Povežimo se
Škola za nZEB

Kućni čarobnjak koji mi je promijenio život

[caption id="attachment_17407" align="alignnone" width=""]foto: Dom²[/caption]

Svoje iskustvo s BOSCH-evim usisavačem s nama je podijelila jedna mama

Objavljeno

u

 

Kao majka troje djece mogu vam priznati da me u životu vesele male stvari. Međutim, jedna mala stvar koju sam si nedavno priuštila u potpunosti je promijenila život u našem domu. Zato sam sa svima vama odlučila podijeliti priču o našem kućnom čarobnjaku.

 

bosch usisavac kucni carobnjak mama tamara dom2Kad imate djecu od 2, 4 i 8 godina malo toga u životu možete planirati, a održavanje kuće  čistom cijelo vrijeme, san je koji ne uspijevate dosanjati čak i ako spavate s usisavačem.  Dijelovi igračaka, hrana, pa čak i odjeća mogu se nalaziti na mjestima na kojima nikada niste očekivali. A o količini prašine koja se skupi u samo jednom danu da i ne pričam. To je bio poseban problem jer je moj četverogodišnjak alergičan na prašinu.

Godinama sam se borila sa starim usisavačem kojeg sam dobila od svoje majke. Kad bi se vrećica napunila do pola, više nije htio usisavati. Umjesto da prašinu usisava, činilo mi se da ju još više širi po prostoru. Grozan je to osjećaj.

Napokon sam odlučila da ću se nečim posebnim počastiti. Neću kupiti novu haljinu niti cipele, već USISAVAČ. Obilazeći razne prodavaonice i gledajući ponudu shvatila sam da moram odrediti granice. Trebala sam znati što tražim. Tražim usisavač koji će me prvenstveno osloboditi  prašine u domu, da ne zauzima previše prostora dok je pospremljen, da mi ne jačaju mišići dok ga prenosim sa jednog mjesta na drugo,  da mu je cijena prihvatljiva i da ne troši puno struje s obzirom na to da će biti često u upotrebi. Gotovo sam odustala od potrage za idealnim usisavačem. Iznijela sam svoje muke ljubaznom prodavaču i njegove su riječi da ima nešto upravo za mene zvučale gotovo nestvarno.

 

Preporučio mi je BOSCH-ov usisavač koji je odmah zadovoljio moja prva tri zahtjeva – da troši malo struje, da mu je cijena prihvatljiva i svakako najbitnije – da usisa sve zgnječene štapiće, smokiće i prašinu u dijelovima stana gdje ih ne možete ni zamisliti. Mislila sam da su hvale koje mi je rekao o njemu samo puste priče.

 

Dok sam otvarala kutiju, prvi dodir s mojim novim usisavačem nije u meni pobudio veće oduševljenje. Uslijedilo je otvaranje vrećica s razim dodacima – četka ova, četka ona… crijevo, nastavak prvi, nastavak drugi….pa opet neki produžetak. E, to me je već zaintrigiralo. Razmišljam o prašini ispod kreveta – nije valjda da ću moći zavući crijevo do kraja? Idem ga isprobati. Slažem, sastavljam, produžavam i idem prvo do spavaće sobe. Zar više neću morati leći na pod i zavlačiti ruku pod krevet da bi ispod njega usisala silne mucice koje ne znam ni sama kako su se tamo stvorile, pitam se.

Zadatak jedan – obavljen.

 

bosch usisavac kucni carobnjak dom2

Vrh mojeg ormara već dulje vremena nije vidio usisavač. Nemojte odmah pomisliti da ne vodim dovoljno brige o svojem domu. Bojim se visine, na ljestve se ne volim penjati, a stari usisavač mi je bio težak.

Pokušavam usisati vrh ormara penjući se na komodu. Idem ja, ide usisavač. Da bih dobila još malo na visini, naslanjam donji dio usisavača na komodu. Ne prevrće se – tu dodajem još jednu ocjenu više. Zadatak dva – obavljen.

Sad već sa smješkom idem prema dnevnom boravku. Dok najmlađe dijete spava, idem usisati i dnevni boravak. Skupljam igračke u kutiju i počinjem sa usisavanjem. Neću ga valjda probuditi, pomislim – i nastavim dalje. Vodi me samo želja za domom bez prašine. Usisavam tepih na kojem se igraju, parket, pločice u kuhinji, ispod trosjeda, mjenjam nastavke pa usisavam ispod ormara. Moram ovo podijeliti s vama – najzanimljivije mi je bilo usisavati trosjed – da, dobro ste pročitali – trosjed. Kad sam podigla  jastuke trosjeda bilo je tu svega. Zdrobljeni štapići, kikiriki, pez bomboni… Sve je to bez muke obavio moj usisavač. Za sobom je ostavljao ugodan miris čistoće.

 

I još nešto. U stanu od 55 m2 nemamo mjesta na bacanje. Svaki prostor mora biti maksimalno iskorišten. Cijeli usisavač mi je stao u ladicu ormara u hodniku. Konačno sam dobila ona TRI centimetra koja su mi falila da ladicu zatvorim do kraja. Zbogom maminom usisavaču.

 

Možda ćete pomisliti da sam pukla kad sa troje djece pišem o usisavaču. Ali ne, imam osmjeh na licu. Kad djeca sita spavaju, moram malo sebi dati oduška. Djecu volim najviše na svijetu, ali uvijek sam voljela čitati i pisati. Ovo smatram ispušnim ventilom. Ne razmišljam o novoj šminki niti novoj garderobi. Dok mi djeca ne odrastu, tu su oni i  njihovo zdravlje u čistom i sretnom domu.

 

Moram priznati da je čišćenje doma s ovim Boschovim usisavačem postalo poput dječje igre. A upravo zbog dječje igre sam i mirnija jer nakon što naš kućni čarobnjak obavi svoje, moji se mališani mogu igrati i na podu, bez straha od prljavštine i alergija.

 

I zapamtite – NIJE SVE U VELIČINI!!!

mama Tamara

 

Bilje

Ljetnice za balkone koje vole sušu

S dolaskom sve toplijih dana, vrijeme je za promišljanje o odabiru biljaka koje bolje podnose vrućine. Za vas smo u Vrtnom centru Šestine u teglama zasadili prekrasne ljetnice koje će imati lijepi cvat i kada na njih zaboravite.

Objavljeno

u

Autor

afrička ivančica-roza-vrtni-centar-šestine-domnakvadrat

Kada živa na termometru raste, dobra hidratacija u zoru je univerzalni recept za biljke. No, ne za sve, jer pored zalijevanja, pojedino cvijeće teško opstaje izloženo direktnom ljetnom suncu. Jedne od takvih sigurno nisu ljetnice, ivančica, afrička ivančica i prkos.

Ivančica ili margareta kao savršena ljetnica

Ivančica, popularno zvana margareta, je jedna od onih biljaka koje vam zasigurno neće zamjeriti ako je malo zanemarite u tople ljetne dane. Nekoć ih se moglo naći samo na livadama, zbog čega se i danas nazivaju poljskim cvijećem. No, danas je njihov uzgoj vrlo popularan, jer osim što krase tegle i vrtne gredice, kao rezano cvijeće neizostavan su dio buketa.

Sadnja ivančica

Sanela Predojević, agronom u Vrtnom centru Šestine je odlučila kombinirati 2 ljetnice, biljke iz iste porodice-ivančicu i afričku ivančicu. Za vas ih je odlučila POSADITI u terakotnu teglu. Prije sadnje treba pripremiti supstrat sastavljen od organskog gnojiva i treseta tako da nećete morati koristiti drugo gnojivo. Na dno posude se stavlja drenaža i preko nje supstrat. Umetnu se ivančice, a zemljom se puni tegla gotovo do vrha. Zalijevat ih treba jednom tjedno, a prihranjivati dvaput mjesečno. Ako se odlučite za sadnju u gredicama, razmak među biljkama bi trebao biti 30 centimetara. Prednost takve sadnje jest što ih treba rijeđe zalijevati, jer korijen crpi vlagu direktno iz zemlje. Afrička ivančica će svoje cvjetove zatvoriti kada padne mrak, baš kao i druga zahvalna ljetnica, prkos.

Prkos prkosi vrućini

Ljetnica prkos je niskog rasta s igličastim, mesnatim listovima i cvate u različitim bojama, a u tegli se sadi na istu podlogu kao i ivančica. Kombinacija drenaže i supstrata uz minimalno zalijevanja bit će zaslužni za njegov uspješan rast. Prema riječima Sanele Predojević iz Vrtnog centra Šestine, prkos nema mirisa, otporan je na dosta na bolesti i voli izrazito sunčana mjesta. A sunce s juga i zapada je upravo takvo, direktno i nemilosrdno. Stoga će mu ivančica, afrička ivančica baš kao i prkos uspješno prkositi. A vaš balkon, uz minimalno njege, uljepšavati do prvih mrazova.

vrtni centar sestine

Nastavite čitati

Gradnja

Više od cigle – sustav gradnje s ugrađenom izolacijom

Cigla se od davnina koristi za gradnju. Ali ova koju predstavljamo, zapravo je puno više od cigle. U sebi ima izolaciju i gradnja s njom je i do 50% brža.

Objavljeno

u

Autor

wienerberger-cigla-domnakvadrat

Uspješni plešivički vinogradar širi svoju proizvodnju, a kako će novi vinski podrum biti u sklopu već postojećeg gospodarskog dvorišta, treba biti uklopljen u njega. Zato je odabir materijala za gradnju bio očit – bit će to cigla. Ali ne obična, već ona koja u sebi ima ugrađenu izolaciju od kamene vune.

vinarija-tomac-wienerberger-domnakvadrat
Foto: DOMnaKVADRAT

 „Kad sam ja vidio tu ciglu, ja sam odlučio da idemo sa tom ciglom. Donio sam je doma i onda sam gospodinu Ćurkoviću predložio da bi htio da je moj podrum izgrađen sa takvom ciglom. I on veli, joj, pa dobra ideja i projekt je krenuo odmah sa tom mojom idejom“, objašnjava nam Zvonimir Tomac.

Izolacija skrivena u cigli

Riječ je o Wienerberger Porotherm IZO Profi sustavu kojem na vanjskoj površini nije potrebna nikakva dodatna izolacija. Uz to, ove cigle imaju toplinske koeficijente koji zadovoljavaju standarde gotovo nula energetske gradnje.

Porotherm-ljepilo-domnakvadrat
Foto: Wienerberger

„Ono što je isto prednost ovakvog bloka je da se radi ne na mort nego pomoću ljepila. Zbog načina nanošenja i zidanja puno je brže u odnosu na klasičnu gradnju. Štedi se na broju radnika koji trebaju raditi na takav način, a zbog brzine vezanja tog ljepila taj proces je puno brži“ kaže Josip Klarić iz Wienerbergera.

Porotherm-IZO-Profi-ljepljenje-domnakvadrat
Foto: Wienerberger

Nema više miješalica na gradilištima. Ovakvim lijepljenjem cigle gradnja se ubrzava i do 50 posto. To je samo jedna od prednosti zašto izvođači radova biraju ovaj sustav.

postavljanje-wienerberger-cigle-domnakvadrat
Foto: Wienerberger

 „S obzirom na cijeli sistem koji je vrlo lagan, koji se vrlo brzo nauči, imamo potporu od firme Wienerberger. Imamo njihovu tehničku podršku kod svakog projekta, od faze projektiranja do same faze izvođenja“, objašnjava izvođač radova Dubravko Turkalj.

wienerberger-cigla-s-kamenom-vunom-domnakvadrat-izolacija
Foto: DOMnaKVADRAT

Osim jednostavnog rukovanja i energetske učinkovitosti treba naglasiti da je riječ o prirodnim materijalima. Uz to, kamena vuna propušta paru i ne gori. Arhitekti uvijek istražuju nešto novo u materijalima koji im se ponude.

Cigla kao glavna zvijezda zgrade

Tako je projektant ovog vinskog podruma, Tomislav Ćurković otkrio dodanu vrijednost Wienerberger Porotherm IZO Profi sustava: „Uslijed te tehnologije koja je ovdje napravljena tako da se eliminiraju toplinski mostovi na mjestima fuga, jer te se opeke međusobno lijepe, mi smo dobili jednu vrlo interesantnu teksturu i strukturu. I pojavnost te opeke je za nas izuzetno zanimljiva te se na ovom projektu najviše igramo toga kako složiti tu opeku da ona nama poluči jedan novi ornament na fasadi. Zapravo da opeka ne bude više skrivena iza nekakvih završnih slojeva na fasadi, nego da ona se pojavi u svoj svojoj ljepoti i postane glavna zvijezda zgrade“.

nova-vinarija-tomac-domnakvadrat
Foto: DOMnaKVADRAT

Da zaključimo: korištenjem ovog materijala zadovoljavaju se novi standardi gradnje zgrada gotovo nulte energije, gradnja je puno brža i za nju treba manje radnika, na cigle punjene izolacijom samo stavite fasadu. Ili ne trebate, ako volite ciglu. Zato se veselimo dovršetku ovog zanimljivog projekta o kojem će zasigurno još biti riječi.

Sustav granje s ugrađenom izolacijom predstavljamo vam u suradnji s Wienerbergerom

Nastavite čitati

Gradnja

Pridružite nam se na webinaru, u “Školi za nZEB”

Ako ste projektant arhitekture, fizike zgrade, termotehničkih sustava, elektroinstalacija, voditelj projekata, investitior ili student s interesom – pridružite nam se na webinaru, u “Školi za nZEB”, i saznajte sve o Zgradama gotovo nulte energije.

Objavljeno

u

Autor

Poslušajte što o Zgradama gotovo nulte energije u teoriji i praksi kažu stručnjaci, autori Smjernica za nZEB u suradnji s Ministarstvom graditeljstva i prostornog uređenja Republike Hrvatske i Klasterom za energetsku učinkovitost i održivost u zgradarstvu – nZEB.hr. Dovoljno je klinknuti na link za PRIJAVU, a na našoj stranici ćete naći detaljna uputstva kako se priključiti webinaru.

Kroz 5 jedinstvenih stručno-edukativnih webinara saznajte odgovore na najvažnija pitanja:

  • Tko je obaveznik primjene?
  • Koji su relevantni datumi?
  • Što donose smjernice nZEB-a za građane, s što za profesionalce?
  • Kako postići projektirane niske energetske potrebe za zgradu?
  • Koje proizvode i tehnologije primijeniti u nZEB-u?
  • Koji su najbolji slučajevi iz prakse?
  • Koji nam zahtjevi za zgrade slijede nakon nZEB-a? 

Sudjelujte u raspravi na webinaru i razriješite sve svoje nedoumice. Moduli se sadržajno nastavljaju jedan na drugog. Svaki sudionik može slušati jedan ili više modula webinara, ovisno o interesu. Gosti predavači su: Irena Križ Šelendić, dipl.ing.građ., Zoran Veršić, dipl.ing.arh., Dario Ilija Rendulić, dipl.ing.el., Goranka Tropčić Zekan, dipl.ing.stroj. i Robert Smodiš, dipl.ing.arh.

Ovo predavanje boduje se prema programu stalnog stručnog usavršavanja sa ukupno 10 bodova za svih 5 modula, odnosno 2 boda po modulu.

Na našoj web stranici dostupan je i RASPORED PREDAVANJA. Prijavite se i otkrijte sve što treba znati o novom standardu gradnje koji je na snazi od 31. prosinca 2019. – zgradama gotovo nulte energije!

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice

Dizajn i trendoviprije 2 mjeseca

Tipke za aktiviranje ispiranja u modernom ruhu

Trend usmjeren individualizaciji donosi raznovrsne dizajnerske opcije u kupaonici. Tipke za aktiviranje ispiranja u novom, modernom ruhu s uklađenim tonovima...

kutak-uredjen-komadnim-namjestajem-lesnina-domnakvadrat kutak-uredjen-komadnim-namjestajem-lesnina-domnakvadrat
Izbor uredniceprije 2 mjeseca

„Kreativni dom“ – Lesnina

Lesnina XXXL donosi u vaše domove dašak pozitivne energije, visoke estetike i zanimljiv sadržaj.

svjetlo-plavi-dvosjed-trosjed-fotelja-domnakvadrat-lesnina svjetlo-plavi-dvosjed-trosjed-fotelja-domnakvadrat-lesnina
Izbor uredniceprije 2 mjeseca

Kupujte iz sigurnosti svog doma

Lesninin webshop radi 24 sata dnevno

Izbor uredniceprije 2 mjeseca

Čistoća u svakom kutku

Četiri savjeta za čistu kupaonicu

Izbor uredniceprije 4 mjeseca

Kvaliteta stanovanja i čaroban svijet kućnog tekstila

Velike pogodnosti u Lesnini XXXL

nZEB-gradnja-domnakvadrat nZEB-gradnja-domnakvadrat
Arhitekturaprije 4 mjeseca

Projektiranje zgrada prema nZEB standardima

Stručni skup nZEB u praksi

Dizajn i trendoviprije 7 mjeseci

Otvorio se divan showroom u centru Zagreba koji odlično spaja prirodu u dizajn

Centar Zagreba postao je bogatiji za još jedan predivan showroom. Na adresi Boškovićeva 18 smjestio se prvi showroom domaćeg brenda...

Gradnjaprije 7 mjeseci

Veliki povratak vune

S modnih pista na ulice grada i u domove, vuneni predmeti vraćaju se u velikom stilu!

Gradnjaprije 7 mjeseci

Hygge: naizgled obično, a tako ugodno

Priroda je stroga i neumoljiva, ali u ljudskoj je prirodi da je pokuša ukrotiti. Danci su za svoje bolje raspoloženje...

Izbor uredniceprije 8 mjeseci

Integrirana kupaonska rješenja

Geberit, vodeći proizvođač sanitarnih proizvoda, predstavio proširenje svog asortimana s integriranim kupaonskim rješenjima

POPULARNO