Povežimo se

Vrt / Eksterijer

Kako odabrati božićno drvce?

Ne postoji ništa poput pravog božićnog drvca, a njegov odabir dio je blagdanske sezone koja bez karakterističnog zimzelenog mirisa ne bi bila potpuna. Iako isprva možda djeluje da je  nemoguće pretjerati s visinom i obujmom bora, ipak ga je potrebno uskladiti ju s veličinom prostora. 

Zvonimir Crnković, uzgajivač borova, kaže da prvo treba krenuti od visine. Ono što je isto dosta traženo je da drvce bude što manje, što uže, da zauzima što manje prostora, a pri tom da bude do stropa. Drvce koje ide u visinu ide i u širinu. Drvca su minimalno metar širine i tu mora se računati da će drvce zauzeti barem metar kvadratni prostora. 

Traženo svojstvo je i prepoznatljiva osvježavajuća aroma smole. Intenzivan i jak miris po pristupačnoj cijeni svakako će pružiti obična smreka, ali zbog nježnih iglice, ona je zahtjevno za održavanje. Preostale dostupne sorte nisu toliko osjetljive.  

Karakteristike i vrste božićnih drvaca

Postoje četiri vrste drvca to su: klasična smreka, srebrna smreka, Pančićeva omorika i Nordmann jela. Najzahtjevnije drvce za održavanje je klasična smreka pošto ona ima tanke grane i iglice, brzo se suši, sa nje ispadaju iglice. Iz tog razloga ljudi više preferiraju srebrnu smreku ili nordijsku jelu. Srebrna smreka ima puno deblje grane, puno kruće iglice, puno bolje zadržava taj svoj izgled, a nordijska je jela poznata po tome da ima mekane iglice koje ne bodu, objasnio je Crnković. 

Za one koji su za besprijekoran božićni ugođaj spremni izdvojiti nešto više novca, nordijska jela savršen je izbor, a nešto povoljnija varijanta s jednakom snagom grana je srebrna smreka.

Ekološke i praktične opcije

Ako ste među onima koji s božićnim dekoriranjem počinju ranije, trebat će vam  izdržljivije drvce. U rasadniku se nudi drvce s korijenom u tegli, koje se nakon blagdana može ponovno zasaditi.

Ako žele drvce koje će dulje izdržati, trebali bi uzeti drvce s korijenom u tegli. To je definitivno drvce koje će izdržati cijele blagdane, pogotovo ako se kreće s ranijim kićenjem. Drvce s korijenom u teglom ima svoj korijen i dalje zadržava svoju svježinu, svoju prirodnost i ono je i vrlo stabilno, teško se može prevrnuti. Ljubimci ga u principu ponjuškaju i više ga ne diraju, djeca isto tako njima su zanimljiviji pokloni ispod nego drvce, rekao je Crnković. 

Kupnja ili najam drvca u tegli i ekološki su najprihvatljivije opcije jer se ono može koristiti i naredne godine. Poželjna je i kupnja lokalno uzgajenih borova, koji se nakon blagdana koriste za kompost.

Čak i kod izbacivanja  na ulicu, to drvce se zbrinjava pretvaranjem u kompost i kasnije se koristi kao nekakav malč oko drugih biljaka u prakovima ili nešto, a drvca s korijenom u tegli koja se vraćaju, mi vraćamo u rasadnik i rastu dalje u šumu za drvenu građu, rekao je Zvonimir iz borova Crnković. 

Kako da rezani bor što dulje izdrži

Ako se ipak odlučite za rezano drvo, smjestite ga što dalje od radijatora ili drugog izvora topline, redovito provjetravajte prostor te povremeno navlažite drvce običnom vodom. Time ćete produžit vijek trajanja vašeg božićnog drvca.

Koju god sortu odabrali, postavite svoju jelku na mjesto na kojem će biti dovoljno stabilna, a kod ukrašavanja izrazite svoju kreativnost. Najbolje božićno drvce je ono koje unosi radost u vaš dom i odgovara vašim željama, i u konačnici, okuplja obitelji tijekom blagdanske sezone.

Oglas

Planiranje i uređenje

Najljepše ukrasne trave za vaš vrt – uvijek atraktivne i nimalo zahtjevne

One će stvoriti zanimljiv vizualni efekt u eksterijeru

Nisu invazivne i podnose mnogo sunca, lako se uzgajaju, a kad se razviju, mogu preživjeti i duža razdoblja bez vode što olakšava održavanje vrta s ukrasnim travama. Svojim gibajućim vlatima pružaju osobito zanimljivu dinamiku u vrtu i podižu strukturu prostora. Njihovoj ljepoti doprinosi i to što na blagom povjetarcu lelujaju poput morskih valova, pa djeluju vrlo smirujuće.

Pri planiranju i uređenju vrta preporučuje se sadnja ukrasne trave u grupama, jer tako najbolje dolaze do izražaja. Najčešća vrsta je pampas trava, koja ima široke vlati i bogate metlice, ali postoje i brojne druge vrste ukrasnih trava.

10 najljepših vrsta cvijeća na svijetu – uživajte u njima!

Bilo da su u sredini vrta, pored jezera ili u kombinaciji s drugim biljem, ukrasne trave privlače poglede svojim čarobnim siluetama i nježnim izgledom. Njihova visina, forma, tekstura i boja pružaju bezbroj mogućnosti za stvaranje zanimljivih vizualnih efekata u eksterijeru doma

Sivoplava vlasulja

Ovu kompaktnu travu krasi predivna sivo plava boja na listovima, a može narasti i do 20 cm u visinu te će cijele godine krasiti vaš vrt. Jako dobro podnosi sunce, a možete je saditi uz druge biljke ili trave, a odlično izgledaju u povišenim gredicama.

Prugasta japanska trava

Ona je vrlo popularan ukras u vrtu, a posebna je po tome što stvara guste i zbijene busene tamno zelenih i kratkih listova. U proljeće oduševljava žutim lišćem, u ljeto će biti zeleno – zlatna, prije nego utone u zimski san. Odlično izgleda na rubovima vrta ili travnjaka, a može se saditi i u teglama.

Valjkasta zupčica

Ovu ukrasnu travu karakteriziraju zeleni listovi koji su na vrhovima jake crvene boje, koja se širi prema dnu stabljike. Raste na suncu a voli bogat i vlažno tlo.

Ove je trave lako uzgajati i održavati – odabrate najbolju za vašu okućnicu

Šumska bekica

Ova trava voli sjenu pa je možete saditi ispod drveta ili u sjeni drugog cvijeća. Trava je otporna i listovi su joj uvijek zeleni. Voli vlagu i puno organskih tvari u zemlji.

Mondo trava

Ophiopogon japonicus, zmijobrad ili mondo trava je jako cijenjena kao pomoć zdravlju, ali se rado uzgaja u vrtu i okućnici. Jako se dobro snalazi u hladu i sjeni, a tlo mora biti dobro drenirano i plodno. Svojim predivnim bojama dodaje dozu dramatičnosti vrtu.

Pampas trava

Ona je svima dobro poznata, a u novije vrijeme je i sve popularniji ukras. Njeni listovi su dugi i uski, a cvjetovi izgledaju kao male metlice. Tijekom ljeta ju je potrebno obilno zalijevati, a odlično uspijeva na suncu.

Nastavite čitati

Vrt / Eksterijer

Pevexov Smartool za predivno uređen vrt

Pevexov tim zadnjih je godina strateški razvio liniju vrtne mehanizacije koja pokriva sve potrebe vrtlara hobista.

Imamo kosilice, pile, trimere, kopačice i traktorske kosilice. Odnosno, sve što vam je potrebno da si uredite vrt, rekao je Hrvoje Miklošević, prodajni savjetnik iz Pevexa.

Pevex savjetuje – idealno je vrijeme za sadnju ruža

Smartool linija

Linije vrtne mehanizacije podijeljene su prema zahtjevnosti vrta, odnosno njegovoj veličini i karakteristikama površina na kojima će se koristiti. Tako je Smartool linija idealna za manje vrtove ravnijih površina. U tom se asortimanu nalaze kosilice raznih kubikaža motora s visokim funkcionalnostima te brojnim opcijama koje će osigurati lijep travnjak.

Osim što ima Hondin motor, ima 7 stupnjeva samog podešavanja visine košnje od 250 do 750 milimetara, uz to imate i malčiranje. Korištenjem opcije malčiranja, usitnjava se trava na fine komadiće i vraća se  nazad na travnjak, čime se dobije prirodna gnojidba vrta. Ako nećete malčirati, pokošena trava sprema se u košaru ili bočno izbacuje, dodao je Miklošević. 

A za košnju livada, preporuča se koristiti strižne kosilice.

Pri razvijanju svakog proizvoda posebna se pažnja posvetila specifikacijama kako bi se osigurala visoka kvaliteta uređaja, a istovremeno zadovoljile sve potrebe vrtlara.

U ponudi imamo motorne i električne pile te jednoručne pile koje su jednostavne za korištenje.

Ako orezujete drveće, voće oko kuće, odličan izbor je mala, ručna pila s kojom možete lako pristupiti svim granama. Ako ste negdje blizu kuće, blizu izvora struje, izaberite električnu pilu, a ako ste negdje u šumi ili negdje gdje nemate izvor električne energije, onda je motorna pila pravi izbor za vas.

U ponudi imamo i motorne kopačice. One su odlične za okopavanje vrta do 30 centimetara dubine, sa šest noževa koji se mogu skratiti na četiri, pojasnio je Miklošević. 

Smartool linija vrtne mehanizacije uključuje čak dvije vrste trimera dizajniranih za šišanje i oblikovanje rubova travnjaka. Trimeri nude visoke performanse zadržavajući jednostavnost korištenja. Ovaj pouzdan alat vrtlarski će posao učiniti lakšim i ugodnijim.

Veći i zahtjevniji tereni

Smartool Pro linija namijenjena je za veće i zahtjevnije terene te dugotrajniji rad u vrtu, a obje linije uključuju i traktorske kosilice idealne za velike travnjake.

Benzinske traktorske kosilice namijenjene su za velike površine. One također imaju opciju malčiranja, spremanja u koš ili bočnog izbacivanja, rekao je Miklošević za Dom na kvadrat.

Traktorske kosilice Smartool predstavljaju vrhunsku kombinaciju efikasne kosilice i praktičnog traktora, a namijenjene su za travnjake veličine do 6000 četvornih metara. Opremljene su snažnim motorima, velikim košarama za prikupljanje pokošene trave, a mogu kositi na sedam razina što ih čini prilagodljivima za različite uvjete. One imaju mogućnost podešavanja sjedala po visini, dolaze s ugrađenim LED svjetlima te kukom za prikolicu, što je često dodatna oprema.

Pevex je za kupce Smartool vrtne mehanizacije osigurao i servisni centar nudeći tako kompletnu uslugu.

pevex.hr

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice