Povežimo se

Gastro

Kava

>Kava (Coffea) je drvolik biljni rod iz obitelji broćeva (Rubiceae). Ime je dobio po etiopskoj pokrajini Kafa gdje je prvi put uzgojena

Od sjemena kave se pravi popularni napitak koji osvježuje, podražuje vaskularnomotorni centar, pospješuje rad srca i pomaže u svladavanju prirodne umornosti probavljanja. Do nas je stigla s Istoka jer ju već čitav islamski Istok poznaje u XVI. Stoljeću. 1690 su nizozmeski vojnici zauzeli pokrajinu Moka u Yemenu i tako se dočepali kave i počeli je širiti čitavim Zapadom. Veoma brzo je Južna i Srednja Amerika iskoristila klimu i počela uzgajanje plantaža kave.Jednaka je sudbina i kod nas i u našim obiteljima i samostanima.

Klasična kava polako prolazi, a razni strojevi za pripremu ulaze u naše kuhinje ili barski način spavljanja i brzoga pijenja, odnosno ispijanja. No za kavu je uvijek važilo pravilo u pripremi da se nikada ne žuri i da voda uvijek bude svježa i laka, a baš danas nam to isčezava. Danas je preporuka da se za pravu kavu ekspres mljevena kava čuva vakumirana u hladnjacima i da se nikada ne melje previše. Najbolje se čuva pržena u vakumiranim folijama.Ekspres kava se pije veoma vruća i odmah čim je spravljena – to je pravi espresso!

Zacijelo moramo znati da je kava prilično bila „ocrnjena i satanizirana” kao ona koja previše šteti srcu, krvnom pritisku i još tolikim drugim prilikama i neprilikama čovjeku i njegovom zdravlju. Danas i miedicina priznaje da su dobre tri šalice „espressa” na dan korine, a ne nikako štetne. Šalica eksperes kave odgovara na više od tri one naše, klasične ili one njihove, kahve-kave.Dobro došla, stara prijateljice, svako jutro i svaki dan među nas – ali bez trača! Zato se „espresso” i pije brzo i nema vremena za trač i razglabanja…

 

Recept iz knjige: FRATARSKA KUHINJA u slici i riječi

Autor knjige: Fra Franjo Mabić

Oglas
Kliknite kako biste komentirali

You must be logged in to post a comment Login

Ostavi komentar

Gastro

Recept za ukusnu pašticadu s njokima

Pašticada je bogato mesno jelo s umakom od crnog vina, dok su njoki klasičan prilog koji se servira uz ovaj tradicionalni dalmatinski specijalitet.

Sastojci:

Za pašticadu:

  • 1 kg goveđeg mesa (često se koristi plećka)
  • 4-5 češnja češnjaka, nasjeckana
  • 2 mrkve, sitno narezane
  • 2 crvena luka, sitno narezana
  • 2 dl crnog vina
  • 2 dl crvenog vina
  • 2 dl paradajz soka (ili pasirane rajčice)
  • 2 žlice osmice
  • 2 žlice šećera
  • 2 lovorova lista
  • 1 žličica mljevenog kima
  • 1 žličica mljevene crvene paprike
  • Sol i papir po ukusu
  • Maslinovo ulje

Za njoke:

  • 500 g krumpira
  • 150 g glatkog brašna
  • 1 jaje
  • Prstohvat soli

Upute:

  1. Prvo pripremite pašticadu:
    • Meso narežite na manje komade i začinite solju, paprom, nasjeckanim češnjakom, mljevenim kimom i crvenom paprikom.
    • Zagrijte maslinovo ulje u dubokom loncu i pržite meso dok ne postane smjesa sa svih strana. Izvadite meso iz lonca i stavite ga na stranu.
    • U istom loncu pržite sitno nasjeckani luk i mrkve dok ne omekšaju.
    • Vratite meso u lonac s povrćem, dodajte lovorov list, crno i crveno vino, ocat, šećer i paradajz sok. Pomiješajte sve sastojke i pustite da zavre.
    • Smanjite vatru na nisku temperaturu i pustite da se krčka 2-3 sata, povremeno miješajući. Dodajte vodu po potrebi ako se umak previše reducira.
    • Kada je meso mekano i umak je gustoće po vašem ukusu, pašticada je gotova. Uklonite lovorov list i pripremite se za njoke.
  2. Priprema njoka:
    • Ogulite krumpire, narežite ih na manje komade i skuhajte u slanoj vodi dok ne postanu mekani.
    • Ocijedite kuhane krumpire i propasirajte ih u glatku masu.
    • Dodajte jaje i malo soli, a zatim postupno dodajte brašno dok ne dobijete kompaktno tijesto.
    • Na pobrašnjenoj površini oblikujte tijesto u valjak, a zatim narežite na male komade.
    • Svaki komad lagano pritisnite vilicom kako biste dobili tradicionalni oblik njoka.
  3. Kuhajte njoke:
    • U velikom loncu prokuhajte slanu vodu.
    • Dodajte njoke u kipuću vodu i kuhajte ih dok se ne isplivaju na površinu (obično traje 2-3 minute).
    • Ocijedite njoke i prebacite ih u posudu s pašticadom.
  4. Posluživanje:
    • Poslužite pašticu s njokima, pospite svježim peršinom po vrhu i poslužite toplo.

Uživajte u ovom ukusnom tradicionalnom hrvatskom jelu! Dobar tek!

Nastavite čitati

Gastro

Zdrava prehrana za zaposlene: brzi i uravnoteženi obroci za aktivne ljude

U današnjem užurbanom svijetu, balansiranje između profesionalnih obaveza i aktivnog načina života može biti izazovno, ali zdrava prehrana ostaje ključna za održavanje energije i dobrog zdravlja.

U ovom članku istražujemo praktične i ukusne načine kako zaposlenici mogu pripremiti brze, uravnotežene obroke koji će podržati njihovu vitalnost i produktivnost.

Planiranje je ključ

Najvažniji korak ka uspješnoj zdravoj prehrani za zaposlene je planiranje. Unaprijed odredite svoj obrok za naredni dan ili nedjelju kako biste izbjegli impulzivno biranje nezdravih opcija.

Doručak – energija za početak dana

Jednostavne i brze opcije poput:

  • Zobena kaša sa svježim voćem i orašastim plodovima.
  • Grčki jogurt sa chia sjemenkama i bobičastim voćem.
  • Sendvič sa integralnim kruhom, avokadom i jajima.

Pripremite unaprijed

Vikendom pripremite veće količine hrane i podijelite je u porcije za sljedeće dane. Tako ćete uvijek imati zdrave opcije pri ruci, umjesto da posegnete za brzom hranom.

Ukusni ručkovi

Za ručak, fokusirajte se na:

  • Salate sa raznovrsnim povrćem, belančevinama (piletina, riba, tofu) i zdravim masnoćama (maslinovo ulje, avokado).
  • Integralnu tjesteninu sa povrćem i proteinskim izvorima.
  • Kvinoja ili riža sa povrćem i mahunarkama.

Užine za održavanje energije

Spriječite pad energije tijekom popodneva uz zdrave užine kao što su:

  • Voće poput jabuke sa kikiriki maslacem.
  • Humus sa mrkvama ili integralnim krekerima.
  • Čaša mlijeka badema sa nekoliko badema ili oraha.

Večera – lagana i hranljiva

Za večeru birajte lakše i hranljivije opcije kako biste olakšali varenje prije spavanja:

  • Piletina sa pečenim povrćem.
  • Riba sa blitvom i integralnom rižom.
  • Salata od kvinoje sa tunjevinom i povrćem.

Hidratacija je važna

Ne zaboravite na hidrataciju. Voda je ključna za održavanje energije i koncentracije tijekom radnog dana.

Zdrave grickalice

Ako osjećate potrebu za grickanjem, birajte zdrave opcije poput:

  • Svježeg voća kao što su jagode, grožđe ili kriške lubenice.
  • Orašastih plodova.
  • Prirodnih voćnih ili orašastih energetskih pločica.

Planirajte cheat day

Povremeno dozvolite sebi da uživate u omiljenim obrocima kako biste izbjegli osjećaj odricanja.

Pametno biranje i priprema zdrave hrane za zaposlene može biti jednostavna i korisna praksa. Ovi brzi i ukusni obroci ne samo da će vam pomoći da održite energiju i vitalnost, već će vam omogućiti da postignete najbolje u svom profesionalnom i osobnom životu.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice