Povežimo se

blossom

Čišćenje i održavanje doma

Zauvijek se riješite prašine uz ove jednostavne savjete profesionalaca

Prašina privlači prašinu, a ovih 8 koraka pomoći će vam da ju držite pod kontrolom

Unatoč svim naporima, prašina će naći put u vaš dom. No, kako biste sveli nakupljanje prašine na minimum, možete poduzeti nekoliko jednostavnih koraka koji ne zahtijevaju previše dodatnog truda.

U nastavku stručnjaci za čišćenje dijele svoje najbolje savjete za smanjenje prašine u domu, bez obzira na veličinu vašeg kućanstva ili mjesto stanovanja. Preporučeni koraci uključuju pregled vašeg HVAC sustava, redovito čišćenje, sprječavanje nakupljanja životinjske dlake i još mnogo toga.

Kako očistiti zidove od tragova prstiju, prašine ili drugih nezgoda

1. Riješite se viška stvari

Jedan od načina da spriječite nakupljanje prašine je da ne zadržavate više stvari nego što vam je potrebno. Manje površina na kojima se prašina može zadržati znači manje prašine, objašnjava Robin Murphy, osnivačica ChirpChirp, tvrtke za čišćenje.

Uzmite vremena za raščišćavanje i poklonite, donirajte ili prodajte stvari koje više ne koristite. Vaš će prostor djelovati prozračnije, a bit ćete zahvalni kad dođe vrijeme za čišćenje.

2. Spriječite nakupljanje prašine

Što češće brišete prašinu, manje će je biti u vašem domu. Zato je redoviti raspored čišćenja ključan.

Prašina privlači prašinu,“ kaže Murphy. „Kako se prašina nakuplja, privlači i zadržava još više čestica prašine.“

Jade Piper, voditeljica operacija u BetterCleans preporučuje da svaki tjedanodvojite nekoliko minuta za brisanje prašine u svom domu. Usisavanjem također spriječavate prašini da se nakupi u kutevima, ispod kreveta ili kauča, te na taj način kontrolirate njezinu pojavu.

Courtney Cox otkrila svoje navike pri čišćenju – iznenadit će vas što radi svaki dan!

3. Provjerite dihtaju li vam prozori i vrata

Vjerovali ili ne, prozori i vrata koja propuštaju mogu dovesti do povećanja prašine u domu, objašnjava Marla Mock, predsjednica Molly Maid, tvrtke Neighborly Company. Obratite pažnju na to kako biste što prije riješili taj problem.

4. Mjenjajte filtere

Redovita zamjena filtera na peći i klima-uređaju – svakih tri do šest mjeseci za većinu, ili svakih dva mjeseca ako imate kućne ljubimce – čini čuda, kaže Mock. Preporučuje i učestaliju zamjenu za kućanstva s alergičarima.

5. Možda koristite neadekvatne proizvode za čišćenje prašine

Ako vam se čini da stalno čistite, a prašina se i dalje pojavljuje, možda koristite neadekvatne proizvode. Mock predlaže korištenje vlažne, čiste mikrovlaknaste krpe za brisanje prašine, jer učinkovito uklanja bakterije bez ostavljanja dlačica. Pazite da krpa ne bude previše mokra kako ne biste ostavili tragove vlage.

6. Krenite od vrata

Prevencija prašine počinje čim uđete na vrata. Postavite otirač ispred ulaznih vrata i zamolite članove obitelji i goste da se izuju prije nego što uđu, predlaže Piper. Također, birajte podne obloge s pažnjom – smanjite količinu tepiha i radije se odlučite za lako održive prostirke ili parket.

7. Redovito češljajte svoje ljubimce

Mačke i psi mogu biti veliki izvor prašine, pa Piper savjetuje redovito uređivanje kućnih ljubimaca, po mogućnosti vani kako bi se izbjeglo unošenje prašine i dlaka. Također, redovito perite njihovu posteljinu kako biste se riješili nakupljene prašine.

8. Mijenjajte posteljinu

Uz redovito pranje posteljine vaših ljubimaca, važno je prati i vašu posteljinu kako biste spriječili nakupljanje prašine. Piper preporučuje mijenjanje posteljine svaki tjedan te korištenje navlaka koje sprječavaju nakupljanje alergena.

Nastavite čitati

Gastro

U pećnici ili na tavi: Kako ispeći savršene kestene kod kuće

Za razliku od većine orašastih plodova, kesteni sadrže vrlo malo masti, što ih čini zdravijom alternativom za grickanje

Kesteni su odavno simbol jeseni zbog nekoliko razloga, povezanih s prirodom, kulturom i sezonskim običajima. Pečeni kesteni tradicionalno su se pripremali na otvorenim vatri ili na gradskim ulicama, što stvara osjećaj ugode i topline. Kesteni su relativno niskokalorični u usporedbi s drugim orašastim plodovima, što ih čini boljim izborom za užinu umjesto npr. pekare.

Ali, kesteni koji su se prodavali na Zagrebačkim ulicama za 5,10 kn sada se prodaju za toliko eura. Za cijenu jedne mjerice na ulici, na placu možete kupiti kilu, pa čak i više! Slijedite naš vodič kako ispeći kestene kod kuće, i imat ćete fine,tople kestene za grickanje ili za upotrebu u nekim od omiljenih sezonskih recepata.

Evo kako jednostavno očistiti šipak i kojim ga jelima možete dodati

Priprema kestena u pećnici

Pečenje kestena može biti izazovno, ali kad su pravilno pripremljeni, ljuske se lako skidaju. Trik je u tome da unutarnji plod bude temeljito pečen i mekan prije guljenja. Naravno, kestene gulite dok su još vrući iz pećnice.

Što vam je potrebno:

Oštar nožić, daska za rezanje, lim za pečenje s podignutim rubovima (ili posuda za pečenje ili tava koja može u pećnicu) i čista kuhinjska krpa.

  1. Zagrijte pećnicu: Standardna temperatura od 180°C odlična je za pečenje kestena.
  2. Napravite “X”: Koristeći bazu oštrog nožića, napravite vrlo mali rez na dnu ljuske svakog kestena. Zarežite samo do mesa kestena i nastavite rezati prema gore, uz donju polovicu ljuske. Ponovite to kako biste oblikovali “X”. Na taj će način ljuske puknuti dok se kesteni peku, pa će ih biti lakše guliti.
  3. Namočite kestene: Namočite kestene u posudi s vodom 30 minuta; to će pomoći da se ne isuše tijekom pečenja.
  4. Pecite: Posložite kestene u ravnomjernom sloju na lim za pečenje s rubovima. Pecite ih oko 35 minuta, ili dok ljuske ne popucaju i unutarnji plod ne bude izložen.
  5. Guljenje: Kesteni se najlakše gule dok su još vrući, pa uzmite čistu kuhinjsku krpu i pomoću nje otvorite ljuske. Odbacite svaku ljusku i tanke papirnate kožice koje su pričvršćene za plodove.

Kako ispeći kestene u tavi

Što vam je potrebno:

Tava s debelim dnom (najbolje od lijevanog željeza), oštar nožić, daska za rezanje, čista kuhinjska krpa

Upute:

  1. Priprema kestena: Svaki kesten zarežite u obliku “X” na ravnom dijelu ljuske. Ovaj rez će pomoći ljuski da pukne tijekom pečenja i olakšati guljenje.
  2. Zagrijavanje tave: Stavite tavu na srednju vatru i pustite je da se dobro zagrije. Debelo dno pomaže da se kesteni ravnomjerno ispeku.
  3. Pečenje kestena: Stavite kestene u tavu, u jednom sloju, s izrezanim dijelom prema gore. Povremeno protresite tavu kako bi se kesteni ravnomjerno ispekli. Pokrijte tavu poklopcem ili aluminijskom folijom kako bi toplina ostala u tavi.
  4. Vrijeme pečenja: Pecite kestene 15–20 minuta, povremeno ih miješajući ili tresući tavu. Kada ljuske počnu pucati i meso omekša, kesteni su gotovi.
  5. Guljenje: Kad su kesteni gotovi, zamotajte ih u čistu kuhinjsku krpu na nekoliko minuta kako bi omekšali i zadržali toplinu. Zatim ih ogulite dok su još topli, jer će se ljuske lakše skinuti.

Ovako pripremljeni kesteni su topli, ukusni i savršeni za uživanje tijekom hladnih dana!

Nastavite čitati

Kolumne

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice