Povežimo se

Gradnja

Jesmo li spremni za zgrade gotovo nulte energije?

Projekt FIT-TO-NZEB kao nastavak Croskills-a

 

Nema dvojbe o tome kako je teška odluka uložiti obiteljsku ušteđevinu u obnovu vlastitog doma ili pak poslovne zgrade, a uz sve poteškoće i nesigurnosti vezane uz energetsku obnovu zgrada, javljaju se i problemi vezani uz radove na obnovi, točnije izvođače. Zbog mnogih kompleksnih razloga, u Hrvatskoj postoji kronični nedostatak kvalificirane radne snage na poslovima vezanima uz energetsku obnovu postojećih zgrada.

 

zgrade gotovo nulte energije dom2

 

To neminovno dovodi do toga da nisu svi radovi energetske obnove one kvalitete kojoj se nadamo i koju očekujemo, a postoji jako dobar razlog za to – općenito govoreći, stručnjaci rijetko imaju znanje, vještine i iskustvo potrebno za kvalitetnu provedbu projekata obnove. Kvalitetan projekt obnove nije onaj koji rezultira samo uštedama energije, već i onaj koji Vam povećava ugodnost boravka, osigurava čisti zrak unutar zgrade, poboljšava Vaše zdravlje te na kraju, onaj koji Vas čini sretnim i zadovoljnim uz dobro uložen novac.

Veća dodana vrijednost u ovom slučaju dolazi s kvalificiranim stručnjacima koji su sposobni kvalitetno provesti projekte energetske obnove koristeći najbolje materijale, sustave i tehnologije dostupne na tržištu. To također podrazumijeva i bolje razumijevanje prednosti dubinske energetske obnove od strane investitora i od strane korisnika: proces u kojem optimalne uštede energije vode ka financijskim i zdravstvenim koristima te prednostima ugodnog boravka.

 

zgrade gotovo nulte energije obnova dom2

 

Gore navedeno je upravo glavni cilj novog FIT-TO-NZEB projekta koji je usmjeren je k povećanju kompetencija i vještina građevinskih stručnjaka u području dubinske energetske obnove zgrada u zemljama uključenima u projekt – Češka, Rumunjska, Bugarska, Italija, Hrvatska, Irska i Grčka – kroz jedinstvene obrazovne i trening programe koji će doprinijeti i kvaliteti i opsegu dubinske energetske obnove zgrada na području Europe.

U sklopu projekta FIT-TO-NZEB razviti će se svi potrebni materijali za uvođenje nastavnog sadržaja o dubinskoj energetskoj obnovi u kurikulume na svim razinama strukovnog osposobljavanja i formalnog obrazovnog sustava – sveučilišta, strukovne srednje škole i veleučilišta, centri za strukovno osposobljavanje. Koristit će se obrazovna i komunikacijska infrastruktura koja je prethodno uspostavljena projektima CROSKILLS (www.croskills.hr) koji je pomogao uspostavljanju 11 trening centara u Hrvatskoj, te projektom Train-to-NZEB (www.train-to-nzeb.com) koji operativno upravlja s 5 trening centara u Istočnoj i Južnoj Europi koji su specijalizirani za energetsku učinkovitost i obnovljive izvore energije u zgradama. Time su pred projekt FIT-TO-NZEB postavljena 3 vrlo jednostavna ali u isto vrijeme izuzetno ambiciozna cilja:

  1. povećati potražnju za osposobljavanjem i obrazovanjem u području energetske učinkovitosti u zgradama, osobito s naglaskom na dubinsku energetsku obnovu;
  2. povećati broj kvalificiranih stručnjaka (radnika i specijalista – inženjera), te
  3. ubrzati energetsku obnovu postojećeg stambenog fonda te podići kvalitetu obnovljenih zgrada.

 

Pogledajte video!

 

 

Za više informacija o projektu, novim programima i pilot tečajevima u ponudi, posjetite internet stranicu www.fit-to-nzeb.com, a projekt možete pratiti na Facebook (www.facebook.com/fit2nzeb) i Twitter (www.twitter.com/Fit2nZEB) profilima.

 

Oglas
Kliknite kako biste komentirali

You must be logged in to post a comment Login

Ostavi komentar

Gradnja

Moderne montažne kuće su hit

Dok klasični energenti sve više poskupljuju, a tržište građevinarstva se suočava s manjkom radne snage, montažne niskoenergetske kuće sve su traženije i rješavaju oba problema. Kraća gradnja, moderna arhitektura i certificirani materijali samo su neki od razloga zašto odabrati Domus plus.

Brojni benefiti

Montažna niskoenergetska gradnja u Hrvatskoj je etablirana kao kvalitetna i dugoročna gradnja koja donosi uštede u svim segmentima.

“Uz sve ove probleme sa radnicima, cijenom materijala i sa ostalim problemima koje tržište trenutno ima, modularna, montažna niskoenergetska gradnja daje rješenje kako se može održivo graditi, kako se može energetski graditi, kako se može efikasno graditi i riješiti gorući problem nedostatka kvalitetnog stambenog prostora u Hrvatskoj i u Europi”, kazuje Grga Mrkonjić iz Domus plusa.

Želje investitora su dobrodošle

Osim tipskih i standardiziranih montažnih kuća, na tržištu su ponuđeni i potpuno individualizirani projekti prema željama investitora.

“Domus plus kao vodeća firma u Hrvatskoj, te kao jedan značajan izvoznik ovih proizvoda na području Europe, nudi kvalitetan proizvod koji nadopunjuje nišu srednjeg i više srednjeg kvalitativnog ranga obiteljskih kuća, vila, kuća za odmor koje su jako interesantne za naše područje.”

Otpornije na potres od klasičnih kuća

Montažne kuće imaju površinsku masu manju od zidanih kuća što ih čini otpornijima na potres, a za gradnju se koriste isključivo takozvani suhi, zdravi materijali čime se u potpunosti eliminira mogućnost pojave vlage i plijesni.

Domus plus koristi najnoviju tehnologiju u projektiranju, razradi, proizvodnji i montaži svojih objekata, a rok izrade samo je jedna od prednosti. 

“Sve ono što su inženjeri i arhitekti zaista i nacrtali, isprojektirali zajedno sa vama kao investitorom, mi u roku od dva tri dana na poluautomatskim ili automatskim stanicama izrađujemo precizno i točno onako kako je zaista i zamišljeno samim projektom”, govori Grga Mrkonjić.

Brzo su gotove

“Kad dođemo na teren, pod uvjetom da je betonska ploča gotova ili podrumski dio, ovisno o samome projektu, mi u roku od deset dana kompletno kuću izvana završavamo, i to je ono što mi zovemo naš visoki roh bau. Domus plus visoki roh bau sadrži kompletno gotovu kuću izvana, ovojnica je završena sa finalnim slojem boje, završna je stolarija, crijep, limarija i sve ono što je potrebno da je kuća izvana gotova.”

Stigma oko montažnih kuća kao privremenog rješenja odavno je razriješena. Montažna gradnja je moderna arhitektura s ekološki prihvatljivijim rješenjima i velikim energetskim uštedama.

Dugoročno rješenje

“Iz godine u godinu tržište raste kao i naš projekt, a to vidimo po broju izlagača da postoji sve više i više zainteresiranih firmi koje se žele baviti tim poslom. Tržište jako dobro prihvaća ovakve proizvode i oni kroz svoju dugoročnost dokazuju da zaista jesu prvo rješenje za rješavanje stambeno obiteljskog pitanja, ali definitivno i za rješavanje drugih pitanja kao što su višestambeni objekti, vrtići…”

Montažne kuće Domus plus mogu biti prizemnice ili višekatnice različitih kvadratura, a svaka je u tlocrtu maksimalno iskorištena.

Nastavite čitati

Gradnja

Izolacijom potkrovlja do 20 posto uštede

Lana Klingor Mihić prije nekoliko je godina uređivala potkrovlje obiteljske kuće te ga pretvorila u predivan prostor za druženje i kuhanje. Jedna od najvažnijih stavki bila joj je dobra izolacija. Evo kako je to postigla.

Tavan kao mjesto za život

Mogu li tavanski prostori, koji često završe kao pretrpana spremišta za stvari kojih se ne želimo riješiti, a koje vjerojatno više nikada nećemo koristiti, postati vaš omiljen kutak?

Za ugodan i siguran boravak u potkrovlju, toplinska, zvučna i protupožarna izolacija je ključna, a toga je itekako bila svjesna i Lana Klingor Mihić kada je uređivala svoje potkrovlje.

Kako izbjeći vrućinu u potkrovlju?

Lana je htjela svjetlost, odnosno puno krovnih prozora. Osim toga, bila je svjesna činjenice da su potkrovlja jako vruća pa je često jedino rješenje klima uređaj, više njih.

Istražujući što im sve treba od materijala, Lana je došla do Knauf Insulationa koji se pokazao kao idealno rješenje jer pruža toplinsku i protupožarnu izolaciju.

Prilikom planiranja debljine izolacije, građevinska razvedenost prostora predstavljala je veliki izazov. Na kraju, svaki se trud višestruko isplatio.

“Tu smo kombinirali zaista različite debljine izolacije, trudili smo se da ukupna izolacija bude što veća zato što je to preduvjet za uštedu energije i za zaštitu od velikih vrućina. Bilo je jako izazovno, ali i super zabavno i na kraju krajeva mislim da je postignut super rezultat”, prisjeća se Lana.

Klima im nije trebala

U nekoliko godina klimu su palili svega tri puta jer je izolacija savršeno funkcionirala.

Nije svaka izolacija ista i ulaganje u kvalitetnu izolaciju znači dugotrajno rješenje uz brojne benefite, od kojih je ušteda energije za grijanje i hlađenje samo jedan od njih.

“Dobrom izolacijom potkrovlja uštedjet ćete na energiji, kako na energiji grijanja, tako i na energiji hlađenja. Naravno, sve ovisi o konstrukciji samog potkrovlja, ovisi kako vam je izoliran i drugi dio kuće, kakva vam je stolarija. Međutim, egzaktni izračuni su da sigurno možete uštedjeti 20 % ovakvom izolacijom.”

Što je mineralna vuna?

Knauf Insulation mineralna vuna napravljena je po takozvanoj ECOSE® tehnologiji veziva gdje se umjesto formaldehida koriste materijali iz prirode koji se kombiniraju s visokim postotkom recikliranog materijala, a kako bi se dobili potpuno održivi proizvodi.

Brojni certifikati potvrđuju njenu izvrsnost, među kojima se ističe zlatni certifikat ‘Indoor Air Comfort Gold’ koji jamči visoku kvalitetu zraka u prostoru gdje je ova izolacija ugrađena.

Višestruki benefiti

Knauf Insulation folije vrlo su važan dio sustava izolacije potkrovlja zato što štite prostor od kondenzacije, reguliraju mikroklimu i vlažnost zraka. Ono što je bitno jest da materijal bude prirodan, a Knauf Insulation ECOSE proizvodi vrlo su specifični i unikatni po tom pitanju.

Knauf Insulation izolacija od mineralne vune zbog svoje vlaknaste strukture je i izvrsna zvučna izolacija, negoriva je pa sprječava širenje požara. Proizvodi od kamene i staklene mineralne vune nemaju rok trajanja i kroz vrijeme ne gube svoja svojstva, što znači da će Lanino potkrovlje biti savršeno izolirano sve dok građevina postoji.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Oglas

Izbor urednice