se i plaća na temelju Zakona o porezu na promet nekretnina, a predmet oporezivanja je promet nekretnina. Promet nekretnina je svako stjecanje vlasništva nekretnine u Republici Hrvatskoj (kupoprodaja, zamjena, nasljeđivanje, darovanje itd). Prihod od poreza na promet nekretnina pripada jedinici lokalne samouprave na području koje se nekretnina nalazi.

Porez na dodanu vrijednost (PDV) po stopi od 25% plaća se na određene promete nekretnina u kojima se kao isporučitelji pojavljuju obveznici koji su u sustavu PDV-a. Bitno je naglasiti da promet nekretnina ne podliježe plaćanju poreza na promet nekretnina ako se na promet nekretnina plaća PDV, dakle nikad ne dolazi do dvostrukog oporezivanja.

Porez na nekretnine – u smislu periodičnog poreza na vlasništvo nekretnina Hrvatska ga još uvijek nema, izuzev određenih ekvivalenata tom porezu kao što su porez na kuće za odmor i komunalna naknada.

Postoje li posebna pravila za plaćanje poreza za kuće za odmor?

Porez na kuće za odmor utvrđuje se sukladno Zakonu o lokalnim porezima te odlukama o gradskim i općinskim porezima. Kuća za odmor je svaka zgrada ili dio zgrade ili stan koji se koriste povremeno ili sezonski. Visina poreza na kuće za odmor je od 0,60 do 5,00 eura/m2 korisne površine kuće za odmor (prema odluci predstavničkog tijela grada odnosno općine na čijem području se nalazi kuća za odmor).

Moderna klasika u predivnom stanu od samo 38 kvadrata – ključnu ulogu imaju boje

Prilikom kupovine nekretnine možemo se osloniti na agenta koji pruža sve informacije?

U agenciji Sky nekretnine našim klijentima nudimo kompletnu uslugu posredovanja u prometu nekretnina, što naravno uključuje i informiranje o bitnim poreznim aspektima prometa nekretnina. Također, u slučaju složenijih situacija koje zahtijevaju mišljenje stručnjaka, klijente upućujemo na naše kolege- porezne savjetnike, kako bi kao agencija pružili kompletnu, vrhunsku uslugu posredovanja.

Pri čemu moramo biti jako pažljivi?

Pri kupoprodaji nekretnine, savjetujem odabir pouzdane i kvalitetne agencije za nekretnine koja će vas voditi kroz cijeli postupak kupoprodaje te će odgovoriti na sva vaša pitanja pravne ili porezne naravi. U rukama stručnjaka, rizik od mogućih neželjenih situacija i iznenađenja tijekom kupoprodajnog procesa svodi se na minimum, a u svakom trenutku imate punu podršku i kroz taj često stresan process prolazite uz stručnjaka.

Nastavite čitati

Gradnja

Sjenila za staklene površine kao najbolja zaštita od sunca i neželjenih pogleda

Sjenila za staklene površine osim što štite od sunca, imaju veliki učinak na promjenu boje i svjetla u prostoriji i zato ih treba pažljivo odabrati. A dodate li im komarnike, cijelo ćete ljeto moći uživati u otvorenim prozorima bez straha od komaraca.

Moderna arhitektura voli velike staklene površine koje se od sunca i neželjenih pogleda štiti jednom od brojnih vrsta sjenila.

“Ako nije već definirano projektom, pokušavamo predložiti rješenja koja su prikladna za takav objekt. Recimo, ako je tradicionalni, onda od sjenila predlažemo grilje, ako je neki moderniji tip gradnje onda rolete, žaluzine ili zip screenove ili neko drugo rješenje.”, ističe direktor A.B.S. stolarije, Alen Stanišić.

Zip screen – moderna sjenila velikih dimenzija

Zip screen ili tekstilno sjenilo otporno je na UV zračenje, vodu i prljavštinu, a impresioniraju raznolikošću oblika i boja. Kako pojašnjava Stanišić, zip screenovi su novije rješenje sjenila, vrlo su modernog i lijepog izgleda, a prednost je što su u pitanju recimo platna vrlo čvrsto zategnuta koja podržavaju jako velike dimenzije. Šest metara puta dva i pol visine u jednom komadu bez problema će izdržati vjetar od sto kilometara na sat. Dolazi u više boja i više stupnja transparentnosti: npr. od propuštanja deset posto, pet posto ili jedan posto propuštanja svjetla.

Najčešći izbor sjenila su rolete koje zimi štite od vremenskih nepogoda, a ljeti od pretjeranog zagrijavanja prostora što ih čini jednostavnim rješenjem za energetski učinkovitu gradnju. Mogu biti nadprozorne i preprozorne, a zahvaljujući raznim oblicima i bojama mogu postati dio oblikovanja fasade. U zadnje vrijeme vrlo se često postavljaju rolete s električnim motorima.

Elegantna ljepotica usred Istre – kuća zanimljivog geometrijskog oblika i unutarnjeg dizajna

“Ako se radi adaptacija kuće ili poziciji koja nema provedene kablove za struju kako bi se spojili elektromotori, mogu se staviti elektromotori na solarno punjenje, odnosno na baterije koji isto tako funkcioniraju besprijekorno kao da su spojeni na stalno električno napajanje. Prednost motora je da se može spojiti na pametni sustav, odnosno da se može upravljati s jednog mjesta ili preko centralne jedinice u kući ili preko aplikacije, što je prednost”, navodi sugovornik.

Na jadranskoj obali prema tradiciji, češće se postavljaju škure ili grilje.

“Tu su sistemi koji idu u špaletu ili na rub ili na kamen u ertu. Grilje kao sjenilo mogu biti s pomičnim lamama ili kao škura tradicionalna, to je najčešće slučaj kad ide na kamen u ertu pa se radi estetskih i tradicionalnih razloga upravo tako najčešće i postavljaju. Isto tako mogu biti klizne grilje ili na motore. Puno je rješenja. Mi radimo samo od aluminija, na tome se bazira naša proizvodnja jer se to pokazalo kao najbolje i najdugotrajnije rješenje, a svakako najpraktičnije za korištenje odnosno za održavanje. Iako održavanje praktički nije potrebno, ako su izložene vremenskim uvjetima kao što je posolica – kad je kuća blizu mora onda to ipak treba ispirat, više zbog okova nego zbog samih okvira.”, pojasnio je Stanišić.

Glamping u Istri – savršen odmor pun luksuza i udobnosti

Grilje s komarnicima

ABS Stolarija nudi grilje s integriranim komarnicima, no oni se mogu postaviti i naknadno, na postojeću stolariju.

Komarnici su općenito napravljeni tako da se ugrađuju naknadno, mogu se postaviti na postojeće prozore, na klizne stijene, bitno je samo prostor od nekih dva do četiri centimetra u otvoru kako bi se postavio komarnik – vertikalni, horizontalni ili fiksni. Puno je rješenja, a među njima i električni na motor.”, zaključio je sugovornik.

Sva sjenila postavljaju se s vanjske strane prozora i vrlo učinkovito doprinose privatnosti te zaštiti od sunca.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice