Povežimo se

Gastro

Jaja

Jaja na oko na domaćem maslu.Jaja se uvijek za kuhanje stavljaju u hladnu vodu.

Ako su bila u hladnjaku treba ih staviti nekoliko minuta da poprime temperaturu okoline. Tako se stave u hladnu vodu i poslije u kipućoj vodi se kuhaju sedam do osam minuta. Takvo kuhano jaje je sačuvalo sve što treba sačuvati za vaš zajutrak. Kod naših starih ujaka se to govorilo da se jaje kuha u kipućoj vod dok se izmoli «vjerovanje».

Jaja sa belavom Dom2

Jaja sa domaćom provarom-urdom ili belavom na maslu

Jedino ako želite dobro kuhana jaja koja ćete kasnije rezati za dekoraciju predjela ili miješati sa salatom od graha, onda kuhajte cijelih osam minuta.

Ako pak želite jaja na meko, onda vam je sasvim dovoljno pet minuta kuhanja, naravno, od početka vrenja vode.

Jaja sa blitvom Dom2

 Jaje na oko sa špinatom

Naši su stari uvijek ponavljali da jaja ne treba prati. Još jednom stara mudrost je dokazana! Ljuska na jajetu ima zaštitni sloj koji joj pomaže da dulje ostaje svježe, ako to operete skraćujete vijek trajanja i približavate vrijeme kvarnosti.

Jaja Dom2

Blitva i špinat s krumpirima i kajgana od domaćih jaja i domaćega svježeg masla

Međutim ima još jedan od najprirodnijih načina da se uskrsna jaja skuhaju i da izgledaju veoma lijepo, a u isto vrijeme da se mogu mirno i sigurno jesti kao nimalo škodljiva, dapače… to je da jaja kuhamo u kristalima koja su na dnu bačava crnoga vina. U ovom slučaju ćemo dobiti boju jaja svjetlucavu kao božićno drvce – u nekakvom crnom dezenu sa tisuće iskrica koje daje kristal.

Uskrsna jaja Dom2

 Uskrsna jaja obojena kuhanom ljuskom kapule i proljetnim travama – ukrašena.

 

Jaja ćete uvijek oprati prije samog kuhanja i spravljanja na druge načine.

Ako sumnjate u svježinu onda stavite žlicu soli u posudu i dodajte jaja. Svježe jaje ide odmah na dno, ono polusvježe se pomalo banja po sredini vode – ni dolje ni gore, a ono staro 15-20 dana pliva po vodi.

U slučaju nestanka struje ili kvara hladnjaka, jaja se mogu dosta dugo čuvati u gašenom kreču-klaku. To se obično drži u tami naših podruma ili smočnica. Tako su radili naši stari fratri, ujaci dok još nisu hladnjaci bili na vidiku. Bačva gašenoga-tulačenoga kreča je bila odličan hladnjak za spremanje jaja na dugi rok, dapače cijelu sezonu.

Savjet

– Kada trebate koristiti jaja iz hladnjaka, onda ih obvezno izvatite barem sat vremena ranije da poprime sobnu temperaturu.

– Ako trebate razdvajati žumance od bjelanca, onda je najjednostavnije da to činite u običnom kućnom lijevku: razbijte jaje i stavite ga u lijevak, bjelance prolazi dolje, a žumanjce ostaje gore, odložite ga u drugu posudu i to je to!

Recept iz knjige: FRATARSKA KUHINJA u slici i riječi

Autor knjige: Fra Franjo Mabić

 

Oglas
Kliknite kako biste komentirali

You must be logged in to post a comment Login

Ostavi komentar

Gastro

Pripremite hladnu pitu od svježih jagoda – jednostavna priprema savršene poslastice

Jagode će zadržati svoj predivan okus, a u desertu ćete uživati!

Potrebno samo 30 minuta za pripremu ove pite od jagoda, pa ako ih imate viška ili ste shvatili da neće još dugo trajati one koje imate u frižideru, iskoristite ih za pripremu ovog savršenog deserta.

Kako se samo dio jagoda peče i koristi se samo malo gustina, ova pita će imati savršen okus po svježim jagodama. Ako ste spremni, evo što je sve potrebno za pripremu.

Limončelo – liker od limuna

Potrebni sastojci:

10 graham krekera
150-200 g šećera (odvojite 4 žlice šećera)
2-3 žlica neslanog maslaca
125 ml soka od brusnice
10-ak velikih jagoda (po želji više), koje je potrebno narezati na tanje kriške, ali ostavite nekoliko cijelih za ukras
1/2 žličice soli
1/2 žličice škroba
115 ml vrhnja za šlag

Upute za pripremu:

Pećnicu je potrebno zagrijati na 170-180 stupnjeva.
U blender stavite graham kekse, 2 žlice šećera dok se sve dobro ne poveže. Sad dodajte maslac i kratko pomiješajte.Smjesu iz blendera stavite u posudu za pečenje i dobro pritisnite i poravnajte. Pecite oko 14 minuta te izvadite van i pustite da se dobro ohladi.

Recept za ukusnu pašticadu s njokima

U manjoj posudi pomiješajte ostatak šećera (dvije žlice koje ste odvojili ostavite za šlag), sok, narezane jagode, gustin i sol. Nježno vilicom usitnite jagode te pustite neka zakuha i tad smanjite vatru. Potrebno je stalno miješati dok sve ne postane jako gusto. Maknite s vatre i ostavite da se ohlade i tada dodajte svježe jagode.

Sve prebacite na ohlađenu koru od graham keksa te stavite u hladnjak na minimalno 4 sata
U drugoj posudi istucite vrhnje za šlag, dodajte 2 žlice šećera te ukrasite svoju hladnu pitu.

Ako želite, ukrasite jagodama.

Dobar tek!

Nastavite čitati

Gastro

Invisacook – nevidljiva ploča za kuhanje

Ena Kokanović Nagy ( slavonka.hr ) pripremala je Crep Suzette na svoj način, koristeći burbon viski. Smjesu je pripremila od 3 jaja i tome prilagodila ostale sastojke. Zatim je upalila svoju Invisacook. 

Invisacook nevidljiva je ploča za kuhanje skrivena ispod radne plohe. Može imati 2, 3, 4, ili 5 polja za kuhanje. 

Kako funkcionira Invisiacook

Invisacook – nevidljiva ploča funkcionira na način da je to zamislite klasična indukcijska ploča koja nema gore staklo. Ona se montira isključivo na porculansku radnu ploču i stvara neki pomak od onog konvencionalnog kuhanja stvarajući ravnu ploču na kojoj je moguće kuhati, objasnio je Marko Vrbanc iz Iverpana. 

Kuhinjska drobilica – tako mali, a tako moćan uređaj

Nevidljiva indukcija se ugrađuje isključivo ispod porculanske ploče. Porculan je jedini u mogućnosti izdržati te visoke temperature i zapravo temperaturne šokove prilikom kuhanja, zagrijavanja i hlađenja.

Kako bi magnet od Invisacooka uhvatio tavu, trebamo ju malo samo podesiti i pričekati da prestane treptati broj. 

Ispod tave se nalazi Invisamat silikonski podložak. Podložak služi prvenstveno da bi se zaštitila sama radna površina na kojoj kuhate, a isto tako i da bi se zaštitilo i posuđe te Invisacook indukcija. Ona služi kako ne biste pretjeranu temperaturu iz same posude u kojoj kuhate vraćali u Invisacook i u radnu površinu. To je kao nekakva barijera i ovisno o tome koju Invisacook odaberete, koliko kuhališta uzmete, toliko Invisamata ćete dobiti. Invisimat se obavezno koristi uz Invisacook. 

Crep Suzzete a la Ena

Kad je ispekla palačine, Ena je napravila umak za crep Suzette. 

Treba nam maslac, treba nam korica naranče, malo soka od naranče i burbon viski da to malo zapalimo, pojasnila je Ena Kokanović Nagy. 

Palačinke treba presaviti u trokut i dodati u umak, a kad se preprže sa svake strane, dodati burbon viski i zapaliti. 

I kada prestane gorjeti znači da je alkohol ishlapio, ostao nam je samo lijepi okus burbon viskija i dobar tek. 

Nakon što završim kuhanje sa Invisacook-om, jednostavno maknem Invisamat, pobrišem i ono što je najvažnije da se neću opeći nakon kuhanja, rekla je Ena. 

12 ideja za uređenje kuhinje

Prednosti korištenja nevidljive ploče

Prednosti korištenja ploče su sigurno njezina ta nevidljivost. Ona omogućuje da je prostor čist, lakše se čisti, površina radna više nema nekih kutova, uglova, nego je ravna površina koja se vrlo lagano očisti. Ona štedi prostor, pošto je nevidljiva ona daje mogućnost zapravo iskorištavanja pune radne plohe, nema više standardnog kuhala i imamo cjelokupnu radnu ploču za iskoristivost, dodao je Vrbanc. 

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice