Povežimo se

Gradnja

HRVATSKA PROIZVODNJA Niskoenergetske montažne kuće useljive u tjedan dana

Kuće nastaju u tvornici nadomak Zagreba

Gradnja niskoenergetskih kuća, s gradilišta se preselila u tvornicu. U njoj nastane u roku od 7 dana, a još toliko je potrebno da bude postavljena i spremna za useljenje.

U nastavku donosimo priču o montažnim kućama koje nastaju u tvornici nadomak Zagreba, a glavni adut im je patent hrvatskog inovatora.

niskoenergetska-kuća-dom-na-kvadrat

Potrebno je 7 do 10 dana

Za gradnju kuće gotovo nulte energije više nisu potrebne godine. Zahvaljujući primjeni inovativne tehnologije, građenje se s gradilišta preselilo u tvornicu pa je primjerice za gradnju ovakve niskoenergetske vile potrebno između 7 i 10 dana te još toliko da bude montirana i spremna za prve goste. 

Tomislav - Prlić - dom-na-kvadrat

‘Kuću proizvodimo 100 posto u pogonu, ili 90 posto do visoke gotovosti, na potpuno industrijskom načinu što pridonosi tehnologiji i kvaliteti rada, a razvoj svih proizvoda i komponenti je u našem pogonu, preko 1500 artikli od čega se naša kuća sastoji pa to pridonosi procesu brzine i kvalitete građenja, a i sami rad na gradilištu je manji jer donosimo gotov zid sa interijerom i eksterijerom, završen’, kaže Tomislav Prlić, direktor i voditelj razvoja proizvodnje Tehnoplast profila.

niskoenergetska-kuća-dom-na-kvadrat

Testirane na 10 stupnjeva po Richteru

Montažne kuće tvornice Tehnoplast profila iz Šćitarjeva, također su i seizmički otporne. Testirane su na 10 stupnjeva po Richteru. Nastaju uz pomoć pametnih strojeva,  mehanizacije i IT tehnologije.

‘Tu rade inženjeri 90 posto procesa i sama tehnologija i strojevi koji dovode proizvod u svakom trenutku do 100 postotne gotovosti, da radnik ne koristi vagu, laser, metar’, objašnjava.

niskoenergetska-kuća-dom-na-kvadrat

‘Mi kuću ekstrudiramo, i štancamo što je velika razlika, ne zidamo, ne žbukamo, imamo potpuno suhi koncept građenja’, dodaje.

Bez ijednog centimetra otpada

Sve je isprogramirano tako da se gradi bez ijednog centimetra otpada. Osnovni materijal za nosivu konstrukciju je visokokvalitetan čelik koji je lagan i visoke nosivosti pa su ove kuće 10 puta lakše od onih konvencionalne gradnje.

programiranje-kuće-dom-na-kvadrat

Osim čelika, predgotovljeni kompozitni zidni i stropni paneli sadrže i poliuretan koji pridonosi iznimnoj energetskoj učinkovitosti.

‘Ovaj zid je nula nula 8 vata gubitaka energije po metru kvadratnom. Zid i kuća koje se rade od ovakvog materijala troše jednu litru na jedan kvadrat godišnje ili jedan kilovat energije’, kaže Tomislav.

5 ili 0 kvadrata gratis

A opet u minimalnom presjeku zida što je interesantno, ovakav zid u klasičnom sustavu konvencionalne gradnje bi bio barem 60 ili 70 centimetara debljine. Pa kad uzmete bruto i neto da dobijete 5 ili 0 kvadrata gratis da je to ogromna prednost.

izgradnja-dom-na-kvadrat

Ovakav sustav gradnje nema termičkih mostova što je još jedna ogromna prednost za fiziku kuće. Gospodin Tomislav Prlić, svoj patent zaštitio je prije 10 godina, a u proizvodnju krenuo pred četiri godine.

‘To je poanta, što smo mi cijelu tvornicu projektirali, osmislili i proizveli, mi smo ukratko rečeno firma koja se bavi isključivo izradom novih tehnologija. Tako smo radili godinama za druge poznate firme, Toyotu, VW, Saponiu, naftnu industriju i druge i onda smo prije 10 godina odlučili da idemo razvijat potpuno modularnu gradnju u sustavu IT tehnologije’, dodaje.

niskoenergetska-kuća-dom-na-kvadrat

Potrebni minimalni temelji

Cijela građevina je hrvatski proizvod, a izvodi je jedan izvođač koji proizvodi sve dijelove zgrade i to u rekordnom roku. Za njenu instalaciju potrebni su minimalni temelji ili takozvane temeljne plivajuće ploče.

Ovakvu kuću možete i demontirati, preseliti ju na drugu lokaciju ili nekome pokloniti. Također, svi njeni dijelovi mogu se reciklirati i ponovno upotrijebiti. Ovo je proizvod sa zelenom kartom pa su Tehnoplastove kuće zdravi prostori i za život osoba sklonih alergijama.

Svaka vizija arhitekta u njihovoj tvornici može biti ostvarena. To su prepoznali i arhitekti koji su radili novu zgradu Infobipa te ove inovatore angažirali za takozvane gajlinger stupove, detalje u interijeru, ograde te ventiliranu limenu fasadu.

niskoenergetska-kuća-dom-na-kvadrat

Eko fasada uzima maha

‘Ta eko fasada na Infobipu je jedna od interesantnijih i ona sve više uzima maha u graditeljstvu jer smo mi razvili kuće nulte kategorije energetske potrošnje i zelene gradnje, pa to je evo jedan sustav zdrade koja je djelomično odrađena u našem sustavu, green varijanti’, objašnjava.

Tehnoplast profili graditeljstvo su pretvorili u IT sustav građenja. Na tom polju prva su i jedinstvena tvornica u Hrvatskoj i ovom dijelu Europe.

Gradnja

Wienerberger predstavlja elegantan glineni crijep Planoton 10

Osigurat će izgradnju modernog i sigurnog doma

Wienerberger je vodeći svjetski dobavljač građevinskog materijala i infrastrukturnih rješenja. Poslovanje Wienerberger grupe temelji se na inovacijama i cjelovitim rješenjima za izgradnju doma koja poboljšavaju kvalitetu življenja. Novost u ponudi Wienerbergera je elegantan glineni crijep Planoton 10 s mnogim estetskim i funkcionalnim prednostima koje će vam osigurati izgradnju modernog i sigurnog doma spremnog za sve izazove koje godine donose.

Crijep dostupan u najtraženijim bojama

Planoton 10 je crijep modernog dizajna velikog formata, dostupan je u najtraženijim bojama i dolazi uz sigurnost koju pruža dobro poznata Tondach kvaliteta. Kompletno rješenje za siguran krov dolazi uz 33 godine jamstva, a dobro je rješenje i za krovove blagih nagiba.

Inspira antracit Solymár 2020

Kod izgradnje doma svatko ima puno pitanja, a kako bi potraga za savršenim crijepom bila što manje stresna, pobrinut će se Tondach stručnjaci. Crijep Planoton 10 preporučuju kupcima koji žele dom s modernim i elegantnim crijepom. Atraktivan izgled s minimalističkim dizajnom ima odličnu funkcionalnost budući da zahvaljujući svojoj strukturi i korištenju najsuvremenijih metoda pečenja gline s površinskom zaštitom, osigurava optimalnu težinu i izvrsnu mehaničku čvrstoću.

Pozitivno djeluje na okoliš

Budući da je Planoton 10 napravljen od prirodne gline i ne sadržava kemijske dodatke djeluje pozitivno na okoliš i stvara zdravije okruženje za ukućane. Njegova konzistencija je takva da tijekom dana upija vlagu, pogotovo tijekom ljetnih noći i ispušta je u okoliš i tako djeluje kao da dom diše u skladu s prirodom. Ako želite crijep velikog formata, jednostavnog oblika, koji se lako postavlja na krov, idealno rješenje je Planoton 10 jer samo 10 crjepova je dovoljno za pokrivanje 1 kvadratnog metra.

Wienerbergov tim profesionalaca stoji na raspolaganju kupcima za sva pitanja, dileme, a tu je i projektno-tehnička podrška koja je spremna riješiti svaki izazov i uštedjeti vrijeme prilikom potrage i odabira za kompletnim rješenjima za izgradnju kvalitetnog i postojanog doma. Cjelovita rješenja za krov jamče kvalitetu i kompatibilnost, a dodatnu sigurnost svakom kupcu osigurat će Tondach jamstvo za krovni sustav.

Idealno rješenje za modernu arhitekturu

Planton 10 je idealno rješenje za modernu arhitekturu u kojoj će moći uživati sljedeće tri generacije zahvaljujući revolucionarnoj površinskoj zaštiti i visokoj kvaliteti koja jamči dugi vijek trajanja i postojan izgled. Trenutno jedan od najmodernijih crjepova na tržištu u ponudi je Wienerberger grupe i dostupan kod svih Wienerberger partnera, a i preko web shopa. Ponudu za moderan i elegantan krov s crijepom Planoton 10 zatražite putem web shopa ili posjetite neka od brojnih prodajnih mjesta Wienerberger partnera.

Wienerberger neprestano radi na poboljšanju ponude koja će biti estetski privlačna, funkcionalna, racionalizirati potrošnju energije, čuvati okoliš i osigurati zdravlje i sigurnost svih ukućana. Aktivno doprinosi boljoj kvaliteti življenja i poslovanja na održivi način – s ekološkog, socijalnog i ekonomskog aspekta. Saznajte više o poslovanju i kompletnoj ponudi na wienerberger.hr

Nastavite čitati

Gradnja

Beton zauzima posebno mjesto u današnjoj modernoj arhitekturi

Stručnjaci znaju kako ga uklopiti

Beton je odavno našao svoje mjesto u uređenju interijera i eksterijera, a posebno mjesto ima u današnjoj modernoj arhitekturi. Evo kako ga uklopiti u nju.

Suvremeni arhitekti sve više se odlučuju na velike formate. Velike ploče postale su stoga trend i u svijetu betona. Radi se o pločama širine metar i debljine 10 centimetara.

arnela-brakus-dom-na-kvadrat

‘Ta moderna arhitektura prati oštre linije, sad je čak trend i konusa. Možemo istaknuti našu ploču Lido koja je bila veliki wooow na tržištu i sve više projekata upravo ploču Lido stavlja u svoje projekte i oduševljeni su na kraju u konačnici samom izvedbom’, kaže Arnela Brakus, voditeljica prodaje i marketinga BETON LUČKO.

Dobije se razigrana površina

Ova betonska ploča izvrsno se slaže i s najjednostavnijim formatima 10×10 čime se dobije razigrana površina. Svako opločenje mora izgledati kao zaokružena priča, a to se radi pomoću elemenata urbane opreme poput primjerice vaza i klupica.

beton-dom-na-kvadrat

‘Mi smo napravili geometrijski vrlo sličnu klupu koja tlocrtno izgleda kao dvije spojene ploče Lido. To je nešto što Beton Lučko radi čak i po posebnim zahtjevima projektanta. Kakvo je opločenje, može se pratiti vrlo sličan ako ne i isti način obrade, završne obrade tog betona. U konačnici se onda naravno prati i boja i sam sastav betona i granulacija, ona vidljiva koja je. Kako je u opločenju, može bit vrlo slično i u samom elementu urbane opreme’, dodaje.

Korišteni vidljivi betoni

Neka od rješenja Betona Lučko prepoznali su i arhitekti koji su projektirali novu zgradu Infobipa. Za postizanje monumentalnosti ovog supermodernog kompleksa, korišteni su natur vidljivi betoni.

beton-dom-na-kvadrat

‘Uloga Betona Lučko u izgradnji objekta Infobip je bilo proizvesti predgotovljene betonske elemente tribina i stubišnih krakova koji su se montirali na postojeću konstrukciju u tom objektu. A zahtjevi projektanta bili su da se oni proizvedu u vidljivom betonu, razrada tlačne čvrstoće C 30/37 i da se kao takvi dostave i montiraju u samom objektu’, kaže Suzana Hozmec, voditeljica laboratorija i kontrole tvorničke proizvodnje.

suzana-hozmec-dom-na-kvadrat

Mogu se koristiti u intrijeru i eksterijeru

Predgotovljeni vidljivi betonski elementi odabrani su zbog velike brzine izvedivosti, lakog polaganja i praktičnosti. Nakon raskalupljivanja nije ih potrebno bojati niti oblagati bilo kojom vrstom obloge.

infobip-dom-nba-kvadrat

‘Prednost predgotovljenih betonskih elemenata je da se oni mogu koristiti u interijeru i eksterijeru. Također mogu biti konstruktivni i nekonstruktivni. Svi predgotovljeni elementi se mogu koristiti i za velike objekte, kao i za privatne kuće. Također, važno je napomenuti da se svi pregotovoljeni betonski elementi za lakše održavanje impregniraju’, dodaje Suzana.

infobip-dom-na-kvadrat

Betoni su se odlično uklopili u ostatak Infobipovog interijera. Uz drvo i željezo, stvorili su neodoljivu kombinaciju prirodnog, trajnog, stabilnog i modernog.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Oglas

Izbor urednice

Lesnina_dječji krevetić All In One_2.490,00kn Lesnina_dječji krevetić All In One_2.490,00kn
Izbor uredniceprije 3 mjeseca

Za bezbrižne i sigurne trenutke s vašim najmilijima

Inspiracija i ideje za uređenje originalnog dječjeg kutka nalazi se u svim Lesnina XXXL trgovinama i na webshopu!

nekretnine-krediti-dom-na-kvadrat nekretnine-krediti-dom-na-kvadrat
Izbor uredniceprije 5 mjeseci

Kako do prve vlastite nekretnine subvencioniranim kreditom?

Kupnju svog prvog doma mnogima su olakšali subvencionirani krediti APN-a, namijenjeni mladima. Osim pronalaska odgovarajuće nekretnine, treba odabrati i dobru...

robotska-kosilica-u-radu-al-ko-domnakvadrat robotska-kosilica-u-radu-al-ko-domnakvadrat
Izbor uredniceprije 6 mjeseci

Vodič za odabir prave kosilice

U lijepom se vrtu najljepše živi i opušta – pronađite uređaj kojim ćete svoj vrt pretvoriti u oazu mira koju...

Stambene-zgrade-u-Zagrebu Stambene-zgrade-u-Zagrebu
Izbor uredniceprije 6 mjeseci

Isplati li se kupovati nekretnine uz državne subvencije?

Na proljeće kreće novi krug prijava za APN-ove kredite.

stablo stablo
Izbor uredniceprije 6 mjeseci

Otpad koji stvaramo guši naš planet. Što učiniti?

Otpad koji stvaramo guši naš planet, a u stanje ekološkog duga svake godine ulazimo sve ranije. Kada bismo samo koristili...

DAIKIN-UREĐAJ-ZA-PROČIŠĆAVANJE-I-OVLAŽIVANJE-ZRAKA. DAIKIN-UREĐAJ-ZA-PROČIŠĆAVANJE-I-OVLAŽIVANJE-ZRAKA.
Izbor uredniceprije 7 mjeseci

Daikin ima rješenje za kućno mjerenje kvalitete zraka, pročišćavanje i ovlaživanje

Čak 90 posto našeg života provodimo u zatvorenim prostorima. Dovoljan je to razlog za zapitati se kakva je kvaliteta zraka...

korejska-hrana-dom-na-kvadrat korejska-hrana-dom-na-kvadrat
Gastroprije 7 mjeseci

Tajne korejske kuhinje

U posljednje je vrijeme korejska pop kultura u modi pa zašto ne biste iskušali i korejsku kuhinju?

Izbor uredniceprije 8 mjeseci

Sretan Božić i novu 2022.godinu želi vam mala ekipa Doma na kvadrat

Sretan Božić i novu 2022.godinu želi vam mala ekipa Doma na kvadrat

Izbor uredniceprije 8 mjeseci

Zašto je bitna kvaliteta zraka u zatvorenim prostorijama?

Čak 90 posto našeg života provodimo u zatvorenim prostorijma. Dovoljan je to razlog za zapitati se kakva je kvaliteta zraka...

marijana-perinic-dom-na-kvadrat marijana-perinic-dom-na-kvadrat
Izbor uredniceprije 8 mjeseci

Muke po majstorima s komičarkom Marijanom Perinić

Stres, majstori i nepredviđeni troškovi. Sigurno i vas ove riječi asociraju na renovaciju stana. Kao i u brojnim drugim životnim...