Povežimo se

Gastro

Roštilj za svačiji ukus i džep

Mali ili veliki? Na drveni ugljen, plinski ili električni? Pomični ili statični? Sve su to pitanja koja muče kupce roštilja. Mi smo tu da vam pomognemo odabrati. U suradnji s Lesninom XXXL predstavljamo vam roštilje koji će se uklopiti u svaki eksterijer i učiniti vašu gurmansku avanturu nezaboravnom!

Brojne zabave, obiteljska i prijateljska druženja te nedjeljni ručkovi nezamislivi su bez njega. U narodu roštilj zovu i vjesnikom proljeća, jer osim buđenja prirode, u proljeće kreće i njegova sezona.

Opojni mirisi pečenog mesa, ribe ili povrća s roštilja probudit će nepce baš svakog gurmana. No, da bi hrana bila ukusna potreban vam je dobar roštilj. Mnoge muči koji odabrati. Plinski ili električni. Lesnina ima rješenje- oba u jednom.

Multipraktični plinski roštilj je najbrži

Ovaj roštilj ima bočni plamenik što je genijalno rješenje za kuhanje u dvoje. Jer dok se na roštilju peku glavne delicije, sa strane možete kuhati juhu ili pripremati neki prilog. Upravo su dodaci ti koji čine ovaj roštilj multifunkcionalnim. Ljubitelji drvenog ugljena doći će na svoje, jer uz dodavanje umetka za drveni ugljen, roštilj mijenja način pečenja. A umetanjem kamena za pečenje, na ovom roštilju možete ispeći i pizzu.

Mnogi ljubitelji roštilja zamjeraju mu nedostatak dimne, drvene note koju hrana dobije pečenjem na drvenom ugljenu. Tom problemu doskočit će dimilice koje su punjene komadićima drva i daju posebnu aromu pečenju.

Jajasti roštilj na drveni ugljen za male terase

Pomičan i malen, roštilj na drveni ugljen u obliku jajeta odgovarat će svima. Njegova rešetka za pečenje je također pomična pa je, nakon što vatra splasne, možete spustiti razinu niže.

Keramičko čudo za savršenu sočnost pečenja

Kod ovakvog roštilja kružni oblik keramičke posude i nisko strujanje zraka zaslužni su za ravnomjerno kuhanje, ali i očuvanje sočnosti pečenja. Njemu, za razliku od klasičnog roštilja na drveni ugljen, treba duže vremena da se zagrije, no keramika duže ostaje topla pa je potrošnja ugljena manja.

Električni roštilj za balkone

Za male balkone najsigurnije rješenje bit će električni roštilj, jer paljene vatre na pročelju zgrade nije najmudrija odluka. Ovaj električni roštilj ima dodatke: punu ploču za pečenje manjih komadića i mrežicu za obostrano pečenje ribe. Na njemu se može ispeći i peka.

No, prije bilo kakvog pečenja na balkonima ili terasama zgrada pobrinite se da susjede obavijestite o svojoj namjeri kako bi oni mogli na vrijeme ukloniti rublje s vanjskih sušila. Da nema epidemije koronavirusa možda bi ih mogli udobrovoljiti pozivom da se pridruže. Ali, i u ovim okolnostima, roštiljanje i dalje ostaje glavni društveni događaj u proljeće-samo u malo intimnijem, obiteljskom krugu.

vrtni centar Šestine

Oglas
Kliknite kako biste komentirali

You must be logged in to post a comment Login

Ostavi komentar

Gastro

Voće i povrće iz vrta koje morate oprati prije kuhanja ili jela

Perete li gljive i začine koje ste ubrali prije obroka?

Ovo voće i povrće iz vrta često ne peremo prije jela, a postoje jaki razlozi zašto bismo trebali. Preskačemo tako pranje povrća i voća kako bismo što prije napravili ručak ili mislimo kako će u doticaju s vodom namirnica promijeniti teksturu… Pitanje je i zašto oprati voće ako ćemo oguliti koru? Zašto moramo oprati kivi i gljive, otkrivamo u nastavku teksta.

Spomenimo samo da je važno prije pranja namirnica dobro oprati ruke, ukloniti sva udubljena i trule dijelove iz voća i povrća te ih nježno oprati vodom. Ako se radi o namirnici čija kora je tvrda, onda koristite četku namijenjenu isključivo za čišćenje voća i povrća.

Začini iz vrta

Svježe ubrani začini, poput bosiljka i peršina, koje ste uzgajali na prozoru sigurno su lijep prizor koji uz to savršeno miriše i dodaje okuse jelima, ali samo zato što stoje u vašoj kuhinji,ne znači da su čisti.

Kućna prašina ili posjet insekata mogu ostaviti trag na biljci pa je ipak potrebno dobro ih oprati pod mlazom hladne vode. Nakon toga ih jednostavno otresite ili obrišite papirnatim ručnikom.

Dinje

I dinje rastu iznad zemlje, a debela kora ih štiti od mikroorganizama i prljavštine. Ako dinju ne operete prije konzumacije, lako će se sva prljavština i bakterije s kore prenijeti u meso dinje i to putem noža kada ju režete.

Kako oprati dinju? Jednostavno je prije rezanja ju isperite hladnom vodom, a možete i prati četkom.

Smanjuje stres i troši kalorije – vrtlarenje je odlično za vaše zdravlje

Gljive

Puno nas vjeruje u mit da se gljive ne bi trebale prati jer će upiti tekućinu. Ali to nije istina jer se one sastoje uglavnom od vode, pa će upiti jako male količine. Kako mogu biti prljave od zemlje iz koje rastu, nježno uklonite svu prljavštinu s njih i stavite u posudu s vodom. Nježno ih trljajte rukama i prebacite na čistu krpu da se osuše.

Zelena salata

Kada se zeleno lisnato povrće kuha, vrela voda će uništiti sve mikroorganizme koji se u listovima skrivaju. Ako kako zelenu salatu termički ne obrađujemo, ipak ju je potrebno oprati prije jela. Ako salatu stavljate u sendvič ili ćete napraviti prilog, odvojite listove i svaki isperite pod mlazom hladne vode te ostavite da se ocijedi.

Najbolja kombinacija biljaka u sadnji za brži rast i zdraviji vrt

Kivi

Možda niste znali, ali sve se češće savjetuje da kora ove voćke ne guli nego jede, jer sadrži jako puno vlakana i vitamina C. Ako odlučite ostaviti koru, potrebno ju je očistiti ispod hladne vode te obrisati papirom kako biste uklonili sve nečistoće i moguće bakterije koje se na njoj nalaze.

Nastavite čitati

Gastro

Drugačiji recept – ukusna šunka u kruhu na engleski način

Uskrsna tradicija na drugačiji način.

sunka-u-kruhu-recept-inicijativa-domnakvadrat

Kuhana šunka u kruhu uskrsna je tradicija. To je uobičajeno jelo svakog uskrsnog stola. Recept je s nama podijelio Stephen Breslin iz Inicijative – centra za engleski jezik.

Kuhana šunka pečena u kruhu

Sastojci (4 osobe)
1 komad kuhane i ohlađene šunke ​- otprilike 800g
600g mekog brašna
7g suhog kvasca
2 male žličice soli
1 mala žličica šećera
400ml toplog mlijeka
150ml ulja
1 jaje  (za premazivanje)

Recept za ukusnu pašticadu s njokima

sastojci-za-sunku-u-kruhu-inicijativa-domnakvadrat
Foto: Inicijativa

Postupak pripreme:

1. Pomiješajte kvasac s malo toplog mlijeka i ostavite sa strane da se podigne​
2. U velikoj posudi za miješanje pomiješajte brašno, sol i šećer. ​

sastojci-za-sunku-u-kruhu-inicijativa-domnakvadrat
Foto: Inicijativa

3. Utočite ostatak mlijeka, ulje i kvasac i umiješajte da je tijesto fino i glatko (10 min)
4. Zasučite rukave i pripremite se za malo kardia! Stavite tijesto na ravnu površinu i umijesite rukama još 5-7 min

tijesto-za-kruh-inicijativa-domnakvadrat
Foto: Inicijativa

5. Oblikujte tijesto u kuglu, vratite nazad u posudu i pokrijte krpom na sat vremena! ​

Neobična pita od sira i mladog luka

prekrivanje-tijesta-inicijativa-domnakvadrat
Foto: Inicijativa

6. Izvadite šunku iz frižidera i dobro ju osušite! Zatim obavezno premažite jajetom kako bi se tijesto bolje primilo. Pustite da se osuši!

stavljanje-sunke-u-tijesto-inicijativa-domnakvadrat
Foto: Inicijativa

7. Od tijesta oblikujte krug. Tijesto bi trebalo biti debelo oko 1 cm (to je važno kod pečenja kako bi se ravnomjerno ispeklo! ​

pakiranje-sunke-inicijativa-domnakvadrat
Foto: Inicijativa

8. Presavijte tijesto kao omotnicu, odrežite viškove (možete napraviti neke oblike odozgo) i lagano pritisnite da se primi! ​

premazivanje-sunke-u-kruhu-inicijativa-domnakvadrat
Foto: Inicijativa

9. Zagrijte pećnicu na 170 stupnjeva (bez ventilatora) ​
10. Položite šunku na protvanj, premažite jajetom is pustite da se peče otprilike 40 minuta
11. Kada je gotovo, maknite iz pećnice i pustite da se ohladi

Stephen-sa-sunkom-u-kruhu-inicijativa-domnakvadrat
Foto: Inicijativa

Želite li uz recept za šunku u kruhu poboljšati i svoj engleski, link vas vodi na video recept.

Bonus – Kuhana šunka u Coca Coli

Sastojci:
2kg šunke
1 grincajg (cijeli paket)
2 litre cole
5 cm ​svježeg đumbira
1 ​štapić  cimeta


​Priprema:
Stavite šunku u veliki lonac. Dodajte povrće i začine te prelijte s Colom. Zatim lagano zakuhajte. Kada zakuha, smanjite grijanje i kuhajte još otprilike 2 i pol sata dok šunka ne bude potpuno mekana (da možete lagano proći nožem).

Isprobajte nešto drugačije – dekupaž i batik tehnikama ukrasite uskrsna jaja

Neka se potpuno ohladi i osuši ako ćete ću pripremati u kruhu (prvi recept).

Ako ju želite pripremiti bez kruha, koraci su isti sve dok šunka nije kuhana i tekućina reducirana (treba izgledati kao med, lijepo i lagano). Premažite šunku sa senfom i prelijte ostatkom tekućine od kuhanja. ​

Položite u zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva i pecite dok ne bude hrskava izvana, otprilike 30 minuta. Ovako ćete dobiti neponovljivu kombinaciju – slatka izvana, a slana iznutra!

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice