Povežimo se

Gastro

Rižot s morskim plodovima i gljivama

Ako ste probali praviti crni rižot, onda vam je ovo slično kao jaje jajetu. Postupak se uvijek vrti oko glavnih stvari. Počinje se sa vrelim uljem. Obično se pomiješa sjemenovo i maslinovo ulje.

Na vrelo ulje užutimo malo češnjaka i može malo kapule i stavljamo škampe (Obično samo zadke jer treba puno miješati pa se ostalo zdrobi i smetnja je pri jelu, ali i kuhanju.), lignje, sipe, školjke…ili ako imate prstaca (litophaga). Ovdje sada stavimo začine: rajčice, papar, sol, peršin, lovor…

Kada su se začini popirjali dovoljno dodajemo rižu. Riža ide po osobi kao i tjestenina. Ima nekakvo pravilo da je to deset dg. No, ovo uvijek ovisi o osobama i kuharima. Rižu zalijemo s malo vina i vode ili ako imamo riblje juhe. Mora se neprestano miješati dok se pirja.

 

rizot od morskih plodova i gljiva Dom2

 

Ako je slučajno ostalo previše vode onda se na kraju može dodati jedno kiselo vrhnje da to sve ujedini i jedna kocka margarina.

Na koncu se može baciti malo sitno rezanoga peršina, ali se ne smije zaboraviti ribani parmezan. Ne ide svakakav parmezan. Ne može ići onaj upaljeni koji je samo ribana kora od parmezana, a koji pravi i prodaje jedna velika i poznata tvrtka u Sjevernoj nam Lijepoj Našoj.

Onaj i onakav «parmezan» je štetan za svako jelo bilo tjestenine, morskih plodova ili rižota. Kada onim poslužite Talijana, nikada vam više neće poviriti na vrata ma kako se ona zvala. Ima i pravo.

 

Recept iz knjige: FRATARSKA KUHINJA u slici i riječi

Autor knjige: Fra Franjo Mabić

 

Kliknite kako biste komentirali

You must be logged in to post a comment Login

Ostavi komentar

Gastro

3 ideje kako od ostataka hrane napraviti ukusna jela

Brzo, fino i ekonomično!

Korištenje ostataka potiče kreativnost u kuhinji i često rezultira raznovrsnijim jelima. Također, umjesto brzih i nezdravih opcija, blagdanski ostatci hrane brzo mogu postati uravnoteženi obroci s više svježih sastojaka.

Blagdanska sezona često ostavlja za sobom ostatke hrane – od piletine i puretine do raznih sireva s bogatih pladnjeva. Umjesto da ti ukusni sastojci završe u smeću, iskoristite ih za pripremu novih, kreativnih jela koja će vas oduševiti svojim okusima i jednostavnošću pripreme. Evo tri ideje kako transformirati ostatke u ukusne obroke koje će vaša obitelj i prijatelji obožavati:

1. Salata od rezanaca s ostatcima piletine

Ako vam je ostalo piletine, pretvorite je u laganu, ali hranjivu salatu koja će osvježiti vaš stol. Kombinirajte usitnjene ostatke piletine s kuhanim rezancima, dodajte hrskavo povrće poput mrkve, paprike i krastavaca te malo svježeg začinskog bilja, poput korijandera ili metvice. Pospite kikirikijem za dodatnu teksturu i bogatstvo okusa.

Sve to prelijte začinjenim azijskim preljevom, napravljenim od sojinog umaka, sezamovog ulja, soka limete i malo meda. Ova salata ne samo da će iskoristiti ostatke već će vam pružiti pravi gurmanski užitak.
Izvor: ALLRECIPES

2. Mac and cheese s ostacima sireva s pladnja

Ostaci sireva s blagdanskog pladnja mogu se pretvoriti u savršeno kremasti mac and cheese. Pomiješajte sireve koje imate, poput cheddara, camemberta, gorgonzole ili bilo kojeg tvrdog sira, kako biste dobili bogatu mješavinu okusa.

Pripremite tjesteninu po izboru, napravite bešamel umak, i u njega postupno umiješajte sireve dok se ne otope. Zatim sve pomiješajte s tjesteninom, stavite u posudu za pečenje, pospite još malo naribanog sira i pecite dok ne dobije zlatnu, mjehuričavu koricu. Ovo je idealno jelo za hladne dane koje donosi utjehu i toplinu.
Izvor: BBC GOOD FOOD

3. Bruschetta s puretinom, mozzarellom, sušenim rajčicama i bosiljkom

Preostala puretina može postati zvijezda mediteranskog predjela. Tanko narežite komadiće puretine i posložite ih na kriške tostiranog kruha. Dodajte kriške mozzarelle, nekoliko sušenih cherry rajčica te svježe listove bosiljka.

Po želji, sve nakapajte s malo maslinovog ulja i balzamičnog octa. Zapečeni kruh s topljenom mozzarellom i aromatičnim sastojcima čini ovu bruschettu izvrsnim izborom za brz i ukusan obrok ili predjelo koje će oduševiti vaše goste.
Izvor: DELICIOUS MAGAZINE

Zašto je važno koristiti ostatke?

Korištenjem ostataka hrane ne samo da doprinosimo smanjenju bacanja hrane i očuvanju okoliša, već i štedimo vrijeme i novac. Uz ove kreativne recepte, jednostavno je pretvoriti ono što već imate u ukusne obroke. Osim što smanjujete otpad, uživate u raznovrsnim jelima koja donose nove okuse i inspiraciju u vašu kuhinju.

Napravite najfinije vanilin kiflice, po receptu tete Jasne

Dajte mašti na volju i iskoristite blagdanske ostatke na najbolji mogući način – stvarajući ukusne trenutke s obitelji i prijateljima!

Nastavite čitati

Gastro

Napravite najfinije vanilin kiflice, po receptu tete Jasne

Ovaj recept za vanilin kiflice postat će vaš omiljeni

Vanilin kiflice su neizostavni dio božićnih blagdana u Hrvatskoj. Njihova nježna aroma vanilije i maslačna tekstura simboliziraju toplinu doma i zajedništvo.

Iako postoji bezbroj recepata na internetu, mnogi od nas dobili su savršen recept koji se prenosi s generacije na generaciju. Ovo su najfinije vanilin kiflice, po receptu tete Jasne.

Mala povijest vanilin kiflica

Hrvatska je dugo bila dio Austro-Ugarske Monarhije, a vanilin kiflice (njem. Vanillekipferl) su klasičan primjer kolača iz tog doba. Ovaj recept potječe iz austrijske kuhinje, ali je brzo postao popularan diljem monarhije, uključujući Hrvatsku. Blizina i kulturna razmjena među zemljama srednje Europe omogućila je širenje ovog recepta.

Okus vanilin kiflica privlači sve generacije – nježno su slatke, orašaste i aromatične zahvaljujući vanilin šećeru, što ih čini savršenim desertom uz kavu, čaj ili kao dio božićnog stola.

Osim što su jednostavne za pripremu, ove kiflice mogu dugo trajati ako se pravilno skladište. To ih čini praktičnima za blagdane, kada se unaprijed pripremaju veće količine kolača.

Ovog Božića nezaobilazni su medenjaci

Napravite najfinije vanilin kiflice, po receptu tete Jasne

sastojci:

  • 35 dkg glatkog brašna
  • 12 dkg mljevenih oraha
  • 10 dkg šećera u prahu
  • 2 paketića vanil šećera
  • 1 cijeli maslac
  • 1 bjelanjak

priprema:

Od bijelanjka i pola mjere šećera u prahu umutite snijeg, druga će vam polovica trebati za posipanje pećenih vanilin kiflica. U snijeg postepeno dodajte maslac, vanil šećer, brašno i mljevene orahe.

Smjesu zamjesite rukom i ostavite u frižideru pola sata.
Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva.

Od smjese napravite kuglice, koje ćete razvaljati u vanilin kiflice. Pripazite da su sve približno iste veličine. Pecite otprilike 10 minuta, a kada su gotove pospite šećerom u prahu i ostavite ih na papiru za pečenje kako bi se stvrdnule.

vanilin kiflice

Poslužite ih s toplim ili hladnim mlijekom, što je jednostavan i ukusan način da ih djeca uživaju.

Vanilin kiflice često bude nostalgiju jer su povezane s djetinjstvom, obiteljskim okupljanjima i blagdanima. Mnogi ljudi ih povezuju s uspomenama na bake koje su ih s ljubavlju pripremale.

Nastavite čitati

Kolumne

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice