Povežimo se

Bez kategorije

Kućni čarobnjak koji mi je promijenio život

[caption id="attachment_17407" align="alignnone" width=""]foto: Dom²[/caption]

Svoje iskustvo s BOSCH-evim usisavačem s nama je podijelila jedna mama

 

Kao majka troje djece mogu vam priznati da me u životu vesele male stvari. Međutim, jedna mala stvar koju sam si nedavno priuštila u potpunosti je promijenila život u našem domu. Zato sam sa svima vama odlučila podijeliti priču o našem kućnom čarobnjaku.

 

bosch usisavac kucni carobnjak mama tamara dom2Kad imate djecu od 2, 4 i 8 godina malo toga u životu možete planirati, a održavanje kuće  čistom cijelo vrijeme, san je koji ne uspijevate dosanjati čak i ako spavate s usisavačem.  Dijelovi igračaka, hrana, pa čak i odjeća mogu se nalaziti na mjestima na kojima nikada niste očekivali. A o količini prašine koja se skupi u samo jednom danu da i ne pričam. To je bio poseban problem jer je moj četverogodišnjak alergičan na prašinu.

Godinama sam se borila sa starim usisavačem kojeg sam dobila od svoje majke. Kad bi se vrećica napunila do pola, više nije htio usisavati. Umjesto da prašinu usisava, činilo mi se da ju još više širi po prostoru. Grozan je to osjećaj.

Napokon sam odlučila da ću se nečim posebnim počastiti. Neću kupiti novu haljinu niti cipele, već USISAVAČ. Obilazeći razne prodavaonice i gledajući ponudu shvatila sam da moram odrediti granice. Trebala sam znati što tražim. Tražim usisavač koji će me prvenstveno osloboditi  prašine u domu, da ne zauzima previše prostora dok je pospremljen, da mi ne jačaju mišići dok ga prenosim sa jednog mjesta na drugo,  da mu je cijena prihvatljiva i da ne troši puno struje s obzirom na to da će biti često u upotrebi. Gotovo sam odustala od potrage za idealnim usisavačem. Iznijela sam svoje muke ljubaznom prodavaču i njegove su riječi da ima nešto upravo za mene zvučale gotovo nestvarno.

 

Preporučio mi je BOSCH-ov usisavač koji je odmah zadovoljio moja prva tri zahtjeva – da troši malo struje, da mu je cijena prihvatljiva i svakako najbitnije – da usisa sve zgnječene štapiće, smokiće i prašinu u dijelovima stana gdje ih ne možete ni zamisliti. Mislila sam da su hvale koje mi je rekao o njemu samo puste priče.

 

Dok sam otvarala kutiju, prvi dodir s mojim novim usisavačem nije u meni pobudio veće oduševljenje. Uslijedilo je otvaranje vrećica s razim dodacima – četka ova, četka ona… crijevo, nastavak prvi, nastavak drugi….pa opet neki produžetak. E, to me je već zaintrigiralo. Razmišljam o prašini ispod kreveta – nije valjda da ću moći zavući crijevo do kraja? Idem ga isprobati. Slažem, sastavljam, produžavam i idem prvo do spavaće sobe. Zar više neću morati leći na pod i zavlačiti ruku pod krevet da bi ispod njega usisala silne mucice koje ne znam ni sama kako su se tamo stvorile, pitam se.

Zadatak jedan – obavljen.

 

bosch usisavac kucni carobnjak dom2

Vrh mojeg ormara već dulje vremena nije vidio usisavač. Nemojte odmah pomisliti da ne vodim dovoljno brige o svojem domu. Bojim se visine, na ljestve se ne volim penjati, a stari usisavač mi je bio težak.

Pokušavam usisati vrh ormara penjući se na komodu. Idem ja, ide usisavač. Da bih dobila još malo na visini, naslanjam donji dio usisavača na komodu. Ne prevrće se – tu dodajem još jednu ocjenu više. Zadatak dva – obavljen.

Sad već sa smješkom idem prema dnevnom boravku. Dok najmlađe dijete spava, idem usisati i dnevni boravak. Skupljam igračke u kutiju i počinjem sa usisavanjem. Neću ga valjda probuditi, pomislim – i nastavim dalje. Vodi me samo želja za domom bez prašine. Usisavam tepih na kojem se igraju, parket, pločice u kuhinji, ispod trosjeda, mjenjam nastavke pa usisavam ispod ormara. Moram ovo podijeliti s vama – najzanimljivije mi je bilo usisavati trosjed – da, dobro ste pročitali – trosjed. Kad sam podigla  jastuke trosjeda bilo je tu svega. Zdrobljeni štapići, kikiriki, pez bomboni… Sve je to bez muke obavio moj usisavač. Za sobom je ostavljao ugodan miris čistoće.

 

I još nešto. U stanu od 55 m2 nemamo mjesta na bacanje. Svaki prostor mora biti maksimalno iskorišten. Cijeli usisavač mi je stao u ladicu ormara u hodniku. Konačno sam dobila ona TRI centimetra koja su mi falila da ladicu zatvorim do kraja. Zbogom maminom usisavaču.

 

Možda ćete pomisliti da sam pukla kad sa troje djece pišem o usisavaču. Ali ne, imam osmjeh na licu. Kad djeca sita spavaju, moram malo sebi dati oduška. Djecu volim najviše na svijetu, ali uvijek sam voljela čitati i pisati. Ovo smatram ispušnim ventilom. Ne razmišljam o novoj šminki niti novoj garderobi. Dok mi djeca ne odrastu, tu su oni i  njihovo zdravlje u čistom i sretnom domu.

 

Moram priznati da je čišćenje doma s ovim Boschovim usisavačem postalo poput dječje igre. A upravo zbog dječje igre sam i mirnija jer nakon što naš kućni čarobnjak obavi svoje, moji se mališani mogu igrati i na podu, bez straha od prljavštine i alergija.

 

I zapamtite – NIJE SVE U VELIČINI!!!

mama Tamara

 

Bez kategorije

Teksture i boje za dizajn trendi podova

Pod definira svaku konstrukciju

Pod definira svaku konstrukciju ili reformu i postaje ključni element dizajna interijera. Izbor materijala, boje ili završne obrade koji je odabran dat će jedno ili drugo značenje prostoru, ovisno o namjeni koju mu želite dati.

U trenutnom dizajnu sve je češće kombinirati prirodne teksture i neutralne boje za stvaranje višenamjenskih prostora korištenjem drva, kamena ili keramike.

Foto: Porcelanosa

Teksture i boje za dizajn dinamičnih okruženja

Ograničenje prostorije može biti jednostavno upotrebom vrata ili mješavinom različitih podova. Ova dekorativna tehnika, koja se također može koristiti za postizanje ‘efekta tepiha’, omogućuje stvaranje dva ili više područja u istoj prostoriji.

Foto: Porcelanosa

Ova linija uključuje mješavinu Craft hidraulične keramike; Palace, Crown, Butterfly i Gray s modelom od prirodnog kamena Aston Classico , sve iz L’Antic Coloniala, branda Porcelanosa, čije proizvode možete kupiti u prodavaonicama ABC interijera. Kroz fuziju tekstura kao što su kamen i cement, prostori poprimaju veći sklad i mogu se nadopuniti organskim dekorativnim elementima.

Drvo i keramika, savršen spoj

Drvo može poslužiti kao temeljni materijal u uređenju prostora. Zbog svoje otpornosti i topline ovaj materijal se može nadopuniti keramikom, staklom ili aluminijem u glavnim ili dodatnim prostorijama (svlačionicama i hodnicima). Kombinacija Harlem čelika 120 cm x 120 cm tvrtke STON-KER® i Delaware oraha 29,4 cm x 180 cm tvrtke PAR-KER® , obje tvrtke Porcelanosa , još je jedna od postojećih mogućnosti, a njezina primjena u zatvorenom prostoru omogućuje prividno diferenciranje.

Foto: Porcelanosa

Kako bi se poboljšao dizajn dijelova, uključujući ukrasne profile dat će svakom komadu prepoznatljiv dodir u završnim obradama u boji. Butechovu kolekciju Texture karakterizira boja i površina otporna na promet . Ovaj tip profila, koji je u istoj razini s podom, koristi se za označavanje prijelaza između podova izrađenih od različitih materijala.

Nastavite čitati

Bez kategorije

Blok 19 kao idejni primjerak za cjelovitu obnovu Zagreba

Već smo naglašavali važnost cjelovite obnove grada Zagreba koju sve više zagovaraju stručnjaci. Međutim, teško je zamisliti kako bi to izgledalo kad nemate ogledni primjer. Nedavno je objavljen jedan takav projekt, pa sada cjelovita obnova ima i lice. I to vrlo atraktivno.

blok-19-kulturni-dio-domnakvadrat

Još prije 13 godina zagrebački Zavod za prostorno uređenje napravio je prvu analizu donjogradskih blokova – njih čak 168. I možda bi sve na tome i ostalo da nije bilo tog nesretnog potresa prije nešto više od godinu dana. On ih je potakao da razrade kako pomoći gradu i usmjeriti njegov budući razvoj.

blok-19-pogled-iz-zraka-domnakvadrat
Foto: Arhitektonski atelier Hržić

Dvanaest ekspertnih skupina sa više od 120 stručnjaka u različitim timovima u 12 je mjeseci pokušalo cjelovito prikazati kako taj blok može izgledati.

blok-19-studij-dizajna-domnakvadrat
Foto: Arhitektonski atelier Hržić

Statičari, konzervatori, urbanisti, pravnici, ekonomisti, ekolozi, energetičari, građevinski stručnjaci, arhitekti. Svi su oni dali svoj doprinos takozvanom Bloku 19. Ono što je važno istaknuti da je provedena i sociološka studija u kojoj su anketirani stanovnici i korisnici bloka kako bi se izjasnili što očekuju od njega.

blok-19-zimski-vrt-domnakvadrat
Foto: Arhitektonski atelier Hržić

Studija je pokazala kako je najveći problem nedostatak parkirališnih mjesta. Taj problem bi se otklonio, kako je zamišljeno, gradnjom dviju manjih podzemnih garaža koje ne bi bile javne. Tako bi se u ulicama koje omeđuju blok mogla ukinuti parkirališna mjesta i umjesto njih dobiti prostor za primjerice biciklislitčke staze, drvored ili kolne prolaze, ovisno o potrebama.

blok-19-muzej-domnakvadrat
Foto: Arhitektonski atelier Hržić

Još je jedno prometno pitanje problem u ovom bloku. Riječ je o javnom prijevozu, odnosno tramvaju čije su žice razapete između fasada. Ravnatelj Zavoda za prostorno uređenje Grada Zagreba Ivica Rovis rekao je kako bi se to riješilo na način da se uvedu tramvaji s pogonom na vodik. Tada žice ne bi bile potrebne. Taj princip u Europi funkcionira već godinama, pa se nada da će uskoro zaživjeti i kod nas. 

blok-19-zeleni-krov-domnakvadrat
Foto: Arhitektonski atelier Hržić

Jer o gradovima i njihovu razvoju treba razmišljati dugoročno i zamišljati kakve ih želimo za pedeset, pa i sto godina. A onda kad se sve struke, ali i javnost oko toga slože, vrijeme je da se bacimo na posao i učinimo ih zaista gradovima budućnosti.

Iskoristimo priliku – pametni gradovi su budućnost
blok-19-amfiteatar-domnakvadrat
Foto: Arhitektonski atelier Hržić
Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Oglas

Izbor urednice

Lesnina_dječji krevetić All In One_2.490,00kn Lesnina_dječji krevetić All In One_2.490,00kn
Izbor uredniceprije 5 mjeseci

Za bezbrižne i sigurne trenutke s vašim najmilijima

Inspiracija i ideje za uređenje originalnog dječjeg kutka nalazi se u svim Lesnina XXXL trgovinama i na webshopu!

nekretnine-krediti-dom-na-kvadrat nekretnine-krediti-dom-na-kvadrat
Izbor uredniceprije 7 mjeseci

Kako do prve vlastite nekretnine subvencioniranim kreditom?

Kupnju svog prvog doma mnogima su olakšali subvencionirani krediti APN-a, namijenjeni mladima. Osim pronalaska odgovarajuće nekretnine, treba odabrati i dobru...

robotska-kosilica-u-radu-al-ko-domnakvadrat robotska-kosilica-u-radu-al-ko-domnakvadrat
Izbor uredniceprije 7 mjeseci

Vodič za odabir prave kosilice

U lijepom se vrtu najljepše živi i opušta – pronađite uređaj kojim ćete svoj vrt pretvoriti u oazu mira koju...

Stambene-zgrade-u-Zagrebu Stambene-zgrade-u-Zagrebu
Izbor uredniceprije 8 mjeseci

Isplati li se kupovati nekretnine uz državne subvencije?

Na proljeće kreće novi krug prijava za APN-ove kredite.

stablo stablo
Izbor uredniceprije 8 mjeseci

Otpad koji stvaramo guši naš planet. Što učiniti?

Otpad koji stvaramo guši naš planet, a u stanje ekološkog duga svake godine ulazimo sve ranije. Kada bismo samo koristili...

DAIKIN-UREĐAJ-ZA-PROČIŠĆAVANJE-I-OVLAŽIVANJE-ZRAKA. DAIKIN-UREĐAJ-ZA-PROČIŠĆAVANJE-I-OVLAŽIVANJE-ZRAKA.
Izbor uredniceprije 9 mjeseci

Daikin ima rješenje za kućno mjerenje kvalitete zraka, pročišćavanje i ovlaživanje

Čak 90 posto našeg života provodimo u zatvorenim prostorima. Dovoljan je to razlog za zapitati se kakva je kvaliteta zraka...

korejska-hrana-dom-na-kvadrat korejska-hrana-dom-na-kvadrat
Gastroprije 9 mjeseci

Tajne korejske kuhinje

U posljednje je vrijeme korejska pop kultura u modi pa zašto ne biste iskušali i korejsku kuhinju?

Izbor uredniceprije 9 mjeseci

Sretan Božić i novu 2022.godinu želi vam mala ekipa Doma na kvadrat

Sretan Božić i novu 2022.godinu želi vam mala ekipa Doma na kvadrat

Izbor uredniceprije 10 mjeseci

Zašto je bitna kvaliteta zraka u zatvorenim prostorijama?

Čak 90 posto našeg života provodimo u zatvorenim prostorijma. Dovoljan je to razlog za zapitati se kakva je kvaliteta zraka...

marijana-perinic-dom-na-kvadrat marijana-perinic-dom-na-kvadrat
Izbor uredniceprije 10 mjeseci

Muke po majstorima s komičarkom Marijanom Perinić

Stres, majstori i nepredviđeni troškovi. Sigurno i vas ove riječi asociraju na renovaciju stana. Kao i u brojnim drugim životnim...