Dekoracije i detalji
Božićna zvijezda: Uz ove savjete ona će dočekati i iduću zimu
Uz pravilnu njegu, nećete svake godine kupovati novu biljku!

Božićna zvijezda (Euphorbia pulcherrima) nezaobilazan je simbol blagdana. Ova biljka, otkrivena u Meksiku 1803. godine, svojim jarkim crvenim listovima nalik zvijezdi simbolizira Betlehemsku zvijezdu. U svom prirodnom staništu može narasti čak do 5 metara, a sobni kultivari koji koje mi poznajemo narastu između 35 i 40 centimetara.
Tradicionalno je najprodavanija sobna biljka u prosincu, a uzgajivači su stvorili i razne boje poput ružičaste, bijele, žute i smeđe, kako bi odgovarala svakom domu. Prilikom odabira potražite biljke s čvrstim stabljikama koje nose svijetle, bujne listove na vrhu i zdrave zelene listove pri dnu.
Kako biste uživali u svojoj Božićnoj biljci što dulje, slijedite ove savjete.
1. Održavajte toplinu
Kada ju kupite i donesete doma, dobro ju je držati na jednom svjetlom prostoru, ali ne previše toplom. Božićna zvijezda uživa u stabilnoj temperaturi između 18 – 21 stupnja celzijusa.
Ako se nalazi u toplijoj prostoriji bit će potrebno češće ju zalijevati, svakih nekoliko dana. Ona prirodno odbacuje donje listove tako da vas to ne treba uplašiti te ako vidite da su listovi stariji i žuti, samo ih jednostavno otklonite i ona će i dalje ostati lijepa.

2. Zalijevanje
„Doma treba paziti da nije blizu izvora topline, da nije na propuhu, a kod zalijevanja moramo paziti tako da se supstrat lagano prosuši. To bi bilo negdje oko 2 puta tjedno i poželjno ju je svakodnevno orošavati“, ističe Marijana Tomić, magistra fitomedicine.
Božićna zvijezda, tako lijepa a tako osjetljiva!
Provjeravajte tlo prstom – ako je suho, zalijte biljku. Izbjegavajte prekomjerno zalijevanje koje može uzrokovati truljenje korijena.
3. Redovito orošavanje
Orošavajte biljku kako biste povećali vlažnost i očuvali žive boje listova. Orošavanje biljaka pomaže u održavanju odgovarajuće razine vlage u zraku oko njih, što je ključno za njihovo zdravlje i rast. Mnoge sobne biljke, osobito tropske vrste, potječu iz vlažnih staništa i trebaju visoku razinu vlage. Orošavanje im omogućuje imitaciju prirodnih uvjeta.

4. Produživanje života
Nakon Božića, u najboljem slučaju u veljači, kad biljci otpada lišće treba je orezati i staviti u hladniji prostor da miruje.
„U ljeto i proljeće treba je presaditi u noviju teglicu s novim supstratom i treba ju onda obilnije zalijevati te obavezno jednom tjedno prihranjivati. A u 10 mjesecu ako želimo da opet cvjeta moramo joj skraćivati dan. To je biljka kratkog dana i moramo joj omogućiti da 8 tjedana bude prekrivena sa kutijom ili nekim tamnim platnom 14 sati dnevno“, kaže doktorica za biljke.
Pet božićnih biljaka kojima možete ukrasiti dom ovih blagdana
5. Poticaj za ponovno cvjetanje
Da bi ova biljka ponovno procvjetala, ograničite izloženost svjetlu na 12 sati dnevno. Držite je u potpunom mraku od 17 do 8 sati, najbolje u kutiji. Taj postupak traje osam tjedana, a rezultati će se vidjeti do studenog.
Uz pravilnu njegu, vaša biljka može postati ponosni ukras vašeg doma za svaki Božić.
Dekoracije i detalji
Bojanje jaja ovim tehnikama podići će vaše pisanice na novi nivo
Donosimo 5 tehnika za bojanje jaja koje će vaše pisanice pretvoriti u mala remek-djela

Uskrs je vrijeme kada se tradicija, kreativnost i priroda susreću u najljepšim bojama – doslovno. Ako želite da ove godine vaše pisanice zablistaju na uskrsnom stolu, isprobajte ove tri različite tehnike za bojanje jaja. Svaka od njih ima svoj poseban šarm, a rezultat su unikatne pisanice koje plijene pažnju.
Cvijeće, tradicija i boje: Uskrsni stol Boške Bahtijarević
1. Prirodne boje: rustikalna elegancija iz kuhinje
Umjesto kupovnih boja, iskoristite ono što već imate u kuhinji – crveni kupus, kurkumu, ciklu ili kavu.
Prirodno bojanje jaja daje nježne tonove i ekološki je prihvatljivo, a poseban efekt možete postići ako jaja prethodno izbijelite.
Kako izbijeliti jaja i obojati ih prirodnim bojama
2. Dekupaž i batik tehnika: umjetnost na ljusci
Ako želite da se vaša jaja ističu, okušajte se u dekupažu s papirnatim salvetama ili batik tehnici s voskom. Obje metode traže malo više vremena i pažnje, ali rezultat su prava mala umjetnička djela.


Radost izrade: dekupaž i batik za savršeno uskrsno jaje
3. Soda bikarbona i boja: eksperiment s efektom mramora
Za neobičan mramorni efekt, kombinirajte prehrambene boje sa sodom bikarbonom. Ova tehnika bojanja jaja posebno je zanimljiva ako radite s djecom – brza je, zabavna i svaki put drugačija.
4. Pisanice u vinu i ubrusima
Tajne pisanica u vinu i ubrusima otkrio nam je hobi slastičar Marko Strižak koji nas već godinama oduševljava slasticama.
Većina nas voli kada su pisanice pripremljene na prirodan način. Osim na neke klasične načine kao što su one u luku, možete ih pripremiti i u vinu te ubrusima.

5. Bojanje jaja predivnim nijansama plave boje
Zašto ne bismo obojili jaja u predivne nijanse plave koje će sigurno uljepšati uskrsni stol?
Royal Copenhagen plava donosi nekoliko nijansi ove boje, a vi ih možete kombinirati kako vama odgovara, pa ih i ukrasiti bojama za privremene tetovaže ali i sjajnim ukrasima.

Ukrasite uskršnja jaja predivnim nijansama plave boje
Bez obzira jeste li ljubitelj tradicije ili eksperimentiranja, ove tehnike za bojanje jaja pružaju savršenu priliku da dodate osobni pečat blagdanskom stolu. Od prirodnih tonova do kreativnih uzoraka – neka ove pisanice pričaju vašu uskrsnu priču.
Dekoracije i detalji
Cvijeće, tradicija i boje: Uskrsni stol Boške Bahtijarević
Proljetnice kao glavne zvijezde uskrsnog stola unose boje, mirise i osjećaj buđenja – posebno kada ih s ljubavlju aranžira Boška Bahtijarević

Cvijeće, mirisi proljeća i obiteljska tradicija neraskidivo su povezani s Uskrsom – barem ako pitate Bošku Bahtijarević, vlasnicu Tvoje.hr, koja već godinama s puno pažnje i stila uređuje uskrsni stol pod Plešivičkim brdima.
„Svakako biram proljetnice – bilo rezano cvijeće, bilo ono iz lukovica“, otkriva Boška. Među favoritima su zumbuli, narcise, muscari i tulipani, a posebno ističe cvjetne grane koje unose dodatnu dinamiku u aranžman.
„Za mene svaki cvijet koji izlazi iz zemlje u proljeće simbolizira novo rođenje – donosi život, boje, mirise“, dodaje.
Na njezinom uskrsnom stolu nezaobilazan je klasični uskršnji doručak: šunka u kruhu, punjena jaja, rotkvice, mladi luk, sir i vrhnje. Za ručak slijedi tradicionalna janjetina, artičoke s bobom i graškom, a sve se zaokružuje slatkim – pavlovom s bobičastim voćem.
Estetika stola također je važna. „Uvijek koristimo Zwiebeltopf posuđe i starinske vezene stolnjake. Cvijeće dolazi iz maminog vrta, a posebno volimo bojana jaja po starinski“, priča Boška. Na zid paralelan sa stolom postavila je veliku granu na koju obitelj vješa uskrsna jaja – čime prostor dobiva dodatnu simboliku i toplinu.
Stolnjaci inspirirani hrvatskom baštinom hit su u uređenju interijera
U središtu stola uvijek je poseban cvjetni aranžman koji radi prema kolekciji te godine. „Cvijeće automatski privlači pogled, daje stolu točku fokusa, unosi svježinu i povezuje sve elemente“, zaključuje Boška.