Bez kategorije
DOBAR PARTNER – mjesto najljepše kupnje
Sada još ne razmišljamo o Božiću ali postoji jedna firma koja cijele godine bira i kombinira detalje i božićne ukrase.

U prodajnom prostoru na zagrebačkom Žitnjaku prezentirano je oko 10 000 različitih artikala za potrebe aranžera, dekoratera, cvjećara ali i za individualne kreativne izričaje.

Da bi lakše doživjeli obilje i šarolikost predmeta i detalja, pomaže Vam showroom od 240 kvadrata koji oblikuju stručne ruke dekoratera.

Punih 21 godinu vlasnici Jasna i Boris Degoricija s puno pažnje i ljubavi odabiru asortiman za sve prigode: Božić, Uskrs, Valentivovo, svadbene i druge svečanosti. Tu ćete naći inspiraciju kako zamotati poklon da izgleda neodoljivo.

I ovog Božića u Dobrom partneru možete naći sve što vam je potrebno za uređenje poslovnog prostora ili dekoriranje doma. Dekoracije će vas inspirirati kako okititi prostor, ali i kako najbolje prezentirati i ponuditi kolače.

Borovi, zeleni i snježni u raznim veličinama, girlande kojima ćete najlakše okititi vaš kamin ili prozor. Kuglice klasične ili potpuno otkačene, elementi od umjetnog dragog kamenja (štrasa) i još puno toga…

Za vaše najmlađe ovdje ćete naći pregršt sitnica. Tu su medvjedići, miševi, ježevi, patuljci i vilenjaci te ukrasi u obliku velikih lizalica. Svi ukrasi su napravljeni od pamuka i vune.
Naša misija je: BITI DOBAR PARTNER
DOBAR PARTNER
Kneza Borne 1, Zagreb
www.dobarpartner.hr
Bez kategorije
Danas je Badnjak, dan kojeg krase brojni običaji
Dio običaja je pao u zaborava, a dio ih se još uvijek njeguje.

Badnjak je dan uoči Božića kada se najčešće obavljaju posljednje pripreme za Božić. Čisti se kuća, kiti božićno drvce, peku kolači, radi francuska salata, jede bakalar. U ponoć se tradicionalno ide na polnoćku, a nakon na druženje. Ove godine morat ćemo bez toga kao i velikih obiteljskih okupljanja. No, pitanje je znamo li uopće što je Badnjak? I kakvi se običaji uz njega vežu?
Badnjak je posljednji dan Došašća. Sama riječ dolazi od riječi bdijeti, bdijeti čekajući rođenje Isusa Krista. Nekada se bdjelo uz svijeće u miru i tišini. Vjernici na ovaj dan poste, a na jelovniku je najčešće bakalar. Trpeza na stolu bi trebala biti bogata kako bi i naredna godina bila takva. Žene su na taj dan tradicionalno pekle kruh koji bi krasio stol sve do Sveta tri kralja.
Pred večer domaćin bi unio badnjak i slamu u kuću. Slama se tumači kao sjećanje, da se Isus rodio na slami, čime je simbol jasli u betlehemskoj spilji. U prošlosti se večeralo na slami na kućnom podu, pa se zato i danas, ispod stola za kojim se večera na Badnjak, stavi malo slame. Dok se ispod okićenog božićnog drvca stavljalo, a neki to još uvijek rade, žito. Na blagdanski stol stavlja se pšenica posijana na blagdan Svete Lucije.
Odlazak na polnoćku nije se propuštao. Nakon nje, običaj je bio da si ljudi međusobno čestitaju Božić. U nekim krajevima Hrvatske Božić su pjesmom po domovima čestitali koledari. Običaj koledovanja očuvan je u Dubrovniku.
Bez kategorije
Najšarmantnije kolibe u kojima bismo rado proveli zimu
Male su, simpatične i vrlo ugodne za boravak.

Iako nema zime, kolibe u planinama vrlo su atraktivno i poželjno mjesto za provesti zimske dane. Malo mira i tišine bez stresa i gradske vreve mnogima je lijek, a mi smo na Pinterestu pronašli baš takva mjesta. Možda dobijete inspiraciju i odlučite se na pothvat gradnje baš takve kolibe.
Naravno da moraju biti drvene i okružene drvećem.
Kako izvana, tako drvo dominira i iznutra. Rustikalni stil savršen je za ovakve kolibe jer im daje potrebnu toplinu i ugođaj.
A za još bolji ugođaj pobrinut će se i kamin koji je nezaobilazan u ovakvim kućicama. Ili pak peć na drva.
Tepisi i krzno utoplit će i najhladnije zimske dane i noći.
A u ovo vrijeme ne smiju se zaboraviti ni božićni ukrasi.
You must be logged in to post a comment Login