Povežimo se

Događanja

Gospodarski Centar u Osijeku nominiran za prestižnu nagradu Baumit LifeChallenge 2024 za najljepšu fasadu u Europi

Veliko međunarodno priznanje – Hrvatska u finalu Baumit Life Challenge 2024.

Veliko međunarodno priznanje Hrvatska u finalu Baumit Life Challenge 2024.

Gospodarski Centar u Osijeku hrvatski je finalist međunarodnog arhitektonskog natjecanja Baumit LifeChallenge 2024 za najljepšu fasadu u Europi u kategoriji “Zapanjujuća struktura”. 

Osječki Gospodarski Centar plasirao se u finale u žustroj konkurenciji između čak 300 nevjerojatnih projekata prijavljenih iz cijele Europe, a u kategoriji ,,Zapanjujuća struktura“ natječe se za pobjedu s preko 1.000 m2 beton kreativne tehnike izrađene s Baumit CreativTop Silk završnom žbukom.

Nominacija ovog projekta na Baumit LifeChallenge 2024 dodatno potvrđuje izvanrednost arhitektonskog dizajna i angažmana svih sudionika. 

Gospodarski Centar u Osijeku predstavlja jedan od najvažnijih projekata u regiji, a glavni akteri ovog ambicioznog poduhvata – arhitekt Mislav Salitrežić iz arhitektonskog ureda Sirrah Projekt i predstavnica investitora Nataša Tramišak iz Osječko-Baranjske županije – nedavno su otkrili pozadinu i viziju koja stoji iza ovog monumentalnog projekta.

Mislav Salitrežić, čiji je dizajn postavio temelje ovog izvanrednog arhitektonskog pothvata, izrazio je svoje promišljanje o izazovima s kojima su se suočili tijekom realizacije projekta. 

“Naš cilj bio je stvoriti prostor koji ne samo da zadovoljava funkcionalne potrebe, već postavlja standarde u održivosti, estetici i fleksibilnosti. U potrazi za idealnim načinom poboljšanja završnog izgleda Baumit se istaknuo kao optimalan izbor zbog izvanrednog omjera cijene i kvalitete, uz neprocjenjivu tehničku podršku koja je uključivala korisne savjete i pravilan pristup tretiranju površina.” istaknuo je Salitrežić.

S druge strane, Nataša Tramišak je podijelila perspektivu investitora, naglašavajući važnost suradnje, predanosti i inovacije u ostvarenju vizije Gospodarskog Centra. 

” Prioritet je bio stvaranje energetski učinkovite zgrade s modernom tehnologijom i materijalima koji čine objekt atraktivnim vizualno, ugodnim oku te što je više moguće povezanim s prirodom, uključujući elemente poput drva i zelenih zidova. Ovaj projekt predstavlja srce poslovnih aktivnosti u Slavoniji i Baranji. Suradnja s partnerima poput Baumita igrala je ključnu ulogu u postizanju visokih standarda kvalitete.” dodala je Tramišak.

Gospodarski Centar u Osijeku ne samo da obećava biti centralno mjesto poslovnih aktivnosti u regiji, već i primjer izvrsnosti u arhitektonskom svijetu.

Ovogodišnja svečana dodjela nagrada Baumit Life Challenge 2024. održat će se krajem svibnja u Ljubljani. Više informacija dostupno je i na web stranici.

O projektu:

Baumit Life Challenge je natjecanje posvećeno arhitektonskoj izvrsnosti i inovativnom dizajnu kojim se odaje priznanje najizuzetnijim fasadama diljem Europe. Cijela priča je pokrenuta 2012. godine kada je Baumit predstavio “Life” – revolucionarnu liniju boja za fasade, najveću takve vrste u Europi. S preko oko 500 sudionika iz svih Baumit zemalja diljem Europe, događaj okuplja najbolje Baumit arhitekate, investitore i partnere. 

Oglas

Događanja

U Beču uskoro arhitektonski simpozij uz nagradu Brick Award

Unapređenje arhitekture kroz skalabilne inovacije

Klimatske promjene, ograničeni prirodni resursi i regulatorni okviri za ekološku kulturu gradnje koja uključuje energetsku učinkovitost, održivost i očuvanje, samo su neki od uvjeta koji zahtijevaju različite arhitektonske pristupe. Građevinski sektor trenutno je odgovoran za više od trećine globalnih emisija stakleničkih plinova stoga je svijetu, gdje se svaki tjedan razvijaju nove površine veličine Pariza, radikalna promjena neophodna.

U sklopu ovogodišnje dodjele Brick Award 24, dan nakon dodjele nagrada, 7. lipnja 2024. godine održat će se i Međunarodni simpozij koji će okupiti više od 200 profesionalaca u predavaonici Muzeja primijenjene umjetnosti (MAK) u Beču.

Na simpoziju će biti održan panel pod moderiranjem Veronice Hejdelind iz Švedske na temu „Unapređenje arhitekture kroz skalabilne inovacije“, a panelisti su Jennifer Beningfield iz Ujedinjenog Kraljevstva, Boonserm Premthada s Tajlanda, Gabriela Carrillo iz Meksika i Jens Linnet iz Danske. Novi održivi materijali, ponovna uporaba, valorizacija graditeljske baštine i lokalnog znanja, očuvanje prirodnih i kulturnih ekosustava, ljudskih ili neljudskih, još je jedna vizija svijeta koja se istražuje o gradnji.

Na predstojećem simpoziju Wienerberger Brick Award, naglasak će biti stavljen na upotrebu postojećih materijala kroz rekonstrukciju, obnovu i prenamjenu. U okviru simpozija raspravljat će se o nužnosti prelaska na regenerativnu upotrebu materijala, uključujući etički proizvedene materijale s niskim udjelom ugljika. Ova promjena paradigme zahtijeva inovativna skalabilna rješenja u cijelom području arhitekture.

Kako bi nadahnuli i motivirali arhitekte da istraže nove mogućnosti u pristupu gradnji glinenim materijalima, austrijska tvrtka Wienerberger AG od 2004. godine organizira dodjelu međunarodne nagrade kojom se daje priznanje vrhunskom arhitektonskom projektu od opeke. Wienerberger Brick Award dodjeljuje se projektima koji ostavljaju snažan i trajan dojam u arhitekturi te je ujedno priznanje posebno uspješnim primjerima moderne arhitekture od opeke. Krajnji cilj nagrade Brick Award je potaknuti izgradnju sve održivijih i energetski učinkovitijih objekata koji će zadovoljiti potrebe suvremenog stanovanja i stvoriti temelje za budućnost gradnje.

Više o međunarodnoj nagradi kojom se daje priznanje vrhunskom arhitektonskom projektu od opeke možete pročitati na Internet stranici wienerberger.hr

Nastavite čitati

Događanja

Posjetite Modular Homes Expo Arena Zagreb – najveću izložbu modularnih kuća

Expo će biti otvoren za posjetitelje od petka do nedjelje, svaki dan do 20 sati

Novo izdanje Modular Homes Expoa, jedne od najiščekivanijih izložbi u građevinskom sektoru, od 19. do 21. travnja u Zagrebačkoj Areni donosi najnovije trendove montažne i modularne gradnje!

Ovaj trend nije samo privremen odgovor na izazove, već predstavlja transformaciju cijele industrije prema održivijem, efikasnijem i naprednijem pristupu gradnji.

Ovogodišnji tlocrt tkriva mnoga iznenađeja! Veliki broj izložbenih primjeraka očekuje posjetitelje u konceptu eko sela, a izlagači su u velikoj završnici svojih prezentacija. Posjetitelji će unutar Arene prošetati ulicom koju će svijetliti vrhunska Eglo rasvjeta, i ulaziti u domove kakve su za njih pripremili najbolji proizvođači regije Jugoistočne Europe. Kružni tok i cijelu Arenu zeleniti će predivno vanjsko i unutarnje bilje Iris MBM centra.

Uz Eglo rasvjetu, unutarnje i vanjsko bilje Iris MBM centra te predivne drvene eksponate unutarnjeg i vanjskog namještaja Wood & Steel Art, posjetitelji će po promotivnim cijenama moći kupiti čak 17 izložbena eksponata montažnih i modularnih kuća te pomoćnih vanjskih objekta. Ukupno izlaže 78 izlagača iz 8 zemalja, a Expo je pod poroviteljstvom Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Republike Hrvatske i Grada Zagreba.

Na 3 dana, najveći dionici ove industrije koji imaju kapaciteta i mogućnosti pružati usluge u regiji okupiti će se ponovno u Areni Zagreb da pokažu svoje najnovije proizvode i usluge te da sudjeluju u stručnim panelima i vokaliziraju važne teme za industriju i same kupce.
Vrata ovogodišjeg Expo-a otvaraju se u petak 19. travnja 2024 u 10:00 sati a svečanost otvorenja planirana je za 11:00 sati. Expo će biti otvoren za posjetitelje od petka do nedjelje, svaki dan do 20 sati

Program će i ove godine voditi novinarka Zorana Vukić Gavran, a novost je da će se odvijati u središnjoj dvorani, u pozornici osmišljenoj kao veliko Eglo rasvjetno tijelo, a stručni program će se sva 3 dana prenositi uživo i na Yotube kanalu Modular Homes Expo i Dom na kvadrat.

Teme stručnih panela ove godine su: Stambena politika Republike Hrvatske do 2030, (R)evolucija montažne gradnje, Mogućnosti (su)financiranja montažne gradnje, International markets and potential of southeastern europe region (panel na engleskom jeziku), Atraktivnost hrvatskog tržišta za izvoznike, Digitalna gradnja, Održivost kao imperative, Ključ u ruke.

Očekuje se će ovo prestižno okupljanje privući brojne internacionalne stručnjake, čineći Zagreb Europskim središtem industrije modularne i digitalne gradnje tijekom trodnevnog događaja. Organizator poziva sve građane da se pridruže jedinstvenom iskustvu ovogodišnjeg Modular Homes Expo Arene Zagreb, gdje inovacija susreće održivost u području stambenih rješenja u produkciji eko sela.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice