Povežimo se

Lampe s nevidljivim izvorom svjetlosti

Oglas

Dizajn i trendovi

Donosimo šest odličnih ideja za ljetno uređenje interijera

Uredite svoj dom i pripremite se za ljetnu sezonu uz ovih šest ideja

Ljeto je na vratima, što znači da je sezona zabave pred nama. Ako ovog ljeta planirate organizirati večere na otvorenom, vrtne zabave ili se želite opustiti u okrilju svoga doma – pobrinite se da vaš dom i terasa budu spremni. Kako bi vam pomogao da se pripremite za goste, Yelp je analizirao podatke i izradio svoju prognozu trendova za ljetne prostore za 2024. Od novih vrtlarskih tehnika do stilova dizajna doma, ovo su trendovi koje očekujemo ovog ljeta.

1. Slojevita rasvjeta u interijeru

Bez obzira o kojem se prostoru radi, rasvjeta igra ključnu ulogu za stvaranje atmosfere. Recite zbogom oštroj rasvjeti iznad glave. Pomoćnim lampama i drugim izvorima svjetla možete postići puno ugodniji, mekši ugođaj doma. Isprobajte papirnate lampione, stolne svjetiljke u obliku kugle ili upečatljivu podnu rasvjetu. Uparite ih s mekim, toplim žaruljama kako biste stvorili ugođaj. Želite li vizualno podići strop u svome domu, savjetujemo postavljanje visećih svjetiljka.

Dok biramo svjetlosne opcije koje odgovaraju našem stilu života, također trebamo razmišljati o ekološkom utjecaju. LED tehnologija i energetski učinkovite rasvjetne opcije izvrstan su izbor za uređenje interijera na ekološki prihvatljiv način. LED svjetiljke smanjuju potrošnju energije, kao i negativni utjecaj na okoliš, a ujedno su prekrasan dekor našeg doma. 

Rasvjeta u interijeru – od funkcionalnosti do dekoracije

2. Luksuzna njega kod kuće

Stvorite spa iskustvo kod kuće implementacijom nekih značajki usmjerenih na wellness u svom domu. Yelp je otkrio da su se pretraživanja za duboke kade, instalacije za saune i parne tuševe dramatično povećala od prošle godine. Za uljepšavanje kupaonice, ne morate razmišljati o kompletnoj renovaciji. Jednostavne izmjene poput novog tekstila, vješanja slika ili fotografija i promjena boje zidova učinit će da vaš prostor zablista.

5 pametnih načina da uljepšate svoju kupaonicu bez renoviracije

3. Kućni vrtovi koji zaokupljaju osjetila

Senzorni vrtovi – stil vrtlarenja koji treba stimulirati svih pet osjetila – postaju omiljeni među vrtlarskim entuzijastima. Ovi vrtovi koriste mirisne i teksturirane biljke, kao i umirujuće zvukove poput zvona vjetra i fontana, kako bi stvorili umirujuće, privlačno vrtno iskustvo. Osim senzornih vrtova, značajno su porasle pretrage vrtova na okućnicama, jestivih biljaka, kokošinjaca i pčelarstva.

Vrtovi su produžetak našeg unutarnjeg prostora i kada biramo komade namještaja. Odaberite namještaj koji odgovara stilu vašeg doma kako bi povezali interijer i eksterijer.

Koji nas trendovi vrtnog namještaja očekuju ove godine?

4. Modni trendovi u dizajnu interijera

Popularni modni trendovi polako, ali sigurno probijaju se u kućne interijere. To je vidljivo s trendovima kao što su tihi luksuz, neočekivana crvena teorija, a sada i s koketama. Prema Yelpu, pretraživanja za coquette porasla su za 337 posto, što pokazuje povećani interes za dodavanje mekih, delikatnih tekstilnih detalja u domove, kao što su plišane ružičaste sjedalice i elegantne zavjese.

Donosimo jednostavan vodič za odabir zavjesa

5. Retro je opet u modi

“Retro stilovi su nam privlačni iz razloga što su puni detalja, jarkih boja i unose jednu toplinu u dom. Nadalje, imamo geometrijske oblike na tapetama koje su bile u prošlom stoljeću 70-tih, jako popularne ili cvjetni uzorci na tkaninama i tapetama. Tako da dosta je šaroliko i intenzivno”, kaže Nevenka Vidmar, dipl. ing. arhitekture.

Kako raste nezainteresiranost za brz namještaj i uređenje doma, vintage komadi postaju sve popularniji. Zahvalnost za već voljeni namještaj dovela je do povećane potražnje za stručnjacima koji restauriraju namještaj, budući da su pretrage za tapeciranje stolica i popravak namještaja porasle za 199 posto, odnosno 24 posto, prema Yelpu. Osim toga, retro podni uzorci poput šahovnice vraćaju se jer su pretraživanja postavljanja pločica porasla za 36 posto od prošle godine.

6. Odvažite se prilagoditi dom po vašem ukusu

Personalizacija postaje sve popularnija u domu, budući da prilagođeni detalji bilježe značajan porast na Yelpu. Zavjese po narudžbi porasle su za 60 posto, a vrata po narudžbi za 30 posto.

Ako želite svoj dom učiniti personaliziranijim, prvo razmislite koja bi funkcionalna ažuriranja bila najkorisnija u vašem svakodnevnom životu. “Mučite se pronaći svoju omiljenu košulju u pretrpanom ormaru? Novi sustav ormara može promijeniti pravila igre za organizaciju, maksimizirajući vaš prostor i ističući značajne predmete, poput vaše kolekcije cipela vrijedne izlaganja”, kaže Tara Lewis, stručnjakinja za trendove za Yelp.

Nastavite čitati

Planiranje i uređenje

Kako urediti mali vrt i balkon poput stručnjaka? Pratite ove važne savjete

Evo nekoliko savjeta i zamki na koje treba obratiti pažnju

Stvaranje i uređivanje otvorenih prostora kako bi bili lijepi, funkcionalni i ugodni za boravak predstavlja osnovu rada. Ako se uživalo u šetnji kroz park, sjedilo u lijepo uređenom vrtu ili divilo uređenom gradskom trgu, to je rezultat rada krajobraznog arhitekta.

Što je krajobrazna arhitektura?

Planiranje i oblikovanje vanjskih prostora uključuje osmišljavanje izgleda parkova, vrtova, dvorišta, šetnica i drugih vanjskih prostora. Biraju se biljke koje će se posaditi, određuju mjesta za staze, fontane, klupe i druge elemente kako bi prostor bio lijep i praktičan.
Jedan od glavnih ciljeva je očuvanje prirode. Pažljivo se biraju biljke koje dobro rastu u lokalnim uvjetima, što znači da im treba manje vode i manje kemikalija za zaštitu. Također se koriste posebne tehnike kako bi se smanjilo zagađenje i poboljšala kvaliteta zraka.

Održivost je važan dio uređenja vrta

Pri uređenju krajobraza koriste se materijali koji se mogu reciklirati, izvori energije koji se mogu obnoviti i metode koje su prijateljske prema okolišu. Na taj način, projekti ne samo da čine prostore ljepšima, nego ih čine i zdravijima za ljude. Osim brige o prirodi, trud se ulaže u stvaranje prostora gdje se ljudi mogu družiti, igrati, vježbati i opuštati. Dobro osmišljeni parkovi i igrališta postaju mjesta gdje se zajednica okuplja i provodi vrijeme zajedno, što je važno za fizičko i mentalno zdravlje.

Sve u svemu, rad krajobraznog arhitekta važan je jer stvara lijepe i funkcionalne prostore za ljude. Pomaže se povezati s prirodom i poboljšava kvalitetu života, čineći mjesta gdje se živi i radi ugodnijima i zdravijima.

10 najljepših vrsta cvijeća na svijetu – uživajte u njima!

Kako urediti mali vrt i balkon poput stručnjaka?

Uređenje malih vrtova i balkona može biti izazovno, ali uz pažljivo planiranje i nekoliko praktičnih savjeta, moguće je stvoriti prekrasan i funkcionalan prostor. Evo nekoliko savjeta i potencijalnih zamki na koje treba obratiti pažnju:

Planiranje prostora: Planiranje prostora je ključno za uspješno uređenje malog vrta ili balkona. Prije nego što započnete s postavljanjem biljaka i namještaja, napravite detaljan plan rasporeda. Razmislite o tome kako ćete iskoristiti svaki centimetar prostora, pritom uzimajući u obzir funkcionalnost i estetiku. Definirajte različite zone, poput zone za sjedenje, biljaka ili opuštanje, kako biste jasno odvojili prostor i olakšali korištenje.

Odabir pravih biljaka: Odabir biljaka prilagođenih uvjetima na vašem balkonu ili u vrtu ključno je za njihov uspješan rast i razvoj. Prije kupovine biljaka, istražite koje vrste biljaka najbolje odgovaraju vašem prostoru, uzimajući u obzir količinu sunčeve svjetlosti, izloženost vjetru i mikroklimu. Također, razmislite o kombinaciji biljaka koje se lijepo slažu zajedno kako biste stvorili ugodan ambijent.

Vertikalno uređenje: Korištenje vertikalnog prostora može biti izvrstan način za maksimalno iskorištavanje prostora na malom vrtu ili balkonu. Postavljanjem visećih košara, zidnih posuda ili vertikalnih vrtnih sustava možete dodatno povećati površinu za uzgoj biljaka, a istovremeno stvoriti zanimljive vizualne efekte i dodatnu privatnost.

Pravilno održavanje: Redovito održavanje biljaka ključno je za njihov zdrav rast i lijep izgled. Pazite da biljkama pružite dovoljno vode, gnojiva i sunčeve svjetlosti. Redovito obrezujte biljke kako biste potaknuli njihov rast i uklonili suvišne izdanke. Također, često provjeravajte biljke radi znakova bolesti ili štetočina te poduzmite odgovarajuće mjere kako biste ih suzbili.

Uspješan spoj umjetnosti i hortikulture za savršen izgled vrta

Estetski dodaci: Kako biste osobno prilagodili svoj prostor i dodali mu dodatnu toplinu i šarm, razmislite o dodavanju estetskih dodataka poput svjetiljki, ukrasnih jastuka, tepiha ili umjetničkih instalacija. Ovi detalji ne samo da će dodati estetsku vrijednost vašem prostoru, već će ga učiniti i ugodnijim za boravak.

Prepreke pri uređenju malog vrta ili balkona

Nedostatak prostora: Jedna od najčešćih prepreka prilikom uređenja malih vrtova ili balkona je nedostatak prostora. Budući da je svaki centimetar vrijedan, važno je pažljivo planirati raspored biljaka i namještaja kako biste izbjegli pretrpanost prostora koja može rezultirati nepraktičnim i neuglednim izgledom.

Nedostatak svjetla: Nedovoljna količina sunčeve svjetlosti može predstavljati izazov prilikom odabira biljaka za vaš prostor. Ako vaš balkon ili vrt prima malo sunčeve svjetlosti, birajte biljke koje dobro rastu u sjeni ili polusjeni, poput paprati, filodendrona ili klorofituma.

Nepredvidljive vremenske prilike: Vremenski uvjeti mogu biti nepredvidljivi i mogu predstavljati izazov za biljke na otvorenom prostoru. Pazite da odaberete biljke koje su otporne na vašu lokalnu klimu i prilagodite se promjenjivim uvjetima. Također, budite spremni poduzeti odgovarajuće mjere zaštite kako biste zaštitili biljke od nepovoljnih vremenskih uvjeta.

Održavanje: Održavanje biljaka može biti zahtjevno i vremenski intenzivno. Budući da svaka biljka zahtijeva određenu razinu njege i pažnje, važno je educirati se o potrebama biljaka koje ste odabrali za svoj prostor kako biste osigurali njihov zdrav rast i lijep izgled.

Financijska ograničenja: Uređenje malog vrta ili balkona može biti skupo, pa pazite da ne premašite svoj proračun prilikom nabavke biljaka, posuda, namještaja i ostalih dekoracija. Razmislite o proračunu koji ste spremni izdvojiti za uređenje prostora i planirajte svoje troškove unaprijed kako biste izbjegli neugodna iznenađenja.

Autor teksta: Matej Kušević, Krajobrazni arhitekt, Dizajner interijera i vlasnik studija M1st design

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice