Povežimo se

Gastro

Jaja

Jaja na oko na domaćem maslu.Jaja se uvijek za kuhanje stavljaju u hladnu vodu.

Ako su bila u hladnjaku treba ih staviti nekoliko minuta da poprime temperaturu okoline. Tako se stave u hladnu vodu i poslije u kipućoj vodi se kuhaju sedam do osam minuta. Takvo kuhano jaje je sačuvalo sve što treba sačuvati za vaš zajutrak. Kod naših starih ujaka se to govorilo da se jaje kuha u kipućoj vod dok se izmoli «vjerovanje».

Jaja sa belavom Dom2

Jaja sa domaćom provarom-urdom ili belavom na maslu

Jedino ako želite dobro kuhana jaja koja ćete kasnije rezati za dekoraciju predjela ili miješati sa salatom od graha, onda kuhajte cijelih osam minuta.

Ako pak želite jaja na meko, onda vam je sasvim dovoljno pet minuta kuhanja, naravno, od početka vrenja vode.

Jaja sa blitvom Dom2

 Jaje na oko sa špinatom

Naši su stari uvijek ponavljali da jaja ne treba prati. Još jednom stara mudrost je dokazana! Ljuska na jajetu ima zaštitni sloj koji joj pomaže da dulje ostaje svježe, ako to operete skraćujete vijek trajanja i približavate vrijeme kvarnosti.

Jaja Dom2

Blitva i špinat s krumpirima i kajgana od domaćih jaja i domaćega svježeg masla

Međutim ima još jedan od najprirodnijih načina da se uskrsna jaja skuhaju i da izgledaju veoma lijepo, a u isto vrijeme da se mogu mirno i sigurno jesti kao nimalo škodljiva, dapače… to je da jaja kuhamo u kristalima koja su na dnu bačava crnoga vina. U ovom slučaju ćemo dobiti boju jaja svjetlucavu kao božićno drvce – u nekakvom crnom dezenu sa tisuće iskrica koje daje kristal.

Uskrsna jaja Dom2

 Uskrsna jaja obojena kuhanom ljuskom kapule i proljetnim travama – ukrašena.

 

Jaja ćete uvijek oprati prije samog kuhanja i spravljanja na druge načine.

Ako sumnjate u svježinu onda stavite žlicu soli u posudu i dodajte jaja. Svježe jaje ide odmah na dno, ono polusvježe se pomalo banja po sredini vode – ni dolje ni gore, a ono staro 15-20 dana pliva po vodi.

U slučaju nestanka struje ili kvara hladnjaka, jaja se mogu dosta dugo čuvati u gašenom kreču-klaku. To se obično drži u tami naših podruma ili smočnica. Tako su radili naši stari fratri, ujaci dok još nisu hladnjaci bili na vidiku. Bačva gašenoga-tulačenoga kreča je bila odličan hladnjak za spremanje jaja na dugi rok, dapače cijelu sezonu.

Savjet

– Kada trebate koristiti jaja iz hladnjaka, onda ih obvezno izvatite barem sat vremena ranije da poprime sobnu temperaturu.

– Ako trebate razdvajati žumance od bjelanca, onda je najjednostavnije da to činite u običnom kućnom lijevku: razbijte jaje i stavite ga u lijevak, bjelance prolazi dolje, a žumanjce ostaje gore, odložite ga u drugu posudu i to je to!

Recept iz knjige: FRATARSKA KUHINJA u slici i riječi

Autor knjige: Fra Franjo Mabić

 

Oglas
Kliknite kako biste komentirali

You must be logged in to post a comment Login

Ostavi komentar

Gastro

Recept za ukusnu pašticadu s njokima

Pašticada je bogato mesno jelo s umakom od crnog vina, dok su njoki klasičan prilog koji se servira uz ovaj tradicionalni dalmatinski specijalitet.

Sastojci:

Za pašticadu:

  • 1 kg goveđeg mesa (često se koristi plećka)
  • 4-5 češnja češnjaka, nasjeckana
  • 2 mrkve, sitno narezane
  • 2 crvena luka, sitno narezana
  • 2 dl crnog vina
  • 2 dl crvenog vina
  • 2 dl paradajz soka (ili pasirane rajčice)
  • 2 žlice osmice
  • 2 žlice šećera
  • 2 lovorova lista
  • 1 žličica mljevenog kima
  • 1 žličica mljevene crvene paprike
  • Sol i papir po ukusu
  • Maslinovo ulje

Za njoke:

  • 500 g krumpira
  • 150 g glatkog brašna
  • 1 jaje
  • Prstohvat soli

Upute:

  1. Prvo pripremite pašticadu:
    • Meso narežite na manje komade i začinite solju, paprom, nasjeckanim češnjakom, mljevenim kimom i crvenom paprikom.
    • Zagrijte maslinovo ulje u dubokom loncu i pržite meso dok ne postane smjesa sa svih strana. Izvadite meso iz lonca i stavite ga na stranu.
    • U istom loncu pržite sitno nasjeckani luk i mrkve dok ne omekšaju.
    • Vratite meso u lonac s povrćem, dodajte lovorov list, crno i crveno vino, ocat, šećer i paradajz sok. Pomiješajte sve sastojke i pustite da zavre.
    • Smanjite vatru na nisku temperaturu i pustite da se krčka 2-3 sata, povremeno miješajući. Dodajte vodu po potrebi ako se umak previše reducira.
    • Kada je meso mekano i umak je gustoće po vašem ukusu, pašticada je gotova. Uklonite lovorov list i pripremite se za njoke.
  2. Priprema njoka:
    • Ogulite krumpire, narežite ih na manje komade i skuhajte u slanoj vodi dok ne postanu mekani.
    • Ocijedite kuhane krumpire i propasirajte ih u glatku masu.
    • Dodajte jaje i malo soli, a zatim postupno dodajte brašno dok ne dobijete kompaktno tijesto.
    • Na pobrašnjenoj površini oblikujte tijesto u valjak, a zatim narežite na male komade.
    • Svaki komad lagano pritisnite vilicom kako biste dobili tradicionalni oblik njoka.
  3. Kuhajte njoke:
    • U velikom loncu prokuhajte slanu vodu.
    • Dodajte njoke u kipuću vodu i kuhajte ih dok se ne isplivaju na površinu (obično traje 2-3 minute).
    • Ocijedite njoke i prebacite ih u posudu s pašticadom.
  4. Posluživanje:
    • Poslužite pašticu s njokima, pospite svježim peršinom po vrhu i poslužite toplo.

Uživajte u ovom ukusnom tradicionalnom hrvatskom jelu! Dobar tek!

Nastavite čitati

Gastro

Zdrava prehrana za zaposlene: brzi i uravnoteženi obroci za aktivne ljude

U današnjem užurbanom svijetu, balansiranje između profesionalnih obaveza i aktivnog načina života može biti izazovno, ali zdrava prehrana ostaje ključna za održavanje energije i dobrog zdravlja.

U ovom članku istražujemo praktične i ukusne načine kako zaposlenici mogu pripremiti brze, uravnotežene obroke koji će podržati njihovu vitalnost i produktivnost.

Planiranje je ključ

Najvažniji korak ka uspješnoj zdravoj prehrani za zaposlene je planiranje. Unaprijed odredite svoj obrok za naredni dan ili nedjelju kako biste izbjegli impulzivno biranje nezdravih opcija.

Doručak – energija za početak dana

Jednostavne i brze opcije poput:

  • Zobena kaša sa svježim voćem i orašastim plodovima.
  • Grčki jogurt sa chia sjemenkama i bobičastim voćem.
  • Sendvič sa integralnim kruhom, avokadom i jajima.

Pripremite unaprijed

Vikendom pripremite veće količine hrane i podijelite je u porcije za sljedeće dane. Tako ćete uvijek imati zdrave opcije pri ruci, umjesto da posegnete za brzom hranom.

Ukusni ručkovi

Za ručak, fokusirajte se na:

  • Salate sa raznovrsnim povrćem, belančevinama (piletina, riba, tofu) i zdravim masnoćama (maslinovo ulje, avokado).
  • Integralnu tjesteninu sa povrćem i proteinskim izvorima.
  • Kvinoja ili riža sa povrćem i mahunarkama.

Užine za održavanje energije

Spriječite pad energije tijekom popodneva uz zdrave užine kao što su:

  • Voće poput jabuke sa kikiriki maslacem.
  • Humus sa mrkvama ili integralnim krekerima.
  • Čaša mlijeka badema sa nekoliko badema ili oraha.

Večera – lagana i hranljiva

Za večeru birajte lakše i hranljivije opcije kako biste olakšali varenje prije spavanja:

  • Piletina sa pečenim povrćem.
  • Riba sa blitvom i integralnom rižom.
  • Salata od kvinoje sa tunjevinom i povrćem.

Hidratacija je važna

Ne zaboravite na hidrataciju. Voda je ključna za održavanje energije i koncentracije tijekom radnog dana.

Zdrave grickalice

Ako osjećate potrebu za grickanjem, birajte zdrave opcije poput:

  • Svježeg voća kao što su jagode, grožđe ili kriške lubenice.
  • Orašastih plodova.
  • Prirodnih voćnih ili orašastih energetskih pločica.

Planirajte cheat day

Povremeno dozvolite sebi da uživate u omiljenim obrocima kako biste izbjegli osjećaj odricanja.

Pametno biranje i priprema zdrave hrane za zaposlene može biti jednostavna i korisna praksa. Ovi brzi i ukusni obroci ne samo da će vam pomoći da održite energiju i vitalnost, već će vam omogućiti da postignete najbolje u svom profesionalnom i osobnom životu.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice