Povežimo se

Interijeri

Glamurozan doček nove godine kod kuće? Može!

Proslava nove godine kod kuće počinje kreiranjem atmosfere. Da bismo izazovnu godinu ostavili iza sebe i ušli u novu, Sunčica preporuča glamur, sjaj i kuhinjski otok kao središnje mjesto događanja.  

Na ovom današnjem otoku iz Lesnine se sve sjaji. Imamo sreće što je kuhinja tamno siva, crna, antracit i nema boljih tonova koji odgovaraju uz crnu boju od srebrnih, zlatnih stvari, od kristalnih stvari, tako da u crno, srebrno, zlatnim tonovima predlažem uređenje novogodišnjeg kuhinjskog otoka.

Prigušite svjetla, stavite svijeće, možete i primaknuti neke kristalne lampe uz taj stol, bitno je da ste na istoj trasi što se tiče tonova i dizajna čitavo vrijeme, ali detalja nikad dosta. Držite se crne, srebrne i zlatne i bit će fantastično, kaže Sunčica Mastelić Ivić. 

Posuđe i posluživanje

O broju uzvanika ovisit će posuđe i čaše koje ćete koristiti, a idealan broj gostiju za veselu proslavu nove godine je osam do deset. 

Broj uzvanika u ovoj količini, osam do deset, očito zahtjeva da im poslužite i hranu i piće u pravim staklenim i kristalnim čašama i da servirate također na pravom porculanskom posuđu hranu. Mislim da ne bi bilo za tu količinu gostiju da imate plastični ili papirnati pribor, to je za neke veće partije gdje ne možete kontrolirat tu količinu, a proslava uz kuhinjski otok znači da će hrana biti isključivo na principu samoposluživanja.

To može biti bilo kakav finger food, mali kanape sendviči, naravno neizbježna francuska salata ali za one sve nas klasičare, možemo i tradicionalno poslužiti jela na ovakvoj vrsti stola. To znači da, odojak možete speći dan prije, može na manjim komadima biti serviran na velikom pladnju ili od toplih jela, preporučam jedno jelo iz mojeg kraja, koje podsjeća na sarmu, a nije sarma, to jelo zove arambašićima. Oni su puno manji od sarme, što znači da od jednoga lista kiselog zelja možete napraviti dva malena arambašića.

Savršen izbor za novu godinu

Izbor pića ovisi o vašim preferencijama, ali uz ovako dekoriran kuhinjski otok, Sunčica ima prijedlog koji se savršeno uklopa u ovaj glamur. 

Zadnjih godina pjenušava vina su izuzetno popularna i to ne samo kao aperitiv ili nešto što se pije u ponoć kada taman zakuca nova godina. Predlažem dobar pjenušac koji ima vrlo niske šećere da ga konzumirate i pijete čitavu večer jer on dobro se slaže sa hranom svake vrste.

Kako najbolje iskoristiti kuhinjski otok

Ukoliko nam je kuhinjski otok nedovoljno velik da bi se poslužilo sve ono što planiramo poslužiti, predlažem da slatke stvari stavite na visoku komodu sa strane i takav način posluživanja slatkiša je uobičajen ne nekim finim partijima, čak i na vjenčanjima i takva vrsta posluživanja slatkiša na posebnom stolu se zove candy buffet.

Kako bismo stavili jaki fokus na kuhinjski otok oko kojega se događa party i za tim stolom stojimo, onda diskretno goste uputiti na otok, a spriječit ćemo ih da nam zasjednu za standardni blagovaonski stol tako da ćemo ga maknuti sa strane, neka dužom stranicom bude priljubljen potpuno uz zid, izmaknite stolce, dapače čak i razmislite o sklanjanju nekih velikih komada namještaja da ne smeta previše pri dočeku nove godine jer uostalom sigurno ćete plesati, dapače, preporučam da plešete, nastavila je Sunčica te svim gledateljima emisije Dom na kvadrat, kao i čitateljima portala poslala novogodišnju čestitku: 

Moja novogodišnja želja vama biti će u tonu takvom kakvom smo danas i priredili ovaj prilog. Budite otvoreni, prihvatite promijene, želim vam sretnu novu godinu. 

Oglas

Gastro

Invisacook – nevidljiva ploča za kuhanje

Ena Kokanović Nagy ( slavonka.hr ) pripremala je Crep Suzette na svoj način, koristeći burbon viski. Smjesu je pripremila od 3 jaja i tome prilagodila ostale sastojke. Zatim je upalila svoju Invisacook. 

Invisacook nevidljiva je ploča za kuhanje skrivena ispod radne plohe. Može imati 2, 3, 4, ili 5 polja za kuhanje. 

Kako funkcionira Invisiacook

Invisacook – nevidljiva ploča funkcionira na način da je to zamislite klasična indukcijska ploča koja nema gore staklo. Ona se montira isključivo na porculansku radnu ploču i stvara neki pomak od onog konvencionalnog kuhanja stvarajući ravnu ploču na kojoj je moguće kuhati, objasnio je Marko Vrbanc iz Iverpana. 

Kuhinjska drobilica – tako mali, a tako moćan uređaj

Nevidljiva indukcija se ugrađuje isključivo ispod porculanske ploče. Porculan je jedini u mogućnosti izdržati te visoke temperature i zapravo temperaturne šokove prilikom kuhanja, zagrijavanja i hlađenja.

Kako bi magnet od Invisacooka uhvatio tavu, trebamo ju malo samo podesiti i pričekati da prestane treptati broj. 

Ispod tave se nalazi Invisamat silikonski podložak. Podložak služi prvenstveno da bi se zaštitila sama radna površina na kojoj kuhate, a isto tako i da bi se zaštitilo i posuđe te Invisacook indukcija. Ona služi kako ne biste pretjeranu temperaturu iz same posude u kojoj kuhate vraćali u Invisacook i u radnu površinu. To je kao nekakva barijera i ovisno o tome koju Invisacook odaberete, koliko kuhališta uzmete, toliko Invisamata ćete dobiti. Invisimat se obavezno koristi uz Invisacook. 

Crep Suzzete a la Ena

Kad je ispekla palačine, Ena je napravila umak za crep Suzette. 

Treba nam maslac, treba nam korica naranče, malo soka od naranče i burbon viski da to malo zapalimo, pojasnila je Ena Kokanović Nagy. 

Palačinke treba presaviti u trokut i dodati u umak, a kad se preprže sa svake strane, dodati burbon viski i zapaliti. 

I kada prestane gorjeti znači da je alkohol ishlapio, ostao nam je samo lijepi okus burbon viskija i dobar tek. 

Nakon što završim kuhanje sa Invisacook-om, jednostavno maknem Invisamat, pobrišem i ono što je najvažnije da se neću opeći nakon kuhanja, rekla je Ena. 

12 ideja za uređenje kuhinje

Prednosti korištenja nevidljive ploče

Prednosti korištenja ploče su sigurno njezina ta nevidljivost. Ona omogućuje da je prostor čist, lakše se čisti, površina radna više nema nekih kutova, uglova, nego je ravna površina koja se vrlo lagano očisti. Ona štedi prostor, pošto je nevidljiva ona daje mogućnost zapravo iskorištavanja pune radne plohe, nema više standardnog kuhala i imamo cjelokupnu radnu ploču za iskoristivost, dodao je Vrbanc. 

Nastavite čitati

Dizajn i trendovi

Želite dizajnirati bezvremensku kupaonicu i kuhinju? Slijedite ove savjete stručnjaka

Ako vam cilj nije pratiti trend nego dugo uživati u prostoru, evo kako to postići

U dizajnu interijera, kao i u modi, trendovi se mijenjaju iz dana u dan. Ipak, kupovina novog sudopera puno je skuplja od kupovine novih traperica, a uz svaka renovacija oduzima puno vremena i energije. Tko ustvari želi svakih par godina renovirati kuhinju ili kupaonicu?…
Možda su za te brze promjene krive društvene mreže na kojima se stalno nude novi proizvodi, novog dizajna koje će svatko od nas poželjeti u svom domu.

Dizajnerica i vlasnica studija Seiders, Emily Seiders navodi kako je jako teško danas izbjeći nametanje trendova, iako se često radi o stvarima koje smo već puno puta vidjeli. Trebamo li mijenjati radne ploče ili namještaj svakih par godina?

Vjerojatno ne, a slijepo praćenje trendova može voditi i do potpuno neoriginalno namještenog prostora. Seider ističe kako joj se čini da danas svaki dom nalikuje onom drugom, što je u konačnici dosadno.

Razlog više zašto vaše odluke pri uređenju moraju biti “održive” i prosto biste trebali urediti tako da zadovoljava vaš ukus i potrebe barem jedno desetljeće. Ali kako to postići? Evo što kažu stručnjaci.

Fokus na funkcionalnosti

Znate što je uvijek u modi? Pametno uređenje. To posebno vrijedi za kuhinje u kojima provodimo najviše vremena. Bivši direktor kreativnih poslova za Ralph Lauren, Alfredo Paredes ističe kako je kod uređenja kuhinje najvažnije da prostor bude jednostavan za korištenje. Njegov je savjet da prije uređenja dobro razmislite o tome što želite i da vizualizirate prostor i vašu obitelj u njemu.

Interijer koji odiše osobnošću njegovih vlasnika

Koliko kuhate, je li vam lakše funkcionirati u prostoru koji ima otok ili prostor slobodan za kretanje. Treba li vam veliki ili mali sudoper? Isto se odnosi i na kupaonice – trebate li jedan ili dva umivaonika? Volite li svijetle ili tamne površine? Sve su to faktori s kojima se proces uređenja započinje.

Odaberite prirodne materijale

Umjesto pločica koje se izrađuju strojevi, odaberite prirodne materijale koji će stvoriti bezvremenski izgled i teško da će ikad prestati biti moderni.

Drvo, mramor, terakota u kombinaciji s bakrom ili steatitom uvijek će biti moderne kombinacije, ističe dizajnerica Emily Barry te dodaje kako ništa ne može zamijeniti imperfekcije ručno izrađene keramike koja sigurno prostoru daje karakter. Ako dodate kožne stolice ili postavite drvene podove u kuhinji, ne morate se bojati trendova.

Spoj starog i novog

Ako želite potpuno modernu kupaonicu ili tradicionalnu kuhinju, imajte na umu da će jedan od tih stilova u nekom trenu izaći iz mode. Ali ako kombinirate tradicionalne elemente s modernima, vaš prostor će odolijevati vremenu i trendovima. Jedan antikni detalj u modernom prostoru će učiniti puno.

Kupite ono što volite

Najvažnije je da prostor uredite tako da bude ugodan vašem oku, a ne društvenim mrežama. Uložite u materijale koji su vama lijepi, a ako je crvena vaša omiljena boja, uklopite je u prostor i neka vas ne ometaju fotografije neutralno uređenog prostora koji hit tik-toku. Prostor u kojem boraviti prije svega mora biti ugodan vama, a ne prijateljima i susjedima.

Lijepe i kvalitetne: Kvarcne radne ploče u vašoj kuhinji

Iskoriste neutralnu paletu boja

Bez obzira koliko je pažnje uloženo u uređenje, vaš će se ukus promijeniti, zato je pametno koristiti neutralne nijanse. Primjer su pločice u kuhinji koje je teško mijenjati, pa ako vam dosadi dizajn, lako možete promijeniti vanjske elemente ili ukrase, a pločice neutralne boje će lako podnositi takve promjene.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice