Povežimo se

Gradnja

HRVATSKA PROIZVODNJA Niskoenergetske montažne kuće useljive u tjedan dana

Kuće nastaju u tvornici nadomak Zagreba

Gradnja niskoenergetskih kuća, s gradilišta se preselila u tvornicu. U njoj nastane u roku od 7 dana, a još toliko je potrebno da bude postavljena i spremna za useljenje.

U nastavku donosimo priču o montažnim kućama koje nastaju u tvornici nadomak Zagreba, a glavni adut im je patent hrvatskog inovatora.

niskoenergetska-kuća-dom-na-kvadrat

Potrebno je 7 do 10 dana

Za gradnju kuće gotovo nulte energije više nisu potrebne godine. Zahvaljujući primjeni inovativne tehnologije, građenje se s gradilišta preselilo u tvornicu pa je primjerice za gradnju ovakve niskoenergetske vile potrebno između 7 i 10 dana te još toliko da bude montirana i spremna za prve goste. 

Tomislav - Prlić - dom-na-kvadrat

‘Kuću proizvodimo 100 posto u pogonu, ili 90 posto do visoke gotovosti, na potpuno industrijskom načinu što pridonosi tehnologiji i kvaliteti rada, a razvoj svih proizvoda i komponenti je u našem pogonu, preko 1500 artikli od čega se naša kuća sastoji pa to pridonosi procesu brzine i kvalitete građenja, a i sami rad na gradilištu je manji jer donosimo gotov zid sa interijerom i eksterijerom, završen’, kaže Tomislav Prlić, direktor i voditelj razvoja proizvodnje Tehnoplast profila.

niskoenergetska-kuća-dom-na-kvadrat

Testirane na 10 stupnjeva po Richteru

Montažne kuće tvornice Tehnoplast profila iz Šćitarjeva, također su i seizmički otporne. Testirane su na 10 stupnjeva po Richteru. Nastaju uz pomoć pametnih strojeva,  mehanizacije i IT tehnologije.

‘Tu rade inženjeri 90 posto procesa i sama tehnologija i strojevi koji dovode proizvod u svakom trenutku do 100 postotne gotovosti, da radnik ne koristi vagu, laser, metar’, objašnjava.

niskoenergetska-kuća-dom-na-kvadrat

‘Mi kuću ekstrudiramo, i štancamo što je velika razlika, ne zidamo, ne žbukamo, imamo potpuno suhi koncept građenja’, dodaje.

Bez ijednog centimetra otpada

Sve je isprogramirano tako da se gradi bez ijednog centimetra otpada. Osnovni materijal za nosivu konstrukciju je visokokvalitetan čelik koji je lagan i visoke nosivosti pa su ove kuće 10 puta lakše od onih konvencionalne gradnje.

programiranje-kuće-dom-na-kvadrat

Osim čelika, predgotovljeni kompozitni zidni i stropni paneli sadrže i poliuretan koji pridonosi iznimnoj energetskoj učinkovitosti.

‘Ovaj zid je nula nula 8 vata gubitaka energije po metru kvadratnom. Zid i kuća koje se rade od ovakvog materijala troše jednu litru na jedan kvadrat godišnje ili jedan kilovat energije’, kaže Tomislav.

5 ili 0 kvadrata gratis

A opet u minimalnom presjeku zida što je interesantno, ovakav zid u klasičnom sustavu konvencionalne gradnje bi bio barem 60 ili 70 centimetara debljine. Pa kad uzmete bruto i neto da dobijete 5 ili 0 kvadrata gratis da je to ogromna prednost.

izgradnja-dom-na-kvadrat

Ovakav sustav gradnje nema termičkih mostova što je još jedna ogromna prednost za fiziku kuće. Gospodin Tomislav Prlić, svoj patent zaštitio je prije 10 godina, a u proizvodnju krenuo pred četiri godine.

‘To je poanta, što smo mi cijelu tvornicu projektirali, osmislili i proizveli, mi smo ukratko rečeno firma koja se bavi isključivo izradom novih tehnologija. Tako smo radili godinama za druge poznate firme, Toyotu, VW, Saponiu, naftnu industriju i druge i onda smo prije 10 godina odlučili da idemo razvijat potpuno modularnu gradnju u sustavu IT tehnologije’, dodaje.

niskoenergetska-kuća-dom-na-kvadrat

Potrebni minimalni temelji

Cijela građevina je hrvatski proizvod, a izvodi je jedan izvođač koji proizvodi sve dijelove zgrade i to u rekordnom roku. Za njenu instalaciju potrebni su minimalni temelji ili takozvane temeljne plivajuće ploče.

Ovakvu kuću možete i demontirati, preseliti ju na drugu lokaciju ili nekome pokloniti. Također, svi njeni dijelovi mogu se reciklirati i ponovno upotrijebiti. Ovo je proizvod sa zelenom kartom pa su Tehnoplastove kuće zdravi prostori i za život osoba sklonih alergijama.

Svaka vizija arhitekta u njihovoj tvornici može biti ostvarena. To su prepoznali i arhitekti koji su radili novu zgradu Infobipa te ove inovatore angažirali za takozvane gajlinger stupove, detalje u interijeru, ograde te ventiliranu limenu fasadu.

niskoenergetska-kuća-dom-na-kvadrat

Eko fasada uzima maha

‘Ta eko fasada na Infobipu je jedna od interesantnijih i ona sve više uzima maha u graditeljstvu jer smo mi razvili kuće nulte kategorije energetske potrošnje i zelene gradnje, pa to je evo jedan sustav zdrade koja je djelomično odrađena u našem sustavu, green varijanti’, objašnjava.

Tehnoplast profili graditeljstvo su pretvorili u IT sustav građenja. Na tom polju prva su i jedinstvena tvornica u Hrvatskoj i ovom dijelu Europe.

Oglas

Gradnja

Vrtić u Molvicama savršen je primjer prednosti drvene montažne gradnje

Montažna gradnja već dugo nije rezervirana samo za obiteljske kuće

U mjestu Molvice, na površini od 5000 četvornih metara izgrađen je moderan vrtić ukupne površine 650 kvadrata. Prizemlje se sastoji od polivalentne dvorane, tri jedinice za vrtićke i jasličke skupine te gospodarskog dijela dok su na katu prostorije tehničkog osoblja. Ovaj je vrtić rađen sistemom drvene, montažne gradnje.

Taj sistem gradnje značajno je ubrzao izgradnju objekta, ističe Luka Kupešić, tehnički direktor tvrtke Domus plus te ističe kako je objekt tj. konstruktivni dio, sagrađen za 4 mjeseca. Tijek gradnje je usporio samo okoliš iako nije utjecao na sam sustav gradnje.

Gradnja montažnih objekata javnih namjena ima iste prednosti kao i gradnja obiteljskih kuća u ovom sistemu.

“Brzina izgradnje, nisko energetskog objekata, kvaliteta izgradnje, a ono što poglavito veseli je da program kohezije i otpornosti u sljedećem periodu ispred Europske Unije također dodatno valorizira i vrednuje ovakav tip gradnje, s time da dodatno boduje objekte koji se grade ovim načinom, poglavito zbog energetskih svojstava i ekoloških svojstava, a onda i svih ostalih prednosti koje ovakva gradnja daje.”, ističe direktor tvrtke Domus plus, Grga Mrkonjić.

Gradnja vrtića u Molvicama počela je pripremnim radovima i osiguravanjem nesmetanog pristupa gradilištu. Zvonko Brunović, voditelj gradilišta tvrtke Domus plus navodi kako nesmetan pristup znači da u prvom redu, sa strane investitora odnosno naručitelja i njih kao izvođača, se omogući na gradilištu pristup s najmanje dvije odnosno tri strane. “Budući da smo morali izvoditi u nekakvoj paraleli i sam parking i sam objekt i treći pristup s ove južne strane s koje smo pretežno dovozili i odvozili materijal i vršili grube zemljane radove. To je bilo dosta zahtjevno da se u samom početku probiju ti koridori, trase, osiguraju ograde, sukladno zakonskim da se  krene s gradnjom.

Nakon što su odrađeni pripremni radovi i gradnja temelja, počela je montaža samog objekta.

“Kod ovakvih složenih objekata, gdje se radi i sam objekt i okoliš, na prvi pogled neke prevelike razlike nema jer ovi bazni grubi, zemljani radovi su isti kao i kod klasičnog objekta, kad se oni izvedu nastupaju čari moderne montažne gradnje gdje se jednostavno prefabricirani gotovi elementi, zidovi, međukatne konstrukcije i sve ostalo dovozi na gradilište i vrlo, vrlo brzo i vrlo kvalitetno montira na licu mjesta. Dakle, sam vrtić prizemni dio i katni dio smo mi smontirali u nekakva tri radna dana i on je za to vrijeme već poprimio svoje obrise.”, dodaje.

Luka Kupešić ističe kako nije zahtjevno izvesti ovakav objekt u montažnoj gradnji, današnji standardi u montažnoj gradnji omogućavaju da se takvi objekti izvedu puno efikasnije nego korištenjem klasične gradnje: “U tom dijelu gradnje nismo ovisni o vremenskim prilikama. Tako da se sve priprema u našim tvornicama, dopremaju se gotovi elementi na gradilište, samim time je skraćeno vrijeme, a i kvaliteta gradnje. Kanije korisnici ulaze u suhi objekt.” dodaje te ističe kako je vrtić opremljen najmodernijim sustavima ventilacije i rekuperacije, grijanje i hlađenje je osigurano preko dizalica topline što znači da ovaj objekt u biti prati najmodernije europske trendove i politike gradnje.

“Specifičnost ovog objekta je da su dvije vrste fasade na samom objektu, dio je ventilirane fasade, dio je ETICS sustava, dakle i ovaj objekt je dokaz da Domus plus kao izvođač zaista može izvesti sve ono što arhitekti zamisle.”, dodaje Kupešić.

U Hrvatskoj se povećava broj montažnih objekata javne namjene, a Domus plus prvi je vrtić radio još prije osam godina.

“Domus plus na godišnjoj razini 3 do 4 objekta takvoga tipa, s tendencijom rasta. Jako puno radimo na promociji, sa općinama, sa ostalim akterima da shvate tu prednost koja nije sad samo više u stambenim objektima nego i u objektima javne namjene i tako rekao bih, educiramo i ovaj segment tržišta kako bi zaista kroz ovu izgradnju i ovaj tip gradnje riješili ove goruće probleme i nataliteta i vrtićkih i školskih skupina i samim tim onda riješili te nekakve problema koje jedinice lokalne samouprave i općine imaju.”, zaključio je.

Vrtić u Molvicama savršen je primjer napretka tehnologije, inženjerstva i materijala u montažnoj gradnji koja danas može izvesti svaki projekt prema željama investitora.

Nastavite čitati

Gradnja

Travertin – prirodni dekorativni kamen koji se uklapa u svaki prostor

U interijerima ga možemo vidjeti na zidovima i podovima

Travertin kamen je bio jedan od najčešće korištenih prirodnih resursa tijekom Rimskog Carstva: možemo ga vidjeti u drevnim otvorenim kupalištima, a eksploatirao se u obliku blokova ili stolica za izgradnju Koloseuma, Teatra Marcello, Bazilike Svetog Petra ili crkve Santa Maria Maggiore.

Travertinski spomenici mogu se vidjeti i na trgovima, šetnicama, stubištima i povijesnim mjestima na svih pet kontinenata.

Što je traventin kamen?

Travertin prirodni kamen je porozni vapnenac nastao taloženjem kalcijevog karbonata. Eksploatira se u raznim dijelovima svijeta. U Europi su poznata nalazišta u Turskoj i Italiji, gdje se naziva i Tivoli kamen.

Formiran u termalnim vodama i vapnenačkim špiljama, travertin kamen se od davnina koristi kao građevinski, arhitektonski i ornamentalni element.

Danas, zbog svojih svojstava i estetike, ovaj materijal ima brojne primjene kao popločavanje ili oblaganje, dajući unutarnjim ili vanjskim prostorima neobičnu i sugestivnu ljepotu.

Karakteristike

Traventin prirodni kamen sastoji se od kalcita i gipsa. Iako je 99% minerala koji ga čine bezbojno, preostalih 1% sadrži tragove žutog sumpora, smeđeg željeza i organskih pigmenata koji mu daju nježne tonalitete u medenoj, bež ili ružičastoj boji.

Iako travertin kamen obično ima svijetli izgled, postoje i tamne varijante u smeđoj pa čak i crnoj boji.

Osim boje, ovaj materijal je vrlo prepoznatljiv po svojoj vlaknastoj i poroznoj teksturi.

To je dijelom zbog plinskih mjehurića koji su često zarobljeni između slojeva kamena, stvarajući sferne šupljine, kao da su pore ili kaviteti. Svestranost i raznolikost formata čine travertin kamen savršenim za oblaganje podova, zidova i fasada, ali i funkcionalnih prostorija u kući kao što je tuš.

Ovaj materijal se izvorno vadi iz vodonosnika, tako da je njegova otpornost na vlagu neupitna.

Osim toga, dobro podnosi izloženost UV zračenju, pa zadržava svoju boju jednako dobro kao i prvog dana, čak i na otvorenom.

Cemento Materico : Nova generacija građevinskog materijala

Još jedan razlog za odabir travertina je njegova bezvremenost, čineći ga estetskom bazom za sve vrste stilova.

Upotreba traventina

Travertin kamen koristi se u blokovima, pločama ili listovima, bilo ručno obrađenim, grubo obrađenim ili poliranim, pa čak i starinskim.

U interijerima ga možemo vidjeti na zidovima i podovima, kao i u kupaonskom namještaju poput kada, umivaonika ili radnih ploča.

Kada se ovaj materijal koristi, poliran ili brušen, preporučljivo je zapečatiti njegovu površinu posebnom pastom kako bi se povećala trajnost njegovog sjajnog efekta.

Na otvorenom se upotreba travertin kamena koncentrira na fasade, podove ili rubove bazena, jer dobro podnosi vremenske uvjete.

U tim slučajevima obično se koristi sa starinskim završetkom koji, osim izgleda, poboljšava njegova protuklizna svojstva.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice