Povežimo se

Gradnja

Fasada kao lice kuće

Fasada je lice svakog objekta. Čini ga vizualno prepoznatljivim, daje mu završni estetski dojam, ali i štiti od atmosferskih utjecaja te štedi energiju potrebnu za grijanje ili hlađenje objekta.

Bez kvalitetne fasade i boje koja daje karakter, obiteljske bi kuće, zgrade i poslovni objekti izgledali bezlično i nedovršeno. Odabir vrste fasade uvjetovan je ponajprije stilom gradnje. Kod klasičnog stila preferiraju se tradicionalni materijali i nijanse, dok moderni stil traži uporabu novih ili inovativnu primjenu već poznatih materijala. Površina fasade može biti glatka ili hrapava, upijati ili reflektirati svjetlost, ali mora biti vodonepropusna i otporna na smrzavanje i udare vjetra.

Fasada Dom2

Vrste fasada

Kada je riječ o vrsti, odnosno površini vanjske žbuke, ona može biti mineralna (absorbira vlagu te je naknadno izlučuje) ili od sintetičke smole, odnosno plastična žbuka. Absorpciju najbolje omogućava ukrasna grebena žbuka. Silikatne žbuke su mineralne, izribane žbuke u različitim granulacijama i jednostavno se boje. Termožbuke su suhe mješavine kod kojih se žbuka i izolacija nanose odjednom. Nanesena i s vanjske i iz unutrašenje strane zida termožbuka uvelike može smanjiti troškove grijanja.

Fasada Dom2

Žbuka od sintetičke smole mora biti postojana na vanjske utjecaje i difuzna, odnosno  mora propuštati strujanje toplog i vlažnog zraka kroz zid prema van. Pogodna je za dekorativno oblikovanje unutarnjih i vanjskih zidova, to jest pročelja i fasada. Jednostavno se nanosi, ali u vrlo tankom sloju, pa podloga mora biti ravna.

Fasada Dom2

Postavljanje fasade

Potrebna debljina žbuke ne može se nanijeti odjednom, već u dva sloja. Za razliku od mineralne žbuke, čije je otvrdnjavanje posljedica kemijske reakcije, žbuke od sintetičke smole postaju tvrde uslijed isparavanja vode.

Iza lijepe i obojene površine fasade krije se zaštitni toplinski i zvučni izolacijski sloj od različitih materijala koji osiguravaju željenu kvalitetu življenja u objektu. Toplinski sistemi se u današnje doba najčešće izvode s pločama od polistirena, odnosno stiropora debljine 5, 8 ili 10 pa i više centimetara ili sa kamenom vunom debljine 10 centimetara. Stiropor se premazuje ljepilom, a na njega se nanosi vezna mrežica koja se ponovno zagleta ljepilom. Na njega se prevlači završni dekorativni sloj u boji po želji vlasnika, na bazi silikata, akrila ili silikona, ovisno o modelu fasade.

Fasada Dom2

Silikatni završni sloj ima dobru paropropusnost, što je suprotno karakteristikama stiropora. Zbog toga silikat ide na mineralnu vunu i na termožbuku, dok je na stiropor najbolje postaviti akrilni završni sloj. Toplinska izolacija smanjuje gubitke energije utrošene na grijanje u zimskom razdoblju, koji kod neizolirane kuće iznose preko 50%, dok tijekom ljeta sprječava pregrijavanje kuće, pa će postavljanje klima uređaja biti gotovo nepotrebno.

Pravi stil za Vas

Ovisno o hrabrosti i ukusu kod izbora boje fasade možete se odlučiti za neutralnu boju, poput bijele, sive, krem ili svijetlo-smeđe, koje će se lako uklopiti u svako okruženje. Možda će izbor pasti na neku od pastelnih boja poput svijetlo plave, blijedo žute, ružičaste i boje kadulje ili izraženijih nijansi kao što su kobalt plava, tirkizna, blještavo žuta, smaragdno zelena ili boja trešnje.

Pojednostavljene boje sadrže čiste linije i transparentne materijale koje otkrivaju oblik i strukturu, s pomno balansiranim, niti mlakim niti prenapadnim nijansama. Nešto tamnija verzija istih boja čini ih bogatima, a misija im je prekriti sve nedostatke na zidovima, što kući daje šarm i dojam sofisticiranosti. Svijetle, energične cvjetne boje bude optimizam i radost.

Izbor boje fasade stvar je osobnog ukusa, doživljaja boja i hrabrosti, no preporuka je da izaberete boju koja odgovara eksterijeru vašeg doma, odnosno da boju kuće uskladite s okruženjem.

Gradnja

Očekuju li nas novi natječaji za energetsku obnovu?

O planovima Vlade za energetsku obnovu obiteljskih kuća te potencijalnim natječajima u ovoj godini razgovarali smo s ravnateljicom uprave za energetsku učinkovitost u zgradarstvu, projekte i programe Europske unije – Irenom Križ Šelendić.

Cilj programa energetske obnove obiteljskih kuća

Fond je imao alokaciju od 390 milijuna kuna, a upravo Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sve pozive koji se zaprime provodi. Pristiglo je preko 8000 prijava, a oko 5000 prijava je odobreno i ti su pozivi u fazi realizacije.

Poziv je bio raspisan krajem prošle godine, u rujnu 2022., za zgrade oštećene u potresu koje bi uz konstruktivnu ili nekonstruktivnu obnovu provele i energetsku, zajedno ili nakon obnove od potresa.

To je bila alokacija od 100 milijuna kuna, a poziv je trajao do 31.12. S 390 milijuna pokrilo se oko 5000 prijava.

Ovaj program je u fazi nacrta, još uvijek nije donesen, a predviđen je za razdoblje do 2030., te se bavi segmentom obiteljskih kuća koje čine gotovo 50 posto ukupnog fonda.

Ciljevi su podupiranje zelene tranzicije i dekarbonizacije zgrada. Glavni cilj je izražen u metrima kvadratnim, a potrebno je obnoviti oko 11 milijuna kvadratnih metara u obiteljskim kućama do 2030., a ostali ciljevi su izraženi u uštedama energije.

Koje mjere će se sufinancirati?

Izolacija vanjskih zidova, izolacija kosog krova prema negrijanom tavanu, izolacija ravnog krova, izolacija poda prema tlu, vanjska stolarija, zatim mjere ugradnje obnovljivih izvora energije za grijanje, za toplu vodu, za proizvodnju struje, fotonaponski sustavi, solarni sustavi za proizvodnju tople vode, kotlovi na bio masu i dizalice topline.

Ideja je da više ne bude posebnih poziva za obnovljive izvore, nego da to sve bude jedan poziv, pa ovisno o kriterijima građani će odabrati koje mjere žele sufinancirati. Isto tako može se sufinancirati jedna pojedinačna mjera ili više mjera.

Što se očekuje od novog programa za razdoblje do 2030. godine?

Za pojedinačne mjere sufinanciranja predviđa se maksimalna stopa od 40 posto, a one koje idu na integralnu obnovu s kojom se postižu više uštede idu s maksimalnom stopom od 60 posto.

Mogu se očekivati neki noviteti koji će na vrijeme biti objavljeni. Bitno je reći da osim ovih energetskih koristi, kao što je ušteda, energetska neovisnost, također tu je i smanjenje rizika od energetskog siromaštva, smanjenje loših utjecaja na zdravlje, raste vrijednost nekretnina, također u gospodarstvu raste proizvodnja građevinskih proizvoda, povećava se broj radnih mjesta.

Koristi od programa su višestruke, a ono što je najvažnije jest da se iz dugoročne strategije zadovolje ciljevi.

Energetska obnova višestambenih zgrada

U 2023. stupa na snagu zaključak Vlade koji u Ministarstvu moraju provesti. Zaduženje je dobio i Fond, a to je da do rujna raspiše javne pozive i za obiteljske kuće i za višestambene zgrade, a sve skupa to je alokacija od gotovo jedne milijarde kuna.

Pola će ići na obiteljske kuće, pola na višestambene zgrade. Uz to višestambene zgrade se također financiraju i europskim sredstvima. Uz nacionalna sredstva za višestambene zgrade, tu su i europska sredstva za obnovu.

Nastavite čitati

Gradnja

Zdraviji interijeri u energetski samoodrživom domu

Kuća sa suvremenim sistemima za korištenje obnovljivih izvora energije ima puno prednosti. Ona je energetski samoodrživa, a zrak u prostorijama je kvalitetniji. Stručnjaci iz tvrtke Inova Pro pokazali su nam kako stvoriti zdrave interijere s niskom energetskom potrošnjom.

Pametnim kombiniranjem tehnologije do smanjene potrošnje

Kuće gotovo nulte energije standard su već gotovo dvije godine, a da bi se takve kuće izgradile potrebni su izračuni stručnjaka. Kad je riječ o sustavima grijanja, hlađenja i ventilacije, stručnjake smo potražili u tvrtki Inova Pro.

Podno grijanje je električno i u sprezi sa fotonaponskim sustavom, zato jer je na struju i neovisno je od dizalica topline. Sustav je neovisan jer nema vanjsku jedinicu, već radi isključivo na struju i tako umanjujemo potrošnju pomoću fotonaponskog sustava.

U dobro izoliranim novogradnjama jako je važno da imaju dobru ventilaciju. U ovom slučaju s rekuperacijom.

Kako funkcionira?

Na fasadi je postavljen rekuperator topline koji radi reverzibilno. On 70 sekundi izbacuje toplinu van korištenjem keramičkog izmjenjivača topline na kojem se ona skuplja i onda nakon 70 sekundi on u suprotnom smjeru upuhuje svježi zrak. Keramički izmjenjivač u procesu predaje toplinu svježem zraku koheg upuhuje, a sam zrak se u procesu i filtrira.

Tako se iz prostora izbacuje vlaga te se stvaraju zdraviji interijeri. Osim zdravlja, ne treba zanemariti nisku potrošnju takvih sustava.

Osigurava 90% energetskih potreba

“Režije ne bi trebale ići u nebo, zapravo bi fotonaponska elektrana zajedno sa rekuperatorima, zajedno sa ovom stolarijom, dobrom izolacijom, fasadom, termotopom, trebala osigurati nam zadovoljenje 90% naših potreba, ako ne i nešto više, sve ovisi o broju sunčanih sati, tako da dugoročno gledano, iako je u ovoj kući gotovo sve na struju, mi bismo te struje trebali sami proizvoditi dovoljno za svoje potrebe.” predviđa gospodin Mijić.

Grijanje i hlađenje

Za toplu vodu koristit će se dizalica topline zrak – zrak. One mogu služiti i za grijanje i hlađenje, ali u tvrtci Inova Pro uvijek nastoje sustav hlađenja odvojiti od ostalih sustava.

Razlog je taj što u ljetnim danima kada se hladi prostor, a u slučaju kada trebate toplu vodu, morate stati sa hlađenjem i obrnuti cijeli proces dizalice topline i prebaciti se na potrošnu toplu vodu. Time se smanjuje životni vijek samoga izmjenjivača.

Ovo će dom hladiti pomoću split sustava koji ima zidne unutarnje jedinice i vanjske koje služe i za dogrijavanje, pa u slučaju da imamo jako ekstremno niske temperature zimi, moguće je na brzinu dogrijati prostor, a onda ćemo podnim grijanjem nastaviti temperirati taj dio prostora i povećati ugođaj.

Prilagodba vlastitim potrebama

Stručnjaci u Inova Pro uvijek se trude zamršene strojarske sustave prilagoditi svojim korisnicima, a s razinom prilagodbe sustava u ovom je slučaju zadovoljan i investitor.

Kuće koje proizvode gotovo svu energiju koju troše definitivno su budućnost.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Oglas

Izbor urednice