Gastro
Paprika
Paprika je korisno jelo u našoj svagdanjoj kuhinji. Osim kao salata sa rajčicom i kapulom koristi se u začinima kao i rajčica. Obilato se pirja i stavlja kao baza sa patlidžanom i rajčicom i kapulom u prženo povrće – sataraš ili prženo povrće na roštilju.
Puni se sa nadjevom mljevenog mesa, riže, začina, kapule i češnjaka i kuha, odnosno, peče kao punjena paprika ili u narodu rečeno dolma. Pravi se kao kisela salata sa kupusom koji se izriba, mrkvom, solju i paprom ili na bilo koji od sličnih načina, kao glasovita turšija u bačvama.
Kažu da je nije dobro puno kuhati jer izgubi puno važnih sastojaka. Ja sam je probao na roštilju i nikada više nisam odustao. Uz kapulu tu je uvijek i svježa paprika na žicama. Probajte jer to je danas i u modi.
Paprika je uistinu važna jer je, ne samo niskokalorična jer ima oko 96% vode, već je i bogata karotenom, posebice ona žuta, te flavonoidima i askorbinskom kiselinom. Kod veoma ljutih paprika važno je odstraniti unutarnje tetive i sjemenke, odmah su mnogo manje ljute, ali i manje C vitamina.
Naravno da se malo umaka pravi u kojima neće biti ove ljute papričice. Kombinira se sa octom, uljem, solju, češnjakom, ruzmarinom, lovorom, komoračem, origanom, metvicom, vrijeskom, bosiljkom i tolikim drugim začinskim i aromatskim biljem u kuhinji.
Pučka medicina je odavno koristila ljute paprike – chillie za liječenje angine pektoris(?), ali i za želučane tegobe ili ispiranje zagorjeloga grla, međutim je i neizostavna kao vanjski privojak kod reumatskim i lumbago oboljenja.
Chilli se može uzgajati i kao kućno cvijeće ili povrće i tada nije jednogodišnjak, već može i više vremena služiti u kući kao svježi začin ili kao lijek.
Recept iz knjige: STARA HERCEGOVAČKA KUHINJA
Autor knjige: Fra Franjo Mabić
Gastro
Tko još može zamisliti fašnik bez krafne?
U fašničko vrijeme jedna slastica posebno mami i svi imalo vješti u kuhinji su se okušali u njezinoj pripremi.
Veliki i maleni – ljudi diljem svijeta jednostavno obožavaju krafne. Sada su slatke, a u 18. stoljeću otkada datira prvi spomen na njih bile su slane. Jedna legenda kaže da je prva krafna nastala slučajno kao rezultat ljubavnog zanosa mlade kuharice pri pogledu na stasitog konjušara. Pogačica se našla u loncu vrućeg ulja umjesto mesa, a do tada nepoznat okus prženog tijesta bio je božanstven. Danas se tajna dobrih krafni krije u dodacima.
Izrada i pečenje krafni
Pastry chef Miam Salman kaže da u tijesto kada ga zamijesimo treeba staviti malo ruma, limunove, može i narančine korice. Odnosno, bilo kakve arome koje će poboljšati okus tijesta.
Za savršen oblik, teksturu i mekoću krafni chefica Mia preporučuje da zaboravimo na valjak i kalupe za izrezivanje. Tijesto treba izrezati na otprilike jednake dijelove i oblikovati kuglice. Te kuglice se moraju dići, te se potom peku na vrućem ulju zagriujanom na 135 stupnjeva Celzijusa.
Upravo je temperatura ulja vrlo bitna za ravnomjerno prženje. Trebat će im 8 do 10 minuta, a neće zagorjeti i dobit će prekrasan prsten. I onda su spremne za punjenje.
Punjenje krafni
“Možemo uvijek raditi s onim klasičnim punjenjem, marmelade. A možemo raditi i svoje kreme. Najbolje je napraviti baznu slastičarsku kremu, jaja, mlijeko, brašno i šećer i u tu kremu onda dodajemo dodatke”, rekla je Salman.
Kada je o dodacima riječ, dobrodošli su u punjenju, jer će izazvati pravu rapsodiju okusa.
Kada pastu spojite sa slastičarskom kremom, nožem ubodite krafnu na vrhu da se punjenje ravnomjerno rasporedi.
Ljubitelji klasike krafne će puniti s marmeladom, a za poseban doživljaj, stavite okuse koje volite ili se njima poigrajte. Kad odaberete recept za izradu tijesta, striktno ga se držite, jer u slastičarstvu nema mjesta improvizaciji.
Bilo da ih radite u američkom stilu s rupom u sredini ili u obliku nama dobro poznate pogačice, jedno je sigurno. Uz dobre savjete, malo truda i preciznosti i vi u vrijeme poklada možete uživati u ovom slasnom zalogaju!
Gastro
Keksići za sve prigode slastičarke Ivane Čuljak
Svi se mi volimo povremeno počastiti. Zato oni, koji ne vole iznenađenja, uvijek imaju neku slasticu pri ruci. Kako biste i vi bili spremni za sve prigode imamo ideju. Svoj recept za omiljene keksiće s nama je podijelila slastičarka
Ivana Čuljak.
Chocolate chip cookies
Jednostavan, bez puno sastojaka i brzo gotov. Tako slastičarka Ivana Čuljak opisuje svoje omiljene kolačiće naziva chocolade chip. Za njihovu izradu treba vam maslac, šećer, jaja, brašno s praškom za pecivo i soli, čokolada i naribana korica nešpricane naranče.
Koraci izrade keksića
Prvo izmiksajte masalac sa šećerom te dodajte dva jaja i jedan žumanjak i izmiksajte. Dodajte zatim koricu naranče i brašno kako biste dobili kompaktnu smjesu.
Gotovu smjesu postavite uzduž PVC folije i zamotajte u valjak te stavite u zamrzivač.
Nakon nekoliko sati, izvadite ih van i narežite na kolutiće debljine 1 centimetar. Kolutiće položite na pleh obložen papirom za pečenje i pecite 10 minuta na 180 stupnjeva.
Ivana savjetuje da keksiće ne prepečete. Najbolji su kaže kada su iznutra sočni.
Keskiće ‘chocolate chip’ ona zove i malom crnom haljinom jer prolaze za sve prigode.
You must be logged in to post a comment Login