Gastro
Vino
Prema jednom normalnom europskom ponašanju svaki čovjek koji je izložen fizičkom dnevnom naporu može popiti, a da mu neće nauditi, oko 0,75 – 0,80 litre vina. Naravno da se predpostavlja normalna prehrana.
Ovaj prosjek se dobiva po tome što se nekom ustaljenom mjerom kaže da se može na dan uzeti gram alkohola na kg tjelesne težine, ali se uvijek govori o odraslom čovjeku izloženu fizičkom naporu. Zato su ovako u Europi i pakirane botelje vina od 0,75 litra.
Mlađi ljudi, bolje reći mladost-mladež, mogu popiti do 0,20 litra vina kao i žene, dok odrasli ljudi koji nisu izloženi fizičkom naporu mogu slobodno popiti 0,30 litre vina.
Treba imati na umu da je vino veoma kalorično: 1 dl vina ima u prosjeku oko 80 kalorija, (jedan dl žestokoga pića ima preko 300 kalorija) pa kada to pomožite sa toliko dl onda brojka pomalo zastrašuje.
Svi znamo da je vino i ljekovito, danas se posebice naglašava crno vino. To vino i jest, ali uvijek se treba držati one mudre latinske: „nimis maxima – ničega previše”.
Pozor!
Arhivska vina se moraju uvijek prije uporabe iznijeti iz ostava i podruma ns običnu sobnu temperaturu barem jedan dan prije uživanja, ako želite da vam budu ono što se nadate i ono za što ste ga ili ih arhivirali – ostavili za duge godine čekanja.
Brojne studije pokazale su da umjerena konzumacija crnog vina smanjuje rizik od srčanog udara kod osoba srednje dobi i to od 30 – 50 %. Ovi rezultati pokazali su se značajnima čak i kada su u obzir uzeti i ostali čimbenici rizika, primjerice pušenje. Antioksidansima iz vina pripisuje se pozitivno djelovanje vina, a ono se očituje kroz djelovanje na povećanje razine HDL kolesterola i sprječavanje stvaranja ugrušaka.
U čitavoj priči o vinu i alkoholnim pićima i utjecaju na zdravlje srca i krvožilja vrlo je važno upozoravati na umjerenost.
Američki znanstvenici iz Fred Hutchinson Cancer Research Centera u Seattleu su analizirali podatke za 753 muškarca u dobi od 40 do 64 godine kojima je nedavno dijagnosticiran raka prostate.
Usporedbom s podacima za 703 zdrava muškarca iste dobi je utvrđeno da svaka dodatna čaša vina koja se tjedno konzumira rizik obolijevanja od ovog oblika raka smanjuje za 6%.
Znanstvenici objašnjavaju kako alkohol mijenja ravnotežu hormona, te da flavonoidi u crnom vinu mogu utjecati na razvoj tumora.
Znanstvenici dodaju kako dnevna konzumacija 2 čaše crnog vina može zaštititi mozak i prije nego što dođe do moždanog udara. Testiranja provedena na životinjama su pokazala kako se zaštitno djelovanje crnog vina temelji na sastojku po imenu resveratrol. Resveratrol djeluje tako što povećava razinu enzima koji je poznat po tome da stanice mozga štiti od oštećenja.
Recept iz knjige: FRATARSKA KUHINJA u slici i riječi
Autor knjige: Fra Franjo Mabić
Gastro
Recept za ukusnu pašticadu s njokima
Pašticada je bogato mesno jelo s umakom od crnog vina, dok su njoki klasičan prilog koji se servira uz ovaj tradicionalni dalmatinski specijalitet.
Sastojci:
Za pašticadu:
- 1 kg goveđeg mesa (često se koristi plećka)
- 4-5 češnja češnjaka, nasjeckana
- 2 mrkve, sitno narezane
- 2 crvena luka, sitno narezana
- 2 dl crnog vina
- 2 dl crvenog vina
- 2 dl paradajz soka (ili pasirane rajčice)
- 2 žlice osmice
- 2 žlice šećera
- 2 lovorova lista
- 1 žličica mljevenog kima
- 1 žličica mljevene crvene paprike
- Sol i papir po ukusu
- Maslinovo ulje
Za njoke:
- 500 g krumpira
- 150 g glatkog brašna
- 1 jaje
- Prstohvat soli
Upute:
- Prvo pripremite pašticadu:
- Meso narežite na manje komade i začinite solju, paprom, nasjeckanim češnjakom, mljevenim kimom i crvenom paprikom.
- Zagrijte maslinovo ulje u dubokom loncu i pržite meso dok ne postane smjesa sa svih strana. Izvadite meso iz lonca i stavite ga na stranu.
- U istom loncu pržite sitno nasjeckani luk i mrkve dok ne omekšaju.
- Vratite meso u lonac s povrćem, dodajte lovorov list, crno i crveno vino, ocat, šećer i paradajz sok. Pomiješajte sve sastojke i pustite da zavre.
- Smanjite vatru na nisku temperaturu i pustite da se krčka 2-3 sata, povremeno miješajući. Dodajte vodu po potrebi ako se umak previše reducira.
- Kada je meso mekano i umak je gustoće po vašem ukusu, pašticada je gotova. Uklonite lovorov list i pripremite se za njoke.
- Priprema njoka:
- Ogulite krumpire, narežite ih na manje komade i skuhajte u slanoj vodi dok ne postanu mekani.
- Ocijedite kuhane krumpire i propasirajte ih u glatku masu.
- Dodajte jaje i malo soli, a zatim postupno dodajte brašno dok ne dobijete kompaktno tijesto.
- Na pobrašnjenoj površini oblikujte tijesto u valjak, a zatim narežite na male komade.
- Svaki komad lagano pritisnite vilicom kako biste dobili tradicionalni oblik njoka.
- Kuhajte njoke:
- U velikom loncu prokuhajte slanu vodu.
- Dodajte njoke u kipuću vodu i kuhajte ih dok se ne isplivaju na površinu (obično traje 2-3 minute).
- Ocijedite njoke i prebacite ih u posudu s pašticadom.
- Posluživanje:
- Poslužite pašticu s njokima, pospite svježim peršinom po vrhu i poslužite toplo.
Uživajte u ovom ukusnom tradicionalnom hrvatskom jelu! Dobar tek!
Gastro
Zdrava prehrana za zaposlene: brzi i uravnoteženi obroci za aktivne ljude
U današnjem užurbanom svijetu, balansiranje između profesionalnih obaveza i aktivnog načina života može biti izazovno, ali zdrava prehrana ostaje ključna za održavanje energije i dobrog zdravlja.
U ovom članku istražujemo praktične i ukusne načine kako zaposlenici mogu pripremiti brze, uravnotežene obroke koji će podržati njihovu vitalnost i produktivnost.
Planiranje je ključ
Najvažniji korak ka uspješnoj zdravoj prehrani za zaposlene je planiranje. Unaprijed odredite svoj obrok za naredni dan ili nedjelju kako biste izbjegli impulzivno biranje nezdravih opcija.
Doručak – energija za početak dana
Jednostavne i brze opcije poput:
- Zobena kaša sa svježim voćem i orašastim plodovima.
- Grčki jogurt sa chia sjemenkama i bobičastim voćem.
- Sendvič sa integralnim kruhom, avokadom i jajima.
Pripremite unaprijed
Vikendom pripremite veće količine hrane i podijelite je u porcije za sljedeće dane. Tako ćete uvijek imati zdrave opcije pri ruci, umjesto da posegnete za brzom hranom.
Ukusni ručkovi
Za ručak, fokusirajte se na:
- Salate sa raznovrsnim povrćem, belančevinama (piletina, riba, tofu) i zdravim masnoćama (maslinovo ulje, avokado).
- Integralnu tjesteninu sa povrćem i proteinskim izvorima.
- Kvinoja ili riža sa povrćem i mahunarkama.
Užine za održavanje energije
Spriječite pad energije tijekom popodneva uz zdrave užine kao što su:
- Voće poput jabuke sa kikiriki maslacem.
- Humus sa mrkvama ili integralnim krekerima.
- Čaša mlijeka badema sa nekoliko badema ili oraha.
Večera – lagana i hranljiva
Za večeru birajte lakše i hranljivije opcije kako biste olakšali varenje prije spavanja:
- Piletina sa pečenim povrćem.
- Riba sa blitvom i integralnom rižom.
- Salata od kvinoje sa tunjevinom i povrćem.
Hidratacija je važna
Ne zaboravite na hidrataciju. Voda je ključna za održavanje energije i koncentracije tijekom radnog dana.
Zdrave grickalice
Ako osjećate potrebu za grickanjem, birajte zdrave opcije poput:
- Svježeg voća kao što su jagode, grožđe ili kriške lubenice.
- Orašastih plodova.
- Prirodnih voćnih ili orašastih energetskih pločica.
Planirajte cheat day
Povremeno dozvolite sebi da uživate u omiljenim obrocima kako biste izbjegli osjećaj odricanja.
Pametno biranje i priprema zdrave hrane za zaposlene može biti jednostavna i korisna praksa. Ovi brzi i ukusni obroci ne samo da će vam pomoći da održite energiju i vitalnost, već će vam omogućiti da postignete najbolje u svom profesionalnom i osobnom životu.
You must be logged in to post a comment Login