Povežimo se

Gradnja

Je li moj balkon siguran? Kako provjeriti sigurnost balkona?

Balkon je često omiljeni kutak za opuštanje i uživanje na otvorenom, ali kako biste se osjećali sigurno na svom balkonu, važno je redovito provjeravati njegovu sigurnost. Loše održavanje ili oštećenja mogu predstavljati potencijalnu opasnost. U ovom članku ćemo vam pružiti nekoliko koraka kako biste mogli provjeriti sigurnost svog balkona i osigurati njegovu funkcionalnost i sigurnost.

Provjerite stabilnost konstrukcije

Prva stvar koju trebate provjeriti je stabilnost konstrukcije vašeg balkona. Pregledajte sve nosače, stupove, grede i spojeve balkona kako biste bili sigurni da su svi u dobrom stanju i čvrsto pričvršćeni.

Ako primijetite znakove korozije, oštećenja drva ili metalnih dijelova, ili ako primijetite da konstrukcija ima vidljive pukotine ili deformacije, odmah kontaktirajte stručnjaka za provjeru i popravak.

Provjerite ograde i zaštitne barijere

Ograde i zaštitne barijere ključni su elementi sigurnosti balkona, posebno ako imate djecu ili kućne ljubimce. Provjerite jesu li ograde i zaštitne barijere čvrsto pričvršćene i u dobrom stanju.

Osigurajte da nema oštrih dijelova, oštećenja ili prostora kroz koje bi dijete ili ljubimac mogli proći. Također, provjerite visinu ograde kako biste bili sigurni da je dovoljno visoka da spriječite pad s balkona. Prema standardima, visina ograde na balkonu trebala bi biti najmanje 90 cm.

Provjerite vodonepropusnost

Vodonepropusnost balkona je ključna kako biste izbjegli oštećenja na balkonu i unutarnjim dijelovima doma. Provjerite jesu li spojevi, šavovi i izolacija balkona u dobrom stanju i da nema propuštanja vode.

Provjerite i stanje premaza ili završne obloge na balkonu kako biste bili sigurni da je otporna na vodu i da ne postoje oštećenja koja bi mogla uzrokovati propuštanje vode.

Provjerite električne instalacije

Ako na svom balkonu imate električne utičnice, rasvjetu ili druge električne instalacije, provjerite jesu li u dobrom stanju. Osigurajte da nema oštećenja na kablovima, utičnicama ili prekidačima, te da su svi uređaji ispravni i sigurni za korištenje na balkonu.

Provjerite pristup balkonu

Pristup balkonu također je važan aspekt sigurnosti. Provjerite jesu li stepenice, rampa ili drugi pristupni putovi do balkona sigurni za korištenje. Osigurajte da nema oštećenja, neravnina ili skliskih površina koje bi mogle uzrokovati pad.

Redovito održavanje balkona ključno je za njegovu sigurnost.

Oglas

Gradnja

Koji se zidovi smiju rušiti kod renovacije? Evo kako prepoznati nosivi zid

Važno za savjet upitati stručnjake!

Kada se stan renovira, ponekad je potrebno i pomicati zidovi kako bismo stvorili dodatan prostor. Ipak nisu svi zidovi podatni za rušenje. Morate prije svega saznati koji je zid nosiv. Ako se radi upravo o nosivom zidu kojeg želite dirati, mora se provjeriti struktura zgrade kako bi se osiguralo da sam utjecaj na nosivi zid neće utjecati na cijeli objekt.

Inače, postoji veliki rizik od strukturalnih problema koji čak mogu dovesti i do rušenja zgrade. To nije, naravno, često ali se može dogoditi. Posebno, kada govorimo o starim zgradama, često su tu male sobe kojima ništa ne možemo što napraviti.

Prvo kontaktirajte profesionalca koji ima znanje o statici kuće i može procijeniti što možete a što ne napraviti.

Obično su nosive (glavne) konstrukcije vanjski zidovi i oni koji se nalaze između stanova ili blokova i štite od hladnoće i zvukova. Ostali nosivi zidovi se mogu identificirati prema blizini vanjskih zidova ili poveznicom sa strukturalnim komponentama kao što su grede.

Kako identificirati nosivi zid?

Ako zgrada ima nekoliko katova, možemo krenuti od podruma pa do vrha kako bismo  otkrili kapacitet nosivosti zidova. U takvim je zgradama uobičajeno da su zidovi tanji što je viši kat, a važno je i da su nosivi zidovi na istoj lokaciji u svakom stanu kako bi se težina prenosila s vrha na dno.

Svi koraci renovacije 

Širina zida

debljina zida nam može otkriti radi li se o nosivom ili ne, ali ona može ovisiti o materijalima od kojih je napravljen. Najčešće se u zgradama koristi beton ili ojačani beton, cigle ili cigle od pješčanog vapna. Od čega god da su napravljeni, sigurno su deblji od zidova koji ih okružuju. Često se radi o širini od 17.5 centimetara i po tome možemo prepoznati da je u pitanju nosivi zid.

Kako u zgradi ili kući od cigle otkriti nosivi zid?

Nosivi zidovi od cigle obično stoje samostalno i njihova debljina je oko 25 centimetara. Nisu toliko dobra izolacija ali štite od buke i vatre.

Grede i čelični nosači

Strukture koje će pomoći zidu da nosi težinu služe i kao struktura za izgradnju objekta. Čelični nosači i grede imaju horizontalnu orijentaciju i  strukturnu funkciju. Drvene grede često viđamo i predivno izgledaju kada su izložene pogledu. U modernim građevinama, često se ne skrivaju niti čelični nosači, ali mogu služiti i samo kao dio dizajna.

Zašto je višeslojni parket dobar odabir? Ovo su osobine i prednosti dvoslojnih i troslojnih parketa

Što kada se struktura pomakne?

Često se događa da će se nosači u starim ili loše konstruiranim zgradama pomaknuti, što će utjecati na horizontalnu strukturu zgrade. Ako su u pitanju i loši temelji, može se pomicanje očekivati češće.

Općenito govoreći, takvi su objekti i dalje sigurni, ali to se ne bi trebalo događati s novim zgradama. Za kraj je važno reći da je potrebno u radove uključiti profesionalce, od samog početka pa do kraja izvedbe radova.

Nastavite čitati

Gradnja

Ako želite lijepu fasadu, izbjegavajte ove boje

Neke boje jednostavno nije pametno odabrati…

Koji god razlog stajao iza vaše odluke da mijenjate boju fasade, neke boje jednostavno mogu učiniti da ona izgleda jeftino, a ne lijepo. Boja fasade je sigurno nešto o čemu puno razmišljate ali neka pravila treba slijediti. Ružičasta fasada ili zelena možda izgledaju dobro na Bahamima, ali to ne znači da će izgledati dobro u vašem gradu.

Stručnjaci za uređenje ističu koje boje nikada ne biste trebali odabrati za fasadu.

Ružičasta

Poznata dizajnerica Halle Porter, navodi kako većina nijansi ružičaste, poput lososa ili breskve, nisu dobar odabir za boju fasade. Postoje naravno iznimka za ova pravila pa ako živite u nekom pitoresknom mjestu gdje se boje slave, samo se prepustite.

Menta zelena

Iako je ovo jedna od najdražih nijansi zelene ljudima diljem svijeta, dizajnerica navodi kako jednostavno ne izgleda lijepo kao ukras kuće –  daje retro štih ali ne na profinjen način. Ako volite zelenu boju, onda radije odaberite neku koja ima maslinaste podtonove.

Dobar primjer energetske obnove višestambenih zgrada

Narančasta

Ovo je sigurno boja koja se jako teško kombinira s ostalima, Porter navodi kako će posebno loše izgledati uz neutralne boje, kao što je boja drveta, cigle ili metala, koje obično viđaju u eksterijeru doma.

Svijetlo plava

Svijetlo ili pastelno plava je stvarno zastarjela boja kada su u pitanju fasade, a uz nju će eksterijer izgledati posebno jeftino. Ako ste u blizini mora ona će odlično izgledati na vratima ili okvirima prozora, ali nije ju jednostavno uklopiti.

Otporne, postojane, lako se održavaju… Evo dobrih razloga zašto odabrati keramičke pločice

Hladno siva

Porter navodi kako nijanse sive često okućnicu mogu ućiniti “sterilnom”, a često podsjećaju i na ratne brodove… Ako vam je siva boja želja, onda se poigrajte s podtonovima tako da joj date malo dubine i sofisticiranosti.

Bež

Nijanse vanilije su dosadne, navodi dizajnerica, te dodaje kako u njoj nema ničega osvježavajućeg i posebnog i trebali biste tu boju izbjegavati.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice