Povežimo se

stainless

Oglas

Interijeri

Wellness i udobnost u dizajnu interijera: Kako stvoriti harmoniju u domu?

Koncept koji postaje sve važniji

U današnjem ubrzanom svijetu, naš dom postaje utočište mira i opuštanja. Kroz promišljeni dizajn interijera, možemo kreirati prostore koji ne samo da izgledaju lijepo, već i poboljšavaju naše fizičko i mentalno zdravlje.

Temelj ovog pristupa leži u konceptu wellnessa i udobnosti, koji postaje sve važniji u dizajnu interijera.

Optimizacija kvalitete zraka

Kvaliteta zraka u zatvorenom prostoru izravno utječe na naše zdravlje i dobrobit. Dizajneri interijera sve više pažnje posvećuju ventilaciji i odabiru materijala koji ne ispuštaju štetne kemikalije. Uvođenje biljaka u interijer ne samo da poboljšava estetiku prostora, već i doprinosi pročišćavanju zraka.

Biljke poput aloje, sanseverije i fikusa učinkovito uklanjaju toksine iz zraka.

biljka-aloe-vera-domnakvadrat

Korištenje prirodnog svjetla

Prirodno svjetlo ima pozitivan utjecaj na naše raspoloženje i energiju. Veliki prozori, svjetlarnici i otvoreni prostori omogućuju maksimalan unos dnevnog svjetla.

Strategije kao što su korištenje prozirnih zavjesa ili strateško postavljanje ogledala koje reflektiraju svjetlost, dodatno poboljšavaju osvjetljenje prostora.

Ergonomija i namještaj

Ergonomski dizajniran namještaj smanjuje fizički stres i potiče pravilno držanje tijela. Stolice, stolovi i radni prostori trebali bi biti prilagođeni individualnim potrebama korisnika. Pravilno odabrani ergonomski komadi namještaja mogu smanjiti rizik od bolova u leđima, vratu i ramenima, što je posebno važno za one koji rade od kuće.

Povratak staklenih blokova u interijere: Moderna interpretacija klasičnog elementa

Akustika i zvuk

Zvuk ima značajan utjecaj na našu udobnost i produktivnost. Dobra akustika može smanjiti stres i poboljšati kvalitetu sna. Ugradnja zvučne izolacije, korištenje tepiha, zavjesa i tapeciranog namještaja može značajno smanjiti razinu buke.

Također, uvođenje umirujućih zvukova poput zvukova prirode može dodatno unaprijediti osjećaj mira.

krzneni-tepih-domnakvadrat

Boje i materijali

Boje igraju ključnu ulogu u našem emocionalnom stanju. Neutralne i prirodne boje poput bež, bijele, zelene i plave često se koriste za stvaranje umirujućeg okruženja. Prirodni materijali poput drva, kamena i pamuka također pridonose osjećaju povezanosti s prirodom i stvaraju toplu, ugodnu atmosferu.

Organizacija i skladištenje

Dobro organiziran prostor može smanjiti osjećaj stresa i povećati produktivnost. Pametni sustavi za skladištenje, poput ugrađenih ormara, višenamjenskog namještaja i skrivenih prostora za pohranu, pomažu u održavanju urednosti i funkcionalnosti prostora.

Minimalizam, kao stil dizajna, naglašava važnost rješavanja nepotrebnih stvari i fokusiranja na ono što je zaista važno.

walk-in-ormar-garderoba-domnakvadrat

Personalizacija i individualnost

Važno je da se prostor u kojem živimo osjeća kao naš vlastiti. Dodavanje osobnih detalja, poput fotografija, umjetničkih djela ili suvenira s putovanja, stvara emocionalnu vezu s prostorom. Personalizacija prostora pomaže u stvaranju okruženja koje odražava našu osobnost i stil života, čineći ga ugodnijim i privlačnijim.

Kako urediti mali vrt i balkon poput stručnjaka? Pratite ove važne savjete

Integracija tehnologije za wellness

Pametne kućne tehnologije mogu značajno poboljšati kvalitetu života. Sustavi za pametno upravljanje rasvjetom, grijanjem i hlađenjem omogućuju prilagodbu okruženja prema našim potrebama. Također, uređaji koji prate kvalitetu zraka, razinu vlage i razinu buke mogu pomoći u održavanju optimalnih uvjeta za wellness.

Zaključak

Wellness i udobnost u dizajnu interijera nisu samo trendovi, već nužnost za stvaranje harmoničnih životnih prostora. Kroz pažljivo planiranje i implementaciju ovih elemenata, možemo postići balans koji ne samo da zadovoljava estetske kriterije, već i značajno poboljšava kvalitetu našeg života.

Dizajn interijera koji se usredotočuje na wellness i udobnost potiče zdravlje, produktivnost i sreću, čineći naš dom pravim utočištem mira i blagostanja

Autor teksta: Matej Kušević, Krajobrazni arhitekt, Dizajner interijera i vlasnik studija M1st design

Nastavite čitati

Lifestyle

Pravilno održavanje mramornih površina – ovi će savjeti pomoći da očuvate njihovu prirodnu ljepotu

Održavanje netaknute ljepote mramora iznenađujuće je lako s nekoliko jednostavnih smjernica

kuhinja-bijela-mramor-rasvjeta-domnakvadrat

Tražen tisućama godina zbog svoje bezvremenske ljepote, mramor je jedinstvena i vrlo poželjna prirodna kamena površina. Svaka ploča mramora je klasična, jedinstvena i zapanjujuće lijepa na svoj način.

U nastavku smo identificirali 8 uobičajenih neprijatelja mramornih površina.

1. Citrusna, abrazivna i kisela sredstva za čišćenje

Moćna sredstva za čišćenje napravljena od agresivnih kemikalija, kiselina, abraziva i dodataka mogu biti štetna za mramor, stoga ih koristite oprezno.

Prevencija: Vruća voda obično je dovoljna za svakodnevno čišćenje u kuhinjama i kupaonicama. Provjerite sve oznake sredstava za čišćenje kako biste bili sigurni da su sigurna za mramor. Pripazite na kiseline, lužine, citrusna ulja, ocat, amonijak i abrazivne dodatke. Također izbjegavajte spužve za ribanje, čeličnu vunu i druge metalne alate za čišćenje.

2. Crno vino

Mramorni bar prekrasno je mjesto za prikazivanje kolekcije pića, miješanje svečanog koktela ili natočiti čašu omiljenog pića. Međutim, duboka boja crnog vina prolivenog po mramoru nije idealna jer se boja brzo može upiti ispod površine. Ne brinite, većina mrlja može se očistiti ili znatno ublažiti jednostavnim kućnim sredstvima.

Prevencija: Uvijek postavite boce vina na podložak ili pladanj i pazite pri otvaranju oko mramora. Nemojte stavljati čepove izravno na pult i uvijek odmah obrišite prolivena vina.

Čišćenje: Ako primijetite diskoloraciju uzrokovanu vinom na mramoru, napravite pastu od smjese za izvlačenje boje i nečistoća. Prvo obrišite područje destiliranom vodom. Za svijetli mramor, pomiješajte vodikov peroksid s praškom za pecivo do konzistencije kiselog vrhnja. Za tamni mramor, pomiješajte aceton i prašak za pecivo u istoj konzistenciji.

Namočite smjesu u papirnate ručnike i prekrijte zamrljano područje. Idealno bi trebalo biti centimetar, dva debelo. Pokrijte papirnate ručnike plastičnom folijom i zalijepite rubove kako biste zadržali vlagu. Uklonite plastičnu foliju nakon 24 sata, ali ostavite papirnate ručnike preko mrlje dok se potpuno ne osuše. Nakon uklanjanja ručnika, ponovno isperite destiliranom vodom i osušite mekanim ručnikom. Ponavljajte po potrebi do 5 puta na zaraženom području.

3. Kisela hrana

Zbog kalcijevog karbonata u mramoru, kisela hrana može uzrokovati oštećenja ako se ne riješi brzo. Citrusno voće, voćni sokovi, vino, kava, gazirani napici, ocat i rajčice među najčešćim su uzrocima graviranja i mrlja na mramoru u kuhinji.

Prevencija: Držite daske za rezanje i čiste ručnike pri ruci za pripremu hrane. Odmah obrišite prolijevanja kako biste izbjegli mrlje. Stavite pića na podloške i koristite podmetače za jelo ako jedete na mramornim površinama.

Čišćenje: Brzo obrišite mrlju kako biste uklonili svu tekućinu. Topla, destilirana voda može neutralizirati kiselinu i spriječiti daljnje oštećenje od prolijevanja. Ako postoji mrlja, pokušajte s metodom paste opisanom u savjetima za crno vino. Ako je površina ugravirana zbog prolijevanja, pokušajte nanijeti sredstvo za uklanjanje gravura ili proizvod za poliranje mramora kako biste vratili prirodni sjaj.

4. Toplina

Budite posebno oprezni s vrućim tavama, loncima i tekućinama oko vaših mramornih pultova. Toplinski šok može uzrokovati laganu diskoloraciju, oštećenja od opeklina i u ekstremnim slučajevima pucanje.

Prevencija: Umanjite izvore topline podmetačima ili otpornošću na toplinu. Izbjegavajte bliski kontakt s vrućim uređajima kao što su friteze i vruće ploče korištenjem zaštitne površine na mramornom pultu.

5. Sapunica

Za sapunicu, kombinirajte toplu vodu s blagim deterdžentom neutralnog pH u kanti za čišćenje. Radite u malim dijelovima, trljajući otopinu preko mramora mekom, neabrazivnom spužvom. Isperite područje destiliranom vodom i koristite brisač ili ručnik kako biste potpuno osušili područje.

Mramor, drvo, granit… Ovako se pravilno čiste sve kuhinjske površine

6. Ljepljive tvari

Nesreće se mogu dogoditi, posebno na podovima i drugim površinama s velikom frekvencijom korištenja. Žvakaća guma, mast i ljepila mogu zahtijevati malo strpljenja za čišćenje odgovarajućim alatima.

Prevencija: Očistite prolijevanja prije nego se osuše. Uklonite cipele prije hodanja po mramornim podovima. Izbjegavajte korištenje ljepila i drugih ljepljivih tvari na i oko mramornih površina.

Čišćenje: Žvakaća guma, mast ili ljepila ne bi se trebala uklanjati metalnim alatima. Iako je mramor izdržljiv, oštri rubovi mogu izgrebati površinu. Umjesto toga, koristite plastični nož za kit ili nokat kako biste pažljivo podigli tvar ili pokušajte s blagim deterdžentom neutralnog pH pomiješanim s toplom destiliranom vodom.

Za uklanjanje žvakaće gume, stavite kocku leda u plastičnu vrećicu, trljajte je po gumi dok se ne stvrdne i zatim ostružite stvrdnutu tvar plastičnim ili drvenim alatom.

Za tvrdokornije tvari, pokušajte nanijeti malu količinu razrijeđenog izopropilnog alkohola ili mineralnih duhova mekom krpom. Uvijek testirajte prije primjene na velikom području.

7. Proizvodi za kupaonicu i šminka

Kisela sredstva za pranje lica, tonici, losioni i parfemi trebaju se koristiti s oprezom oko mramornih umivaonika i mramornih podova u kupaonici. Koncentrirani pigmenti nekih ruževa i šminki također mogu biti opasni za mramorne površine u kupaonicama.

Prevencija: Postavite ukrasni pladanj na svoj umivaonik kako bi služio kao prostor za pohranu toaletnih ili kupaonskih proizvoda koji će se čuvati na vašoj mramornoj površini. Držite krpu za čišćenje pri ruci za eventualna prolijevanja.

Čišćenje: Budući da su mnogi kozmetički proizvodi na bazi ulja i imaju masnu teksturu, preporuča se otopina deterdženta za posuđe. Prvo, obrišite područje ručnikom, izbjegavajući trljanje ili ribanje. Zatim razrijedite blagi deterdžent neutralnog pH s toplom vodom kako biste razgradili preostale tvari na površini. Lagano isperite toplom destiliranom vodom i obrišite mikrofiber krpom. Nježno ponavljajte ovaj postupak dok mrlja ne nestane.

10 ideja za podove u kupaonici za savršen balans praktičnosti i stila

8. Dim

Mramor je zapanjujući kamen za postavljanje oko kamina ili ložišta, ali budite oprezni kako biste izbjegli nakupljanje i mrlje uzrokovane dimom od vatre.

Prevencija: Pazite da je vaš kamin dobro ventiliran, usmjeravajući dim kroz dimnjak, a ne u prostoriju. Držite meku krpu pri ruci kako biste obrisali nakupljanje nakon svake vatre.

Čišćenje: Ako se nakupe mrlje, nanesite otopinu tople vode i blagog deterdženta neutralnog pH, a zatim isperite destiliranom vodom. Osušite mikrofiber ručnikom. Za tvrdokornije mrlje na svijetlom mramoru, pokušajte s pastom od vodikovog peroksida pomiješanog s praškom za pecivo kako biste uklonili boju, kao što je navedeno za crno vino (gore). Uvijek testirajte pastu na malom području prije nego što počnete s velikom mrljom i nemojte ribati.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice