Gastro
Rajčica – Lipopersicon esculentum
Odmah na početku kažimo da rajčica spada u one Božje darove koji nam pomažu da izbjegnemo rak bilo koje vrste, dakle antikancerogena je.
Tu još obilato spadaju maslina, češnjak, kapula, kupusi svih vrsta, tikvice, mrkva, celer, kopriva i tolike druge vrste povrća i voća.
Rajčica ima oko deset tisuća korisnih sastojaka koji koriste našemu tijelu i zdravlju, a struka kaže da upravo tako toliko i duhan ima štetnih sastojaka za naše tijelo i zdravlje. Dakle, rajčica je antipod duhanu u svakom slučaju, naravno u najkorisnijem i najpozitivnijem smislu i pravcu. Zaključak se nameće ti htio ili ne htio, a on je – češće rajčica, manje duhan ili rajčica uvijek, duhan nikada.
Rajčica na hrvatskom asocira na raj (raj-rajčica) kao i na engleskom – paradies. To je jedna vrsta edenske zavodničke jabuke. Samo ostaje čudo da je kasno ušla u kuhinju, a veoma rano u cvijetnjake i vrtove, odnosno u hortikulturu kao ukras. U nas je stigla putem krumpira iz Perua u srednjem vijeku. Veliki Američki „Nutrition Almanac”, priručnik o prehrani, kaže da u rajčici ima oko deset tisuća korisnih tvari. Ima najviše karotena (kao i mrkva) za koji se vjeruje da štiti od raka.
Rajčica je gotovo bez znatnih kalorija pa se zato može uživati do mile volje. Oni koji se boje kalorija i debljanja mogu rajčicu iskoristiti po onoj narodnoj – iz jednoga hitca dva zeca, a to je i biti siti i ne imati straha od debljanja. Jednostavno rečeno, djeluje povoljno na sve u čovjekovom organizmu. Samo ostaje pitanje naše svijesti i uvjerenja u ovo.
Koristi se na mnogo načina, a uvijek se može još više i češće koristiti nego se koristi. Stručnjaci predviđaju da bi mogla u dobra doba zamijeniti na toliko mjesta sol u našoj svagdašnjoj ishrani. Naravno, tamo gdje je sol višak i gdje je više škodljiva, jer čovjekov organizam ne može bez soli.
Pogledajte samo talijansku kuhinju koja se dobrano i brzo preselila i na naše stolove. Nema kuhinje u Italiji bez rajčice ili u umaku ili u svježem stanju ili čak u sirupu. Koristi se od vrlo ukusne juhe, priloga od punjene rajčice i patlidžana, rižota, tjestenina, pizza i …
Ozbiljni kuhari i gastronomi kažu da ovoj biljci treba podignuti spomenik u svakoj kuhinji. To baš nije ni teško. To može učini svatko od nas u svojoj kuhinji i svome stolu.
To znači – podignimo svaki od nas spomenik rajčici pravilnim korištenjem i čestom uporabom. Tako ćemo postati mi spomenik našim zdravljem i svim onim nebrojenim korisnim tvarima koje nam Gospod Bog nudi u ovome svome crvenom daru.
Recept iz knjige: FRATARSKA KUHINJA u slici i riječi
Autor knjige: Fra Franjo Mabić
Gastro
Recept za ukusnu pašticadu s njokima
Pašticada je bogato mesno jelo s umakom od crnog vina, dok su njoki klasičan prilog koji se servira uz ovaj tradicionalni dalmatinski specijalitet.
Sastojci:
Za pašticadu:
- 1 kg goveđeg mesa (često se koristi plećka)
- 4-5 češnja češnjaka, nasjeckana
- 2 mrkve, sitno narezane
- 2 crvena luka, sitno narezana
- 2 dl crnog vina
- 2 dl crvenog vina
- 2 dl paradajz soka (ili pasirane rajčice)
- 2 žlice osmice
- 2 žlice šećera
- 2 lovorova lista
- 1 žličica mljevenog kima
- 1 žličica mljevene crvene paprike
- Sol i papir po ukusu
- Maslinovo ulje
Za njoke:
- 500 g krumpira
- 150 g glatkog brašna
- 1 jaje
- Prstohvat soli
Upute:
- Prvo pripremite pašticadu:
- Meso narežite na manje komade i začinite solju, paprom, nasjeckanim češnjakom, mljevenim kimom i crvenom paprikom.
- Zagrijte maslinovo ulje u dubokom loncu i pržite meso dok ne postane smjesa sa svih strana. Izvadite meso iz lonca i stavite ga na stranu.
- U istom loncu pržite sitno nasjeckani luk i mrkve dok ne omekšaju.
- Vratite meso u lonac s povrćem, dodajte lovorov list, crno i crveno vino, ocat, šećer i paradajz sok. Pomiješajte sve sastojke i pustite da zavre.
- Smanjite vatru na nisku temperaturu i pustite da se krčka 2-3 sata, povremeno miješajući. Dodajte vodu po potrebi ako se umak previše reducira.
- Kada je meso mekano i umak je gustoće po vašem ukusu, pašticada je gotova. Uklonite lovorov list i pripremite se za njoke.
- Priprema njoka:
- Ogulite krumpire, narežite ih na manje komade i skuhajte u slanoj vodi dok ne postanu mekani.
- Ocijedite kuhane krumpire i propasirajte ih u glatku masu.
- Dodajte jaje i malo soli, a zatim postupno dodajte brašno dok ne dobijete kompaktno tijesto.
- Na pobrašnjenoj površini oblikujte tijesto u valjak, a zatim narežite na male komade.
- Svaki komad lagano pritisnite vilicom kako biste dobili tradicionalni oblik njoka.
- Kuhajte njoke:
- U velikom loncu prokuhajte slanu vodu.
- Dodajte njoke u kipuću vodu i kuhajte ih dok se ne isplivaju na površinu (obično traje 2-3 minute).
- Ocijedite njoke i prebacite ih u posudu s pašticadom.
- Posluživanje:
- Poslužite pašticu s njokima, pospite svježim peršinom po vrhu i poslužite toplo.
Uživajte u ovom ukusnom tradicionalnom hrvatskom jelu! Dobar tek!
Gastro
Zdrava prehrana za zaposlene: brzi i uravnoteženi obroci za aktivne ljude
U današnjem užurbanom svijetu, balansiranje između profesionalnih obaveza i aktivnog načina života može biti izazovno, ali zdrava prehrana ostaje ključna za održavanje energije i dobrog zdravlja.
U ovom članku istražujemo praktične i ukusne načine kako zaposlenici mogu pripremiti brze, uravnotežene obroke koji će podržati njihovu vitalnost i produktivnost.
Planiranje je ključ
Najvažniji korak ka uspješnoj zdravoj prehrani za zaposlene je planiranje. Unaprijed odredite svoj obrok za naredni dan ili nedjelju kako biste izbjegli impulzivno biranje nezdravih opcija.
Doručak – energija za početak dana
Jednostavne i brze opcije poput:
- Zobena kaša sa svježim voćem i orašastim plodovima.
- Grčki jogurt sa chia sjemenkama i bobičastim voćem.
- Sendvič sa integralnim kruhom, avokadom i jajima.
Pripremite unaprijed
Vikendom pripremite veće količine hrane i podijelite je u porcije za sljedeće dane. Tako ćete uvijek imati zdrave opcije pri ruci, umjesto da posegnete za brzom hranom.
Ukusni ručkovi
Za ručak, fokusirajte se na:
- Salate sa raznovrsnim povrćem, belančevinama (piletina, riba, tofu) i zdravim masnoćama (maslinovo ulje, avokado).
- Integralnu tjesteninu sa povrćem i proteinskim izvorima.
- Kvinoja ili riža sa povrćem i mahunarkama.
Užine za održavanje energije
Spriječite pad energije tijekom popodneva uz zdrave užine kao što su:
- Voće poput jabuke sa kikiriki maslacem.
- Humus sa mrkvama ili integralnim krekerima.
- Čaša mlijeka badema sa nekoliko badema ili oraha.
Večera – lagana i hranljiva
Za večeru birajte lakše i hranljivije opcije kako biste olakšali varenje prije spavanja:
- Piletina sa pečenim povrćem.
- Riba sa blitvom i integralnom rižom.
- Salata od kvinoje sa tunjevinom i povrćem.
Hidratacija je važna
Ne zaboravite na hidrataciju. Voda je ključna za održavanje energije i koncentracije tijekom radnog dana.
Zdrave grickalice
Ako osjećate potrebu za grickanjem, birajte zdrave opcije poput:
- Svježeg voća kao što su jagode, grožđe ili kriške lubenice.
- Orašastih plodova.
- Prirodnih voćnih ili orašastih energetskih pločica.
Planirajte cheat day
Povremeno dozvolite sebi da uživate u omiljenim obrocima kako biste izbjegli osjećaj odricanja.
Pametno biranje i priprema zdrave hrane za zaposlene može biti jednostavna i korisna praksa. Ovi brzi i ukusni obroci ne samo da će vam pomoći da održite energiju i vitalnost, već će vam omogućiti da postignete najbolje u svom profesionalnom i osobnom životu.
You must be logged in to post a comment Login