Povežimo se

cabinets

Oglas

Interijeri

Mediteranski stil u uređenju doma – ovo su glavna obilježja i značajke

Mediteranski stil uređenja popularan je dizajnerski pravac inspiriran tradicionalnim načinom života i estetikom Mediterana

Mediteranski stil uređenja stvara ugodan i opuštajući ambijent koji podsjeća na ljetne odmore na obalama Sredozemlja. Ovaj stil je savršen za one koji žele unijeti toplinu i eleganciju Mediterana u svoj dom.

Dom u mediteranskom stilu često će koristiti organske materijale i teksture, a iako je općenito svjetlije u paleti boja, često ćete pronaći jarke nijanse. Mediteranski dizajn opisuje se kao lagan, eklektičan i onaj koji koristi prirodne materijale s uzorkom i teksturom.

Povijest mediteranskog stila

Vjerojatno nije iznenađenje da povijest mediteranskog dizajna počinje u regiji koja je rodila estetiku: Mediteran.

U Sjedinjenim Američkim Državama mediteranski je stil cvjetao osobito oko 1920-ih, potaknut valom gospodarskog prosperiteta. Kako su bogatstvo i dokolica rasli, morska su odmarališta postala popularna atrakcija, a mnoga su dizajnirana tako da kopiraju arhitekturu duž europske južne obale. Uzmimo za primjer St. Augustine na Floridi, gdje je biznismen Henry Flagler izgradio vrhunsko zimsko odredište za bogate Amerikance, sada prepuno zgrada u španjolskom stilu.

Ovaj se fenomen također može vidjeti na drugim povijesnim posjedima diljem raznih američkih obala, iako je osobito čest u Kaliforniji. Zbog klimatskih i geografskih sličnosti između mediteranske regije i Golden Statea, stil je tamo posebno popularan. Međutim, kako objašnjava američki dizajner interijera David Lucas, estetika bi mogla dobro funkcionirati na mnogim mjestima diljem svijeta. „Mislim da se većina onoga što nazivamo mediteranskim stilom dobro prenosi na bilo koji dio svijeta gdje je vrijeme pogodno za život u zatvorenom i otvorenom, povezanost s kopnom i morem, i gdje se osjećaju prirodni i organski materijali i oblici kod kuće”, kaže.

Obilježja mediteranskog stila

  • Boje: Mediteranski stil često koristi nijanse plave, bijele, terakote, zelene i nijanse žutih boja. Ove boje reflektiraju prirodnu okolinu regije, uključujući more, nebo i kamene površine.
  • Materijali: Tipični materijali u mediteranskom stilu uključuju kamen, terakotu, drvo, keramiku, staklo i željezo. Ovi prirodni materijali dodaju teksturu i autentičnost prostoru.
  • Arhitektonske značajke: Karakteristične arhitektonske značajke uključuju lukove, stupove, prozore i vrata s lukovima, terase s pogledom na more te kameni zidovi i podovi. Ovi elementi stvaraju rustičnu i šarmantnu estetiku.
  • Namještaj: Namještaj u mediteranskom stilu obično je jednostavan, funkcionalan i izrađen od prirodnih materijala. Drveni stolovi, stolice s pletenicom od trske i komadi s ručno izrađenim ornamentima česti su u ovom stilu.
  • Teksture: Teksture igraju važnu ulogu u mediteranskom uređenju. Rukom izrađeni keramički ili terakotni detalji, kameni zidovi, drveni podovi i stropovi, te pletenice od trske dodaju bogatstvo i karakter prostoru.
  • Biljke: Biljke poput maslina, lavande, ružmarina i agava često se koriste kako bi se unijela svježina i boje mediteranske prirode u unutrašnjost.
  • Tekstil: Tekstili su lagani i često imaju morske ili etničke uzorke. Svijetle zavjese, jastuci s prugama i ukrasni prekrivači doprinose opuštajućem ambijentu.
  • Otvorenost prema vanjskom prostoru: Mediteranski stil potiče povezanost s prirodom. Veliki prozori, vrata i terase stvaraju fluidan prijelaz između unutrašnjosti i vanjskog prostora.
  • Minimalizam: Iako može biti bogat detaljima, mediteranski stil teži minimalizmu u namještaju i dekoru. Funkcionalnost je također važan aspekt ovog stila.
  • Tradicionalni detalji: Dodaci poput keramičkih posuda, svijećnjaka, staklenki za maslinovo ulje, tradicionalnih jela i drugih autentičnih predmeta često se koriste kako bi se postigao autentičan mediteranski izgled.

Boje mediteranskog stila

Boje su ključni element u mediteranskom dizajnu, jer igraju važnu ulogu u stvaranju topline, udobnosti i autentičnosti tog stila. Boje mediteranskog dizajna inspirirane su prirodom i okolinom Sredozemlja, a obično se koriste sljedeće nijanse:

  • Plava: Plava je jedna od dominantnih boja u mediteranskom dizajnu. Boja mora i neba, plava simbolizira svježinu i prostranstvo. Nijanse plave mogu varirati od svjetlijih do tamnijih tonova.
  • Bijela: Bijela je još jedna ključna boja u mediteranskom stilu. Simbolizira čistoću i svjetlost te stvara svjež i prozračan osjećaj u prostoru. Bijela boja često se koristi za zidove, stropove i dekorativne elemente.
  • Terakota: Terakota ili nijanse crvene i narančaste boje inspirirane su tradicionalnim krovovima i zidovima kuća u Mediteranu. Ove boje dodaju toplinu i karakter prostoru te su često prisutne u keramičkim detaljima i pločicama.
  • Zelena: Zelena se koristi za oponašanje prirodnih elemenata poput drveća, biljaka i zelenih brda koja se često vide u mediteranskim krajolicima. Nijanse zelene mogu varirati od svijetlozelene do duboko zelene.
  • Žuta: Žuta boja dodaje svjetlinu i radost prostoru. Ona može biti prisutna u detaljima, kao što su jastuci, zavjese ili dekorativni elementi.
  • Nevenčana ili smeđa: Ove nijanse često se koriste za drveni namještaj i podove kako bi dodale toplinu i autentičnost prostoru. One također pomažu stvoriti uravnotežen izgled uz ostale svijetle boje.
  • Narandžasta: Narandžasta boja može se koristiti kao akcentna boja kako bi se dodala energija i toplina prostoru. Obično se koristi umjereno.
  • Tirkizna: Tirkizna je popularna za akcente i detalje, posebno u vezi s vodom i morskim motivima. Ova boja osvježava prostor i podsjeća na obližnje more.

Važno je napomenuti da u mediteranskom dizajnu nije riječ samo o odabiru boja, već i o njihovoj kombinaciji i ravnoteži. Osim toga, teksture i prirodni materijali igraju ključnu ulogu u postizanju pravog mediteranskog stila. Korištenje pravih nijansi boja i materijala pomoći će stvoriti toplu i privlačnu atmosferu u prostoru koja podsjeća na ljepotu Mediterana.

Kako urediti dom u boho stilu? Kombinacija boja, tekstura i materijala je dobrodošla

Namještaj u mediteranskom stilu

Namještaj u mediteranskom dizajnu ima karakteristične osobine koje ga čine prepoznatljivim i funkcionalnim. Evo nekoliko ključnih značajki namještaja u mediteranskom stilu:

  • Drvo: Drvo je osnovni materijal za mediteranski namještaj. Obično se koristi masivno drvo poput hrasta, bora, oraha ili masline. Drvo se često ostavlja prirodno, bez previše obrade kako bi se očuvala njegova prirodna tekstura i toplina.
  • Rustikalni izgled: Mediteranski namještaj ima rustikalni izgled s vidljivim zrnatim teksturama drveta i jednostavnim, tradicionalnim detaljima. Često ćete primijetiti grubo obrađene površine i jednostavne linije.
  • Rukotvorine: Rukotvorine i ručno izrađeni detalji često su prisutni u mediteranskom namještaju. To uključuje ručno izrađene keramičke pločice, vezene tkanine, reljefe na drvu te druge tradicionalne umjetničke detalje.
  • Drveni stolovi: Drveni stolovi često su središnji komadi namještaja u mediteranskom prostoru. Mogu biti veliki i masivni s grubo obrađenim površinama, često s vidljivim drvenim trakama ili čavlima.
  • Stolice s pletenicom od trske: Stolice i stolci s pletenicom od trske ili ratana često se koriste za sjedenje. Ovi komadi doprinose opuštenoj i udobnoj atmosferi.
  • Kreveti s čeličnim okvirom: Kreveti s metalnim okvirom, često u obliku zakrivljenih lukova, karakteristični su za mediteranski stil spavaće sobe.
  • Ormari i komode: Ormari i komode su obično jednostavni u dizajnu, s tradicionalnim drvenim ručkama i naglascima.
  • Pletenica i tkanine: Pletenica od trske i tkanine poput lana ili pamuka često se koriste za dodavanje teksture i topline prostoru. Ove materijale možete pronaći na stolicama, jastucima i drugim dekorativnim elementima.
  • Željezo: Željezni detalji, poput okvira ogledala, svjetiljki i stolova, također su prisutni u mediteranskom namještaju. Oni mogu dodati kontrast drvenim elementima i doprinijeti autentičnom izgledu.
  • Praktičnost: Mediteranski namještaj je obično funkcionalan i prilagođen svakodnevnom životu. Namještaj je dizajniran kako bi bio udoban i koristan za upotrebu.

Prostorije doma u mediteranskom stilu

Kuhinja

Kuhinja je bitan element mediteranskog doma. Široke i dugačke kuhinje s posebnim otokom i stolom za blagovanje uobičajene su u ovim stilovima. Stoga, ako prostor nije problem, uložite u prostranu kuhinju. No, mediteranski se stil može uklopiti iu manje kuhinje.

Rustiklana kupaonica u fracuskom stilu – unesite eleganciju i luksuz u prostor

Topli i drveni ormarići izvrstan su način da kuhinji brzo date mediteranski štih. Međutim, ako drveni ormarići nisu mogući, možete uložiti u pločice s teksturom kamena i mramorne ploče. Oni pomažu u stvaranju rustikalnog izgleda. Ručno oslikane pločice u plavoj i drugim svijetlim shemama boja također su tradicionalne za grčke interijere. Njihovo dodavanje pomoći će u razbijanju monotonije i dodavanju boja kuhinji.

Izrazite lampe i svjetla također mogu dodati karakteru i dati mu ugodniji i topliji izgled. Investirajte u žuta svjetla i svijeće kako bi na odgovarajući način istaknuli jedinstvene elemente vaše kuhinje.

Dnevni boravak

Dnevni boravak je glavni element mediteranske kuće. Budući da je prirodna svjetlost u srži mediteranske estetike, korištenje svih prozora i izvora svjetlosti savršeno je polazište. Odaberite sobe s velikim prozorima i prozorima okrenutim prema istoku/zapadu kako biste osigurali da vaš životni prostor dobije maksimalnu sunčevu svjetlost.

Ako imate dovoljno prostora, uložite u velike komade namještaja. Velika sofa s predimenzioniranim jastucima može biti značajan statement element u dnevnom prostoru. I minimizirat će trud koji ćete morati uložiti u uređenje. Međutim, čak i ako imate malu sobu, možete stvoriti savršen izgled dodavanjem drugih upečatljivih komada poput fotelje, lampi, lustera itd. Također možete postići sličan izgled.

Spavaća soba

Mediteranski dizajn spavaće sobe crpi inspiraciju iz regija okupanih suncem i okruženih morem, uključujući zemlje poput Grčke, Italije, Španjolske i Francuske. Stil odražava jarke boje oceana, zemljane tonove krajolika i rustikalnu ljepotu tradicionalnih mediteranskih domova. Tekstil u spavaćoj sobi može biti izrađen od prirodnih vlakana poput pamuka ili lana. Često se koriste bogati uzorci i teksture kako bi se dodao karakter prostoru.

Spavaće sobe u mediteranskom stilu često stvaraju opuštajuću i toplu atmosferu koja podsjeća na odmor na obali Mediterana. Ovaj stil može biti prilagođen osobnom ukusu, ali uvijek zadržava osjećaj udobnosti i gostoljubivosti.

Kupaonica

Kupaonice su često zanemaren element u uređenju interijera. No budući da je mediteranski stil razvijen za ljude koji vole slobodno vrijeme, dizajn je posebnu pozornost posvetio kupaonicama. Mediteranski dizajn kupaonica je kraljevski, jedinstven, ali jednostavan. Također postoji veliki izbor opcija. Potpuno bijeli, potpuno drveni ili potpuno smeđi stilovi su najpopularniji dizajni.

Prilikom izrade kupaonice imajte na umu sljedeće:

  • Odvojite svaki prostor: pokušajte napraviti podjelu između umivaonika, WC-a i tuša kroz zidne pregrade ili staklo. Čak će i zavjese za tuš obaviti posao.
  • Svjetla: Rasvjeta je ključna. Budući da kupaonice uglavnom primaju manje svjetla, neophodno je popuniti prazninu umjetnim svjetlima. Ovisno o temi toaleta, odaberite odgovarajuću vrstu svjetla.
  • Otvorene kupaonice: otvoreni tuševi i kade poznati su u svim mediteranskim interijerima. Pretpostavimo da ga možete ugraditi u svoju spavaću sobu.
  • Udobnost: Kupaonice su prostor za opuštanje i opuštanje. Pobrinite se da vaša kupaonica rezonira s tim. Koristite namještaj za stvaranje opuštajuće atmosfere.

Nastavite čitati

Lifestyle

Uštedite prostor u koferu koristići KonMari metodu pakiranja

Urednica emisije Dom na kvadrat, Jasmina Franjić, došla je kod Marije Bingule Budija, certificirane KonMari konzultatnice savjetovati se kako se zapakirati za put avionom.

Prije nego li fizički krenemo na slaganje i pripremanje tvojeg kofera za putovanje, ja uvijek predlažem da startamo sa jednom vizijom i sa jednim planom. E sad, on uključuje slaganje jednog popisa kojeg ćeš kasnije moći koristiti iznova, iznova, iznova, svaki puta kada planiraš putovanje kao što je ovo.

Definirajte duljinu puta, vremensku pognozu i odredite idete li na odmor ili na poslovni put

Definirali smo tvoju duljinu, vremensku prognozu i sama poanta te putne capsul garderobe po meni je idealna varijanta da se za putovanje spakiraš što je moguće jednostavnije i lako, u smislu da ne trpaš svoj kofer svom onom odjećom koja ti, u krajnjoj liniji nećeš nositi.

Koristim one odjevne predmete koje mogu iskoristiti u više odjevnih kombinacija kako bi uštedila na prostoru u svom koferu i da bi jednostavno ta odjeća da bi ju iskoristila na putovanju u više različitih kombinacija, za više različitih prigoda. Kada znači imamo gotov taj popis svoj za putovanje, predlažem da to sve iznesete van na jedno mjesto i da na neki način kategorizirate, objasnila je Marija Bingula Budija.

Koristite organizatore za putovanja

Ja koristim takozvane packing cubese, odnosno organizatore za putovanja, zovu ih još vrećice za putovanja, u kojim znači kad imam iskategoriziranu odjeću mogu ju vrlo jednostavno posložit jer uvijek znam što se u kojem nalazi, gdje ću pronaći ako mi recimo zatreba majica dugih rukava.

Konkretno u ovome, rekla si znači da imaš jednu specijalnu prigodu kojoj trebate prisustvovati i ovdje sam složila sve ono što mi za tu prigodu treba.

U ovom organizatoru nalaze se majice dugih rukava koje ćemo koristiti u svojim outfit kombinacijama i ovdje su majice kratkih rukava, tu su donji odjevni predmeti, šal koji imamo i traper jakna odnosno još jedna hudica za one malo hladnije večeri. A u koferu sam već pripremila onu osnovu – pidžamu i donje rublje. Sve sam odvojila u vrećice koje koristimo za pakiranje, pa tako ću i obuću i u principu još dva dodatka koja su po meni dosta bitna, a to je torbica upravo za onu specijalnu prigodu koja nam ide uz kombinaciju koju smo planirali i remen koji je reverzibilan i koji doslovce ide za svaku kombinaciju koju sam ovdje pripremila.

I sad možemo pakirati kofer.

Kombinirajte vertikalno i “klasično” slaganje

Ono što ja najčešće volim koristit je da traperice ne stavljam u posebne organizatore zato što su same po sebi prilično onako glomazne i njih direktno slažem koristeći Kon Mari metodu vertikalnog slaganja direktno ih slažem u sam kofer, tako da mi jednostavno svojom visinom odgovara visini kofera.

Onda imam majicu i traper jaknu koju sam složila na klasičan način, ne slažem ju na ovaj jer je dosta čvršći materijal pa mi je ovako zgodnije.
I sad znači u ove praznine popunjavamo upravo s ovim našim organizatorima, kada znamo što se u svakome nalazi.

Cipele sam predvidjela upravo u ovim vrećicama tako da ostanu zaštićene tijekom svog putovanja. Imam čizme i balerinke, namijenjene za onu specijalnu prigodu, ako ste više tip koji voli nosit štikle, onda ćete uzet štikle.
I to je to.

Hvala ti puno što si mi pomogla spremit se na put.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice