Povežimo se

Gradnja

Fasada kao lice kuće

Fasada je lice svakog objekta. Čini ga vizualno prepoznatljivim, daje mu završni estetski dojam, ali i štiti od atmosferskih utjecaja te štedi energiju potrebnu za grijanje ili hlađenje objekta.

Bez kvalitetne fasade i boje koja daje karakter, obiteljske bi kuće, zgrade i poslovni objekti izgledali bezlično i nedovršeno. Odabir vrste fasade uvjetovan je ponajprije stilom gradnje. Kod klasičnog stila preferiraju se tradicionalni materijali i nijanse, dok moderni stil traži uporabu novih ili inovativnu primjenu već poznatih materijala. Površina fasade može biti glatka ili hrapava, upijati ili reflektirati svjetlost, ali mora biti vodonepropusna i otporna na smrzavanje i udare vjetra.

Fasada Dom2

Vrste fasada

Kada je riječ o vrsti, odnosno površini vanjske žbuke, ona može biti mineralna (absorbira vlagu te je naknadno izlučuje) ili od sintetičke smole, odnosno plastična žbuka. Absorpciju najbolje omogućava ukrasna grebena žbuka. Silikatne žbuke su mineralne, izribane žbuke u različitim granulacijama i jednostavno se boje. Termožbuke su suhe mješavine kod kojih se žbuka i izolacija nanose odjednom. Nanesena i s vanjske i iz unutrašenje strane zida termožbuka uvelike može smanjiti troškove grijanja.

Fasada Dom2

Žbuka od sintetičke smole mora biti postojana na vanjske utjecaje i difuzna, odnosno  mora propuštati strujanje toplog i vlažnog zraka kroz zid prema van. Pogodna je za dekorativno oblikovanje unutarnjih i vanjskih zidova, to jest pročelja i fasada. Jednostavno se nanosi, ali u vrlo tankom sloju, pa podloga mora biti ravna.

Fasada Dom2

Postavljanje fasade

Potrebna debljina žbuke ne može se nanijeti odjednom, već u dva sloja. Za razliku od mineralne žbuke, čije je otvrdnjavanje posljedica kemijske reakcije, žbuke od sintetičke smole postaju tvrde uslijed isparavanja vode.

Iza lijepe i obojene površine fasade krije se zaštitni toplinski i zvučni izolacijski sloj od različitih materijala koji osiguravaju željenu kvalitetu življenja u objektu. Toplinski sistemi se u današnje doba najčešće izvode s pločama od polistirena, odnosno stiropora debljine 5, 8 ili 10 pa i više centimetara ili sa kamenom vunom debljine 10 centimetara. Stiropor se premazuje ljepilom, a na njega se nanosi vezna mrežica koja se ponovno zagleta ljepilom. Na njega se prevlači završni dekorativni sloj u boji po želji vlasnika, na bazi silikata, akrila ili silikona, ovisno o modelu fasade.

Fasada Dom2

Silikatni završni sloj ima dobru paropropusnost, što je suprotno karakteristikama stiropora. Zbog toga silikat ide na mineralnu vunu i na termožbuku, dok je na stiropor najbolje postaviti akrilni završni sloj. Toplinska izolacija smanjuje gubitke energije utrošene na grijanje u zimskom razdoblju, koji kod neizolirane kuće iznose preko 50%, dok tijekom ljeta sprječava pregrijavanje kuće, pa će postavljanje klima uređaja biti gotovo nepotrebno.

Pravi stil za Vas

Ovisno o hrabrosti i ukusu kod izbora boje fasade možete se odlučiti za neutralnu boju, poput bijele, sive, krem ili svijetlo-smeđe, koje će se lako uklopiti u svako okruženje. Možda će izbor pasti na neku od pastelnih boja poput svijetlo plave, blijedo žute, ružičaste i boje kadulje ili izraženijih nijansi kao što su kobalt plava, tirkizna, blještavo žuta, smaragdno zelena ili boja trešnje.

Pojednostavljene boje sadrže čiste linije i transparentne materijale koje otkrivaju oblik i strukturu, s pomno balansiranim, niti mlakim niti prenapadnim nijansama. Nešto tamnija verzija istih boja čini ih bogatima, a misija im je prekriti sve nedostatke na zidovima, što kući daje šarm i dojam sofisticiranosti. Svijetle, energične cvjetne boje bude optimizam i radost.

Izbor boje fasade stvar je osobnog ukusa, doživljaja boja i hrabrosti, no preporuka je da izaberete boju koja odgovara eksterijeru vašeg doma, odnosno da boju kuće uskladite s okruženjem.

Oglas
Kliknite kako biste komentirali

You must be logged in to post a comment Login

Ostavi komentar

Gradnja

Želite uštedjeti na energentima? Ovo su stvari na koje morate obratiti pažnju

Procjenjuje se da kućanski uređaji troše 20 posto ukupne električne energije potrebne za jedno kućanstvo, a najveći potrošači su hladnjaci i perilice rublja.

Procjenjuje se da kućanski uređaji troše najviše električne energije u jednom kućanstvu, a smanjiti ih možemo, a i uštedjeti, malim promjenama u svakodnevnim navikama. 

U vrijeme kad se suočavamo s izazovima održivosti, često tražimo način kako smanjiti potrošnju energenata, što pomaže u očuvanju okoliša i omogućuje znatne uštede u kućanstvu.

Energetska obnova

Razmišljate li o energetskoj obnovi, sad je idealno vrijeme za prikupljanje potrebne dokumentacije za dobivanje bespovratnih sredstava od države, jer natječaj će biti raspisan već idući mjesec. Ovakva je investicija dugoročno isplativa i donosi značajne financijske uštede. 

No, želite li smanjiti režije, to možete učiniti minimalnim promjenama životnih navika. 

Potrošnja kućanskih uređaja

Procjenjuje se da kućanski uređaji troše 20 posto ukupne električne energije potrebne za jedno kućanstvo, a najveći potrošači su hladnjaci i perilice rublja. Zato prilikom kupnje, pripazite na energetski razred. 

Viši energetski razredi su skuplji, ali učinkovitiji i troše čak 50 posto manje energije od onih starije proizvodnje. 

Kako do uštede?

Perilicu rublja punite do dopuštene količine, ne manje i koristite ekonomične programe. 

Odlučite li glačati samo jednom tjedno, umjesto svaki dan manje količine rublja, smanjit ćete potrošnju električne energije. A kad ste završili, svakako isključite glačalo iz struje. 

Hladnjak držite dalje od izvora topline, održavajte čistoću unutrašnjosti, a na potrošnju električne energije utjecat će i prevelika količina namirnica. 

Isključivanjem uređaja koji nisu u upotrebi, poput punjača za mobitel, televizora ili računala možete spriječiti potrošnju u takozvanom stanju pripravnosti. 

Temperatura u domu

Racionalnije upravljanje temperaturom u dom može značajno utjecati na potrošnju energenata. Programibilni termostati olakšavaju prilagodbu temperature, a sustavi za pametno upravljanje kućom koji će automatski zatvarati prozore kad se uključi grijanje, omogućiti će još veće uštede. 

Svjesne promjene u ponašanju uz praktične savjete doprinose globalnom naporu za očuvanje energije, ali i vlastitim financijama. 

Nastavite čitati

Gradnja

Svi koraci renovacije 

Renovacija stana je izazovan proces koji zahtjeva pažljivo planiranje ciljeva i budžeta. Ako obuhvaća i konstruktivne radove, onda iziskuje i  usklađivanje glavnog projekta. 

S čim krenuti kod renovacije doma

Kada sam proučila situaciju postojeću, ako vidim da zakonski ostajemo u gabaritima, onda dalje nastavljamo sa izradom planova, u slučaju da više nije samo renovacija ili adaptacija, nego da se radi o rekonstrukciji, onda uključujem i svoje kolege, projektante drugih struka, zato što moramo ići na potvrde glavnih projekata, objasnila je Anđela Mijić, mag. ing. aedif.

Idejno rješenje uključuje dizajn interijera i strukturne promjene poput proširenja prostora koje pak ovise o stanju građevine. 

U starim, ovakvim objektima, ne može se postupati kao u novogradnji. Zato što ovi zidovi, iako su tanji, oni imaju svoju funkciju, oni su takozvani ukrutni zidovi. Tako da se ne smiju uklanjati tek tako, potrebno je na proračunati otvor, naravno, koji će se napraviti u njemu i adekvatno ga ojačati, najčešće nosivom gredom po statičkom proračunu, rekla je Mijić.  

Prije početka radova, obavijestite susjede o potencijalnoj buci i neugodnostima, osobito u starijim zgradama. 

I uz temeljito planiranje nailazimo na probleme

Ovo su osjetljive konstrukcije i treba drugačije pristupati njima nego armirano betonskim konstrukcijama pa se znalo na primjer dogoditi da u donjem stanu pri jačim vibracijama, pošto je ovo gore trstika i na njoj samo boja, da otpadne strop, odnosno ta trstika s bojom, ispričala je Mijić za Dom na kvadrat. 

Dobro planiranje pak ne može utjecati na nepredviđene situacije koje se događaju na terenu. 

Ne možete predvidjeti dosta toga, zato se i znaju radovi i odužiti. Tako da se na primjer, pretpostavi se da imamo, jednu situaciju u podu, nekakve slojeve, pa kada se krene sa demontažom, shvatite da zapravo nije dovoljno čvrsta možda međukatna konstrukcija, pa treba ići na ojačanje, treba izolaciju i to će odužiti radove i dodati novi trošak, rekla je Mijić. 

Zato je posao planiranja i vođenja renovacija najbolje prepustiti stručnjacima koji će okupiti sve potrebne izvođače radova i nadzirati tijek izvođenja. 

Tako je i u ovom slučaju, gdje će se renovacija izvoditi u dvije faze. Prvi kat pa potkrovlje koji će na kraju biti povezani u jedan prostor. 

Renovacija stana na zagrebačkoj Trešnjevci

Veličina ovog stana je 65 kvadrata i imamo na tavanu još 67 i odlučio sam se za stan jer mi se Trešnjevka sviđa, a renovacija je počela u travnju 2023. i nadam se da će do ljeta ove godine biti gotova, rekao je investitor Josip Horvat. 

Investitoru nije odgovaralo zatečeno stanje pa su srušeni pregradni zidovi, zatim će se raditi konstrukcija za knauf, postavljati nove instalacije i nakon toga počinju završni radovi; obloge poda, zidova i zatim opremanje, rekla je Mijić. 

Najzahtjevniji dio renovacije je to sve planiranje i da kao manje-više stranac  shvatim kakav je sistem ovdje, pogotovo papirologija jer što nisam znao, ono što stoji u gruntovnici ne vrijedi onako kako na primjer vrijedi u Njemačkoj ili u Americi. I tu imamo još nekakve probleme, pa ne možemo nastaviti sa gradnjom i to me već gnjavi, da tako kažem, godinu dana, rekao je Horvat. 

Cilj renovacije obično je poboljšanje funkcionalnosti prostora. Zato prvo razmislite o promjenama koje želite vidjeti u svakoj prostoriji, a savjet stručnjaka pomoći će vam da dobijete baš onakav prostor kakav trebate.  

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice