Povežimo se

Gradnja

Inovativne tehnologije u građevinarstvu: Kako tehnologija mijenja način gradnje

U današnjem brzo-evoluirajućem svijetu, tehnologija kontinuirano mijenja način na koji gradimo naše okruženje. Građevinarstvo, kao ključna industrija koja oblikuje našu infrastrukturu i prostor u kojem živimo, nije izuzetak.

Inovativne tehnologije u građevinarstvu stvaraju značajne promjene u načinu na koji planiramo, projektiramo, gradimo i održavamo građevine. U ovom članku istražit ćemo nekoliko revolucionarnih tehnoloških napretka koji transformiraju građevinsku industriju.

Građevinska informatika (BIM)

BIM (Building Information Modeling) je digitalna tehnologija koja omogućuje građevinskim profesionalcima da stvore virtualne modele zgrada prije nego što fizički započnu gradnju.

Ova tehnologija omogućuje sveobuhvatan prikaz cjelokupnog projekta, uključujući arhitektonske, elektrotehničke, strojarske i druge komponente. BIM olakšava suradnju između različitih dionika projekta, što smanjuje greške i poboljšava učinkovitost tijekom cijelog životnog ciklusa zgrade.

Internet stvari (IoT) i pametne zgrade

IoT je tehnologija koja omogućuje međusobno povezivanje različitih uređaja i sustava putem interneta. U kontekstu građevinarstva, pametne zgrade koriste IoT za automatizaciju i upravljanje sustavima unutar zgrade, poput rasvjete, grijanja, hlađenja, sigurnosnih sustava i drugih.

Sustavi pametnih zgrada pružaju bolju energetsku učinkovitost, poboljšavaju udobnost stana te omogućuju daljinsko upravljanje i nadzor, što dovodi do smanjenja troškova održavanja.

3D ispis

3D ispis, ili aditivna proizvodnja, revolucionarna je tehnologija koja omogućuje izradu slojeva materijala kako bi se stvorili fizički objekti. U građevinarstvu, 3D ispis se koristi za izradu prototipova, modela i čak dijelova zgrada.

Ova tehnologija ima potencijal transformirati način gradnje, smanjujući otpad i skraćujući vrijeme izgradnje. Također, omogućuje izgradnju složenih oblika i struktura koje bi bile teže postići tradicionalnim metodama.

Dronovi i bespilotne letjelice

Korištenje dronova i bespilotnih letjelica u građevinarstvu omogućuje brže i preciznije snimanje terena, nadzor gradilišta, inspekcije i mjerenja. Ove letjelice mogu prikupljati velike količine podataka iz zraka, što pomaže u boljem planiranju projekata, identifikaciji problema i praćenju napretka gradnje.

To također poboljšava sigurnost, jer se izbjegava potreba za fizičkim penjanjem na visoke građevine za inspekciju.

Napredna analitika i umjetna inteligencija

Napredna analitika i umjetna inteligencija omogućuju obradu i analizu ogromnih količina podataka kako bi se donosile informirane odluke u građevinskim projektima.

Ove tehnologije mogu predvidjeti potencijalne rizike, analizirati troškove, optimizirati raspored rada te pružiti precizne modele i simulacije, što rezultira učinkovitom izgradnjom i smanjenjem nepotrebnih troškova.

Zaključak

Inovativne tehnologije u građevinarstvu donose brojne prednosti koje poboljšavaju učinkovitost, sigurnost i održivost projekata. Građevinska industrija postaje sve više povezana i digitalizirana, što nam omogućuje da gradimo bolje i pametnije zgrade.

Budućnost građevinarstva leži u kontinuiranom usvajanju ovih tehnoloških inovacija, a ključ uspjeha je da industrija ostane otvorena za nove ideje i spremna na promjene.

Oglas

Gradnja

Stanovanje – osnovna ljudska potreba i stambena politika RH

Praćenjem stanja u stanogradnji utvrđena je potreba za izradom Nacionalnog plana stambene politike do 2030. godine. 

Mi govorimo u ovom trenutku o konceptu stambene politike, to nije dokument koji je od strane Vlade prihvaćen. To su prijedlozi koji proizlaze iz naših iskustva, iz naših analiza. Modeli kako se može aktivirati te stotine tisuća praznih stanova u jednoj državi, nismo mi jedini koji imamo taj problem, su financijsko porezni. Vlada mora odlučit u kom smjeru će ići. Dakle, mi nudimo rješenja, ali konačni smjer mora odlučit vlada, rekao je Željko Uhlir, državni tajnik Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine.

Ciljevi stambene politike

Stambena politika imati će za cilj stambeno zbrinjavanje mladih obitelji te neposredno  utjecati na smanjenje iseljavanja, aktiviranjem praznih stambenih jedinica kojih je između 400 i 600 tisuća te kroz četiri osnovne poluge.

Željko Uhlir, državni tajnik Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine

To je financijska poluga, porezna poluga, zemljišna i ekološko energetska. U ovom segmentu aktiviranja praznih stambenih jedinica, jesu li to obiteljske kuće ili su stanovi, imamo dvije poluge s kojima možemo varirati, koja će biti jače upotrjebljena, koja slabije. Hoće li to biti poticaj vlasniku stana da stavi svoj stan u priuštivi najam ili će biti porezna represija ili će biti i jedno i drugo kombinirano, to sad ovisi na odluci Vlade, dodao je Uhlir.

Ove mjere ciljaju na mlade obitelji do 40. godina starosti kojima bi se osigurao jednostavniji put do nekretnine po pristupačnijim cijenama.

Priuštivo stanovanje će omogućiti građanima koji u ovome trenutku na tržištu ne mogu kupit riješit stan ili stambeno pitanje, da li izgradit obiteljsku kuću, kupit stan ili ući u najam, potpuno je svejedno od ta tri modela, imamo dosta građana koji ne mogu riješit stambeno pitanje. Upravo zato se radi stambena politika, da kroz djelovanje ove četiri poluge koje država ima na raspolaganju omogući djelu građana priuštivo stanovanje. Kako? Povećanje ponude, odnosno aktiviranjem ovih praznih stanova ili omogućavanju neprofitnim stambenim zadrugama da više djeluju da se građani mogu samoorganizirati prema svojim potrebama ili treća situacija ili treća opcija je klasična gradnja za prodaju i kupnju stanova, izjavio je Uhlir za Dom na kvadrat.

Moderne montažne kuće su hit

Naglasak na montažnu i modularnu gradnju

Državni tajnik Uhlir istaknuo je kako će se poticati održiva gradnja što uključuje montažnu i modularnu gradnju.

Montažna gradnja kao jedno unaprjeđenje klasične gradnje je ima svoje poglavlje kroz tehničko tehnološki razvoj općenito gradnje u Hrvatskoj, kada moramo poraditi na tome da unaprijedimo razinu naše gradnje sa ekološkog stanovišta i sa stanovišta kružnog gospodarenja, građevinskim materijalima, prostorom i to podrazumijeva isto tako i modularno montažnu gradnju koja ima te karakteristike da se industrijski proizvode građevinski elementi, a čim je uključena industrija to znači veća razina zaštite okoliša, bolja uporaba materijala i to je zapravo smjer koji želimo više potaknut, istaknuo je.

Modularna gradnja pokazala vrhunsku arhitekturu

Stanovanje je osnovna ljudska potreba, a stanogradnja utječe na gospodarstvo države, zato će se stambenom politikom pokušati intervenirati na više razina.

Nastavite čitati

Gradnja

Pet načina za veliku uštedu vode u kućanstvu – iznenađujuće jednostavno

Pametna potrošnja vode važna je stavka za uštedu, ali i očuvanje okoliša

Voda je jedan od najvažnijih prirodnih resursa na planeti i svi dobro znamo da bez nje nema života za ljude, životinje i biljke. Kako je u pitanju limitirani resurs, važno je i da ga koristimo pametno i uštedimo kad god i koliko god možemo.

Na sreću, ušteda vode u kućanstvu je jednostavan zadatak, potrebno je samo uključiti u svakodnevicu jednostavne mjere uštede koje će kroz vrijeme učiniti veliku razliku. Evo kako to jednostavno učiniti.

1. Popravite pipu iz koje kapa voda

Ne samo da kapanje vode iz pipe ili cijevi može učiniti veliku štetu u vašem kućanstvu, u pitanju je i bespotrebno trošenje resursa. Važno je pronaći mjesto gdje voda kapa i popraviti ga. Ako je u pitanju slavina, to vjerojatno možete i sami te imate sav potreban alat, ali ako su u pitanju cijevi, pozovite majstora koji će kvar sigurno popraviti i vi ćete biti mirni još dugo vremena.

Zašto iz klima uređaja curi voda? Ovo su najčešći razlozi

2. Uključite perilicu rublja i posuđa samo kad su pune

Kada je vrijeme za pranje posuđa i rublja, nikada perilice nemojte paliti ako nisu potpuno pune jer ćete tako samo bespotrebno trošiti vodu i električnu energiju. Prema nekim podacima prosječna obitelj u Americi u godini dana perilice upali oko 300 puta, što znači veliku potrošnju vode.

Iako danas skoro svako kućanstvo ima perilicu za posuđe, neki i dalje vole posuđe prati ručno pa je savjet stručnjaka da u tom slučaju zatvorite odvod i napunite sudoper vodom ako želite biti štedljivi.

3. Pametno zalijevanje vrta

Održavanje vrta i travnjaka često zahtijeva puno vode, ali ako odaberete biljke koje se odlićno snalaze u podneblju u kojem živite i kojima nije potrebno toliko vode i koje koriste nutrijente iz zemlje, možete puno uštedjeti. Na vama je samo da se informirate koje su to biljke najbolje za vaš vrt i koje će trebati najmanje dodatne vode za rast.

Vrhunske niskoenergetske montažne kuće tvrtke Domprojekt

4. Kratko ispod tuša

Možda vam je ujutro omiljena stvar stati ispod toplog mlaza vode i tamo provesti 15 minuta, ali niste niti svjesni koliko ste vode potrošili – uzalud. Uz to, svaki put kada se tuširate, trošite i puno energije za zagrijavanje vode.

Ako skratite vrijeme tuširanja možete učiniti puno za vaš kućni budžet, ali valja napomenuti da postoje i “pametne” glave za tuš koje će pomoći pri uštedi vode i energije.

5. Gasite vodu kada perete zube

Ako ostavljate vodu da curi iz pipe kada perete zube, niste sami, to je često navika ljudi koji pritom uopće ne razmišljaju o tome koliko vode troše uzalud.

Zanimljiv podatak; ako svi članovi vaše obitelji nauče zatvarati pipu dok se peru zubi, to donosi uštedu od 30 litara vode u godini dana. Dakle jednostavno je, kada perete zube nemojte pustiti vodu da teće ako želite manje račune za potrošnju vode i energije.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice