Povežimo se

Bilje

Šest sobnih biljaka za pročišćavanje zraka

Saznajte koje vam biljke mogu pomoći da postignete zdravije okruženje u domu za sebe i svoju obitelj!

biljke-čistačice-domnakvadrat

Prijetnje našem zdravlju ne dolaze samo izvana. Velik je broj alergena, štetnih plinova i zračenja koji se razvijaju i šire unutar doma. U sprječavanju njihova razvoja ponekad nam ne mogu pomoći ni najbolja sredstva. Spas nude sobne biljke koje će vam pomoći u čišćenju. Ne samo da su praktičnije od usisavača, nego još i vašem domu daju posebni ugođaj te vam pružaju ugodniji san.

1. Kaučukovo drvo

kaučukovo-drvo-domnakvadrat

Osim što daje dramatičan akcent u sobi, kaučukovo drvo miče iz zraka toksine, te je inače dobro u borbi protiv tropskih bolesti i parazita. Istraživanja su pokazala sposobnost ove biljke da uklanja formaldehide iz zraka, koji se inače često nalaze u sredstvima za čišćenje i ponekad u namještaju. Preporuka je često brisati listove biljke sa vlažnim papirnatim ručnicima kako bi pore ostale otvorene za optimalno pročišćavanje zraka.

2. Paprat

paprat-domnakvadrat

Paprat je odlična za uklanjanje uobičajenih onečišćujućih tvari u zraku – kao što su formaldehid, ksilen i toluen – za koje se smatra da uzorkuju glavobolje, poteškoće u disanju i rast kancerogenih stanica. Također, ove biljke su dobre za borbu protiv zimske suhoće zraka u domovima, tako što podižu razinu vlažnosti.

3. Areca palma

areca-palma-domnakvadrat

Američka svemirska agencija NASA je 1989. godine objavila da je Areca palma najsnažniji pročišćivać zraka među biljkama, osobito zbog svoje osobine uklanjanja formaldehida iz unutrašnjosti naših domova.

4. Mirni ljiljan

mirni-ljiljan-cvijet-domnakvadrat

Ne samo da je predivan, mirni ljiljan se zna zvati “elektranom” za pročišćavanje zraka. Istraživanja NASA-e pokazuju da ljiljan može filtrirati benzen, formaldehid, tri-kloroetilen (TCE), ksilen, toluen i amonijak iz zraka. Ovi toksini mogu uzrokovati glavobolju, respiratorne probleme i povećani rizik obolijevanja od raka. Ovaj ljiljan čak može ukloniti plijesan u zraku koji pojačava simptome alergija i astme. Također se preporuča postavljanje ljiljana u kupaonicu kako bi se smanjilo nakupljanje plijesni.

5. Svekrvin jezik

biljke-za-tamne-prostore-svekrvin-jezik-iris-mbm-vrtni-centar-domnakvadrat

Takozvani, svekrvin jezik je biljka koja uklanja širok spektar zagađivača iz zraka, uključujući benzen, formaldehid, tri-kloroetilen (TCE), ksilen, i toluen. Ova biljka nije teška za održavanje, a poznato je da se kuhanjem njenih listova dobiva lijek koji pomaže kod boli i iritacija kada se nanese direktno na kožu. Važno je znati da se ova biljka nikako ne smije jesti zbog svojih otrovnih svojstava!

6. Filodendron

filodendron-domnakvadrat

Filodendroni su iznimno laki za održavanje, čiste zrak od formaldehida i ksilena, toksina koje nalazimo u ljepilima i koži.

Oglas
Kliknite kako biste komentirali

You must be logged in to post a comment Login

Ostavi komentar

Bilje

5 cvjetnih trajnica koje se sade u svibnju – u njihovoj ljepoti ćete dugo uživati

Ako želite ukrasiti vrt trajnicama, svibanj je mjesec za radove u vrtu

Trajnice su odličan odabir jer se lako održavaju i nude vam šarenilo boja u vrtu nekoliko godina, a ne samo jednu sezonu. Neke od njih je moguće saditi direktno u zemlju, a neke zahtijevaju pripremu. Za vas smo odabrali nekoliko zanimljivih opcija, sigurni smo da će vas oduševiti.

1. Rudbeckia hirta – crnooka pupavica

Ona pripada rodu zeljastih trajnica i  grmolikog je oblika te može narasti do 3 metra u  visinu. Cvjetovi su slični suncokretu, a cvate cijelo ljeto. Trebalo bi ju prethodno zasaditi u zatvorenom prostoru nekoliko tjedana prije sadnje u tlo, važno je da je prošla opasnost od mraza. Opcija je i da se sadi direktno u zemlju kada je tlo već jako toplo. Možete naravno i kupiti mladu biljku i bez straha ju premjestiti u zemlju.

Sedam najčešćih nametnika u vrtu – riješite ih se prirodnim putem

Neka raste na osunčanom mjestu, ne zaboravite im davati dovoljno vode i očistiti biljku od suhog lišća kako bi cvala cijelo ljeto.

2. Pakujac (Aquilegia)

Ovo je predivan cvijet koji dolazi u raznim bojama privlači ptice u vaš vrt, a najbolje se osjeća na osunčanom mjestu. Mogu se saditi direktno u zemlju, nisu zahtjevne – potrebno ih je zalijevati i odstranjivati suho lišće i cvjetove.

3. Kokotić (Delphinium)

Kokotić je cvijet iz porodice žabnjaka (Ranunculaceae) i porijeklom je iz  visokog gorja u Africi. Njihova predivna boja je najljepši ukras vrtu, a u cvatu ćete uživati cijelo ljeto.

Ove je trave lako uzgajati i održavati – odabrate najbolju za vašu okućnicu

Mogu se kupiti kao sadnice ili ih možete samo iz sjemena uzgojiti u kući te presaditi u zemlju kada je dovoljno topal. Odlično izgledaju u povišenim gredicama. Dobro je znati da sjeme posađeno direktno u zemlju u svibnju neće dati cvijet do proljeća iduće godine.

4. Vučika (Lupinus)

Ova nezahtjevna i otporna trajnica oduševljava svojim velikim cvjetovima koji podsjećaju na svijeću. Cvjetaju nekoliko mjeseci a odličan su dodatak povišenim gredicama. Ako želite u svoj vrt privući ptice i pčele, ovo je idealan cvijet za vas. Kako nisu tako osjetljive na temperaturu, idealno je vrijeme za njihovu sadnju.

5. Sporiš (Verbena bonariensis)  

Može se saditi u povišenoj gredici, tegli ili zemlji onda kada smo sigurni da mraza više neće biti.

Begonije u vrtu ili tegli – evo kako o njima brinuti i potaknuti njihov rast

Bilo da ste prvo sjeme pripremili za sadnju u malim posudama u zatvorenom prostoru početkom proljeća ili ste kupili sadnicu ona će vaš vrt ukrasiti ljubičastim, bijelim ili ružičastim cvijetom.

Nastavite čitati

Bilje

Begonije u vrtu ili tegli – evo kako o njima brinuti i potaknuti njihov rast

Begonije ne zahtijevaju puno brige, ali neka pravila se moraju slijediti

Ove ljetnice će dugo krasiti vaš vrt, a čak ih možete posaditi i u kući jer jako vole toplinu. Raste kao povijeni grm pa se stoga često sadi u viseće košare ili visoke tegle niz koje se onda spuštaju vitke grane s uskim listovima i mnoštvom cvjetova, odlično će izgledati i u povišenim gredicama. Vole kiselije tlo i sjenu, a zanimljivo je da korijen ove biljke može biti otrovan za neke životinje.

Pravilna njega begonija

Postoje određena pravila koja biste trebali slijediti ako želite da begonija svojim cvatom cijelo ljeto krasi vaš vrt.

1. Begonija ne voli direktno sunce pa ju je najbolje zasaditi u sjeni.

2. Potrebno je redovno zalijevanje zemlje.

3. Dobro uspijeva na organskom tlu koje je propusno.

Svjetlost

Ako ih sadite vani, onda im omogućite rast u sjeni, ali malo sunčevih zraka im neće škoditi. AKo ih sadite u kući, najbolje će napredovati na indirektnom suncu. Previše svjetlosti može oštetiti osjetljive peteljke biljke, a i boje cvijeta neće biti tako jarke.

Zemlja

Begonije vole porozno i bogato tlo koje je kiselo. Zemlja na bazi treseta, puna organskih tvari je najbolji odabir za begoniju. Dobra drenaža tla je neophodna.

Sedam iznenađujućih stvari za koje niste znali da se mogu kompostirati

Zalijevanje

Begonije je potrebno zalijevati jednom tjedno, a to učinite kada je površina zemlje (oko 1 cm) suha. Važno ih je umjereno zalijevati jer u suprotnom možete oštetiti korijen.

Temperatura i vlaga

Begonije će u unutarnjim prostorima rasti najbolje ako je temperatura uvijek oko 15 stupnjeva. Trajnocvjetna begonija u vrtu bi trebala dobro podnositi hladnije temperature tijekom noći, ali će mirovati kada dani i noći postanu hladniji.

Kako je u pitanju tropska biljka, ona voli vlagu, ali pazite da bude ispod 50 posto. Ako raste u kući u kojoj je zrak suh, do nje stavite posudu s vodom ili koristite ovlaživač zraka.

Ovih će 10 biljaka uspijevati na balkonu – neke vole sjenu, a neke sunce

Gnojivo

Potrebe za gnojivom se mogu razlikovati, pa će tako begonije rizomatoznih korijena koje se sade u zatvorenim prostorima biti zadovoljne s otopinom od vode i gnojiva koja se dodaje vlažnom tlu u proljeće. Tako će se i potaknuti cvat biljke.

Gomoljaste begonije vole malo više dodataka pa dodajte organsko gnojivo otprilike dva puta mjesečno tijekom ljeta.

Sadnja u tegle i presađivanje begonija

Begonije jako dobro rastu u teglama i u vrtu, a posuda od terakote s dobrom drenažom je odličan odabir. Kako ova biljka raste i širi se, pametno je presaditi ju u veće posude kako bi imala prostora.

Mirisi cvjetajućih grmova

Postupak je jednostavan: nježno izvadite korijenje i stavite u novu posudu te dodajte malo vode.

Česte bolesti begonije

Općenito govoreći, begonija nema puno neprijatelja u vidu nametnika, može doći do truljenja korijena ako se pretjerano zalijeva. Nametnici koji mogu prijetiti begoniji su često kukci, puževi i paukove grinje.

Kako brinuti i pelargonijama saznajte ovdje

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice