Gastro
Med
Med je gusta slatka tekućina čija boja ide od blijede limun-žute, preko svijetle pa sve do boje kestena, jedno je od najvećih čuda koje nam je dao Bog.
Bajke možda malo i lažu, ali one dječje pjesmice iz vrtića i nižih razreda osnovne škole jamačno ne: za samo jednu staklenku meda doista je potreban trud tisuća pčela koje vrijedno obilaze cvjetove skupljajući s njih nektar ili pak medenu rosu. Međutim i rad samih pčela kao i njihov život u zajednici koja je savršeno organizirana kao jedna vojarna ili samostan je posve nedokučiv i nerazumljiv. Pogledajmo samo preseljavanja pčela – odmah se orijentiraju i odmah rade; zar njihove čuvarice i stražari nisu tajna jer raspoznaju domaće i uljezima nema mjesta i još toliko toga nama nepoznata i nedokučiva.
Med predstavlja savršen proizvod: u potpunosti je biorazgradiv, ukusan koliko i hranjiv, a istodobno je i vrlo zdrav. Ima i danas svjetskih stručnjaka i nutricionista, odnosno dijetologa, kao prof. dr Giorgio Calabrese da med ništa nema osim ono šećera i nekoliko nedokazanih polifenola u odnosu na obični šećer kojega je med zamjenjivao dugo vremena. Ide toliko daleko da mu niječe sve koristi i naziva ga u jednoj tv-emisiji da je to samo običan pčelinji izmet???
Iako se med zapravo sastoji od šećera i vode, čovjek još nije uspio smisliti način kako da ga proizvede bez pomoći pčela. Sastavljen većinom od glukoze i fruktoze, med spada u visokoenergetske namirnice, no, za razliku od konzumnog šećera i drugih zaslađivača, obiluje i drugim nutritivnim i ljekovitim tvarima. Osim proteina koji potječu iz žlijezda slinovnica pčela te enzima, tu je i određen postotak vitamina i minerala, a flavonidi i (poli)fenoli čine ga izvrsnim antioksidansom.
Med se dobiva iz tisuća vrsta medonosnih biljaka počevši od Australije, a danas i u tolikih zemljama oko sredozemlja jede se eukaliptusov med, Amerikanci uživaju u narančinom i javorovom medu, Grci se slade medom od cvijeta divljeg timijana, a u Francuskoj se najviše proizvodi med od akacije i lavande. U nas među najomiljenije spada livadni med, dobiven od različitih biljnih vrsta, koji je zbog svog blagog okusa pogodan za djecu i starije osobe, baš kao što je to i med akacije ili bagrema i još nekih mednih biljaka. Lipov, sojin, kaduljin i bagremov med izvrsno djeluju na tegobe s dišnim putovima, a gorkasti kestenov i jarkožuti maslačkov med pomažu cirkulaciji i probavi. Međutim, kestenov, bagremov i sojin med u nas nemaju toliku cijenu vrijednosti i uglavnom ih se izbjegava i traže one poznatije pojedinačne vrste meda ili one zajedničke kao livadski ili skup jesenskih cvjetova na čelu sa vriskom.
Mnogima su zagonetni i natpisi koji stoje uz vrstu meda, a odnose se na način na koji se on dobiva iz pčelinjih saća. Tako vrcani med označava med dobiven centrifugiranjem, topljeni med dobiva se zagrijavanjem saća, muljani hladnim gnječenjem, a tu su još i med u saću i med s komadima saća. Međutim, budimo svjesni u našim trgovinama i trgovačkim lancima imamo najezdu ruskoga i kazahstanskoga meda koji malo ima veze sa prirodnim medom, a najčešće i poznati privatnici prekuhavaju takav med i miješaju sa svojim i daju etikete, deklaracije i garancije čistoga domaćega meda, a u nestručnih vlasnika su najčešće zavijene ruke od opekotina koje su dobili pravljenjem takvoga „prirodnoga” meda.
Danas ga najčešće koristimo kao lijepo jelo za doručak, pa onda kao prirodno sredstvo u borbi protiv gripe i prehlade, jer i sam med sadrži C vitamin. Bilo da medom zasladimo čaj ili ga, izmučeni kašljem, jednostavno pojedemo iz velike žlice, već nakon nekoliko minuta osjetit ćemo olakšanje.
Sok od naranče i tople vode zaslađen medom prava je vitaminska bomba, dok žlica meda otopljena u mlijeku umirit će kašalj i nadraženo grlo. Međutim ovaj izraz vitaminske bombe se koristi za mnogo biljaka, voćaka i preparata, pa i ovdje treba oprez. Za probavu, ali i mršavljenje se preporučuje sok spravljen od polovice limuna, žlice meda i malo mlake vode, što ima bolje djelovanje nego jabučni ocat.
Medeni recepti popularni su i kada je riječ o njezi naše narušene kože.
Zamamno sladak okus meda čini ga savršenom namirnicom za kuhinju, slastičare i kolače. Budući da je, ovisno o vrsti, oko dva puta slađi od bijelog šećera, med u potpunosti može zamijeniti tvornički proizvedene sladore i zaslađivače.
Osim neodoljiva okusa, kolači od meda imaju još jednu veliku prednost: naime, zahvaljujući činjenici da med zadržava vlagu, oni mogu stajati mnogo dulje od običnih suhih kolača, a znamo da suhi kolači i tako dugo stoje kao božićni i novogodišnji, s vremenom postajući sve bolji i bolji jer je u njima prirodni med. Medenjaci – kolači od meda, pružaju bezbroj varijanti: preliveni tamnom čokoladom ili posuti šećerom u prahu, sljubljeni s grožđicama ili možda bademom, najbolja su stvar koja vam se može dogoditi za doručak.
Med se u receptima također često združuje sa senfom, tvoreći tako specifičan ljuto-slatkasti umak koji odlično pristaje uz sve vrste mesa, od kobasica do peradi, ali je to ipak više keltski način spravljanja nego naš dinarki. Čest je i kao sastojak koktela, a slastice poput ‘banane Split’ bez meda bi bile nezamislive. Rakija medovača ili, kako je nazivaju u Istri, medica, ili medna, svojim slatkim okusom grije cijelo tijelo, a u zapadnoj se Europi medom zaslađuju vina i pivo.
Danas sve više i više u našim kafićima, posebno zimi mladež traži grijanu rakiju s medom ili jednostavno rakija loza sa vrećicom meda od dva grama koja se služi u hotelima za zajutrak. To se pomiješa i na licu mjesta se dobiva medna rakija ili po starom lijepom domaćem nazivu medovača, a to nešto kaže.
Što sve sadrži i što sve ne sadrži 100 grama meda
-
energija 302 kcal/1263 kJ voda 18,6 grama bjelančevine ukupno 0,36 grama ugljikohidrati ukupno 0 grama minerali ukupno 75,1 grama vlakna sirova ukupno 0,22 grama vitamini A ( retinol) 0 mg beta-karoten 0 mg vitamin E 0 mg vitamin B1 0,003 mg vitamin B2 0,05 mg vitamin B6 0,16 mg vitamin B 12 0 mg nikotinska kiselina 0,13 mg folna kiselina 0 mg pantotenska kiselina 0,07 mg biotin 0 mg vitamin K 25 mg vitamin C 2,4 mg natrij 7,4 mg kalij 47 mg kalcij 4,5 mg fosfor 18 mg magnezij 5,5 mg željezo 1,3 mg cink 0,35 mg jod 0,5 mg fluor 0 mg krom 29 mg bakar 90 mg selen 0 mg zasićene masne kiseline 0 mg mononezasićene kiseline 0 mg polinetasićene kiseline 0 mg kolesterol 0 mg mono-saharidi 72,7 grama di-saharidi 23,8 mg polisaharidi 0 mg
Recept iz knjige: FRATARSKA KUHINJA u slici i riječi
Autor knjige: Fra Franjo Mabić
Gastro
Recept za ukusnu pašticadu s njokima
Pašticada je bogato mesno jelo s umakom od crnog vina, dok su njoki klasičan prilog koji se servira uz ovaj tradicionalni dalmatinski specijalitet.
Sastojci:
Za pašticadu:
- 1 kg goveđeg mesa (često se koristi plećka)
- 4-5 češnja češnjaka, nasjeckana
- 2 mrkve, sitno narezane
- 2 crvena luka, sitno narezana
- 2 dl crnog vina
- 2 dl crvenog vina
- 2 dl paradajz soka (ili pasirane rajčice)
- 2 žlice osmice
- 2 žlice šećera
- 2 lovorova lista
- 1 žličica mljevenog kima
- 1 žličica mljevene crvene paprike
- Sol i papir po ukusu
- Maslinovo ulje
Za njoke:
- 500 g krumpira
- 150 g glatkog brašna
- 1 jaje
- Prstohvat soli
Upute:
- Prvo pripremite pašticadu:
- Meso narežite na manje komade i začinite solju, paprom, nasjeckanim češnjakom, mljevenim kimom i crvenom paprikom.
- Zagrijte maslinovo ulje u dubokom loncu i pržite meso dok ne postane smjesa sa svih strana. Izvadite meso iz lonca i stavite ga na stranu.
- U istom loncu pržite sitno nasjeckani luk i mrkve dok ne omekšaju.
- Vratite meso u lonac s povrćem, dodajte lovorov list, crno i crveno vino, ocat, šećer i paradajz sok. Pomiješajte sve sastojke i pustite da zavre.
- Smanjite vatru na nisku temperaturu i pustite da se krčka 2-3 sata, povremeno miješajući. Dodajte vodu po potrebi ako se umak previše reducira.
- Kada je meso mekano i umak je gustoće po vašem ukusu, pašticada je gotova. Uklonite lovorov list i pripremite se za njoke.
- Priprema njoka:
- Ogulite krumpire, narežite ih na manje komade i skuhajte u slanoj vodi dok ne postanu mekani.
- Ocijedite kuhane krumpire i propasirajte ih u glatku masu.
- Dodajte jaje i malo soli, a zatim postupno dodajte brašno dok ne dobijete kompaktno tijesto.
- Na pobrašnjenoj površini oblikujte tijesto u valjak, a zatim narežite na male komade.
- Svaki komad lagano pritisnite vilicom kako biste dobili tradicionalni oblik njoka.
- Kuhajte njoke:
- U velikom loncu prokuhajte slanu vodu.
- Dodajte njoke u kipuću vodu i kuhajte ih dok se ne isplivaju na površinu (obično traje 2-3 minute).
- Ocijedite njoke i prebacite ih u posudu s pašticadom.
- Posluživanje:
- Poslužite pašticu s njokima, pospite svježim peršinom po vrhu i poslužite toplo.
Uživajte u ovom ukusnom tradicionalnom hrvatskom jelu! Dobar tek!
Gastro
Zdrava prehrana za zaposlene: brzi i uravnoteženi obroci za aktivne ljude
U današnjem užurbanom svijetu, balansiranje između profesionalnih obaveza i aktivnog načina života može biti izazovno, ali zdrava prehrana ostaje ključna za održavanje energije i dobrog zdravlja.
U ovom članku istražujemo praktične i ukusne načine kako zaposlenici mogu pripremiti brze, uravnotežene obroke koji će podržati njihovu vitalnost i produktivnost.
Planiranje je ključ
Najvažniji korak ka uspješnoj zdravoj prehrani za zaposlene je planiranje. Unaprijed odredite svoj obrok za naredni dan ili nedjelju kako biste izbjegli impulzivno biranje nezdravih opcija.
Doručak – energija za početak dana
Jednostavne i brze opcije poput:
- Zobena kaša sa svježim voćem i orašastim plodovima.
- Grčki jogurt sa chia sjemenkama i bobičastim voćem.
- Sendvič sa integralnim kruhom, avokadom i jajima.
Pripremite unaprijed
Vikendom pripremite veće količine hrane i podijelite je u porcije za sljedeće dane. Tako ćete uvijek imati zdrave opcije pri ruci, umjesto da posegnete za brzom hranom.
Ukusni ručkovi
Za ručak, fokusirajte se na:
- Salate sa raznovrsnim povrćem, belančevinama (piletina, riba, tofu) i zdravim masnoćama (maslinovo ulje, avokado).
- Integralnu tjesteninu sa povrćem i proteinskim izvorima.
- Kvinoja ili riža sa povrćem i mahunarkama.
Užine za održavanje energije
Spriječite pad energije tijekom popodneva uz zdrave užine kao što su:
- Voće poput jabuke sa kikiriki maslacem.
- Humus sa mrkvama ili integralnim krekerima.
- Čaša mlijeka badema sa nekoliko badema ili oraha.
Večera – lagana i hranljiva
Za večeru birajte lakše i hranljivije opcije kako biste olakšali varenje prije spavanja:
- Piletina sa pečenim povrćem.
- Riba sa blitvom i integralnom rižom.
- Salata od kvinoje sa tunjevinom i povrćem.
Hidratacija je važna
Ne zaboravite na hidrataciju. Voda je ključna za održavanje energije i koncentracije tijekom radnog dana.
Zdrave grickalice
Ako osjećate potrebu za grickanjem, birajte zdrave opcije poput:
- Svježeg voća kao što su jagode, grožđe ili kriške lubenice.
- Orašastih plodova.
- Prirodnih voćnih ili orašastih energetskih pločica.
Planirajte cheat day
Povremeno dozvolite sebi da uživate u omiljenim obrocima kako biste izbjegli osjećaj odricanja.
Pametno biranje i priprema zdrave hrane za zaposlene može biti jednostavna i korisna praksa. Ovi brzi i ukusni obroci ne samo da će vam pomoći da održite energiju i vitalnost, već će vam omogućiti da postignete najbolje u svom profesionalnom i osobnom životu.
You must be logged in to post a comment Login