Povežimo se

Gastro

Salata od mahuna

Ovo je omiljeno samostansko jelo, također zato i veoma često u sezonu mahuna. Očišćene mahune dobro se operu u tekućoj vodi

 

Poslije se stave u kipuću i osoljenu vodu kao za špagete, da ostanu petnaestak minuta da iz njih izađe onaj otrovni sastojak koji imate također i u grahu. Kada su omekšane a ne raspadaju se vadite ih vani. Ocijeđene ih pouljite, stavite malo octa, a bile su u slanoj vodi, dodate sitno rezanog češnjaka, celera, peršina i papra te lagano izmiješate da ne lomite mahune.

Danas to najradije činimo sa olovka- mahunom, bila ona bijela ili zelena zato jer su tanke i lako se pripremaju za ovu prigodu.

Ovako pripremljene mahune u kipućoj vodi sa malo manje držanja izvadite ohladite. Možete ih pripremiti za zimnicu. Ne treba vam salcil. Prelijte ih, kada ste dobro napunili staklenku, sa uljem, ili ako želite kao kiselu salatu sa octom, s tim da ste već stavili nekoliko zrnaca zelenoga papra. Koji češanj češnjaka nikada ne škodi. No, ako ga niste stavili sada ne otvarajte staklenku ponovno. Češnjak možete staviti i kada budete posluživali ovu lijepu salatu.

Od svega je najvrijednije ako su mahune iz vaše bašče ili bašče vašega unuka. U fratarskim baščama su već rijetke.

 

Recept iz knjige: FRATARSKA KUHINJA u slici i riječi

Autor knjige: Fra Franjo Mabić

 

Gastro

Kako napraviti domaći ajvar koji je preukusan

Zimnica je mnogima nezamisliva bez ajvara koji se priprema u brojnim varijantama.

Ajvar je autohtono jelo nadaleko poznate balkanske kuhinje gdje se već stoljećima tradicionalno priprema. Izvrsno odgovara uz roštilj, a posebno uz čevapčiće ili neka fina mesna jela. Ajvar je zapravo domaći umak za kojeg su vam potrebni patlidžan, paprike, rajčica, sol i malo ulja. Ako ste ljubitelji ajvara pravo je vrijeme da pripremite vlastitu zimnicu.

Sastojci:

  • 5 kg očišćene paprike (crvena roga)
  • 2.5 kg oguljenih patlidžana
  • 3 l vode
  • 1 l alkoholnog octa
  • šaka soli
  • 10-15 zrna papra
  • glavica češnjaka
  • 7,5 dl suncokretovog ulja
  • ljute papričice (po želji)

Priprema

  1. Prokuhati 1 minutu očišćene paprike, presječene na pola i oguljene patlidžane (isječene uzdužno na 4-6 traka) u otopini koja se sastoji od 3 l vode, 1 l alkoholnog octa, šake soli i 10-15 zrna crnog papra.
  2. Zajedno s jednom očišćenom glavicom česnjaka papriku i patlidžane izvaditi, ostaviti da se ocijede i ohlade i samljeti kroz mlin za meso.
  3. U velikom loncu zagrijte 5 litara vode s octom i velikom žlicom soli. Kad voda uzavre stavite kuhati paprike 5 – 10 minuta dok ne omekšaju.
  4. Pustiti da se ajvar krčka na laganoj vatri dok voda ne ishlapi uz konstantno miješanje (3-4 h).
  5. Pred kraj dodajte sol ovisno o slanoći koju preferirate i ljute sjeckane papričice po želji.
  6. Vrući ajvar sipajte u prethodno zagrijane (na 100 stupnjeva) teglice i ostavite ih u pećnici da se potpuno ohlade, barem 6-7 sati.
  7. U svaku teglicu naspite malo ulja i dobro je zatvorite poklopcem. Ajvare spremite na hladno i tamno mjesto, a otvorene teglice obavezno držite u hladnjaku.

Nastavite čitati

Gastro

Džem, pekmez ili marmelada? Tri odlična recepta za vašu zimnicu

Mnogi svrstavaju džem, pekmez i marmeladu pod isti proizvod jer su okusom, a i izgledom, poprilično slični. Razlikuju se u udjelu voća, načinu pripreme te postotku šećera.

pekmez

Tijekom sezone uživamo u raznim okusima svježeg voća, no postoji li nešto bolje nego pretvoriti ih u ukusan džem, pekmez ili marmeladu.

Džemovi, marmelade i pekmezi najčešće se konzumiraju tijekom kišnih jesenskih i hladnih zimskih dana, a doručak bez marmelade na kruhu se čini kao nezamisliv. Sve to možete kupiti u bilo kojem supermarketu, često i prilično jeftino ako naletite na povoljne akcije. Međutim, izrada vlastitih namaza je takav užitak da ih oni koji ih pripremaju svake godine nikad neće zamijeniti kupovnim.

Sigurno ste se uvijek pitali koja je razlika između pekmeza, marmelade i džema. Saznajte koja je razlika između ovih ukusnih, premda različitih zimnica!

Recept za džem

Sastojci za džem:

  • 2 kg šljiva
  • 400 do 500 g šećera

Priprema džema:

  1. Šljive najprije operite. Pomoću noža svaku prepoloviti i izvadi košticu te ju narezati na što manje komadiće.
  2. Šljive pomiješajte sa šećerom i prebacite ih u duboku posudu za pečenje u pećnici. 
  3. Posudu sa šljivama staviti na najnižu razinu pećnice te ju poklopiti poklopcem ili aluminijskom folijom. Peći 30 minuta na 170 stupnjeva Celzijevih. 
  4. Nakon pola sata potrebno je ukloni poklopac i šljive promiješati kuhačom i vratiti u pećnicu. Šljive u loncu bez poklopca peći još tri i pol sata na 150 stupnjeva Celzijevih, a vrata pećnice ostaviti malo otvorena kako bi višak vlage mogao ispariti.
  5. Kada su se šljive potpuno raspale, džem je gotov. Potrebno je prebaciti ga u vruće staklenke te ih odmah zatvori poklopcem. Džem treba skladišti na tamnom i hladnom mjestu, a jednom kada ga otvorite držite ga u hladnjaku i potrošiti kroz nekoliko tjedana.

Recept za marmeladu

Sastojci za marmeladu:

  • Dolcela želin
  • Jagode ili voće po izboru
  • Šećer- količina piše na želinu

Priprema:

  1. Potrebno je sterilizirati staklenke.
  2. Zatim oprati voće i po želji ga usitniti u blenderu.
  3. Voće je potrebno stavititi u lonac.
  4. U manjoj posudici pomiješajte želin i 2 žlice šećera, zatim to odmah dodajte u voće, promiješajte i stavite na vatru da kuha.
  5. Sada kada je lonac na vatri dodajte i šećer te stalno miješajte.
  6. Ukoliko želite možete uklanjati pjenu koja će se pojavljivati na vrhu, ali i ne morate.
  7. Nakon što voće zakuha, kuhajte još dodatne 3 minute.
  8. Vruću marmeladu lijevajte u vruće, sterilizirane staklenke.

Recept za pekmez

Sastojci za pekzmez:

  • 5 kg šljiva
  • 1 kg šećera
  • 2 komada limuna
  • 2 dcl ruma
  • 3 vanilin šećera

Priprema:

  1. Šljive prvo operite pod mlazom tekuće vode zatim ocijedite, raspolovite i izvadite koštice.
  2. U posudu u kojoj ćete kuhati pekmez stavite red šljiva, red šećera i tako dok sve ne potrošite.
  3. Ostavite preko noći na hladnom.
  4. Kuhajte na srednje jakoj vatri.
  5. Kada je smjesa već dosta gusta, dodajte oguljen limun i nasjeckan na tanke ploške.
  6. Pred sam kraj kuhanja dodajte rum. Kuhano je kada sa kuhače pekmez pada u komadima.
  7. Sipajte u sterilizirane i zagrijane teglice i ostavite u mlakoj pećnici sa malo otvorenim vratima da se ohladi i da se uhvati zaštitna korica.
  8. Ohlađeni pekmez pospite sa žlicom šećera, zatvorite celofanom namočenim u rum i stavite poklopac.
Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Oglas

Izbor urednice