Povežimo se

Gradnja

Je li ovo najzeleniji grad na svijetu?

Svijet se suočava s ozbiljnim pitanjima vezanim za zaštitu okoliša i održivost. Kao odgovor na to, mnogi gradovi diljem svijeta počinju ulagati u zelene inicijative i projekte koji bi trebali smanjiti negativni utjecaj urbanog razvoja na okoliš. Među takvim gradovima jedan se posebno ističe – Singapur, koji se smatra najzelenijim gradom na svijetu.

Singapur je grad-država u jugoistočnoj Aziji s populacijom od preko pet milijuna ljudi. Grad je poznat po svom visokom životnom standardu, bogatoj kulturi i razvijenoj ekonomiji. Međutim, ono što Singapur čini posebnim je njegova predanost održivosti i zaštiti okoliša.

Grad je prepoznao ozbiljne probleme vezane za klimatske promjene, zagađenje zraka i vode, te se odlučio na ambiciozan plan da postane najzeleniji grad na svijetu. Njihove inicijative uključuju uvođenje zelenih zgrada, zelene površine, održivog prijevoza, vodoopskrbe i upravljanja otpadom.

Jedna od najupečatljivijih inicijativa Singapura je koncept zelene zgrade. To su zgrade koje su dizajnirane i izgrađene s ciljem da maksimalno iskoriste prirodne resurse, a minimalno zagađuju okoliš. Zgrade su opremljene s najnovijom tehnologijom za uštedu energije, vodu i smanjenje otpada. Singapur ima preko 2000 zelenih zgrada, što je najviše na svijetu.

Singapur je također poznat po svojim zelenim površinama. Grad ima više od 300 parkova i 4 prirodna rezervata, čime se osigurava zdrav život u gradu. Zeleni pojas na obalama rijeke Singapore i uskog prirodnog kanala Marina Baya jedno su od najpoznatijih turističkih odredišta u gradu. Ovdje se nalaze brojne zelene površine koje su idealne za šetnju, rekreaciju i druženje.

Singapur također obećava održivi prijevoz, uključujući bicikle, električne automobile i javni prijevoz. Grad ima jednu od najboljih mreža javnog prijevoza u svijetu, uključujući brze tračnice, autobuse i putanje. Grad je također razvio aplikaciju koja pomaže građanima i posjetiteljima da planiraju svoje putovanje i koriste održive načine prijevoza.

Singapur je također poznat po svojoj inovativnoj tehnologiji upravljanja otpadom. Grad ima vrlo visok stupanj recikliranja otpada, a također koristi i napredne tehnologije za preradu otpada u energiju. Osim toga, Singapur je poznat po svom sustavu upravljanja vodom, uključujući prikupljanje i pročišćavanje kišnice te sustav navodnjavanja za održavanje zelenih površina.

Sve ove inicijative i projekti urodili su plodom, te Singapur danas slovi kao jedan od najzelenijih gradova na svijetu. Grad se redovito pojavljuje na vrhu ljestvice najzelenijih gradova u različitim istraživanjima. Singapur je postao uzor mnogim gradovima diljem svijeta u njihovim naporima za smanjenje negativnog utjecaja urbanog razvoja na okoliš.

U konačnici, Singapur dokazuje da je održivost i zaštita okoliša moguća čak i u najnaseljenijim gradovima. Njihove inicijative i projekti pokazuju kako je moguće živjeti u gradu koji je u skladu s prirodom i kako se urbanizacija i održivost mogu uskladiti u korist svih. Singapur je uzor svima koji žele živjeti u zelenilom i održivijem svijetu.

Oglas

Gradnja

Zašto iz klima uređaja curi voda? Ovo su najčešći razlozi

Ponekad je pametnije pozvati stručnjaka koji će problem riješiti

Ako ste upravo otkrili ovakav problem, prvo što morate napraviti je pozvati stručnjaka da klima uređaj pregleda ili to napravite sami. Kapanje vode može otkriti i neke probleme unutar same jedinice, a ne želite se nositi i s oštećenjima koje voda može ostaviti.

Ako čišćenje klima uređaja nije riješilo problem, pročitajte koji su mogući razlozi za curenje vode iz klime.

Zašto curi voda iz klima uređaja?

Razlozi mogu varirati, pa u pitanju može biti samo potreba za redovnim čišćenjem, ali i puno veći problem koji zahtijeva oko stručnjaka. Ako vam nisu strani popravci i želite sami pogledati u čemu je problem, ipak razmislite o tome da pozovete stručnjaka da ne bi samo pogoršali problem.

Klima uređaji – kupnja ili investicija?

Zaštopani odvodi

Odvod kondenzata je dio svakog klima uređaja i odgovoran je za uklanjanje kondenzacije iz evaporatora, te može biti odgovoran za curenje.

Stručnjaci kažu da do ovog problema često dolazi u proljeće i na jesen kada se uređaj rijetko koristi te se u odvodu može nakupiti prljavština.

Odakle se javlja problem možete provjeriti tako da upalite klima uređaj, a ako curenje ne prestaje niti kada ga ugasite, problem može biti u cijevima, ne u samoj jedinici. Savjet opet da se pozove stručnjak koji će lako dijagnosticirati problem, a i ukloniti kvar.

Začepljen filter zraka

Upravo je to čest razlog za curenje iz klime, kada se filter začepi on ometa protok zraka što dovodi do nakupljanja pritiska u jedinici, a rezultat je curenje. Problem se ponekad može riješiti samim čišćenjem klima uređaja i filtera. Filteri se mogu mijenjati, pa je možda i vrijeme da kupite novi.

Isparivača zavojnica

Loša cirkulacija zraka radi začepljenog filtera zraka može često uzrokovati zamrzavanje zavojnice isparivača. Kada dođe do njenog odmrzavanja, može se javiti kapanje iz jedinice. Jednostavno rješenje bi bilo da povećate temperaturu na klima uređaju i pričekate da se odmrzne. Ako to nije riješilo problem, u pitanju može biti nešto ozbiljnije i zahtjeva pregled stručnjaka.

Vrhunske niskoenergetske montažne kuće tvrtke Domprojekt

Curenje sustava za hlađenje

Sustav za hlađenje pomaže prenositi toplinu i vlagu van vašeg doma, što ga čini važnim elementom hlađenja. Ako primijetite čudan zvuk koji dopire iz uređaja, moguće je u pitanju kvar ovog sustava i potrebno je pozvati stručnjaka koji će ga popraviti.

Nastavite čitati

Gradnja

Vrhunske niskoenergetske montažne kuće tvrtke Domprojekt

Nekad se vjerovalo da su kuće od opeke i betona stabilnije i sigurnije, a nedavni potresi dokazali su da još jednom vrhunsku kvalitetu montažnih kuća.

U principu gradnja drvenom konstrukcijom ima izuzetnu prednost nad ostalim tradicionalnim sustavima. U smislu što je to lagana konstrukcija, što će puno manju silu na sebe navući i što će takva gradnja proći bez nekih šteta tijekom takvih djelovanja, rekao je Elis Hajdarovac, mag. ing. aedif. iz Domprojekta.

Nedostatak radne snage

Na intenzivniji razvoj tržišta montažne gradnje u Hrvatskoj, nekoliko je čimbenika uvelike utjecalo. Prvi od njih bio je nedostatak radne snage.

Kako odgovoriti na nedostatak radne snage odnosno kako zadržati neku kvalitetu proizvoda jer ipak u današnje vrijeme se traži određena kvaliteta i standard. Majstora je sve manje, negdje su se rasplinuli i tako dalje, jedini i najbolji odgovor je industrijalizacija, znači držati, odnosno što više predgotoviti gradnju u proizvodnim pogonima gdje imate stalno kontrolu kvalitete. Mi na primjer za naše sustave gradnje imamo i CE certifikat, dakle, institut iz Slovenije, konkretno dolazi pregledava našu proizvodnju, postupke, materijale i tako dalje, plus interna kontrola i to jednostavno receptura za ujednačenu kvalitetu i visoku kvalitetu proizvoda i u konačnici objekata koje gradimo, dodao je Hajdarovac.

Novi zakonski propisi

A drugo su bili novi zakonski propisi prema kojima objekti moraju biti energetski učinkoviti.

Energetski učinkovit dvorac iz 19. stoljeća

Mi otkada radimo, dakle još od 1993. godine promičemo tu energetsku učinkovitost objekata kao jednu od prednosti montažnog načina gradnje zato što je jednostavna razlika. Kod tradicionalnog načina imate nosivi sustav koji je s jedne strane obložen izolacijskim materijalom, kod nas je cijeli sendvič panel odnosno cijeli sustav zidni, stropni, krovnih elemenata ispunjen izolacijom i superioran u odnosu na to i puno je lakše postići, odnosno zadovoljiti uvjete koji se nameću pred ljude, je li to nisko energetske gradnja, gradnja objekti nulte energije, pasivna i tako dalje, ti se nekakvi nazivi pojavljuju tijekom vremena, mijenjaju se, ali i mi bez ikakvih problema zadovoljavamo sve trendove koji se nameću, rekao je Hajdarovac.  

Trendovi koje nameće tržište

A trendovi koje nameće tržište je izrada montažnih obiteljskih kuća, stambenih zgrada te javnih objekata.

Mi radimo zdravstvene ustanove, škole, vrtiće, višestambene objekte, obiteljske kuće, krenuli smo sa obiteljskim kućama, međutim na tržištu se pojavilo da se radi objekti svih ljudskih potreba. Radili smo nekoliko vrtića u Hrvatskoj, radili smo stambene zgrade u Švicarskoj, tako da je to široka lepeza proizvoda koji se rade u ovom sistemu građenja, rekao je Esad Hajdarovac, dipl. ing. građ. iz Dom projekta.

Domprojekt nudi nekoliko različitih sistema gradnje, a svi su bazirani na istoj konstrukciji dokazane kvalitete. 

Kod nas se osnovna drvena konstrukcija, recimo tradicionalno se zove KVH drvo, ali se koristi kamena vuna, gips vlaknaste ploče se koriste koje daju protupožarnu sigurnost objektima kako gips vlaknaste ploče tako i kamena vuna. To su osnovni standardni materijali koji se koriste, nadodao je Hajdarovac.

Domprojekt – niskoenergetske montažne kuće

Domprojekt nudi dvije razine dovršenosti objekta – visoki stupanj izgrađenosti ili ključ u ruke. Visoka razina izgrađenosti znači da je kuća izvana kompletno završena,  a interijer je u fazi završnih obrtničkih radova. Ključ u ruke znači gradnju kuće i izvođenje svih radova do useljenja, a svojim se investitorima maksimalno prilagođavaju.

Uz nekakvo inženjersko promišljanje i način rješavanja, jer u principu inženjer je taj koji treba rješavati situaciju, a ne deklarativno nešto odbijati i reći to se ne može, ma može se sve napraviti samo je pitanje je li to investitoru isplativo i želi li to prihvatiti, pojasnio je Hajdarovac.

Zbog korištenja kvalitetnih i prirodnih materijala, montažni objekti energetski su učinkoviti, što osigurava ugodnije interijere za svakodnevnicu te niže račune za energente. Brzina izvođenja te bolja kontrola troškova za investitora samo su neke od prednosti zbog kojih se montažna gradnja sve više koristi.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice