Povežimo se

Gradnja

Je li ovo najzeleniji grad na svijetu?

Svijet se suočava s ozbiljnim pitanjima vezanim za zaštitu okoliša i održivost. Kao odgovor na to, mnogi gradovi diljem svijeta počinju ulagati u zelene inicijative i projekte koji bi trebali smanjiti negativni utjecaj urbanog razvoja na okoliš. Među takvim gradovima jedan se posebno ističe – Singapur, koji se smatra najzelenijim gradom na svijetu.

Singapur je grad-država u jugoistočnoj Aziji s populacijom od preko pet milijuna ljudi. Grad je poznat po svom visokom životnom standardu, bogatoj kulturi i razvijenoj ekonomiji. Međutim, ono što Singapur čini posebnim je njegova predanost održivosti i zaštiti okoliša.

Grad je prepoznao ozbiljne probleme vezane za klimatske promjene, zagađenje zraka i vode, te se odlučio na ambiciozan plan da postane najzeleniji grad na svijetu. Njihove inicijative uključuju uvođenje zelenih zgrada, zelene površine, održivog prijevoza, vodoopskrbe i upravljanja otpadom.

Jedna od najupečatljivijih inicijativa Singapura je koncept zelene zgrade. To su zgrade koje su dizajnirane i izgrađene s ciljem da maksimalno iskoriste prirodne resurse, a minimalno zagađuju okoliš. Zgrade su opremljene s najnovijom tehnologijom za uštedu energije, vodu i smanjenje otpada. Singapur ima preko 2000 zelenih zgrada, što je najviše na svijetu.

Singapur je također poznat po svojim zelenim površinama. Grad ima više od 300 parkova i 4 prirodna rezervata, čime se osigurava zdrav život u gradu. Zeleni pojas na obalama rijeke Singapore i uskog prirodnog kanala Marina Baya jedno su od najpoznatijih turističkih odredišta u gradu. Ovdje se nalaze brojne zelene površine koje su idealne za šetnju, rekreaciju i druženje.

Singapur također obećava održivi prijevoz, uključujući bicikle, električne automobile i javni prijevoz. Grad ima jednu od najboljih mreža javnog prijevoza u svijetu, uključujući brze tračnice, autobuse i putanje. Grad je također razvio aplikaciju koja pomaže građanima i posjetiteljima da planiraju svoje putovanje i koriste održive načine prijevoza.

Singapur je također poznat po svojoj inovativnoj tehnologiji upravljanja otpadom. Grad ima vrlo visok stupanj recikliranja otpada, a također koristi i napredne tehnologije za preradu otpada u energiju. Osim toga, Singapur je poznat po svom sustavu upravljanja vodom, uključujući prikupljanje i pročišćavanje kišnice te sustav navodnjavanja za održavanje zelenih površina.

Sve ove inicijative i projekti urodili su plodom, te Singapur danas slovi kao jedan od najzelenijih gradova na svijetu. Grad se redovito pojavljuje na vrhu ljestvice najzelenijih gradova u različitim istraživanjima. Singapur je postao uzor mnogim gradovima diljem svijeta u njihovim naporima za smanjenje negativnog utjecaja urbanog razvoja na okoliš.

U konačnici, Singapur dokazuje da je održivost i zaštita okoliša moguća čak i u najnaseljenijim gradovima. Njihove inicijative i projekti pokazuju kako je moguće živjeti u gradu koji je u skladu s prirodom i kako se urbanizacija i održivost mogu uskladiti u korist svih. Singapur je uzor svima koji žele živjeti u zelenilom i održivijem svijetu.

Oglas

Gradnja

Koliki je vijek trajanja električnog bojlera? Odgovor bi vas mogao spasiti od skupih kvarova

Zamjena bojlera prije nego što se pokvari ključna je, a uz ove savjete možete povećati njegov životni vijek i učinkovitost

Razumijevanje životnog vijeka vaše električne grijalice (bojlera) i prepoznavanje znakova njegovog pada ključno je za proaktivno održavanje. Čineći to, možete se pripremiti za zamjenu prije nego što se pokvari.

Iako postoje općenite procjene životnog vijeka bojlera, imajte na umu da na to utječu različiti čimbenici, poput vrste, održavanja, kvalitete vode i načina korištenja. Izračunavanjem specifičnog vremenskog okvira vašeg bojlera možete bolje predvidjeti kada će zamjena biti potrebna.

Trikovi za opremanje kupaonice

Koliko dugo traje električni bojler?

“Životni vijek bojlera nije uklesan u kamen i može varirati ovisno o nekoliko ključnih čimbenika,” objašnjava Mehdi Khachani, izvršni direktor JMK Plumbing. Prvo, značajnu ulogu igra vrsta bojlera koju imate:

Tradicionalni bojleri obično traju između 8 i 12 godina, pod pretpostavkom da se pravilno održavaju. Grijači vode bez spremnika, s druge strane, obično imaju dulji životni vijek, u prosjeku između 10 i 20 godina. To je zahvaljujući njihovom inovativnom dizajnu, koji eliminira potrebu za spremnikom.

Čimbenici koji utječu na trajnost bojlera

  1. Održavanje – jedna od najvećih stvari koje utječu na stvarni životni vijek bojlera je održavanje. Osnovno održavanje grijača vode uključuje saznanje koliko često trebate isprazniti grijač vode i ispiranje spremnika u skladu s tim, provjeru curenja ili korozije, provjeru ventila za smanjenje tlaka i održavanje odgovarajuće temperature.
  2. Kvaliteta vode – tvrda voda s visokim sadržajem minerala može ubrzati koroziju i nakupljanje taloga, skraćujući životni vijek bojlera. Ugradnja omekšivača vode ili korištenje redovitih tretmana za uklanjanje kamenca može pomoći u izbjegavanju nakupljanja kamenca zbog tvrde vode, a povremeno ispiranje može ublažiti ovaj problem i produžiti vijek trajanja vaše jedinice.
  3. Korištenje – teška uporaba, kao što su česti zahtjevi za toplom vodom ili prekomjerni rad grijača vode izvan njegovog kapaciteta, može opteretiti sustav i dovesti do preranog kvara.
  4. Okolišni čimbenici – okruženje u kojem bojler radi također može utjecati na njegov vijek trajanja. Na primjer, izloženost ekstremnim temperaturama, visokoj vlažnosti ili korozivnim kemikalijama može utjecati na njegovu trajnost.
  5. Kvaliteta same električne grijalice vode
  6. Kvaliteta postavljanja bojlera

Zaključak

Ako je moguće, povremeno bi ste trebali dati svoj grijač vode na pregled kvalificiranom vodoinstalateru. To će omogućiti pravovremene popravke ili zamjene i može produžiti ukupni vijek bojlera. Osim toga, povremeno testiranje kvalitete vode može pomoći u otkrivanju problema koji mogu ubrzati koroziju ili nakupljanje taloga u bojleru. Brzo rješavanje problema sa kvalitetom vode može produžiti vijek vašeg električnog grijača vode.

Zašto je mint boja izvrsna opcija za modernu kupaonicu?

Nastavite čitati

Gradnja

Stanovanje – osnovna ljudska potreba i stambena politika RH

Praćenjem stanja u stanogradnji utvrđena je potreba za izradom Nacionalnog plana stambene politike do 2030. godine. 

Mi govorimo u ovom trenutku o konceptu stambene politike, to nije dokument koji je od strane Vlade prihvaćen. To su prijedlozi koji proizlaze iz naših iskustva, iz naših analiza. Modeli kako se može aktivirati te stotine tisuća praznih stanova u jednoj državi, nismo mi jedini koji imamo taj problem, su financijsko porezni. Vlada mora odlučit u kom smjeru će ići. Dakle, mi nudimo rješenja, ali konačni smjer mora odlučit vlada, rekao je Željko Uhlir, državni tajnik Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine.

Ciljevi stambene politike

Stambena politika imati će za cilj stambeno zbrinjavanje mladih obitelji te neposredno  utjecati na smanjenje iseljavanja, aktiviranjem praznih stambenih jedinica kojih je između 400 i 600 tisuća te kroz četiri osnovne poluge.

Željko Uhlir, državni tajnik Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine

To je financijska poluga, porezna poluga, zemljišna i ekološko energetska. U ovom segmentu aktiviranja praznih stambenih jedinica, jesu li to obiteljske kuće ili su stanovi, imamo dvije poluge s kojima možemo varirati, koja će biti jače upotrjebljena, koja slabije. Hoće li to biti poticaj vlasniku stana da stavi svoj stan u priuštivi najam ili će biti porezna represija ili će biti i jedno i drugo kombinirano, to sad ovisi na odluci Vlade, dodao je Uhlir.

Ove mjere ciljaju na mlade obitelji do 40. godina starosti kojima bi se osigurao jednostavniji put do nekretnine po pristupačnijim cijenama.

Priuštivo stanovanje će omogućiti građanima koji u ovome trenutku na tržištu ne mogu kupit riješit stan ili stambeno pitanje, da li izgradit obiteljsku kuću, kupit stan ili ući u najam, potpuno je svejedno od ta tri modela, imamo dosta građana koji ne mogu riješit stambeno pitanje. Upravo zato se radi stambena politika, da kroz djelovanje ove četiri poluge koje država ima na raspolaganju omogući djelu građana priuštivo stanovanje. Kako? Povećanje ponude, odnosno aktiviranjem ovih praznih stanova ili omogućavanju neprofitnim stambenim zadrugama da više djeluju da se građani mogu samoorganizirati prema svojim potrebama ili treća situacija ili treća opcija je klasična gradnja za prodaju i kupnju stanova, izjavio je Uhlir za Dom na kvadrat.

Moderne montažne kuće su hit

Naglasak na montažnu i modularnu gradnju

Državni tajnik Uhlir istaknuo je kako će se poticati održiva gradnja što uključuje montažnu i modularnu gradnju.

Montažna gradnja kao jedno unaprjeđenje klasične gradnje je ima svoje poglavlje kroz tehničko tehnološki razvoj općenito gradnje u Hrvatskoj, kada moramo poraditi na tome da unaprijedimo razinu naše gradnje sa ekološkog stanovišta i sa stanovišta kružnog gospodarenja, građevinskim materijalima, prostorom i to podrazumijeva isto tako i modularno montažnu gradnju koja ima te karakteristike da se industrijski proizvode građevinski elementi, a čim je uključena industrija to znači veća razina zaštite okoliša, bolja uporaba materijala i to je zapravo smjer koji želimo više potaknut, istaknuo je.

Modularna gradnja pokazala vrhunsku arhitekturu

Stanovanje je osnovna ljudska potreba, a stanogradnja utječe na gospodarstvo države, zato će se stambenom politikom pokušati intervenirati na više razina.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice