Povežimo se

Interijeri

Šest načina kako u kuhinju unijeti boju godine – žutu

Pripazite, previše žute zadaje glavobolju, a premalo ne daje željeni učinak.

sivo-žuta-kuhinja-domnakvadrat

Toplo, ugodno s puno prirodnog svjetla mnogi žele u svom domu, a napose u kuhinji. Žuta boja se podudara s tim opisom, no integriranje ove živopisne nijanse u prostor nije uvijek jednostavno. Previše žute zadaje glavobolju, a premalo ne daje željeni učinak.

Evo popisa u kojim dijelovima kuhinje možete koristiti žutu kako biste postigli savršenu ravnotežu.

1. Kuhinjski otok

Ako imate kuhinjski otok, svakako ga možete naglasiti žutom bojom. Posebice ako je ostatak kuhinje jednobojan, primjerice bijeli. Neutralna baza ili pozadina omogućuje vam zabavu s manjim dijelom smjelije nijanse.

2. Zidni ormarić

Kad na zidne ormare stavite bogatu žutu nijansu, to stvarno privlači pogled prema zidu. Preostali ormarići neka budu bijeli ili u drvetu. Tako ćete razbiti monotoniju i dati kuhinji trendi izgled.

3. Polica u zidnoj niši

Otvorene zidne police su vrlo atraktivne, no treba ih držati urednima jer su vidljive. Preporuka je da se na njih odlažu stvari koje se svakodnevno upotrebljavaju kako se ne bi skupljala prašina. Ako imate ovakav koncept u kuhinji, zid iza polica istaknite žutom bojom.

4. Arhitektonski element

Arhitektonski elementi kao što su vrata glavni su kandidat za privlačnu boju. Ako u kuhinji imate gredu zbog rušenja potpornog zida, nemojte je sakrivati već je obojite u žuto.

5. Naglašeni zid

Kuhinjske zidne obloge mogu biti od različitih materijala. Ako se odlučite za staklo, neka pozadina bude žute boje. Ako imate pločice, zid iznad njih naglasite žutom.

6. Strop

Nemojte se ograničavati samo na one elemente koji su vam u ravnini očiju. Odvažite se i strop obojite u žuto.

Oglas
Kliknite kako biste komentirali

You must be logged in to post a comment Login

Ostavi komentar

Interijeri

Skrivena vrata hit su u uredenju interijera

Sve prisutan minimalistički stil uređenja interijera popularizirao je korištenje skrivenih sobnih vrata. Vrata karakterizira okvir skriven unutar zida, a vidljivo je samo krilo. Takav nevidljivi dovratnik Interfom author omogućuje bolje povezivanje vrata s prostorijom.in

Interfom author je linija proizvoda koja se odnosi na pregrade i vrata, prije svega staklene pregrade i staklena vrata. Iako su moguće kombinacije i drugih materijala, najčešće se koriste drvena vrata i drvene pregrade. Možemo koristiti i druge pločaste materijale, rekao je Vladimir Dijan direktor tvrtke FOM.

Nevidljivi okvir za skrivena vrata

Korištenjem nevidljivog okvira dobiva se elegantniji izgled prostora, bilo da se radi o vratima u boji zida ili nekom drugom dekoru. Postavljanje ne zahtjeva posebne preduvjete.

U principu je potrebno zanatski kvalitetno i točno pripremiti sam otvor. Nakon toga dolazi montaža koja je prilično jednostavna. Posao se završava kad završava i obrada zida, odnosno špalete, tako da tu zapravo nema nekih većih problema. To je prilično razrađen sustav. Prilično se to lako i brzo montira i podešava tako da se dobije zaista točan otvor, jer budući se radi o minimalističkom rješenju onda se ipak i određene nepravilnosti vide, istaknuo je Dijan.

Vrata u ravnini zida čije postojanje otkriva tek kvaka. Idealno su rješenje za svaki prostor, a Interfom Author su modularni i tanki sustavi iznimne čvrstoće.

Debljina zida nije važna, odnosno sama ta debljina štoka koji je vrlo minimalističkih dimenzija i debljine 40 omogućuje ugradnju i na zidove koji su jako tanki. U mobilnim kućicama, u montažnim kućama, pa i brodovima, i na nekim drugim mjestima gdje svaki kvadratni centimetar je jako bitan i jako skup, s ovim štokom je moguće montirati vrata i staviti ga na vrlo tanke zidove, objasnio je Dijan.

Aluminijski profili za skrivena vrata od različitih materijala

Interfom Author aluminijski profili koriste se za sve vrste vrata, što omogućuje različite ispune, odnosno vrata od različitih materijala u istom prostoru.

Tako da možete imati drvena vrata, bilo da su u nekom dekoru ili da su u boji zida odmah do staklenih vrata. Taj štok koji je napravljen na isti način, koji se zapravo ne vidi, a na neki način ih i povezuje.

Imamo dosta slučajeva gdje koristimo aluminijski okvir na staklenim vratima. To se često traži u projektima koji se odnose na poslovnu namjenu. Tu imamo situaciju gdje su često postojeća rješenja malo previše robusna. Kod nas je to riješeno malo drugačije, elegantni su ti okviri i barem dvije stvari su puno estetski bolje rješenje nego što je to kod klasičnih sustava. Prva je to što nema staklo držačke lajsne, dakle, staklo kao ispune se montira direktno u profil. Druga je to što koristimo nevidljive spojnice, nevidljive pante jer često se na aluminijskog stolariji koriste panti koji su dosta robusni i vidljivi i samim tim s minimalističkog aspekta manje prihvatljivi, rekao je Dijan.

Upotreba netipičnih materijala za vrata

Osim klasičnih materijala, stakla i drva, za skrivena vrata moguća je upotreba i drugih materijala, poput zrcala.

Često se to radi na način da se uklope u veću površinu u zid koji je cijeli ili veći dio uklopljen u ogledalo. Onda se u taj dio uklope onda i vrata sa nevidljivim štokom, dakako sa vratima koja kao oblogu imaju ogledalo. Rade se i prostorije čitave, u pravilu od knaufa. Prostorije se oblažu u ogledalo i onda u tom zidu imamo na isti način uklopljena vrata sa oblogom od ogledala tako da to nije česta namjena ali je svakako jedno interesantno rješenje, pojasnio je.

Korištenjem istih materijala na zidovima i vratima postiže se elegantniji dizajn interijera s brojnim mogućnostima prilagođavanja vašim željama. 

Nastavite čitati

Interijeri

Dizajneri nikada sivu ne kombiniraju s ovih pet boja – otkrivaju zašto

Neke kombinacije boja u prostoru je bolje izbjegavati


Siva je bezvremenska boja pa iako se odlično slaže s drugim bojama, neke bi se ipak trebale u kombinaciji s njom izbjegavati. Tamara Fitton, dizajnerica, navodi kako upravo siva služi u da bi se istaknula neka druga boja u prostoru, ali razmislite prije nego je kombinirate s nekom od boja koje donosimo u nastavku.

5 boja koje se ne slažu sa sivom u prostoru

Ako je u prostoru siva dominantna boja, onda izbjegavajte kombinacije s ovim bojama;

1. Topli neutralni tonovi

Kako je siva hladna boja neutralnog tona, stručnjaci savjetuju da se ne kombinira s toplim neutralnim tonovima jer se tako neće održati harmonija boja u prostoru. Ako je siva bazna boja vašeg prostora i volite neutralne tonove, onda odaberite one hladne kako bi sve bilo usklađeno, ali nikako žutu i bež.

2. Bijela

Bijela i siva će stvoriti kontrast što može biti dosta intenzivna kombinacija, posebno ako se radi o svijetloj prostoriji. Kako je bijela boja česta boja zidova u interijeru, odaberite bijelu koja u sebi sadrži malo pigmenta.

Želite dizajnirati bezvremensku kupaonicu i kuhinju? Slijedite ove savjete stručnjaka

3. Siva

“Nikada ne kombiniram više nijansi sive bez da dodam malo boje u prostor. Ako ste odlučili za više nijansi sive, efekt neće biti umirujuć kako ste možda planirali.”, navodi dizajnerica Kathy Kuo.

Kako biste paletu sivih nijansi učinili zanimljivijom, u prostor dodajte boju koja će sve naglasiti. Ako volite sivu koristiti kao neutralnu podlogu, neka to bude svjetlija nijansa kako biste uz nju mogli kombinirati plavu, zelenu ili ružičastu.

4. Jarko crvena ili narančasta

Ove snažne i jake boje neće prostor učiniti elegantnim u kombinaciji sa sivom, jer se ona ustvari najbolje slaže s bojama koje nisu primarne. Razmislite ipak o kombinaciji sive s ljubičastom ili plavom.

Nakon rekonstrukcije ova kamena kuća na Braču i dalje odiše autentičnim mediteranskim šarmom

Ako ne želite odustati od kombinacije crvene i sive, postoje načini kako ih ukomponirati u jedan prostor – ako se u narančastoj nalazi i malo smeđe, bolje će se slagati sa sivom, što ne bi bio slučaj da ste odabrali jaku narančastu. Razmislite o kombinaciji sive s crvenom koja u sebi ima malo ružičaste ili kesten smeđe.

5. Smeđa

Neki dizajneri kombinaciju sive i smeđe uvijek pokušavaju izbjeći. Iako se ove boje ne moraju potpuno izbjegavati, prostorija u kojoj se nalaze može izgledati malo dosadno radi manjka kontrasta.

“Kao pravilo bih navela da se nikada ne koriste smeđa i siva u kombinaciji jer rezultat može biti dosta neinteresantan – kontrast ne postoji kada se one kombiniraju“, savjetuje dizajnerica Trish Knight.

Pokušajte kombinirati svijetle neutralne tonove kada koristite tamno sivu kako biste stvorili kontrast, ili odaberite neutralne i nježne tonove kao što je ružičasta s elementima smeđe. Svijetli i tamni tonovi će dodati dubinu prostoru i pružiti mu malo šarma.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice