Gastro
Rajčica – Lipopersicon esculentum
Odmah na početku kažimo da rajčica spada u one Božje darove koji nam pomažu da izbjegnemo rak bilo koje vrste, dakle antikancerogena je.
Tu još obilato spadaju maslina, češnjak, kapula, kupusi svih vrsta, tikvice, mrkva, celer, kopriva i tolike druge vrste povrća i voća.
Rajčica ima oko deset tisuća korisnih sastojaka koji koriste našemu tijelu i zdravlju, a struka kaže da upravo tako toliko i duhan ima štetnih sastojaka za naše tijelo i zdravlje. Dakle, rajčica je antipod duhanu u svakom slučaju, naravno u najkorisnijem i najpozitivnijem smislu i pravcu. Zaključak se nameće ti htio ili ne htio, a on je – češće rajčica, manje duhan ili rajčica uvijek, duhan nikada.
Rajčica na hrvatskom asocira na raj (raj-rajčica) kao i na engleskom – paradies. To je jedna vrsta edenske zavodničke jabuke. Samo ostaje čudo da je kasno ušla u kuhinju, a veoma rano u cvijetnjake i vrtove, odnosno u hortikulturu kao ukras. U nas je stigla putem krumpira iz Perua u srednjem vijeku. Veliki Američki „Nutrition Almanac”, priručnik o prehrani, kaže da u rajčici ima oko deset tisuća korisnih tvari. Ima najviše karotena (kao i mrkva) za koji se vjeruje da štiti od raka.
Rajčica je gotovo bez znatnih kalorija pa se zato može uživati do mile volje. Oni koji se boje kalorija i debljanja mogu rajčicu iskoristiti po onoj narodnoj – iz jednoga hitca dva zeca, a to je i biti siti i ne imati straha od debljanja. Jednostavno rečeno, djeluje povoljno na sve u čovjekovom organizmu. Samo ostaje pitanje naše svijesti i uvjerenja u ovo.
Koristi se na mnogo načina, a uvijek se može još više i češće koristiti nego se koristi. Stručnjaci predviđaju da bi mogla u dobra doba zamijeniti na toliko mjesta sol u našoj svagdašnjoj ishrani. Naravno, tamo gdje je sol višak i gdje je više škodljiva, jer čovjekov organizam ne može bez soli.
Pogledajte samo talijansku kuhinju koja se dobrano i brzo preselila i na naše stolove. Nema kuhinje u Italiji bez rajčice ili u umaku ili u svježem stanju ili čak u sirupu. Koristi se od vrlo ukusne juhe, priloga od punjene rajčice i patlidžana, rižota, tjestenina, pizza i …
Ozbiljni kuhari i gastronomi kažu da ovoj biljci treba podignuti spomenik u svakoj kuhinji. To baš nije ni teško. To može učini svatko od nas u svojoj kuhinji i svome stolu.
To znači – podignimo svaki od nas spomenik rajčici pravilnim korištenjem i čestom uporabom. Tako ćemo postati mi spomenik našim zdravljem i svim onim nebrojenim korisnim tvarima koje nam Gospod Bog nudi u ovome svome crvenom daru.
Recept iz knjige: FRATARSKA KUHINJA u slici i riječi
Autor knjige: Fra Franjo Mabić
Gastro
Drugačiji recept – ukusna šunka u kruhu na engleski način
Uskrsna tradicija na drugačiji način.
Kuhana šunka u kruhu uskrsna je tradicija. To je uobičajeno jelo svakog uskrsnog stola. Recept je s nama podijelio Stephen Breslin iz Inicijative – centra za engleski jezik.
Kuhana šunka pečena u kruhu
Sastojci (4 osobe)
1 komad kuhane i ohlađene šunke - otprilike 800g
600g mekog brašna
7g suhog kvasca
2 male žličice soli
1 mala žličica šećera
400ml toplog mlijeka
150ml ulja
1 jaje (za premazivanje)
Recept za ukusnu pašticadu s njokima
Postupak pripreme:
1. Pomiješajte kvasac s malo toplog mlijeka i ostavite sa strane da se podigne
2. U velikoj posudi za miješanje pomiješajte brašno, sol i šećer.
3. Utočite ostatak mlijeka, ulje i kvasac i umiješajte da je tijesto fino i glatko (10 min)
4. Zasučite rukave i pripremite se za malo kardia! Stavite tijesto na ravnu površinu i umijesite rukama još 5-7 min
5. Oblikujte tijesto u kuglu, vratite nazad u posudu i pokrijte krpom na sat vremena!
Neobična pita od sira i mladog luka
6. Izvadite šunku iz frižidera i dobro ju osušite! Zatim obavezno premažite jajetom kako bi se tijesto bolje primilo. Pustite da se osuši!
7. Od tijesta oblikujte krug. Tijesto bi trebalo biti debelo oko 1 cm (to je važno kod pečenja kako bi se ravnomjerno ispeklo!
8. Presavijte tijesto kao omotnicu, odrežite viškove (možete napraviti neke oblike odozgo) i lagano pritisnite da se primi!
9. Zagrijte pećnicu na 170 stupnjeva (bez ventilatora)
10. Položite šunku na protvanj, premažite jajetom is pustite da se peče otprilike 40 minuta
11. Kada je gotovo, maknite iz pećnice i pustite da se ohladi
Želite li uz recept za šunku u kruhu poboljšati i svoj engleski, link vas vodi na video recept.
Bonus – Kuhana šunka u Coca Coli
Sastojci:
2kg šunke
1 grincajg (cijeli paket)
2 litre cole
5 cm svježeg đumbira
1 štapić cimeta
Priprema:
Stavite šunku u veliki lonac. Dodajte povrće i začine te prelijte s Colom. Zatim lagano zakuhajte. Kada zakuha, smanjite grijanje i kuhajte još otprilike 2 i pol sata dok šunka ne bude potpuno mekana (da možete lagano proći nožem).
Isprobajte nešto drugačije – dekupaž i batik tehnikama ukrasite uskrsna jaja
Neka se potpuno ohladi i osuši ako ćete ću pripremati u kruhu (prvi recept).
Ako ju želite pripremiti bez kruha, koraci su isti sve dok šunka nije kuhana i tekućina reducirana (treba izgledati kao med, lijepo i lagano). Premažite šunku sa senfom i prelijte ostatkom tekućine od kuhanja.
Položite u zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva i pecite dok ne bude hrskava izvana, otprilike 30 minuta. Ovako ćete dobiti neponovljivu kombinaciju – slatka izvana, a slana iznutra!
Gastro
Ljubavni napitak za romantičnu večeru
Hrvoje Vukov ugostio je Denisa Vlahovca, koktel majstora koji će nas naučiti pripremati koktel prigodan za svaku romantičnu večeru, osobito one u mjesecu zaljubljenih. Za ovaj ljubavni napitak trebat će vam popularni teranino, gin te sok od limuna i šećera.
Sastojci i upute
Prvo dodajemo led u čašu, da čašu ohladimo.
Nakon toga dodajemo led u shaker.
U shaker zatim dodajemo:
30 ml gina
30 mililitara teranina
30 mililitara soka od limuna
30 mililitara šećernog sirupa
I to je to. Zaklopimo shaker. I shakeamo.
Dodajemo mineralne vode
I sve ćemo završit dekoracijom sa dehidriranom limetom.
Ako nemamo shaker doma, možemo ovo napraviti ili u čaši ili u bilo kakvoj staklenci.
Romantično ozračje svakako će dodatno oplemeniti dobar izbor mirisa za dom.
Note s kojima ne možemo pogriješit kad je u pitanju Valentinovo i uopće ovaj period još uvijek znači veljače kao vremena kalendarski i vremenskih prilika vani, mislim da se dobro vezati na čokoladu, na vaniliju, na onako nekakav dobar, dobar kompozicijski dio sa nečim slađim ali dovoljno da ima malo nekakvog odmaka, možda kava recimo je sigurno dobra, dobra kombinacija.
Desert u obliku srca gotovo da je nezaobilazan dio svake romantične večere. Uz ljubav najčešće biramo kombinaciju čokolade, orašastih plodova i aromatične karamele. Svi ti sastojci podsjećaju na slatki miris zaljubljenosti.
You must be logged in to post a comment Login