Povežimo se

Gradnja

Izolacijom fasade do uštede

Za optimalnu energetsku uštedu izolacija ovojnice zgrade, prvenstveno fasade, je ključna. Zato je bitno odabrati izolacijske proizvode primjerene debljine i tehničkih karakteristika koje će uz uštedu osigurati ugodan, zdrav i siguran boravak.

Prema statistici, od ukupnog broja nastanjenih stanova i kuća u Hrvatskoj, čak 75 posto građevina starije je od 20 godina. Takve zgrade energetski su neučinkovite i troše previše energije za grijanje i hlađenje. Zbog nesigurnosti zaliha energije i zabrinjavajućeg rasta cijena, ali prije svega zbog zdravog i udobnog boravka, energetska obnova zgrada i kuća treba biti prioritet.

Kako bi takva obnova bila učinkovita i ostvarila sve zacrtane ciljeve uštede energije i ugodnog boravka, bitno je da se provodi prema stručnim tehničkim smjernicama.

Proučite stanje podloge

Dario Henezi iz tvrtke Knauf Insulation kaže da kod obnove starih fasada treba temeljito proučiti postojeće stanje podloge, osobito kad su posrijedi nekakve stare fasade, stara pročelja i često se tu dogodi da su na fasadi nekakve pukotine, ne nosivi dijelovi koje treba pripremiti u smislu skidanja ne nosivih dijelova i popravka reparaturnim motovima, nešto slično ili jasno, od tih nečistoća, prljavština, nekakvih ulja i nešto slično.

Prema tehničkom procesu o uštedi energije, na kontinentalnom dijelu sad su već uobičajene debljine od petnaest do dvadeset centimetara debljina izolacije toplinske, a u primorskom dijelu od desetak do petnaest centimetara toplinske izolacije na vanjskim zidovima objekata, izjavio je Henezi za Dom na kvadrat.

Minimalna toplinska zaštita

Kod novih zgrada su svojstva i debljine izolacije definirane Tehničkim propisom za racionalno korištenje energije, a Henezi je objasnio da treba izračunati koeficijent prolaska topline koji mora biti kao minimalna toplinska zaštita. Kada računate toplinsku vrijednost samog zida, pa čak i žbuke, iznutra i izvana i debljine izolacije, morate dobiti taj U koeficijent minimalne toplinske zaštite zahtjevan prema tim propisima. Zapravo je to ono što određuje potrošnju topline odnosno energije u tim stambenim zgradama.

Kod obnove starih zgrada, djelomična je ograničenost tehničkih rješenja, no kod gradnje novih tih ograničenja nema te svaka zgrada uz svoju arhitektonsku vrijednost mora biti i energetski učinkovita. Knauf Insulation izolacijske ploče su najbitniji i neizostavan dio fasadnih sustava jer upravo o njima ovisi kolike će biti uštede energije i kakvi će biti uvjeti stanovanja.

Kad gledamo praktički postoji nekoliko vrsta, možda samo dvije vrste toplinske izolacije za kontaktne toplinske fasade trenutno na tržištu. Najučestaliji bi rekli, ali kamena vuna ono što nudi, prvenstveno je sama po sebi je osim toplinske, zvučna i protupožarna zaštita, a vrlo bitno je i da je sama kamena vuna od tih mineralnih vlakna vrlo porozan materijal i jako paropropustan, gotovo kao zrak, što omogućava da jednostavno zbog bolje klime u unutarnjim prostorima, ta takozvani zidovi dišu, rekao nam je Henezi.

Mineralna vuna

Mineralna vuna je negoriv izolacijski materijal, kompatibilan sa svim certificiranim fasadnim sustavima na tržištu. Ona je prirodan, trajno dimenzijski stabilan materijal te izvrsna zvučna izolacija.

Knauf insulation nudi četiri u jedan proizvod. Dakle, toplinska, protupožarna, zvučna izolacija i vrlo bitno spomenuti po pitanju požara. Postoji jedan pamtljiv podatak da u Europskoj uniji svake četiri minute dolazi do požara. U Zagrebu je to četiri dnevno i bitno je kod tih stambenih zgrada da kamena vuna kao potpuno negorivi materijal jednostavno ne dopušta da, ako se dogodi požar u nekom stanu, da se on ne širi po fasadi u stanove iznad, objasnio je Henezi.

Izolacija fasade kamenom mineralnom vunom štedimo i do pedeset posto energije koju trošimo za grijanje i hlađenje radnog i životnog prostora.

Na www.knaufinsulation.hr nalazi se kalkulator za obiteljske kuće u koji možete unijeti postojeće stanje izolacije, ne samo na fasadu nego i u krovišta, u podove i u pregradne zidove, obloge zidova i možete izračunati koliko okvirnu godišnju uštedu, izjavio je Henezi.

Najavljene državne subvencije za obnovu kuća i zgrada će s najvećim iznosima poticati tzv. dubinsku i sveobuhvatnu obnova zgrada, pri čemu će se voditi računa o uštedama, zdravim unutarnjim klimatskim uvjetima u prostoru te zaštiti od požara kao primarnom sigurnosnom faktoru.

Oglas

Gradnja

Vrtić u Molvicama savršen je primjer prednosti drvene montažne gradnje

Montažna gradnja već dugo nije rezervirana samo za obiteljske kuće

U mjestu Molvice, na površini od 5000 četvornih metara izgrađen je moderan vrtić ukupne površine 650 kvadrata. Prizemlje se sastoji od polivalentne dvorane, tri jedinice za vrtićke i jasličke skupine te gospodarskog dijela dok su na katu prostorije tehničkog osoblja. Ovaj je vrtić rađen sistemom drvene, montažne gradnje.

Taj sistem gradnje značajno je ubrzao izgradnju objekta, ističe Luka Kupešić, tehnički direktor tvrtke Domus plus te ističe kako je objekt tj. konstruktivni dio, sagrađen za 4 mjeseca. Tijek gradnje je usporio samo okoliš iako nije utjecao na sam sustav gradnje.

Gradnja montažnih objekata javnih namjena ima iste prednosti kao i gradnja obiteljskih kuća u ovom sistemu.

“Brzina izgradnje, nisko energetskog objekata, kvaliteta izgradnje, a ono što poglavito veseli je da program kohezije i otpornosti u sljedećem periodu ispred Europske Unije također dodatno valorizira i vrednuje ovakav tip gradnje, s time da dodatno boduje objekte koji se grade ovim načinom, poglavito zbog energetskih svojstava i ekoloških svojstava, a onda i svih ostalih prednosti koje ovakva gradnja daje.”, ističe direktor tvrtke Domus plus, Grga Mrkonjić.

Gradnja vrtića u Molvicama počela je pripremnim radovima i osiguravanjem nesmetanog pristupa gradilištu. Zvonko Brunović, voditelj gradilišta tvrtke Domus plus navodi kako nesmetan pristup znači da u prvom redu, sa strane investitora odnosno naručitelja i njih kao izvođača, se omogući na gradilištu pristup s najmanje dvije odnosno tri strane. “Budući da smo morali izvoditi u nekakvoj paraleli i sam parking i sam objekt i treći pristup s ove južne strane s koje smo pretežno dovozili i odvozili materijal i vršili grube zemljane radove. To je bilo dosta zahtjevno da se u samom početku probiju ti koridori, trase, osiguraju ograde, sukladno zakonskim da se  krene s gradnjom.

Nakon što su odrađeni pripremni radovi i gradnja temelja, počela je montaža samog objekta.

“Kod ovakvih složenih objekata, gdje se radi i sam objekt i okoliš, na prvi pogled neke prevelike razlike nema jer ovi bazni grubi, zemljani radovi su isti kao i kod klasičnog objekta, kad se oni izvedu nastupaju čari moderne montažne gradnje gdje se jednostavno prefabricirani gotovi elementi, zidovi, međukatne konstrukcije i sve ostalo dovozi na gradilište i vrlo, vrlo brzo i vrlo kvalitetno montira na licu mjesta. Dakle, sam vrtić prizemni dio i katni dio smo mi smontirali u nekakva tri radna dana i on je za to vrijeme već poprimio svoje obrise.”, dodaje.

Luka Kupešić ističe kako nije zahtjevno izvesti ovakav objekt u montažnoj gradnji, današnji standardi u montažnoj gradnji omogućavaju da se takvi objekti izvedu puno efikasnije nego korištenjem klasične gradnje: “U tom dijelu gradnje nismo ovisni o vremenskim prilikama. Tako da se sve priprema u našim tvornicama, dopremaju se gotovi elementi na gradilište, samim time je skraćeno vrijeme, a i kvaliteta gradnje. Kanije korisnici ulaze u suhi objekt.” dodaje te ističe kako je vrtić opremljen najmodernijim sustavima ventilacije i rekuperacije, grijanje i hlađenje je osigurano preko dizalica topline što znači da ovaj objekt u biti prati najmodernije europske trendove i politike gradnje.

“Specifičnost ovog objekta je da su dvije vrste fasade na samom objektu, dio je ventilirane fasade, dio je ETICS sustava, dakle i ovaj objekt je dokaz da Domus plus kao izvođač zaista može izvesti sve ono što arhitekti zamisle.”, dodaje Kupešić.

U Hrvatskoj se povećava broj montažnih objekata javne namjene, a Domus plus prvi je vrtić radio još prije osam godina.

“Domus plus na godišnjoj razini 3 do 4 objekta takvoga tipa, s tendencijom rasta. Jako puno radimo na promociji, sa općinama, sa ostalim akterima da shvate tu prednost koja nije sad samo više u stambenim objektima nego i u objektima javne namjene i tako rekao bih, educiramo i ovaj segment tržišta kako bi zaista kroz ovu izgradnju i ovaj tip gradnje riješili ove goruće probleme i nataliteta i vrtićkih i školskih skupina i samim tim onda riješili te nekakve problema koje jedinice lokalne samouprave i općine imaju.”, zaključio je.

Vrtić u Molvicama savršen je primjer napretka tehnologije, inženjerstva i materijala u montažnoj gradnji koja danas može izvesti svaki projekt prema željama investitora.

Nastavite čitati

Gradnja

Travertin – prirodni dekorativni kamen koji se uklapa u svaki prostor

U interijerima ga možemo vidjeti na zidovima i podovima

Travertin kamen je bio jedan od najčešće korištenih prirodnih resursa tijekom Rimskog Carstva: možemo ga vidjeti u drevnim otvorenim kupalištima, a eksploatirao se u obliku blokova ili stolica za izgradnju Koloseuma, Teatra Marcello, Bazilike Svetog Petra ili crkve Santa Maria Maggiore.

Travertinski spomenici mogu se vidjeti i na trgovima, šetnicama, stubištima i povijesnim mjestima na svih pet kontinenata.

Što je traventin kamen?

Travertin prirodni kamen je porozni vapnenac nastao taloženjem kalcijevog karbonata. Eksploatira se u raznim dijelovima svijeta. U Europi su poznata nalazišta u Turskoj i Italiji, gdje se naziva i Tivoli kamen.

Formiran u termalnim vodama i vapnenačkim špiljama, travertin kamen se od davnina koristi kao građevinski, arhitektonski i ornamentalni element.

Danas, zbog svojih svojstava i estetike, ovaj materijal ima brojne primjene kao popločavanje ili oblaganje, dajući unutarnjim ili vanjskim prostorima neobičnu i sugestivnu ljepotu.

Karakteristike

Traventin prirodni kamen sastoji se od kalcita i gipsa. Iako je 99% minerala koji ga čine bezbojno, preostalih 1% sadrži tragove žutog sumpora, smeđeg željeza i organskih pigmenata koji mu daju nježne tonalitete u medenoj, bež ili ružičastoj boji.

Iako travertin kamen obično ima svijetli izgled, postoje i tamne varijante u smeđoj pa čak i crnoj boji.

Osim boje, ovaj materijal je vrlo prepoznatljiv po svojoj vlaknastoj i poroznoj teksturi.

To je dijelom zbog plinskih mjehurića koji su često zarobljeni između slojeva kamena, stvarajući sferne šupljine, kao da su pore ili kaviteti. Svestranost i raznolikost formata čine travertin kamen savršenim za oblaganje podova, zidova i fasada, ali i funkcionalnih prostorija u kući kao što je tuš.

Ovaj materijal se izvorno vadi iz vodonosnika, tako da je njegova otpornost na vlagu neupitna.

Osim toga, dobro podnosi izloženost UV zračenju, pa zadržava svoju boju jednako dobro kao i prvog dana, čak i na otvorenom.

Cemento Materico : Nova generacija građevinskog materijala

Još jedan razlog za odabir travertina je njegova bezvremenost, čineći ga estetskom bazom za sve vrste stilova.

Upotreba traventina

Travertin kamen koristi se u blokovima, pločama ili listovima, bilo ručno obrađenim, grubo obrađenim ili poliranim, pa čak i starinskim.

U interijerima ga možemo vidjeti na zidovima i podovima, kao i u kupaonskom namještaju poput kada, umivaonika ili radnih ploča.

Kada se ovaj materijal koristi, poliran ili brušen, preporučljivo je zapečatiti njegovu površinu posebnom pastom kako bi se povećala trajnost njegovog sjajnog efekta.

Na otvorenom se upotreba travertin kamena koncentrira na fasade, podove ili rubove bazena, jer dobro podnosi vremenske uvjete.

U tim slučajevima obično se koristi sa starinskim završetkom koji, osim izgleda, poboljšava njegova protuklizna svojstva.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice