Povežimo se

Gastro

I pića za ljetna osvježenja svoje čaše imaju

Bez obzira na to koje piće birate, pravilan odabir čaše posebno će istaknuti njegov okus. Međutim, ako niste poznavatelj, lako se naći u dilemi.

čaša-margarita-domnakvadrat

Volite li više vino ili pivo? Ili je pak vaš odabir neki fini koktel? Nije važno za što ste se odlučili sve dok je posluženo u odgovarajućoj čaši. Jer ona neodgovarajuća može zatomiti okus pića, prebrzo ga zagrijati i jednostavno umanjiti doživljaj. Osim odabira čaše, važno je voditi računa i o temperaturi na kojoj se pojedino piće poslužuje.

čaše-pića-domnakvadrat

S obzirom na vrstu pića dijele se i čaše pa tako imamo vinske, pivske i one za koktele. No, bez obzira na to o kojoj je čaši riječ, nekoliko osnovnih pravila vrijedi za sve njih. Za početak, moraju biti kvalitetno izrađene, najbolje od stakla.

Ljepotice na stalku

čaša-vino-domnakvadrat

Kao što ni svako vino ne ide uz svako jelo, tako ni svako vino ne ide u svaku čašu. Vina uvijek poslužujte u čašama namijenjenima isključivo vinima, dakle na stalku i nešto većeg obujma. Takve čaše sprječavaju gubitak temperature i arome. Kad je riječ o bijelim i rosé vinima, poslužite ih u čašama oblika tulipana. Za mlada crna vina ili crna vina koja su posredno starila koristite čaše istog tipa, ali malo veće. Zaobljeniju, izduženiju i čašu s lagano zaobljenim rubom koristite za reska bijela vina.

čaša-za-burgundac-domnakvadrat
Foto: Čaša za Burgundac, Lesnina

Trbušaste, veće čaše sa suženjem prema vrhu koristite za crna vina jer takva čaša bolje ističe njihovu aromu. Za desertna vina najbolje će biti manje čaše koje su sužene pri vrhu. S obzirom na to da ova vina imaju veći postotak alkohola i slađa su, manje čaše idealne su za njih. Za pjenušava vina koristite visoke i uske, tzv. flauta čaše koje će sačuvati mjehuriće i istaknuti okus pjenušaca i šampanjaca.

čaša-za-crno-vino-domnakvadrat
Foto: Čaša za crno vino, Lesnina

Držite se osnovnih pravila o temperaturi posluživanja vina. Bijela vina poslužuju se hladnija od crnih. Tako se pjenušci i šampanjci poslužuju na temperaturi između 6 i 8 °C, a na istoj temperaturi se poslužuju i laganija, slađa i suha bijela vina te roséi. Polusuha bijela i mlada, lagana i svježa crna vina poslužuju se na 10 do 12 °C, za obična crna vina idealna je temperatura između 14 i 15 °C. Vrhunska bijela vina poslužuju se na temperaturi između 12 i 14 °C, a vrhunska crna između 16 i 18 °C.+

Za pravi doživljaj piva

čaše-pivo-domnakvadrat

I piva imaju svoja pravila. Možda najklasičnija među čašama svakako je krigla. Napravljena je od čvršćeg stakla jer tako bolje čuva temperaturu piva, a istu funkciju ima i drška. U njoj se najčešće poslužuju pilsneri, lageri, stoutovi, porteri i određeni aleovi. Uz kriglu, pinta je također jedan od klasika kad su čaše u pitanju. Dolaze u veličinama od 473 i 590 ml, a pogodne su za gotovo sve vrste piva.

Visoka čaša ili flute idealna je za pšenična piva, ali i sva ona za koje je bitna čvrsta pjena. Stvorena je za Weizenbock, Dunkelweizen, Hefeweizen, Kristalweizen i Gose vrste piva. Snifter ili konjak čaša namijenjena je za piva jačih aroma, a njezin poseban oblik s kratkom nožicom i zaobljenim tijelom potiče na držanje tako da se pivo lagano zagrijava i time dodatno ističe svoju aromu. U njoj se poslužuju belgijska ALE piva, imperial IPA piva, eisbock piva i slično. Po funkciji, slična ovoj je i tulip čaša u kojoj arome jačih piva posebno dolaze do izražaja. Odlična je za voćna i gotovo sva belgijska ALE piva.

dvodijelni-set-čaša-za-pivu-domnakvadrat
Foto: Čaša za pivo, Lesnina
čaša-za-pivo-domnakvadrat
Foto: Čaša za pivo, Lesnina
2-dijelni-set-čaša-za-pivu-domnakvadrat
Foto: Čaša za pivo, Lesnina

Pehar čaša savršena je za pravljenje mjehurića, a osobito će ju voljeti oni koji uživaju u dugom ispijanju piva. U njoj se najčešće poslužuju njemačka bock piva, belgijska ALE piva, dubbel i druga. Pilsner čaša koristi se za svijetla lager i pilsner piva. Zbog izduljenog oblika dulje čuva gaziranost piva i pjenu.

Slatki kokteli

čaša-koktel-domnakvadrat

Ljubitelji koktela i žestokih pića također znaju da i za njih postoje posebne čaše. Rock čaša (poznata i kao Old Fashioned ili lowball) namijenjena je koktelima i žestokim pićima s ledom ili bez njega. Brandy najčešće pijemo iz istoimene čaše, a sam oblik s malim otvorom zadržava arome unutar čaše. Koktel ili martini čaša plića je, V oblika i na visokoj nožici koja sprječava da se piće zagrije.

čaša-za-long-drink-domnakvadrat
Foto: Čaša za long drink, Lesnina

Viša verzija lowball čaše naziva se highball i koristi se za pića koja sadrže više leda ili više bezalkoholnih sastojaka. Iz nje se ispijaju kokteli poput mohita, Bloody Mary, piña colade, Long Island Ice Tea i slično. Slična joj je collins čaša koja je nešto uža i viša. Žestoka alkoholna pića najčešće pijemo iz shot čaše.

Od ostalih čaša za koktele, tu su cordial (za pića koja se poslužuju nakon jela), irish coffee čaša, Nick & Nora i brojne druge.

čaša-za-rakiju-domnakvadrat
Foto: Lesnina
čaša-za-konjak-domnakvadrat
Foto: Lesnina
čaša-za-vodu-domnakvadrat
Foto: Lesnina
čaša-piće-domnakvadrat
Foto: Lesnina
čaše-za-vodu-stalak-domnakvadrat
Foto: Lesnina
čaša-za-sladoled-domnakvadrat
Foto: Lesnina

Kliknite kako biste komentirali

You must be logged in to post a comment Login

Ostavi komentar

Gastro

Kako ispeći uvijek savršene kestene kod kuće

Za razliku od većine orašastih plodova, kesteni sadrže vrlo malo masti, što ih čini zdravijom alternativom za grickanje

Kesteni su odavno simbol jeseni zbog nekoliko razloga, povezanih s prirodom, kulturom i sezonskim običajima. Pečeni kesteni tradicionalno su se pripremali na otvorenim vatri ili na gradskim ulicama, što stvara osjećaj ugode i topline. Kesteni su relativno niskokalorični u usporedbi s drugim orašastim plodovima, što ih čini boljim izborom za užinu umjesto npr. pekare.

Ali, kesteni koji su se prodavali na Zagrebačkim ulicama za 5,10 kn sada se prodaju za toliko eura. Za cijenu jedne mjerice na ulici, na placu možete kupiti kilu, pa čak i više! Slijedite naš vodič kako ispeći kestene kod kuće, i imat ćete fine,tople kestene za grickanje ili za upotrebu u nekim od omiljenih sezonskih recepata.

Priprema kestena u pećnici

Pečenje kestena može biti izazovno, ali kad su pravilno pripremljeni, ljuske se lako skidaju. Trik je u tome da unutarnji plod bude temeljito pečen i mekan prije guljenja. Naravno, kestene gulite dok su još vrući iz pećnice.

Što vam je potrebno:

Oštar nožić, daska za rezanje, lim za pečenje s podignutim rubovima (ili posuda za pečenje ili tava koja može u pećnicu) i čista kuhinjska krpa.

  1. Zagrijte pećnicu: Standardna temperatura od 180°C odlična je za pečenje kestena.
  2. Napravite “X”: Koristeći bazu oštrog nožića, napravite vrlo mali rez na dnu ljuske svakog kestena. Zarežite samo do mesa kestena i nastavite rezati prema gore, uz donju polovicu ljuske. Ponovite to kako biste oblikovali “X”. Na taj će način ljuske puknuti dok se kesteni peku, pa će ih biti lakše guliti.
  3. Namočite kestene: Namočite kestene u posudi s vodom 30 minuta; to će pomoći da se ne isuše tijekom pečenja.
  4. Pecite: Posložite kestene u ravnomjernom sloju na lim za pečenje s rubovima. Pecite ih oko 35 minuta, ili dok ljuske ne popucaju i unutarnji plod ne bude izložen.
  5. Guljenje: Kesteni se najlakše gule dok su još vrući, pa uzmite čistu kuhinjsku krpu i pomoću nje otvorite ljuske. Odbacite svaku ljusku i tanke papirnate kožice koje su pričvršćene za plodove.

Kako ispeći kestene u tavi

Što vam je potrebno:

Tava s debelim dnom (najbolje od lijevanog željeza), oštar nožić, daska za rezanje, čista kuhinjska krpa

Upute:

  1. Priprema kestena: Svaki kesten zarežite u obliku “X” na ravnom dijelu ljuske. Ovaj rez će pomoći ljuski da pukne tijekom pečenja i olakšati guljenje.
  2. Zagrijavanje tave: Stavite tavu na srednju vatru i pustite je da se dobro zagrije. Debelo dno pomaže da se kesteni ravnomjerno ispeku.
  3. Pečenje kestena: Stavite kestene u tavu, u jednom sloju, s izrezanim dijelom prema gore. Povremeno protresite tavu kako bi se kesteni ravnomjerno ispekli. Pokrijte tavu poklopcem ili aluminijskom folijom kako bi toplina ostala u tavi.
  4. Vrijeme pečenja: Pecite kestene 15–20 minuta, povremeno ih miješajući ili tresući tavu. Kada ljuske počnu pucati i meso omekša, kesteni su gotovi.
  5. Guljenje: Kad su kesteni gotovi, zamotajte ih u čistu kuhinjsku krpu na nekoliko minuta kako bi omekšali i zadržali toplinu. Zatim ih ogulite dok su još topli, jer će se ljuske lakše skinuti.

Ovako pripremljeni kesteni su topli, ukusni i savršeni za uživanje tijekom hladnih dana!

Kako ispeći kestene u airfryer-u

Jeste li znali da kestene možete ispeći i u airfryer-u? Bez dima, bez zagorijevanja – samo ih ubacite, pustite da se ispeku i uživajte! Savršeno za ugodne jesenske večeri kod kuće, uz film ili šalicu toplog napitka.

Kako ispeći savršenu pizzu kod kuće – u pećnici, pizza peći ili na roštilju!

Priprema:
Kestene zarežite nožićem u obliku križića, pa ih namočite u vodi oko 10 minuta. Posušite ih i stavite u airfryer. Dodajte 200 ml vode u donju posudu kako bi ostali sočni, a zatim pecite u Airfry načinu na 170 °C oko 20 minuta.

Kada su gotovi, zamotajte ih u kuhinjsku krpu na par minuta – para će pomoći da se lakše ogule. Rezultat: mirisni, topli kesteni koji stvaraju pravi jesenski ugođaj u vašem domu.

@cosori.deutschland 🌰 Herbstgenuss pur: Maronen einfach & schnell im Airfryer! 🍁 Kein Stress, kein Anbrennen – einfach reinlegen, rösten lassen & genießen. Perfekt für gemütliche Herbstabende! 😍 ✅ Zutaten: 200 ml Wasser, Maronen ✅ Zubereitung: Die Maronen im Airfryer im Airfry-Modus bei 170 °C für 20 Minuten backen. #airfryer #einfacherezepte #herbstrezepte #foryou #fyp ♬ Originalton – COSORI 🧡

Nastavite čitati

Gastro

Zimnica: Kako pripremiti i čuvati domaće povrće i voće

Saznajte koje voće i povrće možete koristiti za zimnicu, te kako ga pripremiti

zimnica

Zimnica je neizostavan dio hrvatske kuhinje i tradicije. Priprema zimnice nije samo način čuvanja voća i povrća za hladne mjesece, već i ritual koji povezuje obitelji i vraća nas u djetinjstvo. Ako volite domaće okuse, ovo je pravi trenutak da otkrijete kako napraviti zimnicu koja će vas grijati tijekom cijele zime.

Zašto je zimnica važna i kada početi

Zimnica vam omogućuje da i usred zime uživate u okusima ljetnih plodova. U staklenkama ostaje sačuvana boja, miris i nutritivna vrijednost namirnica. Najbolje vrijeme za pripremu zimnice je kasno ljeto i rana jesen, kada su plodovi potpuno zreli i puni soka. Na tržnicama tada možete pronaći povrće i voće po najpovoljnijim cijenama.

Za početnike je važno naglasiti – uvijek postoji prvi put. I ako vam se čini da je priprema zimnice komplicirana, dovoljno je slijediti osnovne korake i rezultat neće izostati.

Njegujte tradiciju i napravite domaću zimnicu

Više vrsta povrća za zimnicu

Osnova svake zimnice je raznovrsno povrće. Prije obrade operite ga pod jakim mlazom vode i dobro posušite.
Najčešće se koriste:

  • mrkva
  • zelene rajčice
  • paprika
  • krastavci
  • artičoke
  • sitni luk ili lučice
  • cvjetača (zelena, bijela ili plava)
  • patlidžan
  • mlade jesenske mahune

Čistoća i svježina povrća osiguravaju da zimnica bude dugotrajna i sigurna za konzumaciju.

Najčešće korišteno voće za zimnicu

  • Jabuke
  • Kruške
  • Šljive
  • Marelice
  • Breskve i nektarine
  • Trešnje i višnje
  • Jagode
  • Maline
  • Kupine
  • Borovnice
  • Ribizl (crni, crveni)

Džem, pekmez ili marmelada? Tri odlična recepta za vašu zimnicu

Koraci koje treba obaviti prije pripreme zimnice

1. Rezanje i priprema

Povrće narežite na jednake komade radi lakšeg slaganja i ravnomjernog mariniranja.

2. Slaganje i začini

Povrće se slaže čvrsto u staklenke, ali bez prevelikog pritiska. Dodajte začine poput češnjaka, lovora, papra u zrnu, kopra ili ljute papričice.

3. Ocat, sol i voda

Najčešći recept uključuje mješavinu vode, octa, soli i šećera. Omjer se prilagođava vrsti povrća i ukusu, ali temeljna uloga je očuvanje i sprječavanje kvarenja.

Tehnike konzerviranja

  • Kiseljenje – povrće preliveno mješavinom vode i octa.
  • Sterilizacija – staklenke se zagrijavaju u pećnici ili kipućoj vodi.
  • Konzerviranje u ulju – rajčice, paprike ili patlidžani čuvaju se u maslinovu ulju.
  • Sušenje – rajčice i gljive mogu se osušiti i zatvoriti u hermetične posude.

Kako čuvati zimnicu

Kada je zimnica gotova, čuvajte je u tamnoj i hladnoj prostoriji – podrum, smočnica ili zatvoreni ormarić idealni su za to. Redovito provjeravajte staklenke kako biste na vrijeme primijetili eventualne promjene.

Zimnica u hrvatskom domu

U Hrvatskoj se kroz povijest razvila bogata tradicija zimnice: ajvar i kiseli kupus u Slavoniji, masline u ulju i sušene rajčice u Dalmaciji, cikla i paprika u kontinentalnim krajevima. Priprema zimnice time postaje i čuvar lokalnog identiteta.

Kako napraviti domaći ajvar koji je preukusan

Priprema zimnice zahtijeva malo truda, ali nagrada je višestruka – puna smočnica boja i okusa ljeta. Odaberite svoje omiljeno povrće, sterilizirajte staklenke i uživajte u domaćoj zimnici cijele zime.

Nastavite čitati

Kolumne

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice