Povežimo se

Gastro

Srče(a)nik – genziana – lincura – sirištara (gentiana lutea)

O srčaniku općenito i u usporedbi s čemerikom ima pod nazivom – čemerika. Treba znati da srčanik, za one koji ga idu iskopavati, živi i raste haremskim načinom života. Veoma je malo muških stabljika, a uokolo mnogo je ženskih.

Objavljeno

u

 

Poznaju se i «ćoravim okom» jer muške stabljike idu u visinu od šezdeset cm do jednoga metra. Nikada se ne iskopavaju ove malobrojne muške stabljike, već se iskopavaju stabljike položene po zemlji. Korijen ide veoma duboko i bez krampa ili pijuka se ne ide vaditi srčanik, jer se tako samo nanosi šteta i malo se iskopa, odnosno izvadi.

Korijen se vadi prije snjegova, a to je kraj listopada na toj nadmorskoj visini bez rizika. No, kod nas ima uzrečica da se ljekovito bilje ili trave kopaju, odnosno beru među Gospojinama. To je uistinu točno. Najprije se dobro opere, pa se stavi u hlad da se osuši i postane tvrd kao drvo ili kao svaki drugi korijen stabala i drveća.

Veoma je gorak, zato se i drži ljekovitim za probavu ili bolesti srca, odnosno kod nas kao aperitiv, što je veoma pogrešna navika. Aperitiv ne smije biti jači od dvadesetak gradi.

Osušeni srčanik se razreže, a može se i usitniti, pa se stavi u rakiju lozu i već nakon nekoliko dana je uporabljiv za piće. Kada ste jednom potrošili dozu rakije, možete barem još jedanput napuniti rakijom i opet ćete dobiti jednaku gorčinu.

Kod nekih postoji uvjerenje da je dobra čašica srčanika ujutro. Dobra je uvijek čašica ako je u mjeri. Nimis maxima. Oprez u nazdravljanju, makar bio i super ljekoviti srčanik!

Najnovija proba srčanika sa modrim bobicama smreke i malom grančicom mi je dala za pravo da nastavim. Dobro se slažu i u okusu i mirisu, ali opet ostaje upozorenje da i kad se radi o ovom napitku treba opreza. Ime lijepo zvuči, ali i jačina alkohola.

 

Srčanik Dom2

 

Srčanik je zaštićena biljka koja raste na visinama od oko 1600 m nadmorske visine na našim planinama kao što su Velebit, Vran, Čvrsnica, Tušnica i druge. Osobno poznam staništa na Vranu i Tušnici. Mislim da se ne treba bojati da će se iskorijeniti, ako se budemo držali pravila kojih su se strogo držali naši stari, a zacijelo znam da su srčanik mnogo više koristili nego mi danas. Koristili su ga kao lijek čovjeku i stoci. Danas se koristi isključivo kao piće.

Treba znati da srčanik, za one koji ga idu iskopavati, živi i raste haremskim načinom života. Veoma je malo muških stabljika, a uokolo mnogo je ženskih. Poznaju se i “ćoravim okom” jer muške stabljike idu u visinu od šezdeset cm do jednoga metra. Nikada se ne iskopavaju ove malobrojne muške stabljike, već se iskopavaju stabljike položene po zemlji. Korijen ide veoma duboko i bez krampa ili pijuka se ne ide vaditi srčanik, jer se tako samo nanosi šteta i malo se iskopa, odnosno izvadi.

Korijen se vadi prije snjegova, a to je kraj listopada na toj nadmorskoj visini bez rizika. No, kod nas ima uzrečica da se ljekovito bilje ili trave kopaju, odnosno beru među Gospojinama. To je uistinu točno. Najprije se dobro opere, pa se stavi u hlad da se
osuši i postane tvrd kao drvo ili kao svaki drugi korijen stabala i drveća.

 

Srčanik Dom2

 

Veoma je gorak, zato se i drži ljekovitim za probavu ili bolesti srca, odnosno kod nas kao aperitiv, što je veoma pogrešna navika. Aperitiv ne smije biti jači od dvadesetak gradi.

Osušeni srčanik se razreže, a može se i usitniti, pa se stavi u rakiju lozu i već nakon nekoliko dana je uporabljiv za piće. Kada ste jednom potrošili dozu rakije, možete barem još jedanput napuniti rakijom i opet ćete dobiti jednaku gorčinu.

Po tradiciji našega podneblja samo se kopa i vadi ženski srčanik koji je najsličniji širokoj bokvici jer muškoga srčanika je mnogo manje. Naime, on živi haremski. Naš čovjek je poštivao ovo nepisano pravilo i zato je srčanik opstao i onda kada se mnogo više koristio nego danas.

Zato ostavi muški srčenik i čemeriku na miru i nećeš pogriješiti. Ako ti treba onda vadi i kopaj ženski srčenik poslije Male Gospe.

 

 

Recept iz knjige: FRATARSKA KUHINJA u slici i riječi

Autor knjige: Fra Franjo Mabić

 

Gastro

Tajne korejske kuhinje

U posljednje je vrijeme korejska pop kultura u modi pa zašto ne biste iskušali i korejsku kuhinju?

Objavljeno

u

Autor

korejska-hrana-dom-na-kvadrat

Korejci dosta vole ljuto, a jelo broj jedan u Koreji je kimchi. Radi se o dosta ljutom i tradicionalnom jelu.  Postoji otprilike top 10 korejskih jela. U nastavku otkrijte zvijezde korejske kuhinje.

korejska-top-jela-dom-na-kvadrat

Ljuti kiseli kupus, ali i mnoge druge korejske delicije predstavljene su u Zagrebu u sklopu Korejskog foruma poslovanja u prehrambenoj industriji. Održan je u organizaciji korejskih ministarstva vanjskih poslova, te poljoprivrede, hrane i ruralnih poslova, korejske korporacije  agro-ribarstva i trgovine hranom, te Kotre – vladine neprofitne organizacije za promicanje trgovine i ulaganja.

korejska-hrana-dom-na-kvadrat
korejska-hrana-dom-na-kvadrat
korejska-hrana-dom-na-kvadrat

A koliko je jednostavno pripremiti jedno korejsko jelo, odlučili smo provjeriti u Veleposlanstvu Republike Koreje. Tamo nas je dočekao chef Lee s receptom za Japchae – staklene rezance s povrćem. Ovo su tradicionalni korejski rezanci od slatkog krumpira, a ne od riže. Takvi postoje samo u Koreji i jako su mekani s nježnom teksturom kad su kuhani.

Japchae

  • mrkva
  • tikvice
  • paprika
  • luk
  • stakleni rezanci od slatkog krumpira
  • sezamovo ulje
  • sojino ili suncokretovo ulje
  • sol, papar, šećer
  • sojin umak
japchae-korean-dom-na-kvadrat

Za razliku od zapadnjačkih kultura koje poslužuju porcije posebno za svakog gosta, u Koreji je uobičajeno hranu dijeliti. Na stolu ne postoji samo jedno glavno jelo, već nekoliko različitih od kojih svatko može pojesti ponešto.

Za potpuno uživanje u ovoj hrani treba naučiti jesti štapićima.

kotra-logo

www.kotra.or.kr

Nastavite čitati

Gastro

Drugačiji recept – šunka u kruhu

Uskrsna tradicija na drugačiji način. Šunka u kruhu i sat engleskog jezika. Uz kuhara i učitelja engleskog Stephena Breslina.

Objavljeno

u

Autor

sunka-u-kruhu-recept-inicijativa-domnakvadrat

Kuhana šunka u kruhu uskrsna je tradicija. To je uobičajeno jelo svakog uskrsnog stola. Recept je s nama podijelio Stephen Breslin iz Inicijative – centra za engleski jezik.

Kuhana šunka pečena u kruhu

Sastojci (4 osobe)
1 komad kuhane i ohlađene šunke ​- otprilike 800g
600g mekog brašna
7g suhog kvasca
2 male žličice soli
1 mala žličica šećera
400ml toplog mlijeka
150ml ulja
1 jaje  (za premazivanje)

sastojci-za-sunku-u-kruhu-inicijativa-domnakvadrat
Foto: Inicijativa

Postupak pripreme:

1. Pomiješajte kvasac s malo toplog mlijeka i ostavite sa strane da se podigne​
2. U velikoj posudi za miješanje pomiješajte brašno, sol i šećer. ​

sastojci-za-sunku-u-kruhu-inicijativa-domnakvadrat
Foto: Inicijativa

3. Utočite ostatak mlijeka, ulje i kvasac i umiješajte da je tijesto fino i glatko (10 min)
4. Zasučite rukave i pripremite se za malo kardia! Stavite tijesto na ravnu površinu i umijesite rukama još 5-7 min

tijesto-za-kruh-inicijativa-domnakvadrat
Foto: Inicijativa

5. Oblikujte tijesto u kuglu, vratite nazad u posudu i pokrijte krpom na sat vremena! ​

prekrivanje-tijesta-inicijativa-domnakvadrat
Foto: Inicijativa

6. Izvadite šunku iz frižidera i dobro ju osušite! Zatim obavezno premažite jajetom kako bi se tijesto bolje primilo. Pustite da se osuši!

stavljanje-sunke-u-tijesto-inicijativa-domnakvadrat
Foto: Inicijativa

7. Od tijesta oblikujte krug. Tijesto bi trebalo biti debelo oko 1 cm (to je važno kod pečenja kako bi se ravnomjerno ispeklo! ​

pakiranje-sunke-inicijativa-domnakvadrat
Foto: Inicijativa

8. Presavijte tijesto kao omotnicu, odrežite viškove (možete napraviti neke oblike odozgo) i lagano pritisnite da se primi! ​

premazivanje-sunke-u-kruhu-inicijativa-domnakvadrat
Foto: Inicijativa

9. Zagrijte pećnicu na 170 stupnjeva (bez ventilatora) ​
10. Položite šunku na protvanj, premažite jajetom is pustite da se peče otprilike 40 minuta. ​
11. Kada je gotovo, maknite iz pećnice i pustite da se ohladi

Stephen-sa-sunkom-u-kruhu-inicijativa-domnakvadrat
Foto: Inicijativa

Želite li uz recept za šunku u kruhu poboljšati i svoj engleski, link vas vodi na video recept.

Bonus – Kuhana šunka u Coca Coli

Sastojci:
2kg šunke
1 grincajg (cijeli paket)
2 litre cole
5 cm ​svježeg đumbira
1 ​štapić  cimeta


​Priprema:
Stavite šunku u veliki lonac. Dodajte povrće i začine te prelijte s Colom. Zatim lagano zakuhajte. Kada zakuha, smanjite grijanje i kuhajte još otprilike 2 i pol sata dok šunka ne bude potpuno mekana (da možete lagano proći nožem).

Neka se potpuno ohladi i osuši ako ćete ću pripremati u kruhu (prvi recept).

Ako ju želite pripremiti bez kruha, koraci su isti sve dok šunka nije kuhana i tekućina reducirana (treba izgledati kao med, lijepo i lagano). Premažite šunku sa senfom i prelijte ostatkom tekućine od kuhanja. ​

Položite u zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva i pecite dok ne bude hrskava izvana, otprilike 30 minuta. Ovako ćete dobiti neponovljivu kombinaciju – slatka izvana, a slana iznutra!

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Oglas

Izbor urednice

hansgrohe-tus-dom-na-kvadrat hansgrohe-tus-dom-na-kvadrat
Izbor uredniceprije 5 dana

Hansgrohe piše povijest kupaonice od 1901.

Od male radionice u Schwarzwald-u do globalnog igrača. Hansgrohe -120 godina strasti, inovacije i težnje za savršenstvom.

kugle-od-puhanog-stakla-koogle-dom-na-kvadrat kugle-od-puhanog-stakla-koogle-dom-na-kvadrat
Izbor uredniceprije 1 tjedan

Genijalni božićni ukrasi – kugle od puhanog stakla

Ručno rađeni ukrasi mogu svaki blagdan učiniti posebnim. Kugle od puhanog stakla nekada su izrađivale brojne obrtničke obitelji u zagrebačkom...

novi-energetski-razredi-ustedi-energiju-dom-na-kvadrat. novi-energetski-razredi-ustedi-energiju-dom-na-kvadrat.
Izbor uredniceprije 2 tjedna

Vodič za štednju energije u domu

Energetska učinkovitost, potrošnja i štednja energije, potrošnja vode, veličina uređaja ili buka, neke su od karakteristika koje gledamo prilikom odabira...

Dani-Orisa-2021-Dom-na-kvadrat Dani-Orisa-2021-Dom-na-kvadrat
Izbor uredniceprije 4 tjedna

Dani Orisa ponovno UŽIVO!

Dani Orisa međunarodni je arhitektonski festival kojeg organizira Oris Kuća arhitekture iz Hrvatske, a održava se od 2001. godine. Dosad...

stanje-na-trzistu-nekretnina-zgrada-dom-na-kvadrat stanje-na-trzistu-nekretnina-zgrada-dom-na-kvadrat
Izbor uredniceprije 4 tjedna

Lete li cijene nekretnina u nebo?

Istražili smo kakvo je stanje na tržištu nekretnina i provjerili jesu li iznimno visoke cijene pravilo ili iznimka.

korejska-hrana-dom-na-kvadrat korejska-hrana-dom-na-kvadrat
Gastroprije 1 mjesec

Tajne korejske kuhinje

U posljednje je vrijeme korejska pop kultura u modi pa zašto ne biste iskušali i korejsku kuhinju?

damjan-geber-dom-na-kvadrat damjan-geber-dom-na-kvadrat
Arhitekturaprije 1 mjesec

Damjan Geber: Arhitektura je stvaranje doživljaja

Stvaranje jedinstvenog prostornog doživljaja posao je poznatog hrvatskog arhitekta Damjana Gebera.

tus-kanalica-aco-dom-na-kvadrat tus-kanalica-aco-dom-na-kvadrat
Izbor uredniceprije 1 mjesec

Inovativni sustavi odvodnje za eksterijer i interijer

Profesionalna odvodnja, učinkovito pročišćavanje te kontrolirano otpuštanje vode i njezino ponovno korištenje odgovori su za ugodnjiji i ekološki prihvatljivi način...

energetska-obnova-obiteljskih-kuća-dom-na-kvadrat energetska-obnova-obiteljskih-kuća-dom-na-kvadrat
Gradnjaprije 1 mjesec

Sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća – novi datum prijava

Zaprimanje prijava za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća započet će 7. prosinca 2021. godine.

wienerberger-brick-award-2022-dom-na-kvadrat wienerberger-brick-award-2022-dom-na-kvadrat
Arhitekturaprije 2 mjeseca

Objavljeni projekti koji ulaze u uži krug nagrade Brick 2022

50 nominiranih projekata natječu se za nagradu Brick 2022, a dobitnici nagrada znat će se u lipnju 2022.