Kreirajmo dom zajedno
Kako odabrati bezvremenske komade namještaja? Arhitektica otkriva vrijedne trikove
Trendove u uređenju interijera najviše prate javni objekti, poput restorana i hotela. A za uređenje stambenih objekata, stručnjaci preporučuju birati bezvremenske komade namještaja. Arhitekticu Sunčicu Mastelić Ivić pitali smo za smjernice kako ih odabrati.
Prva tema kojom ćemo se baviti u ovoj sezoni je bezvremenski namještaj, za početak, objasni nam što zapravo znači bezvremenski namještaj?
Bezvremenski namještaj kao što mu samo ime kaže, označava nešto što traje za sva vremena. To nam je jako interesantno i pokazat ćemo neke primjere, što to točno zapravo znači. To znači da kad uređujete sebi neki interijer vlastiti, da ćete imati komade namještaja koji će biti takvi po svojem dizajnu i obliku da vam uvijek traju, bez obzira na trendove kakvi vladaju, a onda ćete vi uskočiti u taj trendovski vlak na način da ćete to rješavati sa detaljima koji će se isplesti oko tog bezvremenskog namještaja.

Kad sa nalazimo u dnevnoj sobi, pokaži nam što bi to točno značilo…
Ja uvijek predlažem da to budu veliki, voluminozni komadi zato jer to ujedno predstavlja i najveću investiciju u našem interijeru pa jedan od osnovnih primjera kojim se možemo pozabaviti su sjedeće garniture. Bilo da se radi o kutnoj garnituri ili da se radi o kombinaciji trosjeda i dvosjeda.
Ako želimo da su bezvremenski, onda moraju biti neutralni. Šta znači, neutralni, da ne odskaču nikakvim specijalnim dizajnerskim elementima od onog svog osnovnog volumena?
Na ovom primjeru vidimo da imamo vrlo jednostavan oblik, imamo ravni rukonaslon koji nije zaobljen, nema dodatnih ukrasa, nemamo dodatnih prošitaka, niti na jastucima niti na djelu za sjedenje, boja je stopljena ili sa podom u ovom slučaju ili sa zidom, zašto zato da bi taj veliki komad namještaj se bolje utopio u prostor. I onda kao što na ovom primjeru vidimo, onda sa nekim malim detaljima uvijek možemo svake sezone ako želimo osvježiti i ubaciti se u trend.

Spomenula si da, znači boje to su obično nekakve neutralne boje, kakvi su to oblici kakve preferiramo za bezvremenski namještaj?
Ovdje je jedan primjer koji je interesantan, zašto, jer ima malo drugačiji rukonaslon ali ga navodim zato što nas podsjeća na dizajn trosjeda još od prije 300 godina, to je oblik Chesterfield koji je vezan i za način šivanja i za način oblika samog trosjeda i tipično za taj Chesterfield trosjed su ovakva forma rukonaslona, pa premda je malo neuobičajenija od ostalih komada neutralnog namještaja, ipak možemo i ovu formu odabrati kao jednog kandidata za ono što bismo zvali bezvremenski namještaj.
Rekla si znači mogu biti svijetle boje, neki neutralniji tonovi ali da može biti i neka tamna varijanta?
Možemo se odlučiti za neke tamnije modele pa onda predlažem u nekim konkretnijim tonovima sive. Kao što ovaj primjer govori.
To uvijek moraju biti tonovi u skali sivih boja, u skali bež boja, u skali bijelih boja, u nekim rjeđim slučajevima, antracit i crna boja, ali to uvijek moraju biti neutralni tonovi to je važno. Možeš li nam još pokazati u blagovaonici, što bi to bio bezvremenski namještaj.

Što jednostavnije, to bolje. Uložite u komade i sad ćemo objasniti na kakvu vrstu jednostavnosti treba obratiti pažnju.
Mislim da je dobro koncentrirati se na to da stol ima vrlo jednostavne noge, one mogu biti nešto deblje ili tanje, ovisno o finoći izvedbe, dobro je da su na rubovima, premda nije zabranjeno imati niti centralnu nogu ali onda treba biti jednostavna. Međutim, kod centralne noge onda imate situaciji da morate imati pozamašnu ploču koja će držati taj balast.
A stolac?
A kod stolca, ponovit ćemo pravilo, on po svom obliku naravno mora imati i mora zadovoljiti puno više zahtjeva nego što to treba zadovoljiti stol, jer svi sjedite u tom stolcu, dakle, velika je tema da li taj stolac treba imati rukonaslon ili ne, važno je primijetiti da ukoliko uzmete stolac sa rukonaslonom da morate znati da li je taj rukonaslon takvog tipa da vi možete ga podvući pod stol ili je to nešto više, pa ne možete podvući pod ploču stola.

Po svom oblikovanju, mora biti jednostavan bez suvišnih detalja, bez suvišnih prošitaka, noge također moraju biti jednostavne. Čuvajte se, ukoliko možete, zlatnih i srebrnih detalja jer vam to vrlo brzo može dosaditi.
Intervju: Jasmina Franjić
Kreirajmo dom zajedno
Kako ispeći savršenu pizzu kod kuće – u pećnici, pizza peći ili na roštilju!
Ne treba vam krušna peć za pizzu kao iz restorana!

Domaća pizza jedan je od najomiljenijih obroka, a dobra vijest je da ne morate imati krušnu peć da biste postigli vrhunski rezultat. Bilo da koristite klasičnu pećnicu, specijaliziranu peć za pizzu ili roštilj – uz nekoliko ključnih koraka i dobar recept, i vaša kuhinja može zamirisati poput talijanske trattorije.
Kako pravilno postaviti stol? Savjeti i trikovi poznate bloggerice
Kako pripremiti tijesto za pizzu?
Savršena pizza počinje savršenim tijestom. Osnova je jednostavna, ali proces zahtijeva malo strpljenja:
1. Aktivacija kvasca: U zdjelu stavite malo mlake vode, prstohvat šećera i žlicu brašna. Dodajte kvasac i pričekajte da se zapjeni.

2. Izrada tijesta: U kvasac postupno umiješajte 00 brašno ili manitoba brašno,sol i ostatak vode. Mijesite dok ne dobijete meko, elastično tijesto koje se ne lijepi za ruke.

3. Dizanje: Pokrijte tijesto krpom i ostavite ga da se diže na toplom dok se ne udvostruči.

4. Oblikovanje: Nakon dizanja tijesto ponovno premijesite na pobrašnjenoj podlozi i oblikujte ga rukama, bez valjka, kako bi ostalo prozračno.

Nadjev: jednostavno i ukusno
Na razvlačeno tijesto namažite pasiranu rajčicu pomiješanu s origanom. Zatim dodajte ocijeđenu mozzarellu sobne temperature i malo naribanog sira. Nadjev uvijek rasporedite ravnomjerno i ne pretjerujte s količinom – tako ćete postići idealnu ravnotežu između hrskavog tijesta i sočnog središta.

1. Kako ispeći pizzu u pećnici
Ako nemate posebnu opremu, pećnica može biti savršen alat – uz pomoć jednog dodatka – kamena za pizzu.
Zagrijavanje: Prije pripreme nadjeva, uključite pećnicu na najvišu moguću temperaturu (250–300 °C). Kamen za pizzu stavite da se grije s pećnicom.
Pečenje: Kada je pizza spremna, stavite je na vrući kamen i pecite oko 5 minuta. Kamen pohranjuje toplinu i ravnomjerno je prenosi na tijesto, omogućujući brzo dizanje i stvaranje hrskave korice.
Savjet: Vrijeme pečenja ovisi o debljini tijesta i količini nadjeva – pazite da pizza ne izgori po rubovima, a ostane sirova u sredini.


2. Kako ispeći pizzu u pizza peći
Za one koji žele pravu pizzerija-atmosferu kod kuće, pizza peć je najbolji saveznik.
– „Peći za pizzu imamo raznih modela. Vrlo su moderne, lijepog dizajna i idealne za terase i balkone,“ kaže Irena Majić, prodajna savjetnica iz Lesnine. „Male su i lagane, pa ih se lako prenosi – čak i u vikendice na moru.“
Brzo zagrijavanje: Pizza peći dosegnu temperaturu i do 400 °C za otprilike 15 minuta.
Ekspresno pečenje: Pizza je gotova za samo jednu minutu, uz savršeno pečene rubove i dno.
Gorivo i lokacija: Peći mogu raditi na plin ili pelete, a koriste se isključivo na otvorenom – idealne su za natkrivene terase.
Dodatna oprema: U kompletu često dolaze vatrostalni kamen, lopatice, škare, noževi i daske za serviranje pizze – sve što je potrebno za pravi mali kućni pizzeria doživljaj.


3. Kako ispeći pizzu na roštilju
Ako već imate roštilj, uz kamen za pizzu možete lako ispeći pizzu i na dvorištu.
Sve što vam treba za idealan početak roštilj sezone
Priprema: Ugrijte roštilj na maksimalnu temperaturu i stavite zagrijavati kamen za pizzu.
Pečenje: Kada kamen postane dovoljno vruć (najmanje 250–300 °C), pažljivo spustite pizzu na kamen i pecite je zatvorenog poklopca.
Prednost: Roštilj simulira efekt krušne peći – posebno ako je opremljen poklopcem i termometrom. Rezultat je pizza hrskavih rubova i intenzivnog okusa.

Kako ispeći savršenu pizzu kod kuće? Svaka metoda ima svoj šarm
Bez obzira koristite li pećnicu, pizza peć ili roštilj – ključ savršene pizze kod kuće je u dobro pripremljenom tijestu, jednostavnom nadjevu i jakoj, stabilnoj toplini. Investicija u kamen za pečenje ili specijaliziranu peć dodatno će podići vašu kulinarsku igru – a i dojam na goste.

Dodaci koji olakšavaju posluživanje pizze
Osim peći i kamena, ljubitelji domaće pizze često investiraju i u pribor koji olakšava pripremu i posluživanje:
Lopatice za pizzu – izrađene od nehrđajućeg čelika ili aluminija, omogućuju sigurno i jednostavno umetanje i vađenje pizze iz peći.
Noževi i kotačići za pizzu – za precizno rezanje, bez razvlačenja nadjeva ili oštećivanja tijesta.
Škare za pizzu – sve popularnija alternativa klasičnim kotačićima, idealne za tanja tijesta i serviranje ravnih komada.
Drvene daske ili kamene ploče za posluživanje – funkcionalne i dekorativne, čine pizzu atraktivnom i na stolu.
Za potpuni doživljaj pizze kod kuće – od pečenja do posluživanja – vrijedi imati sve pri ruci. Domaća pizza tada postaje više od obroka: postaje ritual koji okuplja.
Kreirajmo dom zajedno
Najčešće greške pri kupnji namještaja – i kako ih izbjeći
Odabir namještaja za dom je više od odlaska u trgovinu i zaljubljivanja u prvi komad

Kupnja namještaja ne bi smjela biti rezultat impulsa, već pažljivo isplaniran korak u stvaranju funkcionalnog i skladnog doma. Bez obzira na to uređujete li novi prostor ili mijenjate samo jedan komad, odabir namještaja nosi brojne zamke koje lako mogu pokvariti krajnji dojam – i otežati svakodnevno korištenje.
Odabir namještaja bez mjerenja – greška broj jedan
Jedna od osnovnih grešaka je zanemarivanje mjera prostora. I najljepši komad namještaja gubi svoju vrijednost ako jednostavno – ne stane.
„Metar je esencijalni alat koji uvijek morate nositi sa sobom“, savjetuje arhitektica Sunčica Mastelić Ivić. No nije dovoljno da sofa, ormar ili stol samo fizički stanu – treba ostaviti i prostor oko njih kako bi se prostorija mogla slobodno koristiti i disati.

Funkcija ili forma? Idealno – oboje
Kod odabira namještaja često se vodi bitka između estetike i funkcionalnosti. Sofa može izgledati fantastično, ali ako je preniska, preudobna ili preduboka, svakodnevna uporaba postaje napor. S druge strane, vrlo praktičan komad može potpuno narušiti estetiku prostora ako se ne uklapa vizualno. Ključ je u balansu, a odluka što je važnije ovisit će o vašim prioritetima – udobnosti, izgledu ili oboma.

Osobne preferencije boja ne znače nužno dobar interijer
Jedna od čestih grešaka pri odabiru namještaja jest izbor boje prema vlastitom ormaru, a ne prostoru.
Volite nositi zelenu? To ne znači da će zelena kuhinja ili sofa funkcionirati u vašem domu. Boje koje dobro izgledaju na nama ne moraju odgovarati našem interijeru.
Izbor boja i materijala ključ su uspješnog uređenja interijera
Umjesto impulzivnih odluka, preporučuje se odabir svjetlijih ili tamnijih neutralnih tonova, uz pažljivo dodavanje akcentnih boja.

Gledajte širu sliku
Prilikom kupnje pojedinačnih komada namještaja često zaboravljamo cjelinu.
Rasvjetno tijelo, stol ili regal koji su sami po sebi lijepi, mogu djelovati potpuno promašeno ako ne komuniciraju s ostatkom prostora. Prije kupnje važno je sagledati sve elemente interijera – što već imate, a što planirate nabaviti – kako bi prostor bio skladan i zaokružen.

Stručna pomoć kao prevencija grešaka
Ako niste sigurni u svoje odluke, uključivanje stručnjaka može uštedjeti vrijeme, novac i živce. Arhitekt, dizajner interijera ili projektant pomoći će vam da razradite plan uređenja, uskladite funkcionalnost s estetikom i izbjegnete uobičajene pogreške koje kasnije teško (i skupo) ispravljamo.
Odabir namještaja je više od odlaska u trgovinu i zaljubljivanja u prvi komad. To je proces koji traži planiranje, mjerenje, razmišljanje o funkciji i estetici, kao i širu sliku prostora. Ako želite dom koji će vas služiti godinama – vrijedi mu pristupiti ozbiljno.