Povežimo se

three quarter length

Oglas

Uradi sam

Znate li kada i kako presaditi orhideju? Pratite ove jednostavne korake

Pogledajte kako presaditi orhideje

Nekada rezervirane samo za odabrani krug vrtlara, orhideje (Phalaenopsis) postaju sve popularnije kao sobne biljke. Unatoč njihovom egzotičnom izgledu, relativno su jednostavne za uzgoj uz pravilnu njegu.

10 najpopularnijih sobnih biljaka na Instagramu

Međutim, mnogi početnici u uzgoju orhideja osjećaju nervozu pri presađivanju svojih biljaka. Kao osnovno pravilo, orhideje bi trebalo presađivati svake jedne do dvije godine kako bi se osiguralo njihovo zdravlje i potaknuo rast. Orhideje su poznate po tome da traže posebnu njegu.

Kada presaditi orhideju

Nikada ne presađujte orhideju dok cvjeta jer riskirate gubitak cvjetova. Najbolje vrijeme za presađivanje je odmah nakon što završi cvjetanje, obično u proljeće.

Postoje tri glavna znaka na koje treba obratiti pažnju prilikom odlučivanja trebate li presaditi svoju orhideju ili ne.

Prvo, ako primijetite bijele korijene koji izlaze između rupa na posudi, to je siguran znak da je vaša orhideja prerasla svoj dom. 10 najljepših boja orhideja

Drugo, presađivanje je također potrebno kada se smjesa za sadnju počne raspadati. Umjesto da rastu u tlu kao većina kućnih biljaka, orhideje opstaju u posudi s velikim, labavim materijalima poput kore drveta, mahovine i ugljena. Nakon nekog vremena, veći komadi se raspadaju u manje komade što uzrokuje nedovoljnu drenažu. Zamijenite smjesu za sadnju svake par godine kako bi korijeni dobili potrebni zrak.

Treći znak na koji treba obratiti pažnju su čvrsto zapetljani korijeni. Vrtlar koji tek počinje uzgajati orhideje može pogrešno shvatiti prirodan uzorak zapetljanosti korijena kao znak da njihova orhideja ima stisnute korijene i da joj treba presađivanje. Dok god korijeni labavo vrte i preklapaju se, što je normalan rastni uzorak za orhideje, možete pričekati s presađivanjem. Međutim, čvrsto zapetljani korijeni ukazuju da vaša orhideja treba presađivanje, što će joj pružiti potrebne hranjive tvari za prosperitet i cvjetanje.

Kako presaditi orhideju

Kod presađivanje najprije treba izvaditi cijeli korijen iz premale posude, a oštrim škarama ukloniti sve propalo korijenje.

Zdrav korijen ne treba dirati, sve šta je suho odstranite kako bi uklonili veliku masu korijena koji nije u funkciji. Cvjetna se stapka obično prikrati na dva do tri koljenca, ali možemo je i ukloniti kako bi se obnovila i lisna masa orhideje.

Orhideju presadite u posudu koja je 2 – 3 cm veća od dosadašnje kako bi korijen imao mjesta za rast. Za sadnju se koristi kvalitetan specijalni supstrat – Plantella zemlja za orhideje. Ova zemlja sadrži borovu koru, perlit, tresetnu mahovinu i ono što je najvažnije – kokosova vlakna, kako bi ta kokosova vlakna i drugi sastojci zadržavali vlagu.

Na dno posude se stavlja manja količina supstrata, a nakon smještanja orhideje u posudu dodaje se još zemlje. Ona će biti kvalitetan medij koji će osigurati bolji list, korijen, a nakon toga i cvijet. Nakon sadnje orhideja se stavlja u nešto veću ukrasnu posudu za koju je važno da je dublja od one u koju smo orhideju posadili kako bi se suvišna voda od zalijevanja mogla ocijediti.

Pogledajte kako presaditi orhideju u videu:

Nastavite čitati

Uradi sam

10 odličnih i jednostavnih ideja za dekoriranje praznih zidova

Brzo i jednostavno uljepšajte bezličan zid u vašem domu

Kako biste u interijeru popunili prazan prostor na vašim zidovima, ne morate posezati za umjetničkim slikama. Po principu uradi sam, poslužite se nekom od jednostavnih ideja, kojima ćete razveseliti sebe i ostale ukućane, a vaš prostor oplemeniti zanimljivim i originalnim elementima. Pronašli smo 10 ideja za uradi sam dekoriranje praznih zidova

1. Stare gramofonske ploče

Ako imate gomilu starih ploča, a gramofon je odavno završio na tavanu ili na otpadu, ovo vam je idealna prilika da uramite idole iz mladosti. Osim što podsjećaju na nagrade “zlatna ploča” za prodanih milijun i nešto primjeraka, prilika su i da se podsjetite “dobrih starih vremena”.

2. Poster od role tapeta

Zanimljivu tapetu jednostavno učvrstite s dvije letvice i objesite na zid. Motiv može biti i krupniji i jačih boja, pogotovo ako su vam zidovi neutralni.

3. Slike od ukrasnog japanskog papira

Ove jednostavne “slike” napravljene su od cijenjenog japanskog washi papira. Ovaj papir u japanskoj tradiciji spada gotovo u umjetnost i nije ga baš lako kod nas pronaći. U papirnicama ili hobby centrima pokušajte pronaći neki drugi kvalitetniji (npr.rižin) koji bi vam motivima bio zanimljiv.

Upoznajte macrame – tehniku izrade unikatnih dekoracija

Presvući možete prazna platna za slikanje ili nekakve druge zanimljive plosnate kutije istih ili različitih oblika.

4. Uokvireni ručni radovi

Prekopajte ormare i pronađite stare ručne radove vaših mama i baka te ih uramite. Ako vam je žao izrezivati komade stolnjaka potražite ih na buvljacima.

5. Porculanski vintage tanjuri

Za ovu ideju biti će vam potrebno malo i rada ako sami želite napraviti okvire za tanjure ili se poslužite trikom: kupite već gotove okvire za fotografije ili slike koje ćete malo prilagoditi.

Morat ćete izbaciti prednje staklo, a na pozadinu stavite ukrasni kvalitetniji papir, imate ih npr. u mapama ili pojedinačno u svakoj boljoj papirnici. Tanjur prilijepite nekim boljim montažnim ljepilom i to je to.

6. Vintage maramice

Ne baš tako davno ove maramice bile su obavezan dio svake damske torbice ili muškog džepa. Sada mogu postati nezaobilazan dio vašeg zida.

7. Jabuke ili kruške

Odlučite se za jedan motiv koji vam je zanimljiv, jabuke ili recimo kruške. Objesite na zid sve stvarčice koje vam se učine zanimljivim, a možete staviti i vlastite fotografije.

Luda ideja – tkanine na zidovima umjesto boja i tapeta

8. Patchwork od tapeta

Za ovaj patchwork potrebno vam je nekoliko rola različitih tapeta. Poigrajte se bojama i motivima, ali pazite da opet sve bude na neki način skladno. Ako imate otpada, polijepite ih i na okvire za fotografije.

9. Uokvirene tapete

Ostatak tapete ili čak kvalitetne tkanine (recimo od draperije) iako na prvi pogled djeluje banalno učinit će da zid ipak djeluje bolje nego da je prazan.

10. Pletene košarice

Ručno pletene košarice raznih oblika na zidu će se savršeno uklopiti u country ili shabby stil. Ovo je vrlo jednostavna i brza, a zanimljiva ideja za dekoriranje praznih zidova.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice