Povežimo se

Architecture Photography

Oglas

Gradnja

Što je utjecalo na intenzivniji razvoj montažne gradnje?

Nekad se vjerovalo da su kuće od opeke i betona stabilnije i sigurnije, a nedavni potresi dokazali su da još jednom vrhunsku kvalitetu montažnih kuća.

U principu gradnja drvenom konstrukcijom ima izuzetnu prednost nad ostalim tradicionalnim sustavima. U smislu što je to lagana konstrukcija, što će puno manju silu na sebe navući i što će takva gradnja proći bez nekih šteta tijekom takvih djelovanja, rekao je Elis Hajdarovac, mag. ing. aedif. iz Dom projekta.

Nedostatak radne snage

Na intenzivniji razvoj tržišta montažne gradnje u Hrvatskoj, nekoliko je čimbenika uvelike utjecalo. Prvi od njih bio je nedostatak radne snage.

Kako odgovoriti na nedostatak radne snage odnosno kako zadržati neku kvalitetu proizvoda jer ipak u današnje vrijeme se traži određena kvaliteta i standard. Majstora je sve manje, negdje su se rasplinuli i tako dalje, jedini i najbolji odgovor je industrijalizacija, znači držati, odnosno što više predgotoviti gradnju u proizvodnim pogonima gdje imate stalno kontrolu kvalitete. Mi na primjer za naše sustave gradnje imamo i CE certifikat, dakle, institut iz Slovenije, konkretno dolazi pregledava našu proizvodnju, postupke, materijale i tako dalje, plus interna kontrola i to jednostavno receptura za ujednačenu kvalitetu i visoku kvalitetu proizvoda i u konačnici objekata koje gradimo, dodao je Hajdarovac.

Novi zakonski propisi

A drugo su bili novi zakonski propisi prema kojima objekti moraju biti energetski učinkoviti.

Energetski učinkovit dvorac iz 19. stoljeća

Mi otkada radimo, dakle još od 1993. godine promičemo tu energetsku učinkovitost objekata kao jednu od prednosti montažnog načina gradnje zato što je jednostavna razlika. Kod tradicionalnog načina imate nosivi sustav koji je s jedne strane obložen izolacijskim materijalom, kod nas je cijeli sendvič panel odnosno cijeli sustav zidni, stropni, krovnih elemenata ispunjen izolacijom i superioran u odnosu na to i puno je lakše postići, odnosno zadovoljiti uvjete koji se nameću pred ljude, je li to nisko energetske gradnja, gradnja objekti nulte energije, pasivna i tako dalje, ti se nekakvi nazivi pojavljuju tijekom vremena, mijenjaju se, ali i mi bez ikakvih problema zadovoljavamo sve trendove koji se nameću, rekao je Hajdarovac.  

Trendovi koje nameće tržište

A trendovi koje nameće tržište je izrada montažnih obiteljskih kuća, stambenih zgrada te javnih objekata.

Mi radimo zdravstvene ustanove, škole, vrtiće, višestambene objekte, obiteljske kuće, krenuli smo sa obiteljskim kućama, međutim na tržištu se pojavilo da se radi objekti svih ljudskih potreba. Radili smo nekoliko vrtića u Hrvatskoj, radili smo stambene zgrade u Švicarskoj, tako da je to široka lepeza proizvoda koji se rade u ovom sistemu građenja, rekao je Esad Hajdarovac, dipl. ing. građ. iz Dom projekta.

Domprojekt nudi nekoliko različitih sistema gradnje, a svi su bazirani na istoj konstrukciji dokazane kvalitete. 

Kod nas se osnovna drvena konstrukcija, recimo tradicionalno se zove KVH drvo, ali se koristi kamena vuna, gips vlaknaste ploče se koriste koje daju protupožarnu sigurnost objektima kako gips vlaknaste ploče tako i kamena vuna. To su osnovni standardni materijali koji se koriste, nadodao je Hajdarovac.

Domprojekt – niskoenergetske montažne kuće

Domprojekt nudi dvije razine dovršenosti objekta – visoki stupanj izgrađenosti ili ključ u ruke. Visoka razina izgrađenosti znači da je kuća izvana kompletno završena,  a interijer je u fazi završnih obrtničkih radova. Ključ u ruke znači gradnju kuće i izvođenje svih radova do useljenja, a svojim se investitorima maksimalno prilagođavaju.

Uz nekakvo inženjersko promišljanje i način rješavanja, jer u principu inženjer je taj koji treba rješavati situaciju, a ne deklarativno nešto odbijati i reći to se ne može, ma može se sve napraviti samo je pitanje je li to investitoru isplativo i želi li to prihvatiti, pojasnio je Hajdarovac.

Zbog korištenja kvalitetnih i prirodnih materijala, montažni objekti energetski su učinkoviti, što osigurava ugodnije interijere za svakodnevnicu te niže račune za energente. Brzina izvođenja te bolja kontrola troškova za investitora samo su neke od prednosti zbog kojih se montažna gradnja sve više koristi.

Nastavite čitati

Gradnja

Luksuzne montažne kuće DOMUSplusa

Montažne kuće više nisu jednostavna i privremena opcija za rješavanje stambenog pitanja. Montažna gradnja dokazala se kao pouzdan izbor za kompleksne objekte s velikim, otvorenim prostorima, na što je uvelike utjecao tehnološki pomak u proizvodnji, znanju i materijalima.

DOMUSplus – energetski učinkovite montažne kuće

Evolucija samih materija, od nosivih konstrukcija, od drugačije obrade, od gips vlaknastih ploča, od cementnih ploča… Od toga da sada kroz vrijeme i kroz softvere i kroz testiranja se mogu dokazati kvalitetnija svojstva materijala koja se prije možda nisu znala, dokazujemo i omogućuju da se takvi objekti mogu raditi. Tu vrlo važno napomenuti inženjering. Znači inženjersko rješavanje određenih situacija u građevini donosi do tih benefita i prednosti koje onda montažna gradnja može donijeti i u tako kompleksnim objektima. Visoko vrijedni softveri, znanja koja imaju naši dečki i cure imaju u samim projektnim zadacima, rekao je Grga Mrkonjić direktor Domus plusa.

Domus plus montažne kuće energetski su učinkovite i troše čak do 5 puta manje energije od klasične gradnje. Uz to, brzina izvedbe jedna je od velikih prednosti.

Brza gradnja

Ono što je jako bitno, što uvijek ponavljam je da se ovakvi objekti samo dvadesetak posto rade na terenu. 70, 80 posto vremena se provodi upravo na tom inženjeringu, na projektiranju, na rješavanju detalja i svega ostalog što onda kasnije daje ovaj rezultat o kojem danas razgovaramo.

Za jednu prosječnu luksuznu vilu, 300, 400 kvadrata sam proizvodni proces na našim proizvodnim strojevima automatiziranim i polu automatiziranim u našim proizvodnim pogonima ne traje duže od 10 do 15 dana. Sama montaža takvog objekta i izvršenje visokog roh bau koji mi nudimo, a to je završen objekt u potpunosti izvana, osiguran izvana sa svim elementima koji su potrebni, još narednih 15tak dana do 20tak dana. Otprilike 20 do 30 radnih dana je potrebno da se ta kuća zaista složi i pripremi za investitora. On onda može završavati radove iznutra po sistemu ključ u ruke ili kroz nas ili u svojem nekakvom aranžmanu i staviti vilu u samu samo korištenje, dodao je Mrkonjić.

Ograničenja u montažnoj gradnji sve su manja, što se gotovo svakodnevno dokazuje, kako u svijetu tako i Hrvatskoj.

Moderne montažne kuće su hit

Montažne luksuzne vile

Luksuzne vile sada više nemaju nikakvih ograničenja niti što se tiče konzolnih prepreka. CLT kao, nosivi materijal može nositi takva rješenja, niti s obzirom na otvorene prostore koji su prije možda bili kompleksnije rješavani, zbog toga što onda imamo razna druga rješenja koja to premošćuju. Tako da zaista mi nismo dobili niti jedan projekt na stol kojeg nismo mogli zbog arhitekturnog rješenja riješiti i napraviti.

Jako smo ponosi na to da preko Europske unije, preko Fondova i preko općina i gradova rješavamo vrtiće. Tako da imamo već sada, ovih dana se puštaju u rad dva vrtića, jedan u Molvicama, drugi u Dugom Selu, već sada pripremamo nekoliko novih vrtića, jako puno općina i gradova nas zove za to i zbog toga nam je jako drago da u tom dijelu radimo. Puno se dešavaju situacije izgradnje manjih polu zatvorenih obiteljskih naselja. Imamo primjer u Hrašću, gdje zajedno sa partnerom radimo objekt 16 objekata obiteljske gradnje 150, 160 kvadrata, kao jedan sukus kvalitete života na otvorenom, a s druge strane kako bi se kolokvijalno reklo američkom životnom stilu nekakvog predgrađa sa svim prednostima i manama, u predgrađu Zagreba koje je 10, 15 minuta do Zagreba. U Istri se gradi još uvijek jako puno baš luksuznih vila za najam, 300, 400, 500 kvadrata, sve sa 5 zvjezdica naravno.

Individualni pristup

Niz naših projekata koje smo radili i tržište koje nas je prepoznalo, zaista možemo reći da smo tu od početka do kraja za svog investitora. Od trenutka kada dođe sa svojom skicom ili idejom kod nas, sa našim ljudima u prodaji, sa našim prodajnim savjetnicima, sa našim inženjerima koje sam spomenuo koji jednako tako utječu i razgovaraju sa investitorima i projektnim timom u projektiranju i projektnoj dokumentaciji. Vjerujem da već sad se kroz tržište čulo i zna da su naši dečki što se tiče samih montaža daleko najbolji i što se toga tiče najškolovaniji.

Zaista sve napravimo što obećamo na prvom sastanku, tako se na kraju i desi, izjavio je Mrkonjić. Velik broj Domus plus luksuznih montažnih vila kao i konstanto povećanje potražnje za istima, pokazuje da ovaj način gradnje može udovoljiti kompleksnim arhitektonskim zahtjevima

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice