Povežimo se

Bez kategorije

Kuhinjske radne ploče

Najiskorišteniji dio svake kuhinje zasigurno je radna ploča. No osim što mora biti čvrsta, otporna i dugovječna, ona svojom ljepotom kuhinji može dati i karakter. U nastavku vam donosimo analiziramo različite vrste kuhinjskih radnih ploča.

Radna ploča je najčešće posljednji element u kuhinji koji će privući pažnju posjetitelja, no ujedno i jedan od najvažnijih. Pošto je riječ o plohi koja se najviše koristi, bitno je da kuhinjska radna ploča bude otporna na različite utjecaje koji mogu dovesti do oštećenja materijala.

Estetska i namjenska funkcionalnost

Poboljšavanjem strukturnih i mehaničkih svojstava, tehnolozi su istodobno razvijali i dizajn, tako da suvremene radne ploče kuhinju čine i vrlo atraktivnim prostorom u domu. Nekada su se izrađivale od kamena, a potom i od masivnog drva, a njihova debljina varira od 3 do 6 centimetara.

Ove deblje primjenjuju se kada u radnu ploču želimo aplicirati kuhinjske aparate poput ploče za kuhanje ili sudopera s plitkim koritom. Tanje ploče su dakako jeftinije, no razvojem tehnologija povećavala se i njihova kvaliteta.

Izbor materijala za kuhinjske ploče

Razvojem kuhinja, razvijale su se i ploče koje su se počele obogaćivati novim materijalima koji se apliciralo na ivericu: inox se tako najviše koristi u ugostiteljstvu, kvarc u domaćinstvima, a lamelirano drvo u trendovskim kuhinjama.

Lamelirana ploča gotovo je nepoderiva, dok je kvarc vrlo otporan na habanje kao i na sredstva za čišćenje koja također mogu oštetiti radnu plohu. Dobro podnosi i visoke temperature, pa je kvarc materijal kojim se nerijetko oblažu kuhinjske radne površine.

Kompozitni materijali poput Hi-macsa, Coriana i Kerrocka omogućuju modeliranje, pa tako i oblikovanje cijelih kuhinja u jednom komadu. Omogućit će i prijelaz radne površine na zidnu, bez vidljivih spojeva. Ploče izrađene od kompozitnih materijala lako se održavanju, a nečistoće se ne upijaju u površinu pa zadovoljavaju i visoke higijenske uvjete koji su u kuhinji od iznimne važnosti.

Kuhinjske radne ploce Dom2

Mnogima možda nezamislivo, no i kaljeno staklo je materijal od koga se izrađuju efektne radne ploče za kuhinju i to u bojama po želji naručitelja. Staklo je materijal koji povećava vizualni dojam u interijeru, pa će i u prostor kuhinje unijeti dozu luksuza. Zahvaljujući termičkoj obradi kaljenog stakla, ovakve ploče su otporne na udarce i habanje, a jednostavne su i za održavanje.

Osim stakla i kvarca, keramičke pločice također su izuzetno zahvalan materijal za izradu radne plohe s istovjetnom zidnom oblogom. Malo su zahtjevnije za održavanje pošto imaju ispunjene fuge, ali su vrlo dekorativne te prihvatljivih cijena.

Boja i izgled kuhinjskih ploča

Suvremene kuhinjske radne ploče ne moraju biti isključivo u boji drveta ili kamena. Miješanjem kvarcnog pijeska i pigmenata boje dobivaju se plohe u bojama po izboru.

Osim po debljini i vrsti materijala, ploče se razlikuju i po izgledu i formi rubne lajsne, odnosno fronte. Rubovi su najčešće izbočeni kako bi se spriječilo kapanje vode po elementima te da bi nam bilo lakše raditi u zoni zahvata.

Svaki od materijala ima svojih dobrih strana, ali i mana. Kamen primjerice, u sebi zadržava razne nečistoće poput mrlja od vina. Kvarc se ne može bešavno variti, pa su mu mogućnosti modeliranja skromnije. Iveral nije otporan na visoke temperature, dok drvo ne trpi najbolje fizička oštećenja.

Paleta kuhinjskih radnih ploča veća je no ikada, a mogućnosti su neograničene, stoga krajnji izbor ovisi o našim željama i mogućnostima.

Kliknite kako biste komentirali

You must be logged in to post a comment Login

Ostavi komentar

Bez kategorije

Danas je Badnjak, dan kojeg krase brojni običaji

Dio običaja je pao u zaborava, a dio ih se još uvijek njeguje.

božićna-trpeza-domnakvadrat

Badnjak je dan uoči Božića kada se najčešće obavljaju posljednje pripreme za Božić. Čisti se kuća, kiti božićno drvce, peku kolači, radi francuska salata, jede bakalar. U ponoć se tradicionalno ide na polnoćku, a nakon na druženje. Ove godine morat ćemo bez toga kao i velikih obiteljskih okupljanja. No, pitanje je znamo li uopće što je Badnjak? I kakvi se običaji uz njega vežu?

Badnjak je posljednji dan Došašća. Sama riječ dolazi od riječi bdijeti, bdijeti čekajući rođenje Isusa Krista. Nekada se bdjelo uz svijeće u miru i tišini. Vjernici na ovaj dan poste, a na jelovniku je najčešće bakalar. Trpeza na stolu bi trebala biti bogata kako bi i naredna godina bila takva. Žene su na taj dan tradicionalno pekle kruh koji bi krasio stol sve do Sveta tri kralja.

Pred večer domaćin bi unio badnjak i slamu u kuću. Slama se tumači kao sjećanje, da se Isus rodio na slami, čime je simbol jasli u betlehemskoj spilji. U prošlosti se večeralo na slami na kućnom podu, pa se zato i danas, ispod stola za kojim se večera na Badnjak, stavi malo slame. Dok se ispod okićenog božićnog drvca stavljalo, a neki to još uvijek rade, žito. Na blagdanski stol stavlja se pšenica posijana na blagdan Svete Lucije.

Odlazak na polnoćku nije se propuštao. Nakon nje, običaj je bio da si ljudi međusobno čestitaju Božić. U nekim krajevima Hrvatske Božić su pjesmom po domovima čestitali koledari. Običaj koledovanja očuvan je u Dubrovniku.

Nastavite čitati

Bez kategorije

Najšarmantnije kolibe u kojima bismo rado proveli zimu

Male su, simpatične i vrlo ugodne za boravak.

koliba-u-šumi-domnakvadrat

Iako nema zime, kolibe u planinama vrlo su atraktivno i poželjno mjesto za provesti zimske dane. Malo mira i tišine bez stresa i gradske vreve mnogima je lijek, a mi smo na Pinterestu pronašli baš takva mjesta. Možda dobijete inspiraciju i odlučite se na pothvat gradnje baš takve kolibe.

Naravno da moraju biti drvene i okružene drvećem.

Kako izvana, tako drvo dominira i iznutra. Rustikalni stil savršen je za ovakve kolibe jer im daje potrebnu toplinu i ugođaj.

A za još bolji ugođaj pobrinut će se i kamin koji je nezaobilazan u ovakvim kućicama. Ili pak peć na drva.

Tepisi i krzno utoplit će i najhladnije zimske dane i noći.

A u ovo vrijeme ne smiju se zaboraviti ni božićni ukrasi.

Nastavite čitati

Kolumne

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice