Povežimo se

Vrt / Eksterijer

Inovativna rješenja u uređenju okoliša oko studentskog paviljona u Osijeku

Biciklističke staze, klupe za odmor i druženje

Projektiranje velikih javnih objekata često podrazumijeva i uređenje njihova okoliša. Zbog ranije definiranih parcela to često zna biti zahtjevan posao. Ali uz inovativna rješenja sve je moguće.

Biciklističke staze, klupe za odmor i druženje. Sve je to dio novootvorenog studentskog paviljona u Osijeku. Jer projektiranje zgrade ne zaustavlja se na njoj samoj.

Tulumi – nit vodilja

‘Bilo je interesantno promišljati scenarije ili potencijalne tulume koji će se događati u tom domu, tako da, osim samih soba gdje se tulumi, najčešće odvijaju, imamo i veliki trg koji je ispred doma koji ima prostora za sjedenje i za okupljanje studenata, neću reći klinaca, nego okupljanje studenata, tako da se nadam da će taj cijeli trg i zajedno u kombinaciji sa zgradom zaživjeti kao dobar javni prostor’, kaže Kata Marunica, koautorica projekta, NFO.

Kata-Marunica-dom-na-kvadrat

Studentski se dom nalazi na starim ostacima Murse što je bilo poprilično ograničavajuće za arhitekte.

Zelena površina iznad retencijskog spremnika

‘Kako je projekt tekao, tako smo zaticali, osim nekih prednosti samih lokacije i one nedostatke, s obzirom da je slaba odvodnja unutar kampusa, iz tog razloga smo imali obavezu napraviti retencijski spremnik unutarnji i vanjski. Mi trenutno sad stojimo na vanjskom dijelu retencijskog spremnika, a unutar zgrade je također jedan veliki spremnik za prikupljanje oborinske odvodne, kako bi dali malo vremena kanalizaciji da kada zapravo prođe taj val kiše, može pokupiti svu vodu’, pojašnjava Goran Rukavina, koautor projekta, NFO.

Goran-Rukavina-dom-na-kvadrat

I zašto iznad retencijskog spremnika ne bi bila zelena površina, kojih u današnje vrijeme nedostaje, pogotovo u gradovima? Ali da bi se to postiglo, treba inovativno rješenje. Projektanti su ga pronašli u ACO-u. Areal travna rešetka riješila je problem.

Parkirno mjesto ujedno je i zelena površina

‘Ovdje je riječ o stabilizaciji tla i stabilizaciji šljunka, ona je proizvod koji je napravljen od 100% reciklirane plastike što je u današnje vrijeme jako bitno, koristimo ga na područjima parkirnih površina gdje želimo čvrstoću podloge ispod, to je plastična rešetka koja se ispunjava sa zemljom i humusom, unutra se sadi trava, te pri korištenju omogućava prolazak teških vozila, do 25 tona i do tone i pol najmanje nosivosti’, objašnjava Ivan Jerman, produkt menadžer u ACO-u.

Ivan-Jerman-dom-na-kvadrat

Ovisno o potrebnoj nosivosti, travna se rešetka ugrađuje na zbijenu posteljicu ili na pijesak. Upravo joj to omogućuje dvostruku namjenu – da parkirno mjesto ujedno bude i zelena površina.

‘One su UV stabilne, što je bitno da s vremenom ne gube svoju boju, one su zelene boje tako da se uklope u travnatu površinu, pa nije potrebno bilo kakvo dodatno održavanje samih travnih rešetki’, dodaje Ivan.

Svakodnevno košenje i navodnjavanje

Rešetke ne trebaju posebnu njegu, ali trava će trebati. ‘Potrebno je svakako travu kositi redovito, ali svakako i tu i tamo navodnjavati, i jako je to bitno u ljetnim mjesecima kad su temperature visoke, zato jer mi ispod nje nemamo veliki sloj zemlje, te ta voda jako brzo ispari, tako da je potrebno to redovito održavati i navodnjavati’, tvrdi.

Ako uz takve površine želite imati i puteljak sa šljunkom, u ACO-u imaju rješenje.

‘Uz samu travnu rešetku imamo nekoliko proizvoda iz tog sustava, jedan od njih je rubnjak koji isto tako može biti od reciklirane plastike, pocinčanog čelika ili inoxa, to su tri materijala, uz to, dolazi i sama šljunčana stabilizacija koja se sastoji od saća od plastike, ispod njih je sloj geotekstila koji omogućava stabilizaciju tog šljunka, da ne bježi i da se ne ispire tijekom vremenskog perioda i tijekom korištenja’, nadovezuje se.

Tri boje rešetki, tri boje pijeska

I ovaj proizvod može podnijeti opterećenje do 40 tona po metru kvadratnom, pa može biti višenamjenski. Postoje tri boje rešetki – siva, bijela i crna. Stoga možete birati i tri boje pijeska, a da se čarobnjak koji sve drži na okupu niti ne primijeti.

Veliki projekti često znaju biti izazovni, ali uz prave partnere oni se savladaju jer ACO stvara rješenja za ekološke uvjete budućnosti.

Oglas

Bilje

Begonije u vrtu ili tegli – evo kako o njima brinuti i potaknuti njihov rast

Begonije ne zahtijevaju puno brige, ali neka pravila se moraju slijediti

Ove ljetnice će dugo krasiti vaš vrt, a čak ih možete posaditi i u kući jer jako vole toplinu. Raste kao povijeni grm pa se stoga često sadi u viseće košare ili visoke tegle niz koje se onda spuštaju vitke grane s uskim listovima i mnoštvom cvjetova, odlično će izgledati i u povišenim gredicama. Vole kiselije tlo i sjenu, a zanimljivo je da korijen ove biljke može biti otrovan za neke životinje.

Pravilna njega begonija

Postoje određena pravila koja biste trebali slijediti ako želite da begonija svojim cvatom cijelo ljeto krasi vaš vrt.

1. Begonija ne voli direktno sunce pa ju je najbolje zasaditi u sjeni.

2. Potrebno je redovno zalijevanje zemlje.

3. Dobro uspijeva na organskom tlu koje je propusno.

Svjetlost

Ako ih sadite vani, onda im omogućite rast u sjeni, ali malo sunčevih zraka im neće škoditi. AKo ih sadite u kući, najbolje će napredovati na indirektnom suncu. Previše svjetlosti može oštetiti osjetljive peteljke biljke, a i boje cvijeta neće biti tako jarke.

Zemlja

Begonije vole porozno i bogato tlo koje je kiselo. Zemlja na bazi treseta, puna organskih tvari je najbolji odabir za begoniju. Dobra drenaža tla je neophodna.

Sedam iznenađujućih stvari za koje niste znali da se mogu kompostirati

Zalijevanje

Begonije je potrebno zalijevati jednom tjedno, a to učinite kada je površina zemlje (oko 1 cm) suha. Važno ih je umjereno zalijevati jer u suprotnom možete oštetiti korijen.

Temperatura i vlaga

Begonije će u unutarnjim prostorima rasti najbolje ako je temperatura uvijek oko 15 stupnjeva. Trajnocvjetna begonija u vrtu bi trebala dobro podnositi hladnije temperature tijekom noći, ali će mirovati kada dani i noći postanu hladniji.

Kako je u pitanju tropska biljka, ona voli vlagu, ali pazite da bude ispod 50 posto. Ako raste u kući u kojoj je zrak suh, do nje stavite posudu s vodom ili koristite ovlaživač zraka.

Ovih će 10 biljaka uspijevati na balkonu – neke vole sjenu, a neke sunce

Gnojivo

Potrebe za gnojivom se mogu razlikovati, pa će tako begonije rizomatoznih korijena koje se sade u zatvorenim prostorima biti zadovoljne s otopinom od vode i gnojiva koja se dodaje vlažnom tlu u proljeće. Tako će se i potaknuti cvat biljke.

Gomoljaste begonije vole malo više dodataka pa dodajte organsko gnojivo otprilike dva puta mjesečno tijekom ljeta.

Sadnja u tegle i presađivanje begonija

Begonije jako dobro rastu u teglama i u vrtu, a posuda od terakote s dobrom drenažom je odličan odabir. Kako ova biljka raste i širi se, pametno je presaditi ju u veće posude kako bi imala prostora.

Mirisi cvjetajućih grmova

Postupak je jednostavan: nježno izvadite korijenje i stavite u novu posudu te dodajte malo vode.

Česte bolesti begonije

Općenito govoreći, begonija nema puno neprijatelja u vidu nametnika, može doći do truljenja korijena ako se pretjerano zalijeva. Nametnici koji mogu prijetiti begoniji su često kukci, puževi i paukove grinje.

Kako brinuti i pelargonijama saznajte ovdje

Nastavite čitati

Vrt / Eksterijer

Sedam iznenađujućih stvari za koje niste znali da se mogu kompostirati

Važno je znati što smijete a što ne kompostirati

Ako pripremate sami kompost za svoj vrt, onda radite najbolju stvar – smanjujete količine otpada i stvarate zdravo tlo. Ali ako želite početi, morate dobro znati što se kompostira a što ne. Dodate li krive sastojke, kompost može privlačiti insekte. Iako su neke stvari poznate kao dobra opcija za kompostiranje, postoje i neke neočekivane koje nikada ne smijete koristiti u tu svrhu.

Iznenađujuće stvari od kojih možete raditi kompost

1. Čep od vina

Čepovi koji se rade od prirodnih materijala doprinose strukturi i prozračnosti komposta, a kako je ipak potrebno malo više vremena da se razgrade, najbolje ih je usitniti prije upotrebe. Ne koristite sintetičke čepove.

2. Filter za kavu i kava

Vrtlari već sigurno znaju da se zrna kave mogu kompostirati, ali nekima će biti iznenađenje da mogu koristiti i filtere za kavu.

5 navika koje negativno utječu na zdravlje i izgled vaših biljaka

3. Kosa i životinjska dlaka

Drugi put kad očistiti četku za kosu, nemojte kosu bacati jer je možete dodati u kantu za kompost. Isto se odnosi i na životinjsku dlaku, pa ako imate ljubimca od danas ga četkajte s još većim entuzijazmom.

4. Iskorištene maramice

Maramice ili kuhinjski papir mogu poslužiti ako se na njima ne nalaze kemikalije ili masnoće. One će se lako i brzo razgraditi.

5. Stari začini i biljke

Ne bacajte stare začine i sobne biljke jer ih možete dodati kompostu. Lako su razgradivi a dodaju zemlji nutrijente.

6. Prirodni materijali

Pamuk ili vuna će dodati dušik kompostu što je odlično za njegovu strukturu, samo pazite da su u pitanju 100 posto prirodni materijali.

Kako izgraditi povišenu vrtnu gredicu i koje su njene prednosti?

7. Kvasac

Ako vam ostalo kvasca kada ste pekli kolač, možete ga posuti po kompostu, a on će ubrzati razgradnju i pružiti mikroorganizme koji će pomoći da se sve organske tvari brže razgrade.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice