Povežimo se

Arhitektura

Maštoviti muzeji u čast slikarskog genija

Dva muzeja posvećena jednom od najvećih slikara 20. stoljeća Salvadoru Daliju, neobična su i originalna kao i sam umjetnik i njegov bogati opus.

U povijesti umjetnosti, ali i popularnoj kulturi, Salvador Dali ostat će zapamćen kao jedan od najvećih i najmaštovitijih umjetnika 20. stoljeća. Stoga ne čudi da i dva muzeja posvećena slikaru, privlače pažnju svojom jedistvenom strukturom i arhitektonskim rješenjima.

„Kazalište-muzej Dali“ (Teatre-Museu Dalí) nalazi se u Dalijevom rodnom gradu Figueresu u Kataloniji, jednoj od 17 autonomnih zajednica Kraljevine Španjolske. Srce muzeja bilo je nekadašnje kazalište izgrađeno u 19. stoljeću, u kojem je 1918. i održana prva izložba tada 14-godišnjeg slikara. Zgrada je uništena u španjolskom građanskom ratu te je ostala u ruševinama sljedećih nekoliko desetljeća, a 1960. godine Dali ju otkupljuje te odlučuje renovirati u svom osebujnom stilu. Tako stvara neobičan svijet iz mašte, jedinstveni spoj muzeja i teatra koji je svoja vrata otvorio 1974. godine. Uz brojne skulpture i instalacije, muzej sadrži i oko 1500 umjetnikovih djela iz svih razdoblja među kojima i slavnu „Ledu Atomicu“, „Galerinu“ i „Meki autoportret sa slaninom“.

Dali muzeji Dom2

Dalijeva neizmjerna mašta vidljiva je već na samom pročelju ružičaste zgrade dekorirane brojnim zlatnim figuricama. Rub krova naizmjence krase jajolike skulpture te ženski kipovi zlatne boje. Prostor nekadašnje pozornice nadsvođen je staklenom kupolom što je bila Dalijeva ideja, a nazvao ju je svojom Sikstinskom kapelom.

U siječnju 2011. godine u St. Petersburgu na Floridi otvoren je drugi muzej u čast velikom slikaru. Dizajn zgrade osmislila je tvrtka HOK, a cilj je bio izraditi strukturu koja će vizualno biti dostojna umjetnika čija djela čuva, dok će istovremeno biti dovoljno čvrsta kako bi izdržala česte uragane karakteristične za to područje SAD-a. U betonsku strukturu uklopljena je fronta od dvostrukog stakla koje svojom transparentnošću u interijer unosi svjetlost i dinamiku.

Dali muzeji Dom2

Direktor muzeja rekao je kako muzej arhitektonski „kombinira elemente klasičnog i nadrealnog“, baš kako je to činio i Salvador Dali.

Korištenjem metode triangulacije, staklo prirodno „teče“ oko betonske strukture koja je namjerno ostavljena nedovršena kako bi se dodatno istaknuo kontrast između vizualno meke, likvidne staklene konstrukcije i grubog, tvrdog betona.

Oglas
Kliknite kako biste komentirali

You must be logged in to post a comment Login

Ostavi komentar

Arhitektura

Kako arhitektura oblikuje našu svakodnevicu i utječe na kvalitetu života

Arhitektura je umjetnost i znanost oblikovanja prostora. To je više od samo fizičke izgradnje; arhitektura ima dubok utjecaj na našu svakodnevicu i kvalitetu života. U ovom članku istražit ćemo kako arhitektura oblikuje našu okolinu i utječe na našu dobrobit.

Funkcionalnost i praktičnost

Praktična arhitektura igra ključnu ulogu u našem svakodnevnom životu. Na primjer, kuće, škole i bolnice moraju biti dizajnirane kako bi omogućile učinkovitu upotrebu prostora.

Kvalitetna arhitektura osigurava da prostori budu funkcionalni i udobni za svoje korisnike. Dizajniranje kuće koja maksimalno iskorištava prirodnu svjetlost ili projektiranje bolnica s lako pristupačnim odjelima poboljšava našu svakodnevicu.

Estetika i okoliš

Arhitektura također igra ključnu ulogu u estetskom iskustvu. Lijepo oblikovane zgrade i prostori mogu potaknuti osjećaj zadovoljstva i sreće kod ljudi.

Osim toga, arhitektura može utjecati na okolinu. Zgrade s održivim dizajnom i integriranim zelenim površinama doprinose poboljšanju kvalitete zraka i smanjenju toplinskog otoka u urbanim sredinama.

Urbano planiranje i promet

Gradovi su složeni sustavi gdje arhitektura igra ključnu ulogu u organizaciji prostora i prometa. Dobar urbanistički plan može olakšati kretanje građana, potaknuti zajedničke aktivnosti i promicati interakciju.

Suprotno tome, loše planiranje može rezultirati zagušenjem prometa, izolacijom zajednica i nedostatkom pristupa zelenim površinama.

Pristupačnost i inkluzivnost

Kvalitetna arhitektura također mora biti pristupačna i inkluzivna. To znači da se moramo brinuti o potrebama svih građana, uključujući i osobe s invaliditetom.

Rampa za invalidska kolica ili dizalo u zgradi ne samo da su zakonski zahtjevi, već i doprinose inkluzivnoj kulturi i boljoj kvaliteti života za sve.

Emocionalni utjecaj

Arhitektura može imati dubok emocionalni utjecaj na ljude. Neki prostori mogu izazvati osjećaj mira i smirenosti, dok drugi mogu potaknuti kreativnost i vitalnost. Na primjer, parkovi, crkve i muzeji često su prostori koji potiču duboka emocionalna iskustva.

Zaključak

Arhitektura ima moć oblikovati našu svakodnevicu i utjecati na našu kvalitetu života na mnogo načina. Od praktičnog i funkcionalnog dizajna do estetskog iskustva i emocionalnih učinaka, arhitektura je prisutna u svim aspektima naših života.

Stoga je važno da arhitekti, urbanisti i dizajneri pažljivo razmišljaju o svojim odlukama kako stvoriti prostor koji unapređuje naš život i podržava dobrobit zajednice i okoliša.

O tome što predstavlja brižljiva arhitektura, saznajte ovdje.

Nastavite čitati

Arhitektura

Savršena simetrija: Kako geometrija utječe na harmoniju doma

Harmonija u domu neizostavno je povezana s različitim elementima kao što su boje, raspored namještaja, dekorativni predmeti i svjetlo. Međutim, jedan često zanemaren aspekt koji može značajno utjecati na osjećaj ravnoteže i skladnosti u vašem domu je geometrija.

Geometrijski obrasci, simetrija i proporcije imaju dubok utjecaj na našu percepciju prostora te mogu stvoriti osjećaj smirenosti i ravnoteže ili pak nemira. U ovom članku istražit ćemo kako geometrija utječe na harmoniju vašeg doma i kako je možete iskoristiti za stvaranje vizualno privlačnog i uravnoteženog okruženja.

Simetrija kao temelj ravnoteže

Simetrija je osnovni geometrijski koncept koji se često koristi u arhitekturi i dizajnu interijera kako bi se postigla vizualna ravnoteža. Postoji nekoliko vrsta simetrija, uključujući osnu simetriju, rotacijsku simetriju i refleksivnu simetriju.

Osna simetrija postiže se ponavljanjem istih elemenata s obje strane imaginarnog središnjeg dijela, stvarajući vremenski osjećaj uravnoteženosti. Rotacijska simetrija koristi se za stvaranje uzoraka koji se ponavljaju rotacijom oko središta, dok refleksivna simetrija uključuje ravne refleksije elemenata preko osi.

Primjena simetrije u dizajnu interijera može se manifestirati kroz raspored namještaja, asimetrične umjetničke kompozicije ili upotrebu simetričnih uzoraka na zidovima, podovima ili tkaninama. Postavljanje simetričnih elemenata kao što su parovi svjetiljki ili stolova na suprotnim stranama prostorije može stvoriti osjećaj stabilnosti i harmonije.

Proporcije za vizualnu ravnotežu

Pravilne proporcije ključne su za stvaranje uravnoteženog i estetski ugodnog prostora. Zlatni rez, matematički omjer koji se često koristi u umjetnosti i arhitekturi, pomaže postići proporcije koje su vizualno ugodne oku.

Primjena zlatnog reza može se vidjeti u odnosima između različitih elemenata poput visine i širine zidova, veličine prozora ili vrata te rasporeda namještaja.

Geometrijski obrasci za tekstualnu raznolikost

Korištenje geometrijskih oblika i uzoraka može dodati tekstualnu raznolikost i dinamiku prostora. Obrasci poput chevrona, ikosaedra ili heksagona mogu se implementirati kroz tapete, jastučiće, tepihe ili čak kuhinjske pločice kako bi se dodala dubina i interes prostora.

Važno je pravilno dozirati količinu geometrijskih uzoraka kako bi se izbjegao osjećaj pretrpanosti ili prevelike vizualne stimulacije.

Zaključak

Geometrija je snažan alat koji može značajno utjecati na osjećaj harmonije, skladnosti i ravnoteže u vašem domu. Pravilno korištenje simetrije, proporcije i geometrijskih oblika može transformirati prostor iz običnog u izvanredno.

Pri donošenju odluka o dizajnu, važno je uzeti u obzir kako različiti geometrijski elementi komuniciraju međusobno te kako će doprinijeti cjelokupnoj atmosferi prostora. Bez obzira jeste li ljubitelj minimalizma ili raskošnijih dekora, geometrija ima moć obogatiti vaš dom jedinstvenom harmonijom.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice