Povežimo se

Interijeri

Neočekivana crvena: Teorija koja tvrdi da će ta boja svaki prostor učini savršenim

Nova viralna teorija “neočekivano crveno” tvrdi da ćemo dodavanjem bilo kakvog predmeta u crvenoj boji obogatiti svaki prostor.

Prema ovoj teoriji nije važno hoćete li dodati lampu, kvaku ili prekrivač crvene boje, pa čak ako se i ne slaže s ostalim namještajem. Video je na tik toku objavio dizajner interijera iz Brooklyna Taylor Migliazzo Simon u siječnju i od tad ne prestaje privlačiti pažnju.
Puno je stručnjaka koji ne dijele njegovo mišljenje, poput dizajnerice interijera Samanthe Stathis Lynch koja je ideju ovako komentirala: “Ako se koristi na pravilan način, crvena može dodati dozu zaigranosti i sofisticiranosti, ali ne očekujte da ćete baciti crveni jastuk na sofu i odjednom imati savršenu sobu.”.

Kolegica dizajnerica Kishani Perera smatra da je ova priča oko crvene boje stari trik: ” Smiješno je nazvati to teorijom jer se koristi u dizajnu već godinama. Dodatak crvene boje u prostor je bezvremenski klasik po mom mišljenju”. Da ćemo dodavanjem sitnica crvene boje učiniti svaki prostor savršenim nije nešto s čime se slaže dizajnerica Pantone Color Instituta Leatrice Eisman, koji smatra da ne postoji istraživanje ili išta slično što bi opravdalo ovu generalizaciju. Smatra da se crvena može koristiti kao zanimljiv detalj ali sigurno zbog nje prostorija neće izgledati besprijekorno.

Dizajnerica i procjednica društva International Association of Color Consultants (IACC) Leatrice Eiseman’ ima zanimljivo mišljenje o ovoj teoriji; “Na fotografijama koje su služile kao primjer, korišteni su prava nijansa i intenzitet crvene s ostalim bojama u spektru. Boje koje su komplementarne i koje se pravilno kombiniraju uvijek će biti ugodne oku.”.

Želite promjenu u svom domu? Boje su uvijek dobro rješenje!

Ako pogledate kotač boja lako se primijeti zašto se kombinacije u videu tako dobro slažu. Naprimjer, tirkizna i crvena su komplementarne boje, dok su crvena, ljubičasta i ružičasta analogne. Mnogi se stručnjaci dakle slažu da dobra kombinacija boja može utjecati na izgled sobe, ali vjeruju i da se isti efekt može postići bilo kojom drugom bojom ako se koristi pravilno.

Psihologija boja – crvena utječe na povišenje krvnog tlaka

Ako govorimo o psihologiji boja, dizajner Massimo Caiazzo savjetuje da budemo oprezni s korištenjem crvene boje u prostoru jer ona može utjecati na ubrzane otkucaje srca, povišen krvni tlak i disanje. Stvar je u tome da naše tijelo treba više energije kako bi pogledali u nešto crveno, što nije slučaj s drugim bojama. Upravo taj odgovor tijela utječe na naše ponašanje. Caiazzo ističe kako on nikada ne bi žarko crvenu boju pri uređenju interijera jer smatra da nije ugodna. Neki vjeruju kako se ne radi o novom saznanju o boji već povoljnom trenutku jer crvena već neko vrijeme nije bila u trendu.

Što su PVD boje i kako ih kombinirati u kupaonici

S tim se slaže dizajner Drew Scott koji navodi kako dugo gledamo monotone prostore i sada je vrijeme za ponovno upoznavanjem s crvenom u prostoru. Autorica videa Migliazzo Simon navodi kako je njena ideja da se crvena ukomponira u prostor sitnicama; poput okvira za slike, sjenila za lampe… Tamo gdje bismo inače odabrali svijetle tonove.

“Crvena je bezvremenska boja, a dodati je u prostor nije nešto novo, nadam se da će ova teorija o neočekivanoj crvenoj održati kao pravilo a ne prolazan trend.”.

Oglas

Gastro

Invisacook – nevidljiva ploča za kuhanje

Ena Kokanović Nagy ( slavonka.hr ) pripremala je Crep Suzette na svoj način, koristeći burbon viski. Smjesu je pripremila od 3 jaja i tome prilagodila ostale sastojke. Zatim je upalila svoju Invisacook. 

Invisacook nevidljiva je ploča za kuhanje skrivena ispod radne plohe. Može imati 2, 3, 4, ili 5 polja za kuhanje. 

Kako funkcionira Invisiacook

Invisacook – nevidljiva ploča funkcionira na način da je to zamislite klasična indukcijska ploča koja nema gore staklo. Ona se montira isključivo na porculansku radnu ploču i stvara neki pomak od onog konvencionalnog kuhanja stvarajući ravnu ploču na kojoj je moguće kuhati, objasnio je Marko Vrbanc iz Iverpana. 

Kuhinjska drobilica – tako mali, a tako moćan uređaj

Nevidljiva indukcija se ugrađuje isključivo ispod porculanske ploče. Porculan je jedini u mogućnosti izdržati te visoke temperature i zapravo temperaturne šokove prilikom kuhanja, zagrijavanja i hlađenja.

Kako bi magnet od Invisacooka uhvatio tavu, trebamo ju malo samo podesiti i pričekati da prestane treptati broj. 

Ispod tave se nalazi Invisamat silikonski podložak. Podložak služi prvenstveno da bi se zaštitila sama radna površina na kojoj kuhate, a isto tako i da bi se zaštitilo i posuđe te Invisacook indukcija. Ona služi kako ne biste pretjeranu temperaturu iz same posude u kojoj kuhate vraćali u Invisacook i u radnu površinu. To je kao nekakva barijera i ovisno o tome koju Invisacook odaberete, koliko kuhališta uzmete, toliko Invisamata ćete dobiti. Invisimat se obavezno koristi uz Invisacook. 

Crep Suzzete a la Ena

Kad je ispekla palačine, Ena je napravila umak za crep Suzette. 

Treba nam maslac, treba nam korica naranče, malo soka od naranče i burbon viski da to malo zapalimo, pojasnila je Ena Kokanović Nagy. 

Palačinke treba presaviti u trokut i dodati u umak, a kad se preprže sa svake strane, dodati burbon viski i zapaliti. 

I kada prestane gorjeti znači da je alkohol ishlapio, ostao nam je samo lijepi okus burbon viskija i dobar tek. 

Nakon što završim kuhanje sa Invisacook-om, jednostavno maknem Invisamat, pobrišem i ono što je najvažnije da se neću opeći nakon kuhanja, rekla je Ena. 

12 ideja za uređenje kuhinje

Prednosti korištenja nevidljive ploče

Prednosti korištenja ploče su sigurno njezina ta nevidljivost. Ona omogućuje da je prostor čist, lakše se čisti, površina radna više nema nekih kutova, uglova, nego je ravna površina koja se vrlo lagano očisti. Ona štedi prostor, pošto je nevidljiva ona daje mogućnost zapravo iskorištavanja pune radne plohe, nema više standardnog kuhala i imamo cjelokupnu radnu ploču za iskoristivost, dodao je Vrbanc. 

Nastavite čitati

Dizajn i trendovi

Želite dizajnirati bezvremensku kupaonicu i kuhinju? Slijedite ove savjete stručnjaka

Ako vam cilj nije pratiti trend nego dugo uživati u prostoru, evo kako to postići

U dizajnu interijera, kao i u modi, trendovi se mijenjaju iz dana u dan. Ipak, kupovina novog sudopera puno je skuplja od kupovine novih traperica, a uz svaka renovacija oduzima puno vremena i energije. Tko ustvari želi svakih par godina renovirati kuhinju ili kupaonicu?…
Možda su za te brze promjene krive društvene mreže na kojima se stalno nude novi proizvodi, novog dizajna koje će svatko od nas poželjeti u svom domu.

Dizajnerica i vlasnica studija Seiders, Emily Seiders navodi kako je jako teško danas izbjeći nametanje trendova, iako se često radi o stvarima koje smo već puno puta vidjeli. Trebamo li mijenjati radne ploče ili namještaj svakih par godina?

Vjerojatno ne, a slijepo praćenje trendova može voditi i do potpuno neoriginalno namještenog prostora. Seider ističe kako joj se čini da danas svaki dom nalikuje onom drugom, što je u konačnici dosadno.

Razlog više zašto vaše odluke pri uređenju moraju biti “održive” i prosto biste trebali urediti tako da zadovoljava vaš ukus i potrebe barem jedno desetljeće. Ali kako to postići? Evo što kažu stručnjaci.

Fokus na funkcionalnosti

Znate što je uvijek u modi? Pametno uređenje. To posebno vrijedi za kuhinje u kojima provodimo najviše vremena. Bivši direktor kreativnih poslova za Ralph Lauren, Alfredo Paredes ističe kako je kod uređenja kuhinje najvažnije da prostor bude jednostavan za korištenje. Njegov je savjet da prije uređenja dobro razmislite o tome što želite i da vizualizirate prostor i vašu obitelj u njemu.

Interijer koji odiše osobnošću njegovih vlasnika

Koliko kuhate, je li vam lakše funkcionirati u prostoru koji ima otok ili prostor slobodan za kretanje. Treba li vam veliki ili mali sudoper? Isto se odnosi i na kupaonice – trebate li jedan ili dva umivaonika? Volite li svijetle ili tamne površine? Sve su to faktori s kojima se proces uređenja započinje.

Odaberite prirodne materijale

Umjesto pločica koje se izrađuju strojevi, odaberite prirodne materijale koji će stvoriti bezvremenski izgled i teško da će ikad prestati biti moderni.

Drvo, mramor, terakota u kombinaciji s bakrom ili steatitom uvijek će biti moderne kombinacije, ističe dizajnerica Emily Barry te dodaje kako ništa ne može zamijeniti imperfekcije ručno izrađene keramike koja sigurno prostoru daje karakter. Ako dodate kožne stolice ili postavite drvene podove u kuhinji, ne morate se bojati trendova.

Spoj starog i novog

Ako želite potpuno modernu kupaonicu ili tradicionalnu kuhinju, imajte na umu da će jedan od tih stilova u nekom trenu izaći iz mode. Ali ako kombinirate tradicionalne elemente s modernima, vaš prostor će odolijevati vremenu i trendovima. Jedan antikni detalj u modernom prostoru će učiniti puno.

Kupite ono što volite

Najvažnije je da prostor uredite tako da bude ugodan vašem oku, a ne društvenim mrežama. Uložite u materijale koji su vama lijepi, a ako je crvena vaša omiljena boja, uklopite je u prostor i neka vas ne ometaju fotografije neutralno uređenog prostora koji hit tik-toku. Prostor u kojem boraviti prije svega mora biti ugodan vama, a ne prijateljima i susjedima.

Lijepe i kvalitetne: Kvarcne radne ploče u vašoj kuhinji

Iskoriste neutralnu paletu boja

Bez obzira koliko je pažnje uloženo u uređenje, vaš će se ukus promijeniti, zato je pametno koristiti neutralne nijanse. Primjer su pločice u kuhinji koje je teško mijenjati, pa ako vam dosadi dizajn, lako možete promijeniti vanjske elemente ili ukrase, a pločice neutralne boje će lako podnositi takve promjene.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice